„Panevėžio“ Europos kovų kelyje – susilpnėjusi, bet autoritetų nepaisanti „Vojvodina“

Ketvirtadienį vakare po septynerių metų pertraukos į Panevėžį grįš Europos futbolo turnyrai. Prieš keletą metų uždarius „Ekrano“ klubą, Panevėžys kelis sezonus gyveno be didžiojo futbolo, tačiau šiais metais tarptautines varžybas į miestą sugrąžino Lietuvos taurę iškovojęs „Panevėžys“.

Panevėžiečių lauks Serbijos klubo iššūkis.<br>Imgago/Scanpix nuotr.
Panevėžiečių lauks Serbijos klubo iššūkis.<br>Imgago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 4:40 PM

„Panevėžio“ futbolininkai ketvirtadienį žais Europos konferencijos lygos atrankos antrojo etapo pirmąsias rungtynes su Novi Sado „Vojvodina“. Ši komanda tarpsezoniu žymiai susilpnėjo, bet praėjusį penktadienį pirmosiose Serbijos lygos rungtynėse netikėtai atėmė taškus iš Belgrado „Crvena Zvezda“ klubo.

Laimėjimai

„Vojvodina“ klubas Voivodinos krašto sostinėje Novi Sade (280 tūkst. gyventojų) buvo įkurtas 1914 metais ir per šimtmetį išgyveno nemažai pakilimų ir nuopolių.

Geriausiai laikais šis klubas netgi buvo vienas stipriausių vieningoje Jugoslavijoje, dukart tapo šios šalies čempionu (1966 ir 1989 m.), triskart vicečempionu (1957, 1962 ir 1975 m.) ir kartą žaidė Jugoslavijos taurės finale (1951 m.).

XXI amžiuje „Vojvodina“ dažniausiai užima vietas Serbijos lygos lentelės viršutinėje dalyje, bet šalies čempione netapo nė karto. Geriausias rezultatas – antroji vieta 2009 metais, o trečiąją vietą Novi Sado komanda užėmė net septynis kartus (nuo 2007 iki 2020 m.).

Didžiausi pastarųjų metų laimėjimai pasiekti Serbijos taurės turnyre. „Vojvodina“ šešis kartus žaidė finale, o 2014 ir 2020 metais iškovojo antrąjį pagal rangą Serbijos futbolo prizą.

Europos turnyrai

Europos turnyruose „Vojvodina“ žaidžia 26-ąjį sezoną. Novi Sado komanda geriausius rezultatus pasiekė XX amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai pateko į Čempionų taurės (1966-1967 m.) ir Mugių taurės (1961-1962 m. ir 1967-1968 m.) ketvirtfinalį.

1966-1967 metų sezone Voivodinos komanda Čempionų taurės turnyre nugalėjo Vienos „Admira“ ir Madrido „Atletico“ klubus, o ketvirtfinalyje tuometinius Jugoslavijos čempionus sustabdė Glazgo „Celtic“ futbolininkai.

1999 metais „Vojvodina“ pateko į Intertoto taurės finalą, kuriame nusileido Bremeno „Werder“ klubui.

Šiame amžiuje „Vojvodina“ nė sykio nesugebėjo patekti į Europos turnyrų grupių etapą. Tačiau praėjusį dešimtmetį Novi Sado ekipai keliskart trūko labai nedaug. Ji tris sykius žaidė Europos lygos atrankos atkrintamajame etape. 2013 metais „Vojvodina“ lemiamas rungtynes pralaimėjo Tiraspolio „Sheriff“ klubui (Moldova), 2015 metais – Plzenio „Viktoria“ (Čekija), 2016 metais – Alkmaro AZ (Nyderlandai).

Praėjęs sezonas

Praėjusį sezoną Serbijos lygoje „Vojvodina“ užėmė ketvirtąją vietą. Novi Sado futbolininkai per 38 rungtynes iškovojo 71 tašką. Serbijos čempione tapo nė vienerių rungtynių nepralaimėjusi Belgrado „Crvena Zvezda“ (108 taškai), o kitas dvi prizines vietas užėmė kiti du sostinės klubai „Partizan“ (95) ir „Čukarički“ (74).

Likus dviem turams iki turnyro pabaigos „Vojvodina“ dar buvo trečia, bet per dvejas paskutines rungtynes iškovojo tik tašką ir praleido į priekį „Čukarički“ komandą.

„Vojvodina“ futbolininkams bent jau nereikėjo jaudintis dėl ketvirtosios vietos ir kelialapio į Europos konferencijos lygos atranką. Penktąją vietą užėmusi „Bačka Topola“ buvo aplenkta net 13 taškų.

Novi Sado komandoje rezultatyviausiai žaidė Miljanas Vukadinovičius (11 įvarčių), Nemanja Čovičius (9) ir Petaras Bojičius (8).

Serbijos taurės turnyre „Vojvodina“ žygis buvo nutrauktas pusfinalyje. Šiame etape Novi Sado komanda namie pralaimėjo „Partizan“ klubui 0:1.

Europos lygos atrankoje „Vojvodina“ pernai žaidė vos vienerias rungtynes. Novi Sado komanda iškart pateko į trečiąjį atrankos etapą, bet jame išvykoje pralaimėjo Lježo „Standard“ 1:2.

Šis sezonas

Serbijos pirmenybės prasidėjo praėjusį penktadienį. „Vojvodina“ pirmosiose rungtynėse įvarčių neįmušė ir pergalės neiškovojo. Tačiau Novi Sado sirgaliai dėl to neliūdėjo – jų palaikoma komanda išvykoje sužaidė lygiosiomis 0:0 su čempionės vardą ginančia „Crvena Zvezda“.

„Vojvodina“ taškus iš Serbijos futbolo lyderių atėmė po labai ilgos pertraukos. Novi Sado komanda „Crvena Zvezda“ ekipą pastarąjį kartą nugalėjo 2016 metų gegužę (beje, varžovų aikštėje), o po to „Crvena Zvezda“ laimėjo net 13 iš eilės tarpusavio rungtynių.

„Vojvodina“, kaip ir „Panevėžys“, nežaidė Europos konferencijos lygos atrankos pirmajame etape.

Sudėtis

Po praėjusio sezono „Vojvodina“ patyrė kelis labai skaudžius nuostolius. Didžiausi praradimai – abu vidurio gynėjai bosnis Siniša Saničaninas (išvyko į Belgrado „Partizan“) ir kroatas Slavko Braličius (į „Osijek“, Kroatija) bei vienas rezultatyviausių žaidėjų saugas Petaras Bojičius (į Sfentu Georgės „Sepsi“, Rumunija).

Lygiavertės pamainos šiems futbolininkams „Vojvodina“ nerado. Todėl šį sezoną dar didesnė atsakomybė tenka senbuviams Miljanui Vukadinovičiui, Nemanjai Čovičiui, 20-mečiams Dejanui Zukičiui ir Mirko Topičiui, juodkalniečiui Nikolai Drinčičiui, bosniui Momilo Mrkaičiui.

Šiais metais pasikeitė ir „Vojvodina“ treneris. Du sezonus šiai komandai vadovavęs Nenadas Lalatovičius išvyko į Saudo Arabijos klubą „Al Batin“, o jo vietą užėmė 40-metis Slavoliubas Džordževičius.

„Crvena Zvezda“ klubo auklėtinis S.Džordževičius geriausiais žaidėjo karjeros metais vilkėjo „Crvena Zvezda“ ir kelių Rusijos klubų aprangas, bet turi labai nedaug trenerio patirties. Jis treniravo tik „Crvena Zvezda“ jaunimą ir Surdulicos „Radnik“ komandą (vieną 2020-2021 m. sezoną).

Stadionas

„Vojvodina“ žaidžia 1924 metais pastatytame ir kelis kartus renovuotame Karadžordžės stadione, kuriame yra beveik 15 tūkst. vietų.

Stadionas pavadintas serbų tautos didvyrio, XIX amžiaus pradžioje išsivadavimo nuo Osmanų Imperijos kovoms vadovavusio Karadžordžės (Juodojo Jurgio, tikrasis vardas Džordže Petrovičius) garbei.

Atsakomosios „Vojvodina“ ir „Panevėžio“ rungtynės Karadžordžės stadione bus žaidžiamos kitą ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.