Po nesėkmingo UEFA Čempionų lygos finalo organizavimo aistros nemažėja – britai ir prancūzai kaltina vieni kitus

Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera pareiškė, kad be bilietų buvę sirgaliai sukėlė problemas Čempionų lygos finale Paryžiuje, nepaisant griežtos kritikos policijai dėl šeštadienį vykusio renginio.

 Po nesėkmingo UEFA Čempionų lygos finalo organizavimo aistros nemažėja – britai ir prancūzai kaltina vieni kitus<br> AP/Scanpix nuotr.
 Po nesėkmingo UEFA Čempionų lygos finalo organizavimo aistros nemažėja – britai ir prancūzai kaltina vieni kitus<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-30 16:06

A.Oudea-Castera dėl chaoso stadione kaltino „masinį sirgalių susibūrimą“ su „netikrais bilietais“.

Ji taip pat pareiškė, kad taip pat vietiniai jaunuoliai, bandę įsiveržti kartu situaciją tik pablogino.

Tačiau Didžiosios Britanijos kultūros sekretorė Nadine Dorries policijos veiksmus apibūdino kaip „keliančius didelį susirūpinimą“ ir paragino atlikti tyrimą.

Prancūzijos policija buvo kritikuojama už tai, kad šeštadienio vakarą paleido pipirines ir ašarines dujas į kai kuriuos „Liverpool“ sirgalius, kurie laukė, kol galės patekti į stadioną.

Policija taip pat buvo apkaltinta dezorganizacija tvarkant dideles minias žmonių, bandančių patekti į „Stade de France“ stadioną.

Finalas prasidėjo 36 minutėmis vėliau dėl nemalonumų už stadiono, o „Liverpool“ 0:1 pralaimėjo Madrido „Real“ ekipai.

A.Oudea-Castera apie situaciją pasisakė prieš pirmadienį vykusį susitikimą su Prancūzijos sporto ministerija, Europos futbolo valdymo institucija UEFA, Prancūzijos futbolo asociacija, stadiono pareigūnais ir policija, siekiant „pasimokyti“ iš šio įvykio.

„Visų pirma, tai įvyko per masinį britų, „Liverpool“ klubo rėmėjų susibūrimą be bilietų arba su padirbtais bilietais“, – Prancūzijos radijui RTL sakė Prancūzijos sporto ministrė.

Tačiau ji pridėjo, kad daug vietinių žmonių ibandė įsiveržti į „Stade de France“ duris.

„Tam tikras skaičius netoliese buvusių jaunuolių įsimaišę į minią bandė patekti į stadioną“, – teigė A.Oudea-Castera.

Ji taip pat apgailestavo, kad šeimos ir vaikai nukentėjo nuo ašarinių dujų naudojimo.

Ministrė teigė, kad „Real“ gerbėjų atžvilgiu „problemų“ nebuvo, o Ispanijos komanda savo keliaujančius fanus kontroliavo geriau nei „Liverpool“.

UEFA iš pradžių dėl problemų kaltino „vėluojančius“ gerbėjus.

Tačiau Mersisaido policija, atsakinga už policijos veiklą Liverpulio mieste ir buvusi Paryžiuje, teigė, kad didžioji dauguma Liverpulio sirgalių anksti atvyko prie stadiono ir elgėsi „pavyzdingai“.

Šeštadienio televizijos filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip jauni vyrai, kurie nebuvo vilkintys raudonais Liverpulio marškinėliais, šokinėjo per stadiono vartus ir bėgo nuo apsaugos.

„Liverpool“ sirgaliai kalbėjo apie ilgas eiles, kurios susidarė kelioms valandoms iki rungtynių pradžios.

Tomas Whitehurstas sakė, kad jam teko „patraukti iš kelio“ neįgalų sūnų, po to kai jie buvo apipurkšti pipirinėmis dujomis.

„UEFA ir policijos elgesys su rėmėjais buvo visiška gėda. Gerbėjai buvo beatodairiškai purškiami pipirinėmis dujomis, buvo žmonių su bilietais, kurie atvyko pustrečios valandos anksčiau, stovėjo eilėse, o riaušių policija juos pavaišino skydais“, – situaciją atpaskojo vyras.

BBC sporto žurnalistas Nickas Parrottas viešėjęs Paryžiuje, sakė, kad „tai buvo labiausiai stulbinanti patirtis, kokią aš kada nors patyriau futbolo rungtynėse“. Jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad vietiniai gyventojai bandė patekti į stadioną ir priversti apsaugą uždaryti vartus bei neleisti teisėtiems gerbėjams su bilietais patekti į rungtynes.

Tuo tarpu „Liverpool“ žaidėjas Andy Robertsonas pareiškė, kad finalo organizavimas buvo „kerėpliškas“ ir pridūrė, kad jis padovanojo bilietą draugui, kuriam buvo pasakyta, kad jis netikras, ir jam nebuvo leista patekti į stadioną.

„Liverpool“ legenda Alanas Kennedy taip pat patyrė siaubingą patirtį už „Stade de France“ stadiono. 67 metų vyrui ištrūkti iš minios padėjo tik su iš gerbėjų sudaryta „apsaugine siena“.

Finale dalyvavusi Liverpulio merė Joanne Anderson Prancūzijos policijos veiksmus apibūdino kaip „visiškai bjaurius“. Ji apie situaciją pasisakė vienoje iš BBC laidų.

„Kai žaidimas buvo atidėtas ir pastebėjau, kad daug Liverpulio sirgalių vietų buvo tuščių. Žinodama, kad žmonės, turintys bilietus, negalėjo patekti, nuėjau pasivaikščioti ir pažiūrėti kas įvyko.

Pamačiau, kaip visi Liverpulio sirgaliai buvo sugrūsti, šaukė ant pareigūnų, o tada tiesiog priėjusi riaušių policija apipurškė juos pipirinėmis dujomis“, – įvykius papasakojo J.Anderson.

Chaotiškos scenos tapo politine gėda Prancūzijai, kurioje 2023 m. vyks regbio pasaulio taurė ir 2024 m. olimpinės žaidynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.