Po istorinės „Sūduvos“ pergalės – rekordinė premijų suma

Antradienio vakarą Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai padarė tai, ką Lietuvos klubams retai pavykdavo padaryti – UEFA Čempionų lygos atrankoje įveikė už save didesnį reitingą turinčius varžovus.

Čempionų lygoje Lietuvos čempionai eliminavo Nikosijos APOEL ekipą.<br>E.Žaldario nuotr.
Čempionų lygoje Lietuvos čempionai eliminavo Nikosijos APOEL ekipą.<br>E.Žaldario nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ sėkmingai žaidžia Europos lygos atrankoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilniaus „Žalgiris“ sėkmingai žaidžia Europos lygos atrankoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 11:37 AM, atnaujinta Jul 18, 2018, 4:42 PM

Po pirmųjų įspūdingų rungtynių Marijampolėje, kuomet „Sūduva“ 3:1 parbloškė daugkartinius Kipro čempionus Nikosijos APOEL, vis dar buvo abejonių ar pavyks Lietuvos čempionams atsilaikyti atsakomosiose rungtynėse Kipre.

Tačiau, „Sūduva“ atsilaikė. Marijampoliečiai kantraus žaidimo gynyboje dėka išsaugojo sau palankų rezultatą. Kipro čempionai laimėjo antrąsias rungtynes 1:0, tačiau po finalinio teisėjo švilpuko pergalės dainos skambėjo „Sūduvos“ rūbinėje.

Nikosijos APOEL komanda UEFA futbolo klubų reitinge turi surinkę 24,5 taško ir užimą 53-ąją vietą, o „Sūduva“ – tik 222-ąją su 3,75 taško.

Tai buvo Marijampolės miesto komandos debiutas Čempionų lygoje. Praėjusiame sezone „Sūduva“ nutraukė iki tol ketverius metus trukusį Vilniaus „Žalgirio“ dominavimą A lygoje ir pirmą kartą savo klubo istorijoje tapo stipriausiais Lietuvoje.

Reikšmingos pergalės praėjusiame sezone turės didžiulės įtakos šių ir kitų metų „Sūduvos“ biudžetams.

„Sūduva“, laimėjusi A lygą, iškovojo teisę žaisti pirmajame Čempionų lygos atrankos etape. Už dalyvavimą šitame etape jai priklauso 280 tūkstančių eurų premiją, tačiau patekimas į antrąjį atrankos etapą piniginę papildys dar 380 tūkstančių eurų.

Maža to, pagal pasikeitusį formatą, čempionai iškritę iš Čempionų lygos atrankos, savo pasirodymą tęsia Europos lygoje. Tokiu būdu „Sūduva“ net pralaimėjusi savo būsimiems varžovams Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai, žaistų trečiajame Europos lygos atrankos etape. Tai garantuotų dar 280 tūkstančių eurų.

Reikia nepamiršti, kad UEFA dar išdalina 260 tūkstančių vertės solidarumo išmokas visiems čempionams, kurie nepasiekia grupių etapo.

Tad viską susumavus „Sūduva“ už savo pasiaukojantį žaidimą šiemet jau minimaliai susižers net 1 milijoną 200 tūkstančių eurų. Tai absoliučiai rekordinė suma, kurią kada nors yra uždirbę Lietuvos klubai iš dalyvavimo tarptautiniuose turnyruose. O tai yra didesnė suma nei iki tol buvę metiniai „Sūduvos“ biudžetai.

Smarkiai padidintos UEFA išmokos klubams, dalyvaujantiems Čempionų ir Europos lygose, gerokai papildys biudžetus ir kitų Lietuvos klubų.

„Trakų“ komanda, kovas pradėjusi Europos lygos atrankos preliminariame etape, gavo 220 tūkstančių eurų. Šiame etape trakiškiai bendru rezultatu įveikė Velso „Cefn Druids“ komandą ir pateko į pirmąjį atrankos etapą. Čia jie susikovė su Pavlodaro „Irtyš“ klubu iš Kazachstano.

Pirmosios rungtynės Vilniuje baigėsi nulinėmis lygiosiomis, tad trakiškiai prieš ketvirtadienio atsakomąsias rungtynes turi neblogus šansus žengti toliau. Jiems užtektų ir rezultatyvių lygiųjų Kazachstane. Beje, už dalyvavimą šiame atrankos etape klubai gauna dar po 240 tūkstančių eurų, tad „Trakų“ sąskaitoje jau 460 tūkst. Jei įveiktų kazachus, galėtų piniginę pasipildyt dar 260 tūkst.

Vilniaus „Žalgiris“ ir Kauno „Stumbras“ savo kovas pradėjo Europos lygos pirmajame atrankos etape. Abu klubai pirmose rungtynėse įveikė savo varžovus – „Žalgiris“ išvykoje 2:1 palaužė „Klaksvik“ komandos iš Farerų salų pasipriešinimą, o „Stumbras“ Alytuje lietaus mūšyje 1:0 nugalėjo Limasolio „Apallon“ klubą iš Kipro. Abi Lietuvos ekipos į kišenę įsidės po tuos pačius 240 tūkst.

Labai realu, jog „Žalgiris“ ketvirtadienį neturės vargo rungtynėse Vilniuje su Farerų salų komanda ir žengs į antrąjį Europos lygos atrankos etapą. Tai jiems garantuotų dar papildomus 260 tūkstančių.

Sėkmės atveju Lietuvos vicečempionų lauktų akistata su Lichtenšteino „Vaduz“ komanda, kuri yra tikrai įveikiama vis geresnį žaidimą demonstruojančiam „Žalgiriui“.

Tokie geri pastarųjų metų Lietuvos klubų pasirodymai Europos turnyruose leidžia klubams gerokai pasididinti biudžetus, o A lygoje galime laukti atvykstančių vis geresnių žaidėjų. Buvusio A lygos prezidento Deivido Šembero idėja mažinti A lygos dalyvių skaičių iki aštuonių komandų ir kelti konkurenciją ir klubų kokybę, panašu, kad duoda labai ryškius vaisius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.