„Žalgirio“ žygis Europos taurėje subliuško – traiškęs „Honved“ gynybą Vilnius vis tiek nelaimėjo

[[ge:lrytas:lrytas:11152460]][[ge:lrytas:lrytas:11152463]]

Vilniaus „Žalgiris“ siekia tęsti kovą Europos lygos atrankoje<br>E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ siekia tęsti kovą Europos lygos atrankoje<br>E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ siekia tęsti kovą Europos lygos atrankoje<br>E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ siekia tęsti kovą Europos lygos atrankoje<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 7:19 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 11:05 PM

Vilniaus „Žalgiris“ ketvirtadienį užbaigė savo žygį Europos lygos turnyre. Atsirevanšuoti vengrų „Honved“ ekipai planavę žalgiriečiai po pirmojo pelnyto įvarčio nesugebėjo prispausti Budapešto klubo ir sužaidė lygiosiomis 1:1 (1:0). Pirmame tarpusavio atrankos į Europos lygą mače vengrai sudaužė vilniečius 3:1, tad galutinis šios poros bendras rezultatas buvo 4:2 „Honved“ naudai.

Atsakomoji dvikova Vilniaus ekipai, kurią treniruoti iš lenko Mareko Zubo pirmadienį perėmė portugalas Joao Martinsas, prasidėjo kaip niekad sėkmingai: jau 18 minutę Liviu Antalis pelnė įvartį ir „Žalgiris“ išsiveržė į priekį 1:0.

Pagal pirmojo mačo matematiką, vilniečiams reikėjo dar vieno įvarčio, išlaikyti savuosius vartus sausus ir kitas turnyro etapas – kišenėje.

Tačiau begalę progų turėję vilniečiai juos švaistė į kairę ir dešinę, o vengrai sukandę dantis ginėsi. Po pirmojo kėlinio „Žalgiris“ į „Honved“ ekipos vartų pusę mušė net 9 kartus, o varžovai į šeimininkų – vos du.

Antrame kėlinyje klubai pradėjo kovoti atviriau ir „Žalgiris“ turėjo kelias šimtaprocentines progas pasižymėti. Ir eilinį kartą suveikė paprasčiausia futbolo taisyklė – neįmuši tu, įmuša tau.

62-ąją mačo minutę „Honved“ kapitonas ne itin stipriai smūgiavo į „Žalgirio“ vartus, tačiau kamuolio nesugraibė Martinas Berkovecas ir rezultatas tapo 1:1. Kartu tai reiškė, kad vilniečiams reikėjo pelnyti dar du įvarčius, jei galvojo apie dvikovos pratęsimą.

Tačiau laikas bėgo, Vilniaus atstovai padovanojo varžovams dar tris ar keturias šimtaprocentes galimybes pelnyti įvartį ir tapo aišku, kad „Žalgiris“ intrigą nuskandino 62-ąją minutę.

Rezultatas nebuvo dėsningas, nes vilniečiai iš viso į vartų pusę mušė net 10 kartų, į vartų plotą – net 9 kartus, o varžovai – tik 3, „Žalgiris“ kėlė 11 kampinių, o svečiai – tik 4. Visa statistika rėkte rėkė, kad vilniečiai mače atrodė galingiau ir traiškė vengrų gynybą, tačiau neišnaudotos progos sužlugdė Lietuvos klubo siekius nugalėti varžovus dviejų įvarčių skirtumu ar daugiau.

Jei vilniečiai būtų laimėję dviem įvarčiais, tai būtų unikalus rezultatas.

Mat laimėti dvikovą, kurioje vienu metu siekta panaikinti 3 įvarčių deficitą, per daugiau nei tris dešimtmečius UEFA turnyruose Lietuvos klubams nėra pavykę.

Tik vienas klubas atsilikdamas 2 įvarčiais atsitiesė ir įveikė varžovą.

2009 metais Vilniaus „Vėtra“ savo aikštėje pralaimėjo Helsinkio ekipai 0:1, o išvykoje Suomijoje praleido dar vieną įvartį pačioje rungtynių pradžioje. Bet „Vėtra“ nepasidavė, sugebėjo įmušti triskart ir laimėjo bendru rezultatu 3:2.

Tris kartus Lietuvos klubai 1:3 nusileido varžovams išvykoje, pademonstravo kovos dvasią savo aikštėje ir turėjo reikiamą rezultatą, bet koją pakišo rungtynių pabaiga.

1999 m. FBK „Kaunas“ akistatoje su Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis) 2:0 pirmavo iki 86 minutės, o 2004 m. Panevėžio „Ekranas“ dvikovoje su norvegų „Odd Grenland“ – iki 90 minutės.

2007 m. kauniečiai kovoje su Golubovcų „Zeta“ (Juodkalnija) po pirmo kėlinio buvo priekyje 3:1 ir išlygino bendrą rezultatą, bet varžovams leido įmušti 89 minutę.

Minimalios, vieno įvarčio nesėkmės išvykose Lietuvos klubams nesutrukdė žengti į kitą etapą 7 kartus.

Tarp komandų, kurios tai pasiekė, buvo ir 1998-ųjų „Žalgiris“. Jis Islandijoje 2:3 nusileido „Akranes“, bet namuose laimėjo 1:0.

Įkvėpimo žalgiriečiai galėtų pasisemti iš nesenos akistatos su Razgrado „Ludogorets“, kai du įvarčius LFF stadione įmušė per antrąjį kėlinį.

Tuomet bulgarų klubas ilgą laiką pirmavo, bet Serge Nyuadzi ir Manto Kuklio smūgiai 78 ir 85 minutėmis lėmė nuostabią Vilniaus komandos pergalę 2:1.

Šis laimėjimas – tik vienas iš trijų, kai Lietuvos ekipos antrajame kėlinyje sugebėjo persverti rezultatą savo naudai ir nugalėti.

2005 m. Klaipėdos „Atlantas“ tai padarė žaisdamas su „Rhyl“ (Velsas), o 2016 m. „Trakai“ – rungtynėse prieš „Nomme Kalju“ (Estija).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.