Atrankos suvestinė: Europos čempionų bėdos, Serbijos sprogimas, Anglijos įvarčių mašina ir neoficialūs Baltijos čempionai

2022 m. pasaulio futbolo pirmenybių Europos zonos atrankos turnyre geriausiai žaidė Danijos ir Vokietijos rinktinės, daugiausiai įvarčių įmušė Anglijos futbolininkai, o tarp Baltijos šalių geriausiai pasirodė grupėje ketvirtąją vietą užėmusi Estijos komanda.

 Italijos laukia sunki užduotis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Italijos laukia sunki užduotis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Nyderlandų rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Nyderlandų rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Mitrovičius pelnė auksinį įvartį serbams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Mitrovičius pelnė auksinį įvartį serbams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-17 14:12, atnaujinta 2022-10-17 18:08

Papildomų problemų sau susikūrė Europos čempionė Italijos rinktinė, o absoliuti autsaiderė buvo San Marino komanda.

Kelialapiai

Praėjusios savaitės pabaigoje ir šios savaitės pradžioje Europos, Amerikos, Afrikos ir Azijos šalių futbolo rinktinės žaidė 2022 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Užsidarius dar vienam rinktinių langui, aiškios trylika komandų, kurios kitų metų pabaigoje varžysis Kataro stadionuose. Tai – Kataro, Vokietijos, Danijos, Prancūzijos, Belgijos, Kroatijos, Ispanijos, Serbijos, Anglijos, Šveicarijos, Nyderlandų, Brazilijos ir Argentinos rinktinės.

Kataras į pasaulio čempionatą pateko kaip turnyro šeimininkas, Vokietija ir Danija kelialapius užsitikrino spalio viduryje, o kitos dešimt komandų svarbią užduotį išsprendė pastarosiomis dienomis.

Iš viso pasaulio pirmenybėse dalyvaus 32 komandos.

Europa

Europai pasaulio čempionate skirtos trylika vietų. Dešimt kelialapių buvo atiduoti grupių varžybų nugalėtojams, o dėl likusių trijų kelialapių atkrintamajame etape kovos dvylika komandų.

Portugalijos, Švedijos, Italijos, Ukrainos, Velso, Škotijos, Turkijos, Rusijos, Lenkijos ir Šiaurės Makedonijos futbolininkai į atkrintamąjį atrankos etapą pateko užėmę antrąsias vietas grupių varžybose. Prie šių dešimties komandų pagal Europos Tautų lygos rezultatus prisidės Austrija ir Čekija.

Atkrintamojo etapo rungtynės bus žaidžiamos 2022 metų kovo 24-29 dienomis. Kadangi dėl trijų kelialapių kovos 12 komandų, reikės laimėti dvejas rungtynes.

Per pastarąjį atrankos langą grupėse vyko keli žūtbūtiniai mūšiai dėl pirmosios vietos. Dramatiškiausiai krito Portugalijos rinktinė, kuri namie pralaimėjo Serbijai 1:2, o lemiamą įvartį praleido paskutinę minutę (portugalams būtų užtekę lygiųjų).

Paskutinėse rungtynėse su pagrindiniais varžovais kelialapį išplėšė Kroatija (namie nugalėjo Rusiją 1:0), Ispanija (namie nugalėjo Švediją 1:0) ir Nyderlandai (namie nugalėjo Norvegiją 2:0).

Dramatiškai krito Europos čempionė Italijos rinktinė. Ji buvo grupės lyderė, bet paskutinėse rungtynėse išvykoje sužaidė lygiosiomis su Šiaurės Airija 0:0 ir į priekį praleido Šveicariją, namie sutriuškinusią Bulgariją 4:0.

Tiesa, italai, kaip ir portugalai, rusai bei švedai, gavo dar vieną šansą atrankos atkrintamajame etape.

Lyderiai

Laimėti visų atrankos rungtynių nepavyko nė vienai komandai.

Labai nedaug trūko, kad idealų rezultatą pasiektų Danijos rinktinė. Danai iškovojo devynias pergales iš eilės, bet paskutinėse rungtynėse išvykoje nusileido Škotijai 0:2.

Danijos rinktinė surinko 27 taškus. Taip pat 27 taškus iškovojo Vokietijos komanda. Ji irgi pasiekė devynias pergales, o vienintelį pralaimėjimą patyrė namie žaisdama su Šiaurės Makedonija.

Be pralaimėjimų grupių varžybas baigė septynios komandos. Anglija iškovojo aštuonias pergales ir du kartus sužaidė lygiosiomis (26 taškai). Šešios pergalės ir dvejos lygiosios buvo Serbijos ir Belgijos sąskaitose, penkios pergalės ir trejos lygiosios – Šveicarijos ir Prancūzijos, keturios pergalės ir ketverios lygiosios – Italijos. Ukrainos rinktinė laimėjo tik du kartus, bet net šešerias rungtynes baigė lygiosiomis.

Rezultatyviausiai žaidė Anglijos futbolininkai. Jie per 10 rungtynių įmušė net 39 įvarčius. 36 įvarčius pelnė Vokietija, 33 – Nyderlandai, po 30 – Lenkija ir Danija.

Mažiausiai įvarčių praleido Šveicarijos ir Italijos rinktinės. Varžovai šių komandų vartininkus nuginklavo tik po 2 kartus.

Įvarčiai

Didžiausią pergalę pasiekė Anglijos rinktinė, paskutinėse rungtynėse išvykoje sutriuškinusi San Marino futbolininkus dviženkliu skirtumu 10:0.

Vokietija nugalėjo Lichtenšteiną 9:0, o rezultatu 8:0 baigėsi trejos rungtynės. Danija tokiu rezultatu sutriuškino Moldovą, Belgija – Baltarusiją, Prancūzija – Kazachstaną.

Per paskutines rungtynes net keturis įvarčius į San Marino rinktinės vartus įmušė anglas Harry Kane‘as. Ši taiklių smūgių salvė padėjo H.Kane‘ui pakilti į pirmąją vietą rezultatyviausių atrankos turnyro žaidėjų sąraše. Tiesa, pirmąją vietą tenka dalintis su olandu Memphiu Depay. Šiedu futbolininkai pelnė po 12 įvarčių.

Po 8 įvarčius įmušė lenkas Robertas Lewandowskis, serbas Aleksandaras Mitrovičius ir izraelietis Eranas Zehavi.

Lietuva

C grupėje žaidusi Lietuvos rinktinė per 8 rungtynes iškovojo 3 taškus ir užėmė paskutinę penktąją vietą. Lietuviai įmušė 4 įvarčius, praleido – 19.

Lietuvos futbolininkai visus įvarčius įmušė Vilniuje, ir net tris kartus pasižymėjo per rungtynes, kuriose iškovojo vienintelę pergalę. Pergalę mūsų šalies rinktinė pasiekė žaisdama su Bulgarija, kurią įveikė 3:1. Per šias rungtynes du įvarčius pelnė Fedoras Černychas, vieną – Justas Lasickas. Vieną įvartį į Šiaurės Airijos vartus įmušė Rolandas Baravykas.

Du lietuviai nukreipė kamuolį į savo vartus. Tą padarė Benas Šatkus ir Edgaras Utkus. Beje, nė viena kita C grupės komanda įvarčio į savo vartus neįmušė.

Grupės nugalėtoja tapo ir kelialapį į pasaulio pirmenybes iškovojo Šveicarija (18 taškų), antrąją vietą užėmė ir atrankos atkrintamajame etape žais Italija (16). Kito atrankos turnyro laukia Šiaurės Airija (9) ir Bulgarija (8).

Baltijos šalys

Tarp trijų Baltijos šalių komandų geriausiai pasirodė Estijos rinktinė. Estai per 8 rungtynes surinko 4 taškus ir E grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Estijos futbolininkai namie nugalėjo Baltarusiją ir išvykoje sužaidė lygiosiomis su Velsu. Estai ir įvarčių įmušė gerokai daugiau negu lietuviai – 9.

Šioje grupėje paskutinę penktąją vietą užėmė Baltarusija, kuriai nuo rugsėjo mėnesio nebuvo leista žaisti namie. Baltarusiai tris svečių komandas priėmė Rusijos mieste Kazanėje.

Latvijos rinktinė surinko daugiau taškų, bet latviai žaidė G grupėje, kurioje varžėsi šešios komandos. Latvijos futbolininkai per 10 rungtynių iškovojo 9 taškus. Latviai pasiekė dvi pergales prieš Gibraltarą, kuris traukiant burtus buvo silpniausiame šeštajame krepšelyje (lietuviai ir estai tokių silpnų varžovų neturėjo).

Be to, latviai išvykose sužaidė lygiosiomis su Turkija, Norvegija ir Juodkalnija.

Autsaideriai

Dvi komandos atrankos turnyre neiškovojo nė vieno taško. Absoliu

ios autsaiderės buvo San Marino ir Gibraltaro rinktinės. Į šių dviejų komandų vartus krito daugiausiai įvarčių: San Marinas praleido 46 kartus, Gibraltaras – 43.

Silpniausios tarp silpniausių vardas šįkart atiteko San Marino komandai. Ji ne tik praleido daugiausiai įvarčių, bet ir įmušė mažiausiai. San Marino futbolininkai pelnė vos vieną įvartį į Lenkijos rinktinės vartus (lenkai nugalėjo 7:1).

Nė vienos pergalės taip pat neiškovojo Lichtenšteinas, Moldova, Azerbaidžanas (po 1 tašką) ir Kazachstanas (3 taškai už trejas lygiąsias).

Pietų Amerika

Du kelialapiai į pasaulio pirmenybes jau įteikti Pietų Amerikos komandoms. Šio žemyno atrankos turnyre dviem ratais žaidžia dešimt komandų. Jos kovoja dėl keturių tiesioginių kelialapių, o penktąją vietą užimsianti rinktinė žais tarpžemyninį atkrintamąjį mačą.

Teisę keliauti į Katarą užsitikrino dvi Pietų Amerikos futbolo lyderės Brazilija (35 taškai per 13 rungt.) ir Argentina (29 taškai). Nei brazilai, nei argentiniečiai nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, bet prarado taškus kelis kartus sužaidę lygiosiomis (Brazilija – 2, Argentina – 5).

Antradienį favoritai susirėmė tarpusavio mače Argentinos mieste San Chuane. Jų dvikova baigėsi be įvarčių.

Kitos komandos jau žaidė po 14 rungtynių, o labiausiai tikslo link pasistūmėjo Ekvadoro rinktinė (23 taškai), įsitvirtinusi trečiojoje vietoje.

Užtat kova dėl ketvirtosios ir penktosios vietų tikrai bus labai karšta. Kolumbija ir Peru turi po 17 taškų, Čilė ir Urugvajus – po 16, Bolivija – 15. Vilčių nepraranda ir devintąją vietą užimantis Paragvajus (13 taškų), o nuo visų varžovų atsiliko tik Venesuela (7 taškai).

Afrika

Afrikos komandos kovoja dėl penkių kelialapių. Antradienį šiame žemyne baigėsi antrasis atrankos etapas, kuriame 40 komandų buvo suskirstytos į dešimt grupių. Grupių nugalėtojai pateko į trečiąjį atrankos etapą, kuriame 2022 metų kovo mėnesį įvyks penki atkrintamieji mačai.

Į atkrintamąjį etapą pateko Alžyras, Tunisas, Nigerija, Kamerūnas, Malis, Egiptas, Gana, Senegalas, Marokas ir Kongo DR.

Antrajame etape geriausiai žaidė visas šešerias rungtynes laimėjęs ir 18 taškų surinkęs Marokas. Po 16 taškų (penkios pergalės ir vienerios lygiosios) iškovojo Malis ir Senegalas, 15 taškų (penkios pergalės ir dienas pralaimėjimas) – Kamerūnas.

Azija

Azijos žemynui skirti keturi kelialapiai, o penkta komanda žais tarpžemyninį atkrintamąjį mačą.

Šiuo metu Azijoje vyksta trečiasis atrankos etapas. Jame dalyvauja 12 komandų, kurios suskirstytos į dvi grupes. Po dvi geriausias grupių komandas gaus teisę keliauti į Katarą.

Po šešių turų intriga A grupėje jau išblėso. Nors formaliai kelialapių dar neužsitikrino, visiškai ramūs gali būti Irano (16 taškų) ir Korėjos (14) futbolininkai. Trečiąją vietą užimantys Jungtiniai Arabų Emyratai turi tik 6 taškus.

B grupėje gana tvirtai pirmauja Saudo Arabija (16 taškų), o dėl antrosios vietos kovoja Japonija (12) ir Australija (11).

Iki varžybų pabaigos liko keturi turai.

Šiaurės, Centrinė Amerika ir Karibų šalys

CONCACAF komandos kovoja dėl trijų kelialapių į pasaulio pirmenybes, o ketvirtoji regiono komanda gaus teisę žaisti tarpžemyninį atrankos mačą.

Šiuo metu CONCACAF zonoje vyksta trečiojo, baigiamojo etapo turnyras, kuriame dviem ratais kovoja aštuonios stipriausios Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių rinktinės.

Antradienį buvo sužaistos aštuntojo turo rungtynės. Po jų atsirado gana ryški takoskyra tarp ketvirtosios ir penktosios vietų. Lentelės viršutinėje pusėje įsitvirtino Kanada (16 taškų), JAV (15), Meksika ir Panama (po 14). Penktąją vietą užimanti Kosta Rika turi 9 taškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.