Šveicarija siunčia namo fiasko patyrusią Turkiją – ji neiškovojo nė vieno taško

Europos futbolo čempionate sekmadienį startavo lemiami trečiojo turo mačai, kurie turėjo atsakyti klausimą: kas varžysis toliau dėl pirmenybių apdovanojimų, o kam turnyras po trijų mačų bus baigtas. Sekmadienį A grupėje kovėsi nė vieno įvarčio ir taško neturėjusi Turkija ir į aštuntfinalį prasibrauti siekusi Šveicarija. Mačo baigtis tapo aiški jau po pirmojo kėlinio, kai šveicarai pelnė du įvarčius. Galutinis rezultatas Baku vykusiame mače buvo 3:1 (2:0) šveicarų naudai.

 Turkijos fiasko Europos čempionate. <br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 Turkijos fiasko Europos čempionate. <br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Turkijos rinktinė neturi kur trauktis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Turkijos rinktinė neturi kur trauktis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2021, 6:40 PM, atnaujinta Jun 20, 2021, 8:57 PM

Tad Turkija, kuri svajojo sudrebinti Europa galingu pasirodymu, namo grįžta ne tik be taškų, tačiau pasižymėjusi vos vienu įvarčiu.

Turkai pralaimėjo Italijai 0:3 bei Velsui 0:2.

Šveicarijai pirmąjį įvartį jau 6-ąją minutę įmušė Haris Seferovičius, o po dvidešimties minučių šveicarų lyderis Hherdanas Shaqiuri po įspūdingo smūgio padvigubino rezultatą.

Turkai bandė garbingai užbaigti čempionatą ir pirmame kėlinyje mušė į šveicarų vartų pusę net 11 kartų, tačiau nė vienas smūgis nepasiekė tikslo.

Vis dėlto antrame kėlinyje Irfanas Can Kahveci po sausų penkių kėlinių galiausiai atidarė Turkijos įvarčių sąskaitą 62 minutę.

Tačiau sužibusią viltį gal ir sužaisti lygiosiomis jau po 6 minučių nužudė tas pats Hherdanas Shaqiuri.

Tad Šveicarija grupėje surinko 4 taškus ir užėmė trečiąją vietą. Tiek pat taškų turėjo ir Italijai nusileidę Velso futbolininkai, tačiau jie turėjo kur kas geresnį įmuštų ir praleistų įvarčių santykį.

Vis dėlto šveicarai su šiais taškai turėtų patekti tarp keturių geriausių rinktinių, kurios liko trečioje vietoje – visos jos pateks į pirmenybių aštuntfinalį.

Šveicarai ir turkai susikovė Europos čempionatuose antrą kartą. Pirmąkart kovojo 2008-siais ir tada 2:1 laimėjo turkai.

Per pastaruosius penkis mačus įvairiose atrankose abi rinktinės pelnė 17 įvarčių, vidutiniškai po 3,4 per rungtynes.

Turkija

Atranka. 7 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Pusfinalis (2008).

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Senolas Gunesas, 68 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Cenk Tosunas, 29 metai, Stambulo „Besiktas“ (išnuomotas)

Turkija sužavėjo puikiu žaidimu sudėtingoje atrankos grupėje, kur sugebėjo atimti net 4 taškus iš pasaulio čempionų prancūzų. Tautų lygoje turkai iškrito į C lygą, tačiau užtikrintai pradėta pasaulio čempionato atranka neleis suabejoti – turkai atvyko pasiimti bilietą bent į kitą etapą. Turkijos ekipos sėkmę dažnai lėmė solidi vidurio gynėjų pora – Meritas Demiralis iš Turino „Juventus“ ir Caglaris Soyuncu iš „Leicester City“.

Itin svarbų vaidmenį atlieka atakų organizatorius saugas Hakanas Calhanoglu iš „AC Milan“, kurio kūryba lėmė ne vieną įvartį. Didžiausią nerimą turkams kelia vartininkas Ugurcanas Cakiras iš „Trabzonspor“. Pastarajam trūksta tarptautinio futbolo patirties. S.Gunesas neturi ir patikimo atsarginių suolelio.

Šveicarija

Atranka. 5 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Aštuntfinalis (2016)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo 11 metrų baudinių seriją Lenkijai (4:5).

Treneris. Vladimiras Petkovičius, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Granitas Xhaka, 28 metai, Londono „Arsenal“.

2014 metais rinktinės vairą perėmęs V.Petkovičius kiekvienam turnyrui suburia rimtą komandą. Treneris rinktinę užgrūdina ne tik griežta ranka, bet ir solidžiomis pergalėmis. Šveicarai turi patyrusią komandą, o iš pastarųjų čempionatų visi varžovai žino apie solidžią gynybą ir saugų liniją. Šveicarų kapitonas Granitas Xhaka ne vieną kartą įrodė, kad jam rinktinėje sekasi gerokai geriau nei „Arsenal“ klube, o Xherdanas Shaqiri iš „Liverpool“ visada pasiruošęs tapti X-faktoriumi.

Daugiausia akių tikrai kryps į pastaruosius futbolininkus, tačiau nors jie ir yra didžiausia komandos stiprybė – kartu tai ir kelia nerimą. Kyla abejonių dėl G.Xhaka sportinės formos, o X.Shaqiri pastaraisiais metais klube negauna tiek laiko aikštėje, kiek norėtųsi. Negana to, V.Petkovičiaus komandai teks įveikti psichologinį barjerą – trys pastarieji bandymai pagrindiniuose turnyruose baigdavosi būtent aštuntfinalyje. Paskutinį kartą ketvirtfinalį ši komanda pasiekė 1954 metų pasaulio čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.