Pasaulio čempionato Katare skandalai nesibaigia: dėl į kosmosą šovusių kainų žmones išvaro į gatvę

Kur miegoti? Tai vienas didžiausių klausimų, su kuriais susiduria į Katarą vykstantys pasaulio futbolo čempionato sirgaliai, kol šalies sostinėje Dohoje karštligiškai ieškoma kambarių. Kai kurie miegos kruiziniuose laivuose. Kiti stovyklaus dykumoje. Dar kiti į rungtynes skris lėktuvais iš Dubajaus ir kitų vietų.

Kataro sostinė Doha.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kataro sostinė Doha.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kataro sostinė Doha.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kataro sostinė Doha.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kataro sostinė Doha.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kataro sostinė Doha.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 3:32 PM

Tačiau ruošiantis didžiausiam pasaulyje sporto renginiui iki šiol mažiausioje pasaulio šalyje, kurioje vyks planetos futbolo čempionatas, dėl būsto kovoja ne tik turistai. Dėl drastiškai padidėjusios Kataro nekilnojamojo turto paklausos artėjant čempionatui, sparčiai kyla nuomos kainos, kurios iš savo namų išsikelti verčia net ilgalaikius gyventojus, todėl daugybė žmonių lieka be pastogės, rašo naujienų agentūra „Associated Press“.

„Nuomotojai naudojasi situacija, o čia jau gyvenantiems žmonėms niekas nesuteikia jokios paramos“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) sakė 30-metė Jungtinės Karalystės pilietė Mariam, kurios nuomotojas rugsėjį atsisakė pratęsti metinę sutartį ir keturis kartus padidino mėnesinį nuomos mokestį – nuo 5 000 Kataro rialų (apie 1 364 eurų) iki 20 000 rialų (5 458 eurų).

Negalėdama sau leisti tiek mokėti už nuomą, ji neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik išsikraustyti ir dabar gyvena pas draugę. „Tai tikrai demoralizuoja“, – pripažino ji.

Šalies, kurioje emigrantų yra devynis kartus daugiau nei vietinių, gyventojai sako, kad prieš pasaulio futbolo čempionatą išaugusi paklausa ir kambarių trūkumas suteikė nuomotojams teisę daugeliu atvejų per trumpą laiką pakelti nuompinigius daugiau nei 40 proc., todėl nuomininkai priversti susikrauti daiktus ir susidurti su neaiškia ateitimi.

Kataro vyriausybė pripažino „padidėjusią būsto paklausą“ ir paragino nuomininkus, manančius, kad jie buvo nuskriausti, pateikti skundą vyriausybiniam ginčų dėl nuomos komitetui.

Tikimasi, kad kitą mėnesį į Persijos įlankos arabų šeichiją, kurioje dar niekada nebuvo surengtas tokio masto renginys kaip pasaulio futbolo čempionatas, atvyks apie 1,2 mln. sirgalių.

Vietos organizatoriai stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus dėl apgyvendinimo krizės, pabrėždami, kad Kataras yra rezervavęs 130 tūkst. kambarių, kuriuos galima rasti oficialioje interneto svetainėje.

Jų teigimu, kambarių, esančių viešbučiuose, kurortuose, specialiai pastatytuose būstuose ir trijuose kruiziniuose laivuose uoste, kaina prasideda nuo maždaug 80 JAV dolerių, nors neaišku, kiek yra mažo biudžeto galimybių.

Kainų riba taikoma 80 proc. kambarių, sakoma šalies vyriausybės pareiškime naujienų agentūrai AP. Ji neatsakė į klausimus, ar ir kaip ši riba buvo įgyvendinta, o viršutinė riba, kuri yra apie 780 JAV dolerių už penkių žvaigždučių kurorto kambarį, gali būti didesnė, priklausomai nuo kambario patogumų.

Daugelis ilgalaikių viešbučių ir apartamentų gyventojų sako, kad jie yra išstumiami, kad užleistų vietą žaidėjams, darbuotojams ir sirgaliams.

„Turi pasiryžti likti ir mokėti papildomai, arba išsikraustyti ir nežinoti, ar turėsi kur gyventi“, – sakė vienas britas mokytojas, kurio nuomotojas padidino nuomos mokestį net 44 proc. Mokytojas pardavė visus savo baldus ir dabar glaudžiasi pas draugą, labai nerimaudamas dėl savo ateities.

Kiti nuomotojai, pratęsiantys nuomos sutartis, pranešė, kad ant jų butų atsirado ženklai, žymintys, kad pastatai „vyriausybės pasirinkti 2022 m. pasaulio futbolo čempionato svečiams ir renginiams priimti“.

Pranešime nuomininkams nurodoma išsikraustyti, kad pastatas būtų perduotas techninei priežiūrai prieš turnyrą.

Vietos organizatoriai pasirašė sutartį su prancūzų apgyvendinimo paslaugų kompanija „Accor“ dėl maždaug 45 tūkst. kambarių sirgaliams.

Kataro Aukščiausiojo pristatymo ir palikimo komiteto būsto reikalų vykdomasis direktorius Omaras al-Jaberas teigė, kad vyriausybė neatliko jokio vaidmens nutraukiant sutartis, turinčias įtakos ilgalaikiams nuomininkams.

„Tiesą sakant, mes nekontroliuojame, kas vyksta rinkoje“, – sakė jis.

48 metų prancūzė pilateso instruktorė sakė, kad kai prieš metus pasirašė nuomos sutartį, nuomotojas pažadėjo, kad per pasaulio futbolo čempionatą jos neišvarys. Tačiau likus kelioms dienoms iki nuomos sutarties pratęsimo ji sulaukė negailestingos žinios: ji sužinojo, kad nuomotojas negali jai pratęsti būsto nuomos dėl „asmeninių priežasčių“.

Kitą dieną jos draugė pamatė, kad jos kambarys skelbiamas kambarių nuomos svetainėje „Airbnb“ už beveik 600 eurų per mėnesį daugiau, nei ji mokėjo.

„Jūs išmetate ilgalaikius gyventojus dėl vieno mėnesio įvykio? – klausė ji. – Žmonės pyksta. Tai labai trikdo.“

Gyventojai, kurie dėl padidėjusios nuomos kainos stengiasi susirasti naujus namus, sako, kad beveik neįmanoma rasti tinkamų būstų, atitinkančių jų biudžetą. Dauguma dviejų miegamųjų butų Perle, dirbtinėje saloje prie Dohos, „Airbnb“ svetainėje kainuoja daugiau nei 1 000 eurų už naktį. Už prabangius apartamentus šioje svetainėje galima gauti stulbinančią 200 tūkst. eurų per mėnesį sumą.

„Mums paliktos nakvynės vietos yra visai prastos, – pasakojo 32 metų gyventojas iš Indijos, kurio mėnesio nuomos mokestis kitą mėnesį padidės daugiau kaip 400 dolerių. – Staiga, jei ir galime sau tai leisti, nėra virtuvės, ji yra per toli arba ją skiria pertvaros. Tai labai neramina.“

Energijos ištekliais turtingas Kataras negailėjo lėšų savo didingiems planams, susijusiems su pirmuoju pasaulio futbolo čempionatu arabų pasaulyje, ir žada, kad vietiniai gyventojai ir emigrantai taip pat galės džiaugtis ilgalaikiu palikimu.

„Šis turnyras skirtas visiems, gyvenantiems Katare, – sakė O. al-Jaberas. – Norėtume, kad visi galėtų mėgautis šiuo turnyru.“

Tačiau kiti pažymi, kad dabartinė įtampa ir spaudimas rodo, jog džiaugsmingas renginys turi savo kainą.

„Man tai kainuoja daug streso ir pinigų“, – sakė britas mokytojas, kuriam po septynerių metų teko palikti savo butą. – Aš esu priverstas mokėti už pasaulio futbolo čempionatą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.