Portugalijos futbolo rojus gali virsti pragaru

Europos futbolo sąjunga (UEFA) nusprendė, kad šio sezono Čempionų lyga bus užbaigta, tačiau neįprastai: finalo aštuoneto turnyru, kuris vyks rugpjūčio 12–23 dienomis keliuose Portugalijos stadionuose. Bet ne viskas paprasta šiame Europos pakraštyje.

Čempionų lygos nugalėtojai bus karūnuoti Lisabonos „Estadio da Luz“ stadione, kur rungtyniauja „Benfica“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Čempionų lygos nugalėtojai bus karūnuoti Lisabonos „Estadio da Luz“ stadione, kur rungtyniauja „Benfica“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Čempionų lygos finalas planuojamas rugpjūčio 23 dieną Lisabonos<br>Scanpix nuotr.
Čempionų lygos finalas planuojamas rugpjūčio 23 dieną Lisabonos<br>Scanpix nuotr.
Karkavelušo paplūdimyje šalia Lisabonos taikomi atstumo apribojimai, kad virusas neplistų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Karkavelušo paplūdimyje šalia Lisabonos taikomi atstumo apribojimai, kad virusas neplistų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2020, 9:40 AM

UEFA pasirinko, kad po koronaviruso pandemijos būtent Portugalija taps savotiška Pažadėtąja žeme Europos futbolui, kuris įstrigo kovą sukaustytas plintančio COVID-19 ir įvedamo karantino.

Tačiau po UEFA sprendimo Portugalijoje atlaisvinus koronaviruso gniaužtus žmonės taip atsipalaidavo, kad ėmė sparčiai daugėti naujų atvejų.

Po birželio 20-osios kasdien fiksuojama beveik po 400 susirgimų, bendras skaičius perkopė 40 tūkst.

Portugalija ilgą laiką buvo giriama dėl sėkmingos kovos, palyginti su didesne kaimyne Ispanija, kurioje nauji atvejai buvo skaičiuojami tūkstančiais. Tačiau dabar ispanai netgi atrodo geriau.

Pandemijos pikas Portugalijoje buvo pasiektas balandžio viduryje, o gegužę buvo žymus atoslūgis.

Tačiau birželio mėnesį susirgimų ėmė daugėti ir bendras sergančiųjų skaičius taip pat šiek tiek išaugo. Pavyzdžiui, birželio 20-ąją buvo 12 368 sergantieji.

Buvo pavyzdys Europai

„Tai puikus pasirinkimas, nes Portugalija yra nepaprasta. Ši šalis visam pasauliui parodė pavyzdį, kaip reikia kovoti su koronavirusu“, – UEFA sprendimus komentavo buvęs garsus Brazilijos futbolininkas Ronaldo.

Šiuo metu brazilas, kurio visas vardas yra Ronaldo Luisas Nazario de Lima, gyvena vos 150 km nuo sienos su Portugalija esančiame Valjadolide ir yra pagrindinis vietos futbolo klubo akcininkas.

Ronaldo drąsiai ploja kaimynams, nes situaciją matė iš arti ir gali palyginti.

Portugalija ir Ispanija turi daug panašumų, o vieni svarbiausių yra senstanti visuomenė, daug šeimos namų ir išplėtotas turizmas.

Tačiau Portugalijos miestai pagal tankumą gerokai atsilieka nuo Ispanijos didmiesčių ir tai buvo svarbus veiksnys stabdant koronaviruso plitimą.

Kol Ispanija verkė vis naujų aukų, Portugalija įvedė griežtą karantiną praėjus vos porai savaičių nuo pirmojo fiksuoto atvejo, o visuomenė greitai suprato padėties rimtumą.

Juokauta, kad kai Portugalijos vyriausybė paskelbė prievolę dirbti nuotoliniu būdu, dauguma žmonių jau seniai niekur nėjo iš savo namų.

„Kovą ir balandį žmonės labai laikėsi reikalavimų“, – sakė sporto laikraščio „Record“ žurnalistas Pedro Goncalo Pinto.

Pikas greitai atslūgo

Pandemijos piko metu 10 mln. gyventojų turinčioje Portugalijoje kasdien buvo fiksuojama apie tūkstantį naujų atvejų, bet šie skaičiai greitai nukrito iki kelių šimtų.

Gegužės pradžioje kiekvienos dienos naujų atvejų skaičius buvo nukritęs iki mažiau nei šimto.

Pasaulyje Portugalija buvo giriama kaip šalis, kurioje mirštamumas nuo COVID-19 milijonui gyventojų buvo mažiausias. Palyginti su Ispanija, atvejų skaičius buvo dukart mažesnis, o mirštamumas – net penkis sykius.

Tačiau tada paaiškėjo, kad Portugalijos noras įkvėpti laisvės visais plaučiais buvo gerokai per ankstyvas.

„Bėdos prasidėjo, kai žmonės iš namų ėmė vaikščioti ne tik į darbą. Tai smarkiai pablogino mūsų skaičius“, – sakė P.Goncalo Pinto.

Per pastarąsias dvi savaites Portugalijoje užfiksuota beveik 5 tūkst. naujų atvejų ir šalis prarado Europos lyderės statusą.

Dabar naujų susirgimų per dieną čia tiek, kiek Ispanijoje ar Italijoje, kurios ir užkūrė šią pragaro mašiną būdamos daug didesnės pagal gyventojų skaičių.

Lisabonoje – 80 proc. atvejų

Liūdniausia, kad blogiausia situacija klostosi Lisabonoje, kur ir planuojama užbaigti Čempionų lygą finalo aštuoneto turnyru.

Lisabonos aglomeracijoje fiksuojama apie 80 proc. naujų atvejų, o tai kelia didžiulį nerimą ir portugalams, ir UEFA. Šalies sostinėje kyla vis naujų židinių – tai Onkologijos institute, tai priemiesčio fabrikuose.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad bendrovei „Jeronimo Martins“ priklausančiose parduotuvėse „Pingo Doce“ susirgimo atvejai buvo netgi slepiami. Apie tai prabilo darbuotojų profsąjungos vadovė.

„Sprendimas Lisabonoje surengti Čempionų lygos aštuoneto kovas buvo priimtas kaip puiki žinia. Juk tai svarbiausias klubų turnyras ir ženklas, kad UEFA pasitiki Portugalija. Šiuo požiūriu visi patenkinti.

Džiugina ir tai, kad futbolas gali tapti impulsu artimiausią vasarą užsienio turistams atvykti į Portugaliją. Nemanau, kad yra ko baimintis, nes varžybos vyks be žiūrovų griežtai kontroliuojant visas sąlygas“, – pasakojo „Record“ žurnalistas.

„Šis turnyras mūsų ekonomikai bus tarsi reklamos akcija“, – pareiškė Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Po tokių skambių žodžių jam teko aiškintis dėl šventinio renginio, kuris vyko Belemo rūmuose.

Be valstybės vadovo, jame dalyvavo Portugalijos futbolo federacijos vadovai, premjeras ir Lisabonos meras.

Jie ne tiktai šventė, bet ir tarėsi, kaip surengti istorinį turnyrą aukštu lygiu, kad neliktų abejonių ir nusivylimo. Kol kas nėra išsamaus paaiškinimo, kaip viskas vyks.

Pasak „Diario de Noticias“, šalies Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė tik sausą pranešimą, kad valdžia „užtikrins atitinkamas sanitarines-epidemiologines sąlygas“, o darbai jau vyksta.

Paplūdimyje – raudona šviesa

Sumanymų portugalams netrūksta, o vienas jų buvo parodytas per šalies nacionalinę šventę birželio 10-ąją.

Tądien Lisabonos pajūrio priemiestyje Ueirase buvo oficialiai atidarytas vasaros sezonas ir paplūdimiai.

Prie įėjimų į paplūdimius buvo sumontuota šviesos signalizacija – kai susirinkdavo per daug žmonių, užsidegdavo raudona šviesa.

Vyriausybė netgi sukūrė specialią programėlę, kuri realiu laiku rodo, koks žmonių susitelkimas yra paplūdimiuose.

Visur pakabinti plakatai skelbia, kad būtina laikytis mažiausiai 1,5 m atstumo tarp naudojamų rankšluosčių ir 3 m atstumo tarp skėčių. Dezinfekcijos vietose galima apsipurkšti ne tik rankas, bet ir kūną. Bet tai nėra privaloma.

„Žmonės vėl pasijuto laisvi, bet vis dar privalome naudotis kaukėmis viešose vietose – parduotuvėse, restoranuose ar transporte. Nors užsikrėtusiųjų skaičius kiek padidėjo, padėtis ligoninėse yra stabili. Naujos mirtys, aišku, liūdina, bet nėra žymaus jų prieaugio. Bet viskas priklauso nuo žmonių“, – pasakojo P.Goncalo Pinto.

Portugalijos žiniasklaidoje buvo aprašyti keli žmonių neatsakingumo pavyzdžiai, kurie galėjo pabloginti situaciją.

Policija turėjo įsikišti, kai maždaug tūkstantis žmonių susirinko į siautulingą braziliškos muzikos vakarėlį Karkavelušo paplūdimyje prie Ueiraso.

Kitu atveju kuklus gimtadienis Lagose, kur planuota sulaukti 20 žmonių, virto kelių šimtų draugų renginiu.

Ten užfiksuota net 90 koronaviruso atvejų – tai didžiausias židinys nuo pat pandemijos pradžios.

Be to, tame renginyje Algarvės regione daugelis žmonių buvo atvykę iš Lisabonos ir Koimbros.

„Manau, kad vyriausybė jau negrąžins buvusių apribojimų ir karantino. Dabar dauguma žmonių supranta, kad reikia laikytis saugaus atstumo ir apie kitus kvailus renginius jau neišgirsime.

Jei kiekvienas elgsis kaip pandemijos pradžioje, viskas bus gerai“, – sakė žurnalistas.

Žiūrovų tribūnose nebus?

Europoje šiuo metu dar nėra atvertos visos sienos ir tam tikrų apribojimų išliks dar ilgą laiką.

Kai kurios šalys vis dar draudžia skrydžius į Portugaliją. Ispanija atvers oro sienas, bet sausuma portugalai galės pasiekti kaimynus ne anksčiau kaip liepą.

Dar gegužę, kai Portugalija rengėsi atnaujinti futbolo čempionatą, nedrąsiai kalbėta, kad galbūt bus galima įsileisti kažkiek žiūrovų.

Birželį apie tai niekas nebekalba.

„Iki liepos pabaigos, kai baigsis čempionatas, sirgalių tribūnose nebus. Tai turbūt geriausias sprendimas, nes jei žmonės nesilaikytų sanitarinių reikalavimų, galėtų įvykti kas nors negero.

Galbūt UEFA ir leis rugpjūtį per Čempionų lygos kovas į tribūnas kažkiek žiūrovų, bet kol kas tai didelis klaustukas“, – sakė „Record“ žurnalistas.

Čempionų lygos finalo aštuoneto kovos vyks 65 tūkst. vietų turinčiame „Estadio da Luz“ ir 50 tūkst. vietų „Jose Alvalade“ stadione.

Kol kas dar derinamos saugumo taisyklės, kurios nustatys komandų elgesį ir apgyvendinimą.

UEFA dabar nervingai žvilgčioja į naujų užsikrėtimų skaičius Portugalijoje ir viliasi, kad paūmėjimas bus suvaldytas.

Bendras susirgusiųjų skaičius šalyje perkopė 40 tūkst., o mirusiųjų – per 1500. („Sport.pl“, LR)

Kaip bus užbaigta Čempionų lyga?

UEFA nutarė, kad Čempionų lygos laimėtojai paaiškės Lisabonoje, o Europos lyga kovas užbaigs keliuose šalia esančiuose Vokietijos miestuose. Abu turnyrai baigsis kaip finalo aštuonetai su ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo kovomis.

Tačiau iki finalinių kovų reikės dar sužaisti likusius aštuntfinalio mačus, nes kovą koronaviruso pandemija sustabdė kovas skirtingose stadijose.

Renkantis turnyrų užbaigimo vietas lemiamos įtakos turėjo reikalavimas turėti keturias šalia esančias arenas – ne toliau kaip 100 km atstumu viena nuo kitos. Paraišką buvo pateikusi ir Maskva, tačiau pasirinktos šalys, kuriose koronaviruso pandemija buvo suvaldyta geriau nei Rusijoje.

Čempionų lygoje nutraukiant varžybas į ketvirtfinalį prasimušė tik keturios ekipos – „Paris Saint-Germain“, „Leipzig“, Madrido „Atletico“ ir Bergamo „Atalanta“.

Kitose keturiose porose spėta sužaisti tik po vieną aštuntfinalio mačą: Madrido „Real“ – „Manchester United“ (1:2), Liono „Olympique“ – Turino „Juventus“ (1:0), Londono „Chelsea“ – Miuncheno „Bayern“ (0:3), „Napoli“ – „Barcelona“ (1:1).

Antrieji mačai turėtų įvykti kitose arenose, tačiau be žiūrovų.

Čempionų lygos varžybų pabaiga numatyta Lisabonoje rugpjūčio 12–23 dienomis, nes Portugalijos sostinėje ir apylinkėse yra keturi tinkami stadionai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.