Gario Kasparovo kirčiai Kremliui: už didingo sporto šydo – bjauri Rusijos pusė

Šachmatų pasaulio legenda Garis Kasparovas Rusijoje nebegyvena jau seniai, tačiau jo aštri kritika Kremlių vis pasiekia iš kitos Atlanto pusės.

 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Kasparovas vėl sukritikavo Kremliaus režimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija ruošiasi rengti pasaulio futbolo čempionatą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija ruošiasi rengti pasaulio futbolo čempionatą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 8:49 AM

Šįkart aktyviai prieš Vladimiro Putino režimą pasisakantis 54-erių vyras Rusijos valdžiai įkirto artėjant vasarą vyksiančiam pasaulio futbolo čempionatui.

Pateikiame jo komentarą, publikuotą ESPN portale:

Sportas, kaip niekas kitas gali iššaukti stipriausiais žmonių emocijas. Galbūt, išskyrus tik tikrą meilę. Kiekviena pergalė ir kiekvienas pralaimėjimas gali tiek sudaužyti širdį, tiek padėti jausti palaimą.

Sportas taip pat gali suvienyti gerbėjus nepaisydamas jokių ribų ar sienų. Jauni ar seni, turtingi ar vargšai – visi kartu būna įsukti į sporto šventę, padedančią pabėgti nuo kasdieninių rūpesčių.

Sportas taip pat kuria ryšius, kurie gali tęstis visą gyvenimą. Tiksliai nepamenu, kada pradėjau žaisti šachmatais, tačiau labai gerai atsimenu 1970-ųjų pasaulio futbolo čempionatą. Tada man buvo septyneri.

Per juodai baltą televizorių Baku žiūrėjau į Pele bei neįtikėtiną Brazilijos rinktinę, žiūrėjau legendinį pusfinalį tarp Vakarų Vokietijos ir Italijos, žiūrėjau ir į kontroversišką įvartį, kuriuo Urugvajus ketvirtfinalyje namo pasiuntė SSRS rinktinę.

Dabar, po 48 metų pasaulio čempionatas pirmą kartą rengiamas Rusijoje. Deja, manęs jame nebus, nes savo šalį palikau dar 2013-aisiais.

Nors Vladimiro Putino diktatūra (mano nuomone, tai vienintelis tinkamas žodis apibūdinti 18 metų trunkantį vieno žmogaus valdymą) yra nesvetinga disidentams ir demokratams, ji išskėstomis rankomis priima milžiniškas sporto šventes, kaip pasaulio čempionatai ar olimpinės žaidynės.

Vos prieš ketverius metus Rusija surengė žiemos olimpiadą Sočyje, o tai buvo brangiausios žaidynės per visą istoriją. Visgi 51 milijardo dolerių gali ir nepakakti, kai tie pinigai nuteka į visas puses. Juokavau, kad didžioji rusų aukso dalis dar prieš prasidedant olimpiadai iškeliavo į Šveicariją, Panamą ir Kaimanų salas.

Reikia dar ir nepamiršti, kad Rusija iš tiesų nėra daug „laisvų“ pinigų turinti valstybė. Nors oligarchai perka Anglijos futbolo komandas, o nafta ir dujos suka neblogą apyvartą, daugelis rusų verčiasi su mažiau nei 500 dolerių per mėnesį.

Netgi tokios turtingoms ir žemu korupcijos lygiu pasižyminčioms šalims kaip Pietų Korėja ar Japonija, dideli sporto renginiai reiškia vardan pasipuikavimo iššvaistytus pinigus.

Tuo tarpu V.Putino spalvingi renginiai yra gražus būdas nukreipti dėmesį nuo veikiančių kleptokratijos principų: privatizuoti pelną ir nacionalizuoti išlaidas.

Būsimą pasaulio čempionatą priimsiančių miestų bus daug ir rusai vis dar turi problemų su stadionų ruošimu. Tokia situacija susiklostė nepaisant kalinių darbo naudojimo ir imigrantų iš centrinės Azijos bei Šiaurės Korėjos. Beje, jų tarpe jau buvo nemažai mirčių.

Kol Rusijos ekonomika toliau žlunga, V.Putinas giriasi, kad Rusija sugeba organizuoti aukščiausio lygio renginius. Pasaulio čempionato burtai rusams lėmė silpniausią pirmenybių grupę, bet galima neabejoti, jog bet kokią pergalę V.Putinas tuoj pat aneksuos kaip savą.

Ką buvo galima padaryti? Kaip sportininkas, kuris dešimtmečius atstovavo savo šaliai (taip, šachmatai yra sportas), vis susidurdavau su boikotų ir neteisingai baudžiamų atletų problema.

Galiu pasakyti, jog jei valstybės masiniam pasaulio čempionato boikotui būtų susivienijusios anksčiau, jį būtų įmanoma perkelti.

2022-aisiais, pasaulio čempionatas yra numatytas Katare, tačiau nepaisant įvairių pažeidimų ir skandalų, tam kolektyvinis pasipriešinimas dar nekyla. Visi tiesiog keliauja prie kito renginio, prie kitos krizės.

Rusijai jau buvo atleista už baisiausią dopingo skandalą istorijoje. Milžiniška FIFA korupcijos byla taip pat užstrigo teismuose.

Sočyje aktyvistai naudojo užsienio žiniasklaidos dėmesį tam, kad atskleistu diskriminacinius šalies šalies įstatymus, nors V.Putinas juos tildyti pradėjo vos pasibaigus žaidynėms. Vienas protestuotoju už paišymą ant tvoros netgi sėdo į kalėjimą dviems metams.

Bet galite neabejoti, jog per patį pasaulio čempionatą vietos policija su užsieniečiais ir žiniasklaida elgsis atsargiai. Drąsiausieji turėtų stengtis atskleisti tikrąją, baisią Rusijos situaciją už užsklandos.

Tuo tarpu mes galime palaikyti gražią futbolo šventę, nepalaikydami pačio bjauriausio režimo pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.