Pasaulio čempionatas-2018: aštuntfinalio skaičiai

Į ketvirtfinalį pateko šešios Europos ir dvi Pietų Amerikos komandos. Stipriausiųjų aštuonete Europai atstovaus Belgija (3-ioji vieta FIFA reitinge), Prancūzija (7), Anglija (12), Kroatija (20), Švedija (24) ir Rusija (70), Pietų Amerikai – Brazilija (2) ir Urugvajus (14).

 Pasaulio čempionato aštuntfinalio etapas skaičiais.<br> lrytas.lt koliažas.
 Pasaulio čempionato aštuntfinalio etapas skaičiais.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 3:14 PM

2014 metais Brazilijoje ketvirtfinalyje žaidė keturios Europos, trys Pietų Amerikos ir viena Centrinės Amerikos komanda, 2010 metais Pietų Afrikoje – keturios Pietų Amerikos, trys Europos ir viena Afrikos, 2006 metais Vokietijoje – šešios Europos ir dvi Pietų Amerikos, 2002 metais Korėjoje ir Japonijoje – keturios Europos, viena Pietų Amerikos, viena Afrikos, viena Azijos ir viena Šiaurės Amerikos, 1998 metais Prancūzijoje – šešios Europos ir dvi Pietų Amerikos.

Įdomu, kad šiame čempionate proporcija tarp žemynų stipriausiųjų aštuonete yra lygiai tokia pati, kokia buvo per du praėjusius Europoje rengtus čempionatus (1998 ir 2006 m.), o turnyrams vykstant kituose žemynuose europiečių rezultatai būna prastesni.

Permainos

Palyginti su praėjusiu čempionatu, ketvirtfinalyje pasikeitė net penkios komandos. Pozicijas apgynė tik Brazilija, Belgija ir Prancūzija. Prieš ketverius metus Brazilijoje vykusiame turnyre kartu su šiomis rinktinėmis į geriausiųjų aštuonetą buvo patekusios Vokietija, Nyderlandai, Argentina, Kolumbija ir Kosta Rika.

Žvaigždės

Pasaulio čempionate žaidė tik du futbolininkai, apdovanoti „Auksiniu kamuoliu“ – geriausiam pasaulio žaidėjui skirtu prizu. Tai – po penkis kartus šį prizą gavę argentinietis Lionelis Messi ir portugalas Cristiano Ronaldo (beje, nuo 2008 metų nė vienas kitas pasaulio futbolininkas netapo „Auksinio kamuolio“ laureatu). Ir L.Messi, ir C.Ronaldo iš pasaulio čempionato išvyko tą pačią dieną – jų komandos birželio 30-ąją pralaimėjo aštuntfinalio rungtynes.

Pasaulio čempionate nebėra ir nė vieno „Sidabrinio kamuolio“ laimėtojo (žaidė ispanas Andresas Iniesta), bet liko du „Bronzinio kamuolio“ laimėtojai brazilas Neymaras ir prancūzas Antoine‘as Griezmannas (dar žaidė vokietis Manuelis Neueris).

Įvarčiai

Visose aštuntfinalio rungtynėse per pagrindinį laiką buvo įmuštas bent vienas įvartis. Iš viso čempionate jau sužaistos 56 rungtynės, o be įvarčių baigėsi tik viena dvikova, kurioje susitiko Prancūzija ir Danija (pirmojo etapo trečiajame ture).

Aštuntfinalyje nerezultatyviausiai žaidė Švedija ir Šveicarija (1:0), rezultatyviausiai – Prancūzija ir Argentina (4:3). Prancūzija per šias rungtynes įmušė daugiau įvarčių negu per visą pirmąjį etapą (3).

Trejose aštuntfinalio rungtynėse reikėjo baudinių serijos. Per ją taikliausi buvo Rusijos futbolininkai, įmušę visus 4 įvarčius (beje, dar vieną baudinį rusai į ispanų vartus įmušė per pagrindinį laiką). Prasčiausiai sekėsi danams, kurie į kroatų vartus įmušė tik 2 iš 5 baudinių.

Per visą turnyrą daugiausiai įvarčių įmušė Belgija (12), Rusija ir Anglija (po 9). Urugvajus aštuntfinalyje praleido pirmąjį įvartį šiame čempionate, bet vis tiek yra mažiausiai praleidusi komanda.

Drausmė

Įdomu, kad Urugvajus yra ir drausmingiausia komanda. Urugvajiečiai per ketverias rungtynes nubausti tik viena geltona kortele. Aštuntfinalyje geltonų kortelių negavo Urugvajus, Kroatija ir Belgija.

Kolumbijos futbolininkai aštuntfinalyje buvo įspėti net 6 kartus, Argentinos – 5. Šveicaras Michaelis Langas tapo ketvirtuoju futbolininku šiame čempionate, nubaustu raudona kortele.

Lyderiai

Po aštuntfinalio etapo rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnėje dar labiau įsitvirtino anglas Harry Kane‘as, kurio sąskaitoje jau yra 6 įvarčiai (vieną įmušė per aštuntfinalio rungtynes). Po 4 įvarčius pelnė belgas Romelu Lukaku ir portugalas Cristiano Ronaldo, kuris jau iškeliavo namo.

Po 3 įvarčius įmušė šeši futbolininkai: į ketvirtfinalį patekę prancūzas Kylianas Mbappe, urugvajietis Edinsonas Cavani, rusai Denisas Čeryševas ir Artiomas Dziuba bei namo išvykę ispanas Diego Costa ir kolumbietis Yerry Mina. Y.Mina yra rezultatyviausias čempionato gynėjas.

Ketvirtfinalininkai

Brazilija į ketvirtfinalį pateko jau septintajame iš eilės pasaulio čempionate. Brazilai pastarąją nesėkmę aštuntfinalyje patyrė dar 1990 metais, kai nusileido Argentinai 0:1. Nuo 1994 metų Brazilija laimėjo 4 iš 6 ketvirtfinalio rungtynių (1994 m. šiame etape nugalėjo Nyderlandus 3:2, 1998 m. – Daniją 3:2, 2002 m. – Angliją 2:1, 2006 m. pralaimėjo Prancūzijai 0:1, 2010 m. – Nyderlandams 1:2, 2014 m. nugalėjo Kolumbiją 2:1).

Per 21 pasaulio čempionatą brazilų elitiniame aštuonete nebuvo tik tris kartus (1934, 1966 ir 1990 m.).

Prancūzija tarp aštuonių geriausiųjų pateko devintąjį kartą, o šiame amžiuje ketvirtfinalyje žais trečiąjį kartą. 2006 metais prancūzai šiame etape nugalėjo brazilus 1:0, o 2014 metais pralaimėjo vokiečiams 0:1.

Belgija į ketvirtfinalį pateko vos trečią kartą istorijoje. 1986 metais belgai šiame etape per baudinių seriją nugalėjo ispanus, 2014 metais pralaimėjo argentiniečiams 0:1.

Urugvajus praėjusiame amžiuje dažnai patekdavo tarp aštuonių stipriausiųjų (penkis kartus per pirmuosius devynis čempionatus), bet po 1970 metų ketvirtfinalyje atsidūrė vos antrą kartą. 2010 metais urugvajiečiai šiame etape per baudinių seriją įveikė Ganą.

Anglija ketvirtfinalyje žais devintąjį kartą, bet šiame amžiuje – tik trečiąjį. Anglai pastarąjį sykį ketvirtfinalio barjerą peržengė 1990 metais (nugalėjo Kamerūną 3:2), o pastaruosiuose dviejuose ketvirtfinaliuose patyrė nesėkmes (2002 metais pralaimėjo Brazilijai 1:2, 2006 metais – Portugalijai per baudinių seriją).

Švedija tarp aštuonių geriausiųjų pateko septintąjį kartą, bet praėjusį sykį ketvirtfinalyje žaidė dar 1994 metais, kuomet per baudinių seriją nugalėjo Rumuniją.

Kroatija ketvirtfinalyje žais antrąjį kartą. 1998 metais kroatai šiame etape įveikė vokiečius 3:0. Anksčiau kroatai atstovavo Jugoslavijos rinktinei, kuri į stipriausiųjų aštuonetą pateko septynis kartus (nuo 1930 iki 1990 m.).

Rusija į ketvirtfinalį pateko pirmą kartą. Sovietmečiu rusai sudarydavo SSRS rinktinės branduolį, o ši komanda pasaulio pirmenybėse tarp aštuonių geriausių pateko penkis kartus (nuo 1958 iki 1982 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.