Nenuverčiamas Vokietijos futbolo milžinas: „Bayern“ skina buvusio vadovo darbo vaisius

Miuncheno „Bayern“ 2020 m. laimėjo visus turnyrus, kuriuose dalyvavo, o triumfo žygį vainikavo šįmet vasarį iškovotu pasaulio futbolo klubų čempiono vardu.

„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
R.Lewandowskis.<br>Scanpix nuotr.
R.Lewandowskis.<br>Scanpix nuotr.
„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.<br>Scanpix nuotr.
Miuncheno ekipa triumfavo FIFA pasaulio klubų taurės turnyre.<br>Scanpix nuotr.
Miuncheno ekipa triumfavo FIFA pasaulio klubų taurės turnyre.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 1:43 PM

Vokietijos čempionai. Dar kartą Vokietijos čempionai ir Vokietijos taurės laimėtojai. Vėl Vokietijos čempionai.

Miuncheno „Bayern“ futbolo klubas nacionalinių varžybų titulus štampuoja lyg automatas, bet bavarų sirgaliai vien nacionaliniais titulais nepasisotina. Jų manymu, tarptautinėje arenoje „Bayern“ laimi per retai.

Vis dėlto pernai net ir reikliausi aistruoliai galėjo būti patenkinti, nes „Bayern“ laimėjo viską, kas tik įmanoma.

Rado tinkamą įpėdinį

Po praėjusiais metais pasiektų Miuncheno futbolininkų pergalių plati šypsena švytėjo Herberto Hainerio veide.

Šis vyras tik 2019 metų lapkritį pradėjo eiti „Bayern“ prezidento pareigas, o jam vos tik stojus prie labiausiai tituluoto Vokietijos klubo vairo „Bayern“ tapo beveik neįveikiamas ne tik savo šalyje, bet ir pasaulyje.

Vis dėlto 66-erių H.Hainerio nuopelnai kol kas nėra lemiami.

„Bayern“ skina buvusio vadovo Uli Hoenesso darbo vaisius.

Prieš pusę amžiaus „Bayern“ ir Vokietijos rinktinės aprangą vilkėjęs U.Hoenessas baigęs futbolininko karjerą net tris dešimtmečius dirbo Miuncheno klubo vyriausiuoju vadybininku, o 2009–2014 ir 2016–2019 metais ėjo klubo prezidento pareigas.

Padaryti pertrauką bavarų pergalių architektas turėjo, nes buvo nuteistas už mokesčių vengimą.

Vis dėlto teistumas nesutrukdė laisvę atgavusiam U.Hoenessui dar kartą laimėti „Bayern“ klubo prezidento rinkimus.

Prieš pusantrų metų U.Hoenessas atsistatydino nelaukdamas kadencijos pabaigos.

„Galėjau dirbti dar trejus metus, bet pamačiau, kad radau tinkmus žmones, galinčius tęsti mano pradėtus darbus. Per trejus metus tie žmonės galėjo išeiti dirbti kitur, – sprendimo motyvus paaiškino buvęs ilgametis „Bayern“ vadovas. – Tie žmonės – Oliveris Kahnas ir H.Haineris.“

H.Haineris jau perėmė prezidento pareigas, o buvęs „Bayern“ vartininkas O.Kahnas praėjusių metų sausį buvo įtrauktas į klubo direktorių tarybą ir 2022 m. sausį klubo valdybos pirmininko pareigose pakeis pasitrauksiantį Karlą Heinzą Rummenigge.

Kitokia bavarų strategija

Ilgais U.Hoenesso vadovavimo metais „Bayern“ laikėsi kitokios strategijos negu Ispanijos futbolo lyderiai Madrido „Real“ ir „Barcelona“, turtingiausi Anglijos ir Italijos klubai ar naujieji turčiai „Paris Saint-Germain“.

Miuncheno klubo išskirtinis bruožas buvo ir yra tai, kad jis labai retai moka dideles sumas už futbolininkų perėjimus.

50 brangiausių visų laikų futbolo perėjimų lentelėje „Bayern“ pavadinimas įrašytas tik vieną kartą. 2019 metais bavarai sumokėjo 80 mln. eurų Madrido „Atletico“ klubui už prancūzą gynėją Lucas Hernandezą.

Miuncheno klubas seniai laikosi strategijos įsigyti jaunų futbolininkų, kuriems apie 20 metų ar šiek tiek daugiau, ir su jais susieti ilgalaikę ateitį.

Nemažai pagrindinių „Bayern“ žaidėjų aprangos nekeičia labai ilgai.

Klubo auklėtinis Thomas Mulleris pagrindinėje „Bayern“ komandoje žaidžia nuo 2009 metų, austras Davidas Alaba – nuo 2010 metų, vartininkas Manuelis Neueris ir Jerome’as Boatengas – nuo 2011 metų, ispanas Javi Martinezas – nuo 2012 metų, lenkas Robertas Lewandowskis – nuo 2014 metų, Joshua Kimmichas – nuo 2015 metų.

Kelių kitų futbolininkų stažas trumpesnis, bet tik todėl, kad jie gerokai jaunesni.

Tačiau Kingsley Comanas, Serge’as Gnabry, Niklas Sule, Corentinas Tolisso ir Leonas Goretzka, kuriems šiuo metu 24–26-eri, į „Bayern“ gretas buvo pakviesti dar 2017 arba 2018 metais.

„Kaip futbolininkas pajus klubo DNR, jei jis jaučiasi kaip prekybos objektas?

Mūsų klube to niekada nebuvo. Futbolininkus į „Bayern“ kviečiame ne dėl to, kad jais prekiautume. Žaidėjas privalo jausti, kad jis visą gyvenimą bus „Bayern“ dalis“, – klubo politiką aiškino U.Hoenessas.

U.Hoenessas šiuos žodžius ištarė lygindamas „Bayern“ ir vieną pagrindinių varžovų Dortmundo „Borussia“ klubą, kuris, bavaro manymu, nepakankamai vertina savo žaidėjus.

Puolėją įsigijo nemokamai

Didžiausias „Bayern“ vadybos laimėjimas buvo sutartis su lenku R.Lewandowskiu.

Už šį žaidėją, tapusį komandos puolimo lyderiu, bavarai nemokėjo nė cento.

2014 m. baigėsi R.Lewandowskio sutartis su Dortmundo „Borussia“ klubu, tad puolėjas galėjo pasirinkti, kur tęsti karjerą.

Lenkas dar vilkėjo „Borussia“ aprangą, kai buvo paskelbta, kad nauja jo karjeros stotelė bus „Bayern“.

Įsigyti R.Lewandowskį labai norėjo ir Madrido „Real“, o tuometis futbolininko agentas įkyriai kalbino jį priimti „karališkojo“ klubo kvietimą.

Bet R.Lewandowskis šiek tiek būgštavo dėl konkurencijos su kitu Madrido komandos puolėju Karimu Benzema, o ir Vokietijoje jis jau buvo apsipratęs ir nedegė noru keisti šalį.

„Real“ netgi buvo pasiruošęs pakloti 20 mln. eurų, tačiau atsitraukė, kai sužinojo, kad lenkas susitarė su „Bayern“. Madrido klubo vadovai tiesiog nenorėjo gadinti santykių su kolegomis iš Bavarijos sostinės.

Tuomet R.Lewandowskis pasirašė su „Bayern“ penkerių metų sutartį, o vėliau dukart ją pratęsė ir pagal dabartinę sutartį turėtų vilkėti Miuncheno komandos aprangą iki 2023 metų.

Varšuvoje gimęs ir užaugęs puolėjas per pusseptinto sezono Miuncheno komandoje žaidė 318 rungtynių ir įmušė 276 įvarčius.

Kėsinasi į „amžiną“ rekordą

32 metų R.Lewandowskis ne tiktai svariai prisidėjo prie visų pastarųjų metų „Bayern“ pergalių, bet ir sukaupė gausią asmeninių apdovanojimų kolekciją.

Lenkas ypač ryškiai spindėjo praėjusiais metais, todėl tiek „Bayern“ gerbėjai, tiek Lenkijos sirgaliai beveik neabejojo, kad R.Lewandowskis gaus garbingiausiu asmeniniu prizu laikomą Aukso kamuolį („Ballon d’Or“), skiriamą geriausiam pasaulio metų futbolininkui.

Bet rinkimus rengiantis „France Football“ žurnalas smarkiai nuvylė R.Lewandowskio gerbėjus nusprendęs per COVID-19 pandemiją prizo visai neteikti.

Šio prizo dar nėra gavęs nė vienas Lenkijos futbolininkas, o „Bayern“ žaidėjai Aukso kamuolio savo rankose nelaikė nuo 1981 m., kai antrą kartą paeiliui geriausiu buvo išrinktas K.H.Rummenigge.

Dar anksčiau „France Football“ rinkimų laureatais tapo kitos „Bayern“ legendos Gerdas Mulleris (1970 m.) ir Franzas Beckenbaueris (1972 ir 1976 m.).

Vis dėlto R.Lewandowskis praėjusiais metais tapo kitų geriausio pasaulio futbolininko rinkimų nugalėtoju. Jis nugalėjo FIFA apklausoje, kurioje aplenkė portugalą Cristiano Ronaldo ir argentinietį Lionelį Messi.

Praėjusį sezoną R.Lewandowskis tapo rezultatyviausiu Čempionų lygos žaidėju ir jau penktą kartą – rezultatyviausiu bundeslygos žaidėju.

Lenkas įvarčius vieną po kito muša ir šį sezoną.

Jis jų muša tiek daug, kad kėsinasi į „amžiną“ G.Mullerio rekordą, kurį buvęs „Bayern“ puolėjas pasiekė prieš pusę amžiaus. 1971–1972 m. bundeslygos sezoną G.Mulleris kamuolį į varžovų vartus pasiuntė net 40 kartų.

R.Lewandowskis per praėjusį bundeslygos sezoną į vartus pataikė 34 kartus (tai buvo geriausias rezultatas nuo 1976–1977 m.), o šį sezoną per 20 rungtynių įmušė 25 įvarčius. Iki turnyro pabaigos dar liko 13 turų.

Vis dėlto lygindamas du nuostabius „Bayern“ puolėjus klubo garbės prezidentas U.Hoenessas žemiau lenkėsi savo tautiečiui: „R.Lewandowskis, be abejo, yra nuostabus puolėjas.

Jis gali pagerinti G.Mulleriui priklausantį bundeslygos rekordą ir įmušti daugiau negu 40 įvarčių per sezoną.

Bet jis neturi tokio įvarčių instinkto ir neįmuša taip, kaip įmušdavo Gerdas, – blauzda, krūtine ar keliu.“

Buvusio vadovo nepaklausė

Nors pasitraukė iš prezidento pareigų, U.Hoenessas lieka „Bayern“ stebėtojų tarybos narys ir yra klubo garbės prezidentas.

Pasak U.Hoenesso, jis bent kartą per savaitę užsuka į klubo kontorą ir neretai telefonu pasikalba su jo patarimų klausiančiais sporto direktoriumi Hasanu Salihamidžičiumi ir „Bayern“ krepšinio padalinio vyriausiuoju vadybininku Marko Pešičiumi.

Ilgametis klubo prezidentas vis dar yra vienas įtakingiausių „Bayern“ žmonių, bet jo žodis nėra lemiamas ir į jo nuomonę atsižvelgiama ne visada.

Šio sezono pradžioje treneris Hansi Flickas užsiminė, kad komandą reikėtų sustiprinti, nes ne visos grandys yra tinkamai suburtos.

„Nieko netrūksta, – išgirdęs trenerio prašymą rugsėjo viduryje griežtai nukirto U.Hoenessas. – Kitų komandų branduolys nepasikeitė.

„Barcelona“, „Real“, „Manchester City“ nesistiprino, o mes esame Čempionų lygos nugalėtojai.

Bet kuris treneris norėtų turėti šimtą žaidėjų, bet būtina planuoti išlaidas, nes žaisdami be žiūrovų negausime 50–60 mln. eurų pajamų.

Be to, mes turime tris ar keturis perspektyvius jaunus futbolininkus. Jei pakviesime patyrusius žaidėjus, jaunimas negaus progos.“

Dabartiniai „Bayern“ vadovai nusprendė kitaip, ir spalio pradžioje komandą papildė 5 nauji futbolininkai. Miuncheno klubas už du naujokus sumokėjo išpirką (už ispaną Marcą Rocą – 15 mln. eurų, už prancūzą Bouną Sarrą – 10 mln. eurų), dar du žaidėjus pasiskolino.

Per sezoną iškovojo šešis titulus

„Bayern“ futbolininkai, vadovai ir sirgaliai auksinį 2020-ųjų derlių pradėjo rinkti birželio pabaigoje, kai Miuncheno komanda 30-ą kartą tapo Vokietijos čempione.

Liepos pradžioje bavarai 20-ą kartą iškovojo Vokietijos taurę, rugpjūčio pabaigoje šeštą kartą tapo Čempionų lygos nugalėtojais, rugsėjo pabaigoje antrą kartą laimėjo Europos supertaurės rungtynes ir aštuntą kartą – Vokietijos supertaurės rungtynes, o šių metų vasario mėnesį antrą kartą tapo pasaulio klubų čempionais.

Nors pastarąjį prizą Miuncheno klubas laimėjo 2021 metais, jis formaliai bus laikomas 2020 metų čempionu. Pasaulio klubų pirmenybės paprastai rengiamos gruodžio mėnesį ir tik šį sezoną buvo nukeltos dėl pandemijos.

„Bayern“ jau žino, kad 2021-ieji nebus tokie derlingi. Miuncheno futbolininkai prieš kelias savaites prarado galimybę iškovoti Vokietijos taurę. Šio turnyro antrajame rate „Bayern“ netikėtai pralaimėjo antrojoje bundeslygoje žaidžiančiai Kylio „Holstein“ komandai. Tačiau apginti visus kitus titulus vis dar įmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.