D. Šemberas apie Lietuvos futbolo renesansą: „Anksčiau tokios konkurencijos nebuvo“

Prastas lygis, antifutbolas, žemiau kristi nebėra kur, visiškas dugnas ir daugelis panašių apibūdinimų tapo įprastais kalbant apie Lietuvos futbolą. Tačiau pastaraisiais metais apsiniaukusią futbolo padangę vis labiau praskaidrina sėkmingas šalies futbolo klubų pasirodymas Europos turnyruose.

 Lietuvos klubai sėkmingai rungtyniauja Europoje.<br> E.Žaldario/J.Stacevičiaus nuotr.
 Lietuvos klubai sėkmingai rungtyniauja Europoje.<br> E.Žaldario/J.Stacevičiaus nuotr.
 Lietuvos klubai sėkmingai rungtyniauja Europoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Lietuvos klubai sėkmingai rungtyniauja Europoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 „Stumbras“ tik po atkaklios kovos nusileido Kipro komandai.<br>S.Čirbos nuotr.
 „Stumbras“ tik po atkaklios kovos nusileido Kipro komandai.<br>S.Čirbos nuotr.
„Trakai“  sėkmingai rungtyniauja antrus metus iš eilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Trakai“  sėkmingai rungtyniauja antrus metus iš eilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-07-24 19:15

Sėkmingas Lietuvos šuolis Europos klubiniame futbole prasidėjo 2017 metais. Tuomet Marijampolės „Sūduva“ nužygiavo nuo pirmojo Europos lygos atrankos etapo iki ketvirtojo ir buvo per žingsnį nuo grupių etapo. Dabartiniai Lietuvos čempionai iš turnyro išmėtė Soligorsko „Šachtior“ (Baltarusija), „Liepaja“ (Latvija) ir „Sion“ (Šveicarija) klubus. Juos sustabdė tik bulgarų grandas Razgrado „Ludogorets“. Toks žygis „Sūduvai“ leido uždirbti beveik 1 milijoną eurų.

„Trakai“ Europos taurėje irgi sėkmingai keliavo iki trečiojo atrankos etapo, kur tik atsakomosiose rungtynėse nusileido makedonų Tetovo „Škendija“ komandai. Prieš tai trakiškiai eliminavo „St. Johnstone“ (Škotija) ir „IFK Norrkoping“ (Švedija) klubus.

Vilniaus „Žalgiris“ savo varžovų neįveikė bendru rezultatu, bet bent jau padovanojo sirgaliams pergalę Čempionų lygos atrankos pirmosiose rungtynėse Vilniuje, kuomet 2:1 palaužė tą patį „Ludogorets“ klubą.

2017 metais visi keturi Lietuvos klubai iškovojo net 8 pergales Europos turnyruose ir Lietuva surinkusi tą sezoną 2,375 įskaitinio taško, Europos klubinio futbolo reitinge užėmė 34-ąją vietą iš 55 valstybių.

Po legendinių FBK „Kauno“ ir Panevėžio „Ekrano“ klubų išnykimo buvo juodas periodas Europos turnyruose ir buvo galima pasidžiaugti tik Vilniaus „Žalgirio“ ryškiu pasirodymu 2013 metais.

Tada sostinės ekipa buvo nukeliavusi iki paskutinio Europos lygos atrankos etapo, pakeliui sensacingai nugalėjusi Poznanės „Lech“ klubą iš Lenkijos. Tačiau tais metais metais vienintelis „Žalgiris“ sugebėjo iškovoti 3 pergales, o visi likę klubai krito po kovos su pirmaisiais varžovais.

2014, 2015 ir 2016 metai buvo slogiausi Lietuvai. Visi klubai kartus sudėjus per tuos metus sugebėjo iškovoti vos 4 pergales, patyrė net 18 pralaimėjimų ir dar 6 kartus sužaidė lygiosiomis. Sudėjus visų trejų metų šalies reitingo taškus Lietuva surinko tik 1,75 taško. Tai gerokai mažiau nei šalies klubai pasiekė per vienerius 2017 metus.

Kad praeiti metai nebuvo atsitiktinumas, „Sūduva“, „Žalgiris“ bei „Trakai“ įrodinėja ir šiemet. Prie jų sėkmingai prisijungė ir Kauno „Stumbras“. Pastarasis, nors ir pralaimėjo Limasolio „Apollon“ ekipai iš Kipro bendru rezultatu 2:1, tačiau jau pirmose rungtynėse namuose pateikė staigmeną, kuomet gerokai stipresnį klubą lietingame mūšyje paskutinėmis akimirkomis parklupdė 1:0.

Čempionų lygoje debiutavusi „Sūduva“ pirmajame atrankos etape kiek netikėtai eliminavo dar visai neseniai turnyro ketvirtfinalyje žaidusį Nikosijos APOEL klubą iš Kipro. Dabar Lietuvos čempionų taikiklyje – Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa iš Serbijos.

Bet net ir pralaimėjimo atveju, pasikeitus Europos turnyrų formatui, „Sūduva“ persikels rungtyniauti į trečiąjį Europos lygos atrankos etapą. Jame greičiausiai lauks baltiškas derbis su Jūrmalos „Spartaks“ komanda.

„Trakai“ kovas pradėjo Europos lygos preliminariame etape ir kol kas sėkmingai nužygiavo iki antroje etapo kur jėgas išmėgins su Belgrado „Partizan“ (Serbija). Tame pačiame turnyre sėkmingai iki antrojo atrankos etapo prasibrovė ir „Žalgiris“, kuris ketvirtadienį jėgas išmėgins su Lichtenšteino „Vaduz“ komanda. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, sostinės ekipa į Vilnių gali atvežti ir vienus Ispanijos grandų – „Sevilla“ futbolininkus.

Šiame sezone Lietuvos klubai jau iškovojo 5 pergales ir turi surinkę 1,625 taško. Tačiau, Lietuvos klubai šiame sezone sužais dar mažiausiai bent 8 rungtynes Europos turnyruose.

Tokie geri pastarųjų metų klubų pasirodymai Lietuvai leis vėl kilti į viršų ir bendrame reitinge prasibrauti į 40-tuką Europoje.

Nors prieš kelis metus, kuomet buvome 48-oje vietoje, atrodė, kad Lietuva reitinge bus priversta kovoti su nykštukinėmis Andoros ar San Marino valstybėmis bei buvo iškilusi reali grėsmė prarasti keturias vietas Europos turnyruose.

Viešumoje ėmė sklisti kalbos, kad tokie sėkmingi klubų pasirodymai sietini su 2016 metais priimtu sprendimu mažinti A lygos klubų skaičių iki 8 komandų bei nutarimu neriboti žaidžiančių Europos sąjungos piliečių skaičiaus Lietuvos klubuose.

Mintimis apie Lietuvos klubų pasirodymą Europos turnyruose bei A lygos konkurencingumą su lrytas.lt sutiko pasidalinti buvęs A lygos prezidentas, ilgametis rinktinės žaidėjas Deividas Šemberas.

– Ar Jus nustebino sėkmingas Lietuvos klubų pasirodymas Europos turnyruose antrus metus iš eilės?

– Jei žiūrėti į daugelio metų dalyvavimo rezultatus, tai be abejo nudžiugino tokie rezultatai. Smagu, kad ne kažkoks vienas klubas atsitiktinai praeiną vieną etapą, bet keli klubai žygiuoja toliau ir tai jau yra tendencija. Klubai stiprėja, Lietuvoje žaidžia geresni žaidėjai. Pozityviai žiūriu į tokius rezultatus.

– Kuris Lietuvos klubas savo pasirodymu tarptautinėse varžybose Jus labiausiai nustebino?

– Galbūt iš „Stumbo“ tikėjausi mažiausiai. Tačiau pirmose rungtynėse jie paskutinę minutę išplėšę pergalę. Gaila, kad bendru rezultatu Kauno komanda nusileido Limasolio „Apollon“ ekipai. Vis tik, tai jiems bus gera patirtis ateičiai.

– Jūsų buvęs klubas Vilniaus „Žalgiris“ turėjo problemų su Farerų salų komanda. Ar žalgiriečiai žaidė pagal savo galimybes, ar vis tik jie turėtų dar parodyti kur kas geresnį žaidimą?

– Pasakysiu, kad visada yra sunku žaisti prieš komandas, kurios sutankina savo gynybą. Mūsų klubams sunku atakuoti kai nėra erdvių. Su šia problema susidūrė ir „Žalgiris“. Norėtųsi, kad jie būtų laimėję ar patekę į kitą etapą užtikrinčiau, bet ne visada taip gaunasi. Tačiau vilniečiai savo tikslą pasiekė. Treneris Valdas Urbonas, žinoma, liko nepatenkintas, bet manau, kad tokios rungtynės duos pamąstymo ateičiai ir klubo organizacija pasidarys teisingas išvadas.

– Marijampolės „Sūduva“ pirmajame etape eliminavo Nikosijos APOEL, dabar jų laukia Belgrado „Crvena Zvezda“ komandos iššūkis. Kokios galimybes žengti toliau turi Lietuvos čempionai?

– Bus tikrai sudėtinga. Sunku lyginti APOEL ir „Crvena Zvezda“ pajėgumus, tačiau galvoju, kad vis tik su serbų komandomis mums žaisti yra sudėtingiau. Tačiau, „Sūduva“ jau įrodė, kad jų iš anksto nurašyti nereikėtų. Jie sugeba ir sunkiose rungtynėse pasiekti sau reikiamą rezultatą.

– Pastaruosius du metus Lietuvos klubai tikrai demonstruoja gerus rezultatus. Jūsų vadovavimo A lygai metu 2016 metų sezone buvo nuspręsta sumažinti dalyvių skaičių iki 8. Ar galime teigti, kad toks sprendimas prisidėjo prie ženkliai pagerėjusių klubų rezultatų Europos turnyruose?

– Negalėčiau pasakyti, kad būtent šis sprendimas buvo pagerėjusių rezultatų vienintelė priežastis. Tai buvo visa eilė sprendimų, dėl kurių gerėjo rezultatai. Žinoma, lygos dalyvių skaičiaus sumažinimas leido padidinti konkurenciją A lygoje, neliko lengvų rungtynių. Pastaruosius du metus matome, kad nėra didelės atskirties tarp pirmaujančių komandų ir esančių rikiuotės gale. Tiek „Žalgiris“, tiek „Sūduva“ gali prarasti taškus prieš bet kurią komandą. Tokios sąlygos leidžia didėti komandų ir žaidėjų meistriškumui.

Anksčiau to nebūdavo ir atsimenu, kai pats dar žaidžiau A lygoje, buvo tokių komandų, prieš kurias žinojai, kad laimėsi dideliu skirtumu. Kam reikėdavo tokių komandų, kurioms nuvažiavusi antra sudėtis galėdavo įmušti kokių 12 įvarčių.

Dabar irgi nesuprantu Lietuvos futbolo federacijos vykdomojo komiteto sprendimo į pirmą lygą priimti komandas, kurios pralaimi dviženkliais skirtumais.

– Ar legionierių limito pašalinimas davė teigiamą įtaką apskritai visam Lietuvos futbolui?

– Lietuviai šalia gerų legionierių auga žymiai sparčiau, o pasakymas, kad užsieniečiai užima lietuvio vietą tėra emocijomis pagrįstos kalbos. Dar reiktų nepamiršti, kad prie legionierių limito panaikinimo buvo priimti sprendimai, kad komandos privalo turėti savo sudėtyje keturis jaunus lietuvius paraiškoje. Ir šis skaičius turėtų didėti su metais. Šie žaidėjai prie gerų legionierių tobulės tikrai greičiau. Tai tikrai duos naudos ir rinktinei ilgalaikėje perspektyvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.