Tamsos kupini Lietuvos futbolo metai: pralaimėjimų liūnas, muštynės ir diagnozuota mirtis

2018-ieji atėjo ir praėjo, tačiau Lietuvos futbole mažai kas pasikeitė: nacionalinė komanda ir toliau rinko vieną pralaimėjimą po kito, LFF skandino įvairūs skandalai, žiūrovų skaičius tiek A lygoje, tiek ir rinktinės varžybose toliau mažėjo.

2018 metais Lietuvos futbole nutiko daug neigiamų dalykų.<br> Lrytas.lt montažas
2018 metais Lietuvos futbole nutiko daug neigiamų dalykų.<br> Lrytas.lt montažas
LFF renginio S.Skibiniauskas įsivėlė į muštynes.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
LFF renginio S.Skibiniauskas įsivėlė į muštynes.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
2018 metais E.Jankauskas neteko savo posto rinktinėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
2018 metais E.Jankauskas neteko savo posto rinktinėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Marijampolės klubas antrus metus iš eilės tapo čempionais.<br>E.Šemioto nuotr.
 Marijampolės klubas antrus metus iš eilės tapo čempionais.<br>E.Šemioto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-01-02 19:01, atnaujinta 2019-01-02 19:03

Vieninteliu šviesos šaltiniu tapo Lietuvos klubų pasirodymai tarptautiniuose Europos turnyruose. Tačiau skaudulių Lietuvos futbole liko kur kas daugiau nei šviesulių.

Lietuvos rinktinės vargai

Nacionalinė komanda metus pasitiko treniruojama Edgaro Jankausko, tačiau itin prasti rezultatai privertė futbolo federacijos vadovus gruodžio mėnesį nutrauktį dar metams galiojančią sutartį su treneriu.

Rinktinės statistika iškalbinga: 12 oficialių rungtynių, 10 pralaimėjimų, vienerios lygiosios ir vos vieną kartą teko džiaugtis pergale. Įvarčių santykis – 5:28 ne lietuvių naudai.

Tiesa, dar dvejas rungtynes su Šri Lankos komanda žaidė Lietuvos B rinktinė, bet ir tą pačią egzotišką Azijos šalies rinktinę, kuri porą metų apskritai niekur nežaidė, pavyko įveikti tik kartą.

Maža to, E.Jankauskui dar teko Tadą Eliošių ir Vytautą Lukšą pašalinti iš komandos dėl drausminių nuobaudų.

Daug vilčių buvo dedama į naują UEFA turnyrą – Tautų lygą, kurioje buvo galima pelnyti tiesioginį kelialapį į Europos čempionatą. Lietuviai pateko į C lygos 5-ąją grupę kartu su Juodkalnijos, Serbijos ir Rumunijos komandomis. Deja, bet lietuvių viltys šiame turnyre iškovoti bent tašką taip ir liko neišsipildžiusios.

 

E.Jankausko vadovaujama rinktinė patyrė visus 6 pralaimėjimus ir iškrito į D lygą, kur galės kovoti su visomis nykštukinėmis Europos valstybėmis.

Geriausiai Lietuvos futbolo rinktinės situaciją apibūdino komentatorius Nerijus Kesminas.

„Mes kalbame apie tai, kad rinktinė negali per tris dienas oriai sužaisti dvejų rungtynių ir klausiame, kodėl taip yra. Atsakymai į klausimus – paprasti. Lietuvos neturėtų būti Tautų lygos C lygmenyje. Ten – žuvys, kurios gali plaukti. Mes – ant dugno gulintys akmenys. D lygmuo – ir ne kitaip“, – rašė 47-erių komentatorius.

Ieškoti kaltų dėl susidariusios situacijos komentatorius detaliau nebandė, tačiau nustatė lietuviško futbolo diagnozę: „Kas kaltas? Kaip visada – karma. Kartais sakoma, kad karma – kalė. Netiesa. Mes ją kuriame patys. Mes daugelį metų žudėme savo futbolą pasipūtimu, neišprusimu, nenoru prusti, klierikinių tradicijų laikymusi, kova už savo trisdešimt sidabrinių. Sveikinimai – misija įvykdyta, lietuviškas futbolas mirė.“

E.Jankauskas buvo nuimtas nuo rinktinės vairo, tačiau sunku tikėtis, kad į jo vietą paskirtam strategui pavyks įpūsti naujos gyvasties. Pastaruoju metu Lietuvos rinktinės lyderiai neperžengia Lenkijos aukščiausios lygos barjero, su Fiodoro Černycho išimtimi, kuris žaidžia Rusijoje.

Tačiau žvelgiant į rinktinės pamainą apima dar didesnė neviltis. Jaunimo rinktinė tik po pergalės prieš Suomiją spalio mėnesį išvengė paskutinės vietos savo grupėje, o jaunių rinktinė liūdnai pagarsėjo savo rezultatai. Pastarieji rudenį Europos čempionato atrankos kovose 0:5 pralaimėjo belgams, 0:7 buvo suspardyti prancūzų, o galiausia 1:2 nusileido ir Maltai.

Kaip visada šioje situacijoje buvo taiklus N.Kesminas.

„Reikia pažvelgti į dar vieną problemą – skandalingus 19-mečių rinktinės rezultatus. Dabar dar turime bent tris ar keturis žaidėjus, panašius į futbolininkus, o ten – baisu pagalvoti.

Tos rinktinės trenerių pasiteisinimai stulbina. Po pralaimėjimo prancūzams 0:7 sakyti, kad pamatėme, kaip žaidžiamas futbolas, yra keista. To futbolo gali kiekvieną dieną per televizorių prisižiūrėti, mes visi jo matę. Dar geriau yra ieškoti pozityvių dalykų po pralaimėjimo Maltai. Sakykime, kad dabartinė rinktinė dar nėra dugnas, nėra tragedija, o toliau gali būti gerokai baisiau“, – niūromis prognozėmis dalinosi sporto komentatorius.

Nenuostabu, kad Lietuvos rinktinės namų rungtynėse rudenį vos 5 tūkstančius žiūrovų talpinantis LFF stadionas buvo pustuštis.

Permainos futbolo federacijoje

Spalio viduryje LFF generalinio sekretoriaus kėdėje Nerijų Dunauską pakeitė Edgaras Stankevičius. Pastarojo žmogaus atėjimas siejamas su liūdnai pagarsėjusiu Arūnu Pukeliu, kitiems labiau žinomu Šviniaus pravarde.

Atėjęs naujas sekretorius drąsiai ėmė kalbėti apie permainas, netgi futbolo visuomenės forume sutiko atsakyti į nepatogius klausimus. Deja, tik laikas parodys ar realūs pokyčiai įvyks ar vis tik pats generalinis sekretorius ir šios pareigos toliau bus tampomos už virvučių.

E.Stankevičiui atsisėdus į karštąją kėdę nepavyko išvengti skandalų.

Lapkričio 29 dieną, Kėdainių arenoje vyko Lietuvos futbolo federacijos (LFF) uždarymo šventė. Nors į ją žurnalistai pakviesti nebuvo, tačiau į viešumą vis dėlto iškilo Kėdainių futbolo klubo „Nevėžis“ direktoriaus Sauliaus Skibiniausko ir Gargždų „Bangos“ žaidėjo muštynėmis pasibaigęs konfliktas.

Lietuvos futbolo įvaizdis ir taip trapus, tačiau tokie dalykai tik dar labiau tempia visą LFF į dugną.

Netrūko ir kitų skandalų

Lietuvos futbolas 2018 metais neišvengė ir kitų garsiai nuskambėjusių skandalų.

Vos prasidėjus A lygos kovoms pirmajame ture, įklimpo Vilniaus „Žalgiris“ ir LFF drausmės komitetas bei jam tuo metu vadovavęs Ričardas Zdančius.

Vilniečiai rungtynėse pasitelkė į pagalbą legionierių iš Čilės Diego Oyarzuną, bet pastarasis dėl gautos raudonosios kortelės praėjusio sezono paskutiniame ture turėjo pagal nuostatus turėjo praleisti šias rungtynes. Drausmės komitetas apie tai neimformavo „Žalgirio“ vadovybės, o į klubo užklausas dėl futbolininko galimybes žaisti atsakė teigiamai.

Detalėms išlindus į viešumą LFF priėmė sprendimą palankų „Žalgirio“ komandai – jiems nebuvo užskaitytas techninis pralaimėjimas rungtynėse su „Kauno Žalgiriu“, kurias vilniečiai laimėjo 2:0.

Po šių įvykių R.Zdančius pasitraukė iš savo pareigų.

Drausminių nusižengimų būta ir daugiau. Štai „Trakų“ komanda rugsėjo mėnesį išplatino vaizdo įrašus su „Žalgirio“ trenerio Valdo Urbono nesportišku elgesiu. Emocingas tarpusavio rungtynes tą kartą laimėjo žalgiriečiai, tačiau V.Urbonas po epizodo su „Trakų“ legionieriumi Lajo Traore buvo pašalintas iš techninės zonos ir sulaukė vienerių rungtynių diskvalifikacijos.

Pačioje A lygos sezono pabaigoje nuskambėjo dar kita istorija.

Lapkričio viduryje Lietuvos futbolo pasaulyje įvyko analogų neturintis įvykis – Kauno „Stumbro“ treneris Mariano Barreto buvo nubaustas už išsakytas mintis po A lygos rungtynių su „Trakais“.

Mūšį dėl bronzos medalių trakiškiams 0:3 pralaimėjęs „Stumbro“ strategas buvo itin nepatenkintas dėl teisėjo sprendimų rungtynių pradžioje išvaryti gynėją Luką Čerkauską.

„Kai kurie žmonės turi labai rimtai pagalvoti apie tai, kas įvyko šiandien. Tokios svarbos rungtynėms skirti tokį teisėją yra tarsi pasityčiojimas iš futbolo. Jis negerbia žaidėjų, negerbia žmonių darbo, negerbia nieko. Tai, kaip buvo parodytos geltonos kortelės L.Čerkauskui, yra didelė gėda. Žaidėjai ir treneriai sunkiai dirba, bet kai kurie žmonės taip pat turi pradėti rimtai dirbti.

Prieš šį bronzinį mūšį sakiau, kad tikiuosi, jog išvysime tris komandas – gerą „Stumbrą“, gerus „Trakus“ ir gerus teisėjus. Nemėgstu apie juos kalbėti, bet šį kartą visi matė tai, kas įvyko. Mums buvo rodomos geltonos kortelės už viską. Jei tik varžovas surėkia, net jei nebuvo pražangos, iš karto kortelė. Man nėra problema pralaimėti rungtynes, bet tai kas įvyko, nesuvokiama.

Tikiuosi, kad teisėjas bus pakviestas į sezono uždarymą bei bus apdovanotas A lygos bronzos medaliu. Jis to tikrai nusipelnė savo darbu“, – po rungtynių kalbėjo 61-erių treneris.

Už šiuos pasisakymus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komitetas „Stumbro“ strategą nubaudė 500 eurų bauda ir vienerių rungtynių diskvalifikacija.

Apsiniaukusiame danguje – vienintelis šviesulys

Lietuvos futbolo klubų pasirodymas buvo vienintelis šviesulys 2018 metais. Marijampolės „Sūduva“ antrus metus iš eilės buvo per žingsnį nuo Europos lygos grupių etapo, o jiems kelią pastojo Glazgo „Celtic“ komanda iš Škotijos. Lietuvos čempionams šis žygis atnešė ir neregėtas premijas – klubas iš UEFA dotacijų užsidirbo 1,5 milijonų eurų.

Marijampoliečiams vietiniame fronte taip pat pavyko antrus metus iš eilės tapti A lygos čempionais.

Dar du klubai – Vilniaus „Žalgiris“ ir „Trakai“ Europos taurės atrankoje įveikė po du barjerus. Vilniečiai vėliau turėjo pripažinti galingojo „Sevilla“ klubo pranašumą, o „Trakai“ apylygėje dvikovoje pralaimėjo Belgrado „Partizan“ ekipai.

Šiaulių „Gintros-universiteto“ moterų komanda antrus metus iš eilės įveikė kvalifikaciją ir prasibrovė Čempionų lygoje į šešioliktfinalį.

Dar labiau visus nustebino Kauno „Vyčio“ salės futbolo komanda. Ši Čempionų lygoje įveikė kvalifikacinius barjerus ir pateko tarp 16-os geriausių senojo žemyno komandų, o elitinio etapo A grupės kovos buvo surengtos Alytuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.