Kataloniškos „Barcelona“ pasakos pabaiga: kai futbolo tradicijos pralaimi pinigams

Graudi atsisveikinimo ceremonija Barselonoje ir pompastiškas sutikimas Paryžiuje. Argentiniečio Lionelio Messi perėjimas iš „Barcelona“ į „Paris Saint-Germain“ klubą pažymi ir posūkio tašką pasaulio futbole.

L.Messi su ašaromis paliko „Barcelona“ klubą, kuriam atstovavo 21 metus.<br>AP/„Scanpix” ir ZUMA/„Scanpix“ nuotr.
L.Messi su ašaromis paliko „Barcelona“ klubą, kuriam atstovavo 21 metus.<br>AP/„Scanpix” ir ZUMA/„Scanpix“ nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Katalonijos klubo prezidentas J.Laporta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Katalonijos klubo prezidentas J.Laporta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Lionelis Messi nuo šiol vilki PSG marškinėlius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 3:32 PM

2000-aisiais į Barseloną atvykęs L.Messi buvo šios komandos simbolis.

„Barcelona“ net 21 metus buvo pirmasis ir iki šiol vienintelis profesionalus klubas argentiniečio karjeroje.

Bet su finansiniais sunkumais susidūrę katalonai šią vasarą atsisakė savo kapitono, savo 10-ojo numerio, savo numylėtinio.

Žaidėjų rinkoje staiga atsidūrusį 34-erių L.Messi sugriebė Kataro verslininkas, „Paris Saint-Germain“ klubo prezidentas Nasseras al-Khelaifi.

„Paris Saint-Germain“ klubui net neprireikė mokėti už L.Messi perėjimą – jo sutartis su „Barcelona“ baigėsi birželį.

Jau po penkių dienų, kai derybos dėl naujos sutarties su „Barcelona“, kur argentinietis sužaidė 778 rungtynes, įmušė 672 įvarčius ir iškovojo 35 trofėjus, buvo galutinai nutrūkusios, jis lydimas savo šeimos privačiu lėktuvu skrido į Prancūzijos sostinę.

Dar būdamas pakeliui L.Messi apsivilko naujus sportinius marškinėlius su užrašu „Ici c’est Paris“ – „Čia yra Paryžius“.

Trofėjai augino skolas

Argentiniečio karjeros posūkis akivaizdžiai byloja, kad šlovingų tradicijų klubai vis labiau užleidžia pozicijas naftos turtingų šalių šeichų, investicinių bendrovių ar oligarchų išlaikomoms futbolo imperijoms.

Tai, kad 2020 metų Čempionų lygos finale Miuncheno „Bayern“ 1:0 nugalėjo būtent „Paris Saint-Germain“ ekipą, atrodo kaip prie dabarties realijų nebederantis įvykis. Šiais metais dėl Čempionų lygos trofėjaus kovojo „Manchester City“ ir „Chelsea“. Arba Abu Dabis prieš Rusiją.

Arba Khaldoonas Khalifa Al Mubarakas prieš Romaną Abramovičių.

Šie du žmonės dar labiau sustiprino savo klubų žvaigždyną per praėjusias neramias žaidėjų persikėlimo dienas ir sukėlė nerimą dėl konkurencijos.

„Manchester City“ už 118 mln. eurų įsigijo Birmingamo „Aston Villa“ lyderį Jacką Grealishą.

O „Chelsea“ už 115 mln. eurų susigrąžino Belgijos rinktinės žvaigždę Romelu Lukaku.

„Pinigų bajorija“, įžengusi į Europos futbolo pasaulį, vis labiau atsiriboja nuo paprastos futbolo bendruomenės. Tiesą sakant, jie gali užsisklęsti savo rate ir, kaip planuojama, įkurti savo Superlygą.

„Barcelona“ ir jos konkurentas Ispanijos lygoje Madrido „Real“ ilgai sugebėjo atsilaikyti naujųjų turtuolių varžytuvėse.

Nuo 2006 m. šie klubai po keturis kartus laimėjo Čempionų lygą vedami abiejų geriausių pastarųjų dešimtmečių futbolininkų L.Messi ir Cristiano Ronaldo. Bet to kaina buvo didžiulė. Tiek „Barcelona“, tiek „Real“ skolos vis augo, kol galiausiai perkopė milijardą. Atėjo metas, kai jie nebegalėjo išsaugoti savo superžvaigždžių.

2018-aisiais C.Ronaldo iš „Real“ perėjo į Turino „Juventus“. Šių metų rugpjūtį portugalas sugrįžo į „Manchester United“, o L.Messi paliko „Barcelona“.

Teko sumažinti biudžetą

Atsisveikindamas su „Barcelona“ L.Messi braukė ašaras. Praėjus trims dienoms, kai futbolo pasaulį apskriejo pribloškianti žinia apie žlugusias derybas dėl naujos sutarties, argentinietis „Camp Nou“ stadione pasakojo, kas įvyko.

„Iš savo pusės padariau viską, kad likčiau „Barcelona“. Aš sutikau susimažinti atlyginimą 50 proc., tačiau tolesnių kalbų nebuvo“, – sakė futbolininkas.

Todėl jis turėjęs palikti klubą, su kuriuo būdamas trylikos paskubomis sudarė pirmąją sutartį ant popierinės servetėlės.

Faktą, kad ta pusė atlyginimo vis tiek būtų buvusi beveik 70 mln. eurų per metus, L.Messi nutylėjo.

Paklaustas, ar ir Barselonos klubas viską padarė, kad jį sulaikytų, puolėjas tik sušnibždėjo: „To nežinau.“

Bet klubas jau seniai atsakomybę perkėlė ant kitų pečių. „Barcelona“ nėra kalta, kad po dviejų dešimtmečių buvo užverstas santykių su L.Messi istorijos puslapis, – nesiliauja tvirtinti Barselonos klubo prezidentas Joanas Laporta.

Taip įvyko dėl Ispanijos futbolo lygos finansinių nuostatų, įtvirtinančių viršutinę atlyginimų ribą.

„La Liga“ nusprendė, kad šį sezoną „Barcelona“ leidžiama žaidėjų algoms skirti ne daugiau nei 350 mln. eurų. O prieš dvejus metus ši suma dar buvo 600 mln. eurų.

J.Laporta teigė, kad finansinis palikimas, kurį jis rado šįmet kovą grįžęs į klubo prezidento pareigas, esąs baisus: „Atlyginimų išlaidos sudaro 110 proc. pajamų. Neturime jokios veiksmų laisvės.“

Akivaizdu, kad argentiniečio išvykimas suduos smūgį ir „Barcelona“ prestižui, gali būti sunku rasti naujų rėmėjų, jei klubo rezultatai ir vėl bus vidutiniai.

J.Laporta ne kartą sakė, kad L.Messi buvo tas magnetas, kuris Barselonos ekipai užtikrindavo apie trečdalį pajamų. Kas dabar galės perimti šį vaidmenį?

Garsenybę nutarė paaukoti

Dar pernai pats L.Messi labai norėjo išsiskyrimo su Katalonijos klubu. Ir taip buvo ne dėl gėdingo „Barcelona“ pralaimėjimo 2:8 Čempionų lygos ketvirtfinalyje „Bayern“ klubui.

Tada argentinietis klubui raštu pranešė apie galimą pasitraukimą pirma sutartyje numatyto termino.

Bet puolėjas pasiliko, nes jokia kita komanda nebūtų buvusi pajėgi sumokėti tiek, kiek buvo reikalaujama L.Messi išpirkos sąlygose, – 700 mln. eurų. Anot argentiniečio, buvo kitas būdas – kreiptis į teismą. Tačiau tuomet L.Messi pasakė, kad niekada nesibylinės su „Barcelona“.

2020 m. spalį po skandalų virtinės atsistatydino Barselonos klubą nustekenęs prezidentas Maria Bartomeu – jis sugebėjo susipykti ir su ryškiausia žvaigžde L.Messi.

Prie „Barcelona“ vairo vėl grįžo 59-erių politikas, teisininkas J.Laporta, prezidento pareigas jau ėjęs 2003–2010 m. Jis argentinietį nuramino, ir prasidėjo derybos dėl naujos sutarties.

Iš pradžių viskas atrodė džiugiai. Ispanijos futbolo lyga susiderėjo su privataus kapitalo fondų valdytoja „CVC Capital Partners“, kad ji už 2,7 mlrd. eurų įsigis 10 proc. „La Liga“ akcijų.

Pinigai turėjo būti padalyti tarp klubų. „Barcelona“ būtų atitekę 270 mln. eurų – pakankamai, kad karalius L.Messi būtų laimingas. Bet prieš sandorį pirmiausia pasisakė Madrido „Real“. Paskui ir J.Laporta netikėtai stojo prieš „La Liga“ planą, nes jis pusę amžiaus darytų įtaką klubo televizijos transliacijų teisėms.

Tai prieštarauja svajonėms apie Europos futbolo Superlygą, kurios „Barcelona“ ir „Real“ nenori atsisakyti, nepaisant pavasarį ištikusios nesėkmės, kai šeši Anglijos klubai paskelbė pasitraukiantys iš naujai kuriamo turnyro.

Tuomet L.Messi jau galėjo suprasti, kad „Barcelona“ pasirengusi jį paaukoti.

O dabar legendine tapusios spaudos konferencijos metu „Camp Nou“ stadione argentinietis galbūt verkė ne tiktai dėl netikėto išsiskyrimo, bet ir dėl jį nuvylusios klubo meilės.

Paryžiuje – nauja pradžia

Tačiau naujas ryšys jau buvo užmegztas. Teigiama, kad pirmiausia L.Messi paskambino Mauricio Pochettino, – taip pat argentinietis, treniruojantis „Paris Saint-Germain“.

Po poros dienų, rugpjūčio 8-ąją, džiugiai nusiteikę aistruoliai būriavosi prie Paryžiaus oro uosto, nors tuomet L.Messi dar nebuvo sukirtęs rankomis dėl dvejų metų sutarties su galimybe pratęsti dar vienam sezonui.

O rugpjūčio 10-ąją, kai argentiniečio lėktuvas iš tikrųjų nusileido Prancūzijos sostinės oro uoste, jis buvo sutiktas kaip „Paris Saint-Germain“ mesijas, didžiausia klubo viltis.

Kitą dieną L.Messi kalbėdamas žiniasklaidai nenuvylė Paryžiaus sirgalių: jis teigė, kad su naująja komanda yra pajėgūs triumfuoti Čempionų lygoje.

Ispanas Sergio Ramosas Garcia, brazilas Neymaras, argentinietis Angelis di Maria, vartininkas italas Gianluigi Donnarumma, 2021 m. vasarą išrinktas geriausiu Europos čempionato žaidėju prancūzas Kylianas Mbappe. Ekspertų nuomone, tai stipriausia visų laikų „Paris Saint-Germain“ komanda.

Oficialus L.Messi pristatymas įvyko Paryžiaus „Parc des Princes“ stadione. Argentinietis pozavo laikydamas naujus 30-uoju numeriu pažymėtus tamsiai mėlynus marškinėlius.

L.Messi įprasto 10-ojo numerio savininkas „Paris Saint-Germain“ yra Neymaras, kurį Paryžiaus klubas 2017-aisiais įsigijo iš „Barcelona“ už įspūdingą 222 mln. eurų sumą. Brazilas pasisiūlė perleisti šį numerį, bet argentinietis atsisakė. 30-asis numeris L.Messi nėra atsitiktinis – tokiu jis pradėjo savo karjerą „Barcelona“ klube.

Pagal Prancūzijos lygos taisykles, 1, 16 ir 30 numeriai skiriami vartininkams, tačiau dėl L.Messi buvo padaryta išimtis.

Po iškilmingų sutiktuvių prasidėjo darbas: naujame klube L.Messi debiutavo praėjusį sekmadienį, kai „Paris Saint-Germain“ Prancūzijos čempionato 4-ojo turo mače 2:0 pranoko „Reims“.

Neymarą pakeitęs L.Messi žaidė 31 min., atliko 20 taiklių perdavimų, bet nė karto nesmūgiavo į vartus.

Bet tai tik naujo etapo pradžia – niekas neabejoja, kad pirmojo įvarčio ilgai laukti nereikės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.