Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkų varžovai – taip pat „žaliai-balti“: Budapešto „Ferencvaros“

Šį ir kitą antradienį Budapešto ir Vilniaus stadionuose vyks dviejų dalių „žalias-baltas“ mūšis. Futbolo Čempionų lygos atrankos antrajame etape Lietuvos čempionas Vilniaus „Žalgiris“ susitiks su tų pačių spalvų aprangą vilkinčiu Vengrijos čempionu Budapešto „Ferencvaros“ klubu. Pirmosios rungtynės liepos 20 dieną vyks Budapešte, o liepos 27 dieną futbolininkai žengs ant Vilniaus stadiono vejos.

„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>E.Žaldario nuotr.
„Žalgirio“ ekipa žais antrame Čempionų lygos etape.<br>E.Žaldario nuotr.
 P.Stoegeris ilgą laiką dirbo Vokietijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 P.Stoegeris ilgą laiką dirbo Vokietijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 7:12 PM

Laimėjimai

„Ferencvaros“ klubas, kuris Vengrijos sostinės Ferencvarošo rajone buvo įkurtas 1899 metais, yra labiausiai tituluotas šalies klubas.

Jis Vengrijos čempionu pirmą kartą tapo dar 1903 metais, o šiais metais iškovojo 32-ąjį čempiono titulą. Be „Ferencvaros“, daugiau nei dešimt kartų Vengrijos čempionais tapo dar keturi Budapešto klubai: MTK (23), „Ujpest“ (20) ir „Honved“ (14).

Šis klubas išgyveno ir keturis gana ilgus laikotarpius, kuriais čempionu netapo daugiau nei dešimt metų (nuo 1913 iki 1926 m., nuo 1949 iki 1963 m., nuo 1981 iki 1992 m. ir nuo 2004 iki 2016 m.). Po pastarojo sausmečio, nutraukto praėjusio dešimtmečio viduryje, „Ferencvaros“ auksą iškovojo 2016, 2019, 2020 ir 2021 metais.

Vis dėlto tamsiausias klubo laikotarpis prasidėjo 2006 metais, kai „Ferencvaros“ dėl finansinių pažeidimų buvo pašalintas į antrąją lygą ir teisę vėl žaisti su stipriausiais susigrąžino 2009 metais.

„Ferencvaros“ taip pat yra Vengrijos rekordininkas pagal kitus nacionalinius titulus. Jis 23 kartus laimėjo Vengrijos taurę ir 6 kartus – supertaurę (dėl šio prizo Vengrijos komandos kovoja tik nuo 1992 metų).

Europos turnyrai

Tarpukario metais „Ferencvaros“ du kartus (1928 ir 1937 m.) iškovojo Vidurio Europos taurę („Mitropapokal“), dėl kurios varžydavosi stipriausi Austrijos, Vengrijos, Šveicarijos, Čekoslovakijos, Jugoslavijos, Rumunijos ir Italijos klubai.

Pradėjus rengti Europos turnyrus, „Ferencvaros“ juose dalyvaudavo beveik kiekvieną sezoną, o 1965 metais iškovojo Mugių taurę (dabar šis turnyras vadinamas Europos lyga). Turnyro finale Budapešto komanda varžovų stadione nugalėjo Turino „Juventus“ 1:0.

„Ferencvaros“ dar du kartus pateko į Europos turnyrų finalus, bet pralaimėjo lemiamas rungtynes. 1968 metais Mugių taurės finale „Ferencvaros“ nusileido „Leeds United“ 0:1 ir 0:0, o 1975 metais Europos taurių laimėtojų taurės finale – Kijevo „Dynamo“ 0:3.

XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje pertvarkius Europos turnyrus, „Ferencvaros“ du kartus žaidė Čempionų lygos grupės varžybose. Budapešto futbolininkai su žemyno elitu varžėsi 1995-1996 m. sezone (tuomet grupėje užėmė trečiąją vietą) ir praėjusiame 2020-2021 m. sezone (grupėje užėmė ketvirtąją vietą).

Be to, „Ferencvaros“ dukart pateko į Europos lygos grupių etapą (2004-2005 ir 2019-2020 m.).

Praėjęs sezonas

Praėjusį sezoną Vengrijos lygoje „Ferencvaros“ per 33 rungtynes surinko 78 taškus ir net 20 taškų aplenkė antrąją vietą užėmusią Felčūto „Puskas Akademia“ komandą.

Čempionai per visą sezoną patyrė tik vieną pralaimėjimą. Juos įveikė Miškolco „Diosgyor“ komanda, kuri užėmė priešpaskutinę 11-ąją vietą ir iškrito į antrąją lygą.

Ferencvarošo ekipoje rezultatyviausiai žaidė albanas Myrto Uzuni (12 įvarčių), norvegas Tokmacas Nguenas (11) ir Franckas Boli (10) iš Dramblio Kaulo Kranto.

Iš Vengrijos taurės turnyro „Ferencvaros“ iškrito jau aštuntfinalyje, kuriame namie pralaimėjo Sėkešfehėrvaro „Fehėrvar“ komandai 1:2.

Čempionų lygoje „Ferencvaros“ pateko į grupių etapą. Atrankos etapose Budapešto futbolininkai nugalėjo Stokholmo „Djurgardens“ 2:0 (namie), Glazgo „Celtic“ 2:1 (svečiuose), Zagrebo „Dinamo“ 2:1 (namie) bei „Molde“ 3:3 ir 0:0 („Ferencvaros“ pateko į grupių etapą, nes įmušė daugiau įvarčių svečiuose).

Grupės varžybose Vengrijos čempionai po du kartus pralaimėjo Turino „Juventus“ 1:4 ir 1:2 bei „Barcelona“ 0:3 ir 1:5, bet iškovojo tašką namie žaisdami su Kijevo „Dynamo“. Rungtynės Budapešte baigėsi 2:0. Kijeve nugalėjo „Dynamo“ 1:0.

Šis sezonas

Šią vasarą Čempionų lygos atrankos pirmajame etape „Ferencvaros“ dukart nugalėjo Kosovo čempionę „Prishtina“ komandą 3:0 ir 3:1. Per pirmąsias rungtynes, kurios vyko Budapešte, įvarčius įmušė Tokmacas Nguenas, Ryanas Mmaee ir Miha Blažičius, o varžovų stadione visus tris įvarčius pelnė Myrto Uzuni.

Šio sezono Vengrijos pirmenybės prasidės liepos 31 d.

Treneris

Ferencvarošo komandą į Europos lygos, o paskui ir į Čempionų lygos grupių etapą sugrąžino nuo 2018 metų „žalius-baltus“ treniravęs ukrainietis Serhijus Rebrovas. Tačiau šių metų vasarą „Ferencvaros“ ir S.Rebrovas nutarė nepratęsti sutarties ir ukrainietis susitarė su Abu Dabio „Al Ain“ klubu.

Tuo tarpu naujuoju „Ferencvaros“ treneriu tapo buvęs ilgametis Austrijos rinktinės saugas Peteris Stögeris.

55-erių P.Stögeris anksčiau treniravo kelis Austrijos klubus, o su Vienos „Austria“ tapo šalies čempionu (2013 m.). Jis taip pat dirbo Vokietijoje, kur stovėjo prie „Köln“ (2013-2017 m.) ir Dortmundo „Borussia“ (2017-2018 m.) vairo. 2014 metais austras padėjo Kiolno klubui tapti antrosios bundeslygos čempionu ir grįžti į pirmąją bundeslygą.

Po permainingo vokiškojo etapo P.Stögeris grįžo į Austrijos sostinę ir praėjusį sezoną treniravo Vienos „Austria“.

Sudėtis

Po praėjusio sezono Budapešto komandoje liko beveik visi pagrindiniai žaidėjai. Du žymesni nuostoliai – brazilas Isaelis (išvyko į Kataro klubą „Umm Salal“) ir Vengrijos rinktinės gynėjas Gergo Logvrencsicsus (į Splito „Hajduk“).

Svarbiausi „Ferencvaros“ žaidėjai yra vartininkas Denesas Dibuszas, puolėjai albanas Myrto Uzuni, norvegas Tokmacas Nguenas ir airis Franckas Boli, saugai ukrainiečiai Oleksandras Zubkovas ir Ihoris Charatinas bei tunisietis Aissa Laidouni, gynėjas slovėnas Miha Blažičius.

Prieš šį sezoną prie šio senbuvių branduolio prisidėjo naujokai saugai hercegovinietis Stjepanas Lončaras (perėjo iš „Rijeka“) ir norvegas Kristofferis Zachariassenas (iš Trondheimo „Rosenborg“).

Per šių metų Europos pirmenybes į Vengrijos rinktinę buvo pakviesti keturi dabartiniai „Ferencvaros“ žaidėjai: vartininkai D.Dibuszas ir Adamas Bogdanas, gynėjas Andre Botka ir saugas Davidas Sigėris. Ukrainai atstovavo O.Zubkovas, Slovakijai – puolėjas Robertas Makas.

Stadionas

„Ferencvaros“ stadionas, kuriame yra 22 tūkst. vietų, buvo atidarytas 2014 metų vasarą. Jis kainavo apie 40 mln. eurų ir priklauso Vengrijos vyriausybei. Naujas stadionas buvo pastatytas Ferencvarošo rajone, buvusio Floriano Alberto stadiono vietoje.

Kol buvo statoma „Ferenc Puskas Arena“ (67 tūkst. vietų, atidaryta 2019 m.), „Ferencvaros“ stadionas buvo didžiausias Vengrijoje ir jame namų rungtynes žaisdavo Vengrijos rinktinė.

„Ferencvaros“ stadionui suteikta ketvirta UEFA kategorija.

„Ferencvaros“ prieš „Žalgirį“

Šios komandos oficialių rungtynių dar nežaidė.

Užpernai Europos lygos atrankos atkrintamajame etape „Ferencvaros“ susitiko su „Sūduva“. Pirmosios rungtynės Marijampolėje baigėsi 0:0, o antrąsias rungtynes Budapešto klubas namie laimėjo 4:2 ir pateko į grupių etapą.

„Žalgiris“ du kartus žaidė su kita Budapešto komanda „Honved“. 2002 m. Intertoto taurės pirmajame etape vilniečiai nugalėjo 1:0 ir 0:0 („Žalgiris“ pergalę pasiekė išvykoje), o 2019 m. Europos lygos atrankos pirmajame etape pralaimėjo 1:3 ir 1:1.

Kas bus vėliau?

„Žalgirio“ ir „Ferencvaros“ rungtynių nugalėtojai Čempionų lygos atrankos trečiajame etape žais su Prahos „Slavia“.

Pralaimėjusi komanda iš Čempionų lygos atrankos iškris, tačiau gaus teisę pereiti į Europos lygos atrankos varžybas ir jų trečiajame rate susitiks su Muros Sobotos „Mura“ (Slovėnija) ir Razgrado „Ludogorec“ (Bulgarija) mačą pralaimėjusia komanda.

„Mura“ ir „Ludogorec“ šį ir kitą trečiadienį žais Čempionų lygos atrankos antrojo etapo rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.