Tiesioginis valdymas LFF būtų rimtas įvykis Europos futbolo pasaulyje

Praėjusią savaitę Seimo Biudžeto ir finansų komitete virė tarptautinė diskusija. Politikai, Lietuvos futbolo federacijos atstovai ir UEFA ir FIFA pasiuntiniai bandė įrodyti savo tiesas. Politikai davė šansą UEFA ir FIFA įvykdyti pažadą – prižiūrėti, kad LFF priimtų įstatus, kurie atitiktų reikalavimus. Svarbiausia, kad federacijoje neliktų kriminalo.

Spaudžiama LFF imasi keisti įstatus.<br>T.Bauro nuotr.
Spaudžiama LFF imasi keisti įstatus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 6:32 PM

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius paklaustas, kieno pusėje yra UEFA ir FIFA, sako, kad Lietuvos futbolo skandalo kontekste, šios organizacijos yra už tvarkingą veikimą, nes tai padeda gerinti jų reputaciją. Vis dėlto, tai yra keista Lietuvos gyventojams, kurie supranta Lietuvos futbolo federacijos problemas ir kriminalinio pasaulio žmonių kišimąsi į šią organizaciją.

„Jie tiesiog nori, kad būtų kiek įmanoma viskas sureguliuota. Nes jie iš vienos pusės labai aiškią nuostatą dėl valstybių kišimosi į federacijų veiklą. Ir čia mums iš šono gali atrodyti Lietuvos kontekste galbūt ir keista, kad rimtai žiūrima į organizaciją, kurios reputacija Lietuvoje jau dešimtmečius yra prasta“, – sako M. Baltrukevičius.

Kitose Europos Sąjungos valstybėse tiesioginio valdymo įvedimo atvejų šiame amžiuje nėra buvę.

„Vis gi tas bendras principas yra svarbus dėl to, kad jeigu pasižiūrėtume į tą sąrašą valstybių, kurios turėjo problemų suspendavimo, tai yra Pakistanas, Zimbabvė, Kenija, Čadas, Beninas, Kuveitas, Indonezija, Gvatemala, Nigerija, Irakas, Brunėjus. 21 amžius. Ir dar Indija dabar šviežiai“, – sako politologas.

Liberalios demokratijos valstybėse toks futbolo skandalas yra sunkiai suvokiamas, nes priimta laikytis nuostatos, kad politinė valdžia ar bet kokia kita trečioji šalis į sporto federacijos veiklą nesikiša.

„Kai kuriais atvejais visiškai futbolas tampa įrankiu diktatorių rankose. Pavyzdžiui, Sadamo Huseino sūnus turėjo dideles labai įgaliojimus futbolo federacijai, ir ten buvo viena istorija, kai po nesėkmingų rungtynių pats kankino žaidėjus. Tai tokie saugikliai yra reikalingi. Bet aišku, kad per organizacijas, ypač šiuo atveju apie UEFA reikėtų kalbėti, yra suinteresuotos, kad vis tiek būtų priimtas kažkoks sprendimas“, – pasakoja Matas Baltrukevičius.

Jei vietiniai mato, kas vyksta, tai užsieniečiai matyt sunkiai įsivaizduoja, kas vyksta LFF. Vis dėlto, Lietuvos ir Lietuvos futbolo reputacija kristų Europos akyse, jei šiuo metu būtų įvedamas tiesioginis valdymas.

„Pirmiausia niekas turbūt pasaulyje nesigilintų į detales ir tiesiog labai nuskambėtų, kad Lietuvoje atsitiko toks įvykis. Tai būtų tikrai labai plačiai nuskambėjęs dalykas. Kaip ir sakiau, paprastas pavyzdys.

Jau dabar aišku, kad toks scenarijus turi būti reikalingas. Seimas nusiteikęs palaukti iki gruodžio, kol jau bus pasibaigęs tas grupių etapas. Bet tokie dalykai, ypač jeigu atsitiktų tuo metu, kada, kaip ir minėjau, Vilniaus „Žalgiris“ tikrai žaidžia turnyre.

Jeigu būtų irgi tas laikotarpis, kuris persidengtų su Lietuvos futbolo rinktinės oficialiomis rungtynėmis, tai tokie dalykai tikrai labai labai plačiai nuskamba. Ir tai futbolo prasme yra įvykis“, – sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.