Lūžio metai: FIFA iš vaizdo žaidimų 2020-aisiais uždirbo daugiau nei tiesiogiai iš futbolo

Koronaviruso pandemija iš esmės pakeitė futbolo pajamų piramidę: 2020-aisiais Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) daugiau pajamų gavo iš vaizdo žaidimų nei tiesiogiai iš futbolo.

 Virtualus futbolas populiarėja.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Virtualus futbolas populiarėja.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 G.Infantino nuspėjo, kur eina futbolas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 G.Infantino nuspėjo, kur eina futbolas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-22 16:04, atnaujinta 2021-03-22 16:21

FIFA paskelbto raporto duomenimis, pernai iš 223,3 mln. eurų pajamų net 113,2 mln. buvo gauta iš licencijų teisių pardavimo.

FIFA paaiškino: „Pagrindinis pajamų šaltinis licencijavimo teisių srityje buvo vaizdo žaidimų prekės ženklo licencijavimas.

Priešingai nei daugelyje ekonomikos sektorių, kuriuos drastiškai paveikė COVID-19, vaizdo žaidimų pramonė pasirodė kur kas atsparesnė pandemijai.“

Vis dėlto finansų ekspertai lieka atsargūs vertindami 2020-uosius, nes 2022 metais Katare vyks pasaulio futbolo čempionatas, kuris žada didžiules tiesiogines pajamas, tad efutbolo dominavimas gali būti pristabdytas.

Nepaisant to, FIFA 2020-ųjų raportas gali būti pirmasis atvejis, kai tradicinė sporto valdymo struktūra per metus iš vaizdo žaidimų generuoja daugiau pajamų nei pagrindinė fizinė veikla, kuri yra jos esmė.

Portalas „Insidethegames“ dar prieš devynis mėnesius prognozavo, kad licencijavimo teisės gali tapti didžiausiu FIFA pajamų šaltiniu 2020 metais.

Kadangi pandemija visiškai sutrikdė fizinę futbolo veiklą, išlaidos, kaip ir buvo tikėtasi, gerokai viršijo pajamas ir siekė 871 mln. eurų.

Iš jų 226,7 mln. eurų buvo skirta FIFA COVID-19 pagalbos planui, o dar 394,4 mln. eurų buvo skirta plėtrai ir švietimui. Visa tai lėmė 652 mln. eurų nuostolius FIFA metų biudžete.

FIFA rezervas 2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis sumažėjo iki 1,58 mlrd. eurų nuo buvusių 2,17 mlrd. eurų metais anksčiau.

FIFA pažymėjo, kad 2020 metais pasirodė naujas esporto turnyrų prekės ženklas FIFAe, sukurtas žaidėjams, klubams ir valstybėms.

Didėjanti šių licencijavimo pajamų reikšmė futbolo organizacijai paaiškina, kodėl FIFA prezidentas Gianni Infantino buvo pasirinktas kartu su Pasaulio irklavimo federacijos vadovu Jeanu-Christophe'u Rolland'u rengiant pristatymą segmentą, kaip skatinti virtualaus sporto plėtrą ir toliau bendrauti su žaidimų bendruomens neseniai vykusiame Tarptautinio olimpinio komiteto posėdyje.

G.Infantino kalbėjo apie „besikeičiančių technologijų, visuomenės ir sporto peizažo galimybių išnaudojimą“, pabrėždamas, kaip FIFA ir kitos tarptautinės federacijos „paspartino investicijas ir sutelkė dėmesį į virtualias sporto formas, kad galėtume bendrauti su jaunimu.“

FIFA prezidentas ta proga taip pat pabrėžė „svarbu greitai judėti jau dabar“.

Naujausi finansiniai duomenys rodo, kad būtent tai ir daro FIFA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.