Nuo C. Ronaldo – iki legendinio M. Laudrupo: kokius įvarčius Europos čempionate mušė paaugliai, vėliau tapę pasaulinėmis žvaigždėmis Įvarčiai – „Euro 2020“ įkvėpimo proga

Nuo legendinio Frerenco Bene ar Danijos legendos Michaelo Laudrupo – iki Wayne'o Rooney ar vieno geriausių futbolininkų istorijoje Cristiano Ronaldo. Tokio kalibro futbolo dievukai Senajame žemyne ėmė spindėti dar paauglystėje ir savo fantastiškais pasirodymais pavergė šimtus tūkstančių Europos futbolo čempionatų žiūrovų.

 M.Laudrupas.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
 M.Laudrupas.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 12:57 PM

Uefa.com išrinko įspūdingiausius Europos čempionatų momentus ryškiausių žvaigždžių paauglystėje.

Renato Sanchesas, 18 metų ir 296 dienos (Portugalija) – „EURO 2016“

Pradėjęs trejas iš keturių pirmųjų Portugalijos rungtynių sėdėdamas ant atsarginių suolelio, šis bebaimis 18-metis pasižymėjo savo energija ir sugebėjo sutriuškinti priešininkų vidurio saugus vikria kamuolio kontrole arba staigiais energijos pliūpsniais.

Šių nuopelnų dėka ketvirtfinalyje R.Sanchesas pateko į startinę sudėtį ir išpildė Fernando Santoso lūkesčius, išlygindamas ankstyvą Lenkijos persvarą. F.Sanchesas suklaidino priešininką judesiu į dešinę, įsiveržė į aikštės vidury, pasikeitė perdavimais su komandos nariu ir įspyrė iš baudos aikštelės krašto.

Turėdamas pagirtiną jėgą, įgūdžius ir aikštės matymą, naują kontraktą su „Bayern“ klubu pasirašęs vidurio saugas pradėjo vadovauti vidurio aikštelėje savo išskirtiniais gabumais pusfinalio ir finalinėse rungtynėse, kur Portugalija išplėšė pergalę prieš favoritę Prancūziją ir laimėjo trofėjų.

Kingsley Comanas, 19 metų ir 362 dienos (Prancūzija) – „EURO 2016“

Šio krašto saugo jėga, įgūdžiai ir greitis buvo aiškiai matomi visiems, stebėjusiems Prancūzijos dominavimą „EURO 2016“. „Juventus“ komandos paskolintas „Bayern“ klubui, jis dalyvavo kiekvienose rungtynėse, išskyrus pusfinalyje. Starto sudėtyje pasirodė dvejose Prancūzijos rinktinės rungtynėse.

Didiero Deschampso paskirtas žaisti abiejose aikštės pusėse, šis raketos greitį išvystantis jaunuolis pademonstravo puikius sugebėjimus atsikratydamas prie jo prilipusių priešininkų, pagreitindamas tempą ir pradėdamas atakas. Klaidinanti kamuolio kontrolė, žaidimo krypties keitimas ir kampinių priėmimas padarė K.Comaną tikra grėsme kitoms komandoms, kol galiausiai rinktinė pasiekė finalą.

Wayne Rooney, 18 metų ir 231 diena (Anglija) – „EURO 2004“

Šis geležinius nervus turintis 18-metis sužibėjo Portugalijoje, kai pirmąsias ketverias rungtynes pradėjo 4 įvarčiais. Sutriuškinęs Šveicariją Anglijos antrajame grupės mače, „Everton“ klubo pažiba padvigubino savo įmuštų įvarčių skaičių, kai po smūgio kamuolys atsimušė į virpstą ir įskriejo į vartus.

Norėdamas užtikrinti Anglijos kelią į atkrintamąsias, po Paulo Scholeso įžanginio įvarčio žaidime prieš Kroatiją, W.Rooney pats įmušė antrąjį ir, lengvai prabėgęs Kroatijos teritoriją, šaltais nervais įmušė ir trečią, taip prisidėdamas prie pergalingo rezultato 4:2.

Deja, lūžęs padikaulis nutraukė jo pasirodymą ketvirtfinalyje, kur Anglijos rinktinė pralaimėjo baudinių serijoje prieš Portugaliją.

Cristiano Ronaldo, 19 metų ir 127 dienos (Portugalija) – „EURO 2004“

Į aikštę įbėgęs įpusėjus žaidimui, „Manchester United“ klubo kylanti žvaigždė Cristiano Ronaldo vedė Portugalijos komandą pirmosiose rungtynėse su Graikija. Nors graikai įmušė pergalingą įvartį, portugalai sugebėjo savo grupėje būti pirmi. O netrukus su apsukriuoju krašto saugu, kurio pavardę pasaulis linksniuoja kone kasdien, teko tvarkytis ir Anglijos rinktinei. Sensacingas ketvirtfinalis baigėsi 11 metrų baudinių serija, kur suspindo C.Ronaldo žvaigždė. Spirdamas ketvirtas C.Ronaldo kamuolį šaltakraujiškai pasiuntė į viršutinį vartų kampą ir taip padėjo tašką.

Po keleto dienų 19-metis pateikė antrąjį savo turnyro įvartį pusfinalyje prieš Nyderlandus. C.Ronaldo galva įmušė po kampinio pakeltą kamuolį. Puikiai susižaisdamas su Deco C.Ronaldo visas 90 minučių spindėjo ir finale, sukeldamas Graikijai nemalonumų, tačiau visi pamename „Euro 2004“ pabaigą – triumfavo Graikijos gynybinis futbolas.

Cristianas Chivu, 19 metų ir 227 dienos (Rumunija) – „EURO 2000“

Šis 19-metis gynėjas žaidė kiekvieną minutę Rumunijos kelionėje į ketvirtfinalį, nors prieš „EURO 2000“ tik keturis kartus buvo rinktinės nariu. Nenumatytos lygiosios prieš buvusią čempionę Vokietiją rezultatu 1:1 pastatė Rumunijos rinktinę į puikią poziciją. Po sunkaus žadą atimančio pralaimėjimo prieš Portugaliją, C.Chivu išlaikė savo pažadą ir iš kairiosios aikštelės pusės pateikė keletą spyrių.

„Ajax“ klubo žvaigždė pirmąjį tarptautinį įvartį įmušė rungtynėse prieš Angliją. Pirmąjį rungtynių įvartį įmušė lengvai, bet apgaulingai apeidamas varžovus ir rikošetu nuo stulpo įmušdamas kamuolį į priešininkų vartus. Kitas įvartis buvo nago juodymo atstumu, kai C.Chivu pradėjo audringą ataką, tačiau spyrė per aukštai. Deja, bet ketvirtfinalyje Rumunijos pasirodymą užbaigė Italija.

Patrickas Kluivertas, 19 metų ir 342 dienos (Nyderlandai) – „EURO ‘96“

Tris iš eilės A grupės mačus 19-metis „Ajax“ puolėjas buvo keliamas nuo suolo. P.Kluiverto valanda išmušė, kai Nyderlandai bandė pasivyti 4:0 pirmaujančią Anglijos rinktinę. Kirtęs pro varžovų gynybą P.Kluivertas sulaukė puikaus Denniso Bergkampo perdavimo ir 78 minutę įmušė paskutinį rungtynių įvartį. Rungtynės buvo pralaimėtos, tačiau šis įvartis buvo neapsakomos svarbos. Nyderlandai turėjo tiek pat taškų, kiek Škotijos rinktinė, tačiau būtent jaunojo P.Kluiverto įvartis leido jo komandai aplenkti varžovus pagal įmuštų įvarčių santykį. Ketvirtfinalyje P.Kluivertas per 11 metrų baudinių seriją ramiai įmušė įvartį, tačiau to neužteko – Prancūzija šventė pergalę 5:4.

Michaelis Laudrupas, 19 metų ir 362 dienos (Danija) – „EURO 1984“

Išskirtinė figūra komandoje, pramintoje „Danišku dinamitu“. M.Laudrupas padėjo Danijos futbolininkams pasiekti 1984 metų Europos čempionato ketvirtfinalį. „Lazio“ komandos puolėjas išsiskyrė ne tik įgimtu talentu mušti įvarčius, bet labai geru aikštės matymu ir uosle tobuliems perdavimams. Elegantišku žaidimu garsėjęs M.Laudrupas kiekvieną minutę išnaudojo savo talento demonstravimui, o jam gavus kamuolį gynėjai privalėdavo skubėti šalia.

Dieną po 20 gimtadienio M.Laudrupas pasižymėjo dviem rezultatyviais perdavimais prieš tuometinę Jugoslaviją, o danai laimėjo 5:0. Staigus M.Laudrupo perdavimas per varžovų vartininką leido Klausui Berggreenui įmušti antrąjį rungtynių įvartį. Vėliau M.Laudrupas puikiai pasinaudojo varžovo klaida, kai sulėtinęs tempą perdavė kamuolį Prebenui Eljaerui, kuris progą pavertė įvarčiu.

Pusfinalyje prieš Ispanijos rinktinę M.Laudrupas 11 metrų baudinių serijoje smūgiavo užtikrintai, tačiau istorija palankiai nesusiklostė. Serijoje prireikė 10 baudinių, o pergalę šventė Ispanija.

Ferencas Bene, 19 metų ir 182 dienos (Vengrija) – „EURO 1964“

„EURO 1964“ varžybose daugiausiai įvarčių įmušęs 19-metis užtarnavo Vengrijai trečiąją vietą. Dešiniojo krašto saugas visada žaidė rinktinės starto sudėtyje. Dinamiškas „Ujpesti Dozsa“ klubo puolėjas pasižymėjo kūrybiškumu, ramybe ir puikiais sugebėjimais. F.Bene savo talentą aiškiai parodė ir Ispanijos rinktinei pusfinalyje. Vengrija atsiliko 0:1, kai prieš pat rungtynių pabaigą F.Bene pasinaudojo varžovų vartininko klaida ir išlygino rezultatą.

Vengrijai teko kovoti dėl trečiosios vietos su Danijos futbolininkais. F.Bene 11 minutę įmušė įvartį, tačiau galiausiai danai išlygino rezultatą. Prireikė pratęsimo, kur triumfavo Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.