Į futbolo istoriją patekęs susitikimas: „Tai buvo pačios svarbiausios rungtynės Jugoslavijoje“

1990-ųjų metų pavasarį Kroatijoje, taip pat, kaip ir Lietuvoje, rinkimus į vietos parlamentą laimėjo už nepriklausomos valstybės idėją pasisakanti partija. Tautiniai ir nacionalistiniai jausmai šioje šalyje, kaip niekad, tapo stiprūs. Tų pačių metų gegužės 13-ąją dieną įvyko futbolo rungtynės, kurios amžiams pateko į Kroatijos bei Serbijos sporto metraščius.

1990-ųjų metų gegužės 13-ąją įvykęs futbolo susitikimas pateko į sporto metraščius<br>Youtube.com nuotr.
1990-ųjų metų gegužės 13-ąją įvykęs futbolo susitikimas pateko į sporto metraščius<br>Youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2020, 6:12 PM, atnaujinta Jun 24, 2020, 6:14 PM

Tą dieną Jugoslavijos futbolo čempionato rungtynėse, „Maksimir“ stadione (Zagrebe), susitiko šių dviejų valstybių milžinai – Zagrebo „Dinamo“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ klubai.

Jau prieš rungtynes buvo žinoma, kad į stadioną atvyks per 3000 agresyviai nusiteikusių „Crvena zvezda“ aistruolių „Delije“, tad apsauga šiam susitikimui buvo itin sugriežtinta.

Žibalo į ugnį įpylė ir nacionaliniai abiejų valstybių motyvai, todėl nebuvo abejojama, kad laukia itin karštas susitikimas ne tik aikštelėje, bet ir stadiono tribūnuose.

Fanų provokacijos prasidėjo jau nuo pat rungtynių pradžios. Įtampai kylant įžeidžiančias skanduotes pakeitė pakeitė akmenų bei stiklinių butelių mėtymas į varžovų sirgalius. Kaip ir buvo galima tikėtis, provokacijos netrukus virto nacionalistinėmis riaušėmis.

Santykius aiškinosi ne tik sirgaliai tribūnose, bet ir žaidėjai stadione. Ginkluoti policininkai bandė malšinti viską, tačiau tai dar labiau kaitino atmosferą, nes jie, valdomi neigiamai į Kroatijos nepriklausomybę žiūrinčios Jugoslavijos valdžios, jėgą naudojo tik prieš kroatus.

Garsus Zagrebo „Dinamo“ futbolininkas Z.Bobanas incidento metu kojomis smogė policininkui ir taip išgelbėjo savo atstovaujamos komandos sirgalių bei garsiai surėkė daugeliui kroatų dar iki šių dienų cituojamus žodžius: „Kur yra policija? Kur ta kruvina policija?“.

Šis sportininko incidentas neapsiėjo be pasekmių. Už šį poelgį žaidėjas buvo suspenduotas pusei metų, ne gana to, prieš saugą buvo iškelta baudžiamoji byla, tiesa, po kelių metų policininkas viešai atleido Z.Bobanui už riaušių metu atliktą spyrį. Tuo tarpu Kroatijoje šis žaidėjas tapo tikru šios šalies nacionaliniu herojumi.

Tikru savo valstybes simboliu tapęs futbolininkas po šio incidento teigė: „Čia aš buvau viešas veidas, pasirengęs rizikuoti savo gyvenimu, karjera ir viskuo, ką šlovė galėjo man atnešti. Viską dariau dėl vieno idealo, dėl vienos priežasties, dėl Kroatijos“.

Riaušės buvo malšinamos daugiau nei dvi valandas, o futbolo stadionas – padegtas. Tačiau net ir tada viskas nesibaigė. Kruvini susirėmimai persikėlė į gatves ir daugelio ekspertų nuomone būtent nuo tos akimirkos prasidėjo Kroatijos nepriklausomybės karas su Jugoslavija. Kroatijoje ši diena yra vadinama „Nepriklausomybės karo diena“.

„Tai buvo pačios svarbiausios rungtynės Jugoslavijos istorijoje“, – kalbėjo daktaras Nevenas Andjeličius, kuris taip pat yra knygos: „Bosnija ir Hercegovina: palikimo pabaiga“ autorius.

 

Iš viso per Jugoslavijos karus žuvo apie 140 tūkstančių žmonių, o prie „Maksimir“ stadiono vis dar stovi šios istorinės dienos atminimui skirta statula ant kurios parašyta: „Klubo fanams, kurie pradėjo karą su Serbija 1990 metų gegužės 13 dieną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.