Pasaulio čempionato laukiančiam Katarui – labai aiški Australijos futbolininkų žinutė

Australijos vyrų futbolo rinktinė paskelbė kolektyvinį pareiškimą dėl Kataro žmogaus teisių padėties ir tapo pirmąja tai padarusia 2022 m. pasaulio futbolo čempionato komanda.

Australijos vyrų futbolo rinktinė paskelbė kolektyvinį pareiškimą dėl Kataro žmogaus teisių padėties ir tapo pirmąja tai padarusia 2022 m. pasaulio futbolo čempionato komanda.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Australijos vyrų futbolo rinktinė paskelbė kolektyvinį pareiškimą dėl Kataro žmogaus teisių padėties ir tapo pirmąja tai padarusia 2022 m. pasaulio futbolo čempionato komanda.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 9:27 PM

Vaizdo pranešime kritikuojamas pasaulio čempionato šeimininkų elgesys su darbuotojais migrantais ir LGBTQ+ asmenimis.

Australijos futbolo atstovai taip pat išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad negalima ignoruoti turnyro organizatorių darbuotojams ir jų šeimoms sukeltų kančių.

Australija žais pasaulio čempionato turnyre Katare, kuris prasidės lapkričio 20 d.

Vaizdo įraše, kuriame dalyvauja 16 žaidėjų, raginama imtis „veiksmingų teisių gynimo priemonių“ darbuotojams migrantams ir dekriminalizuoti tos pačios lyties asmenų santykius.

Tarp 16 Australijos žaidėjų, dalyvaujančių vaizdo įraše, yra rinktinės kapitonas Mathew Ryanas, „Sunderland“ gynėjas Bailey Wrightas, „Hearts“ gynėjas Kye Rowlesas ir gynėjas bei žaidėjų sąjungos „Professional Footballers Australia“ (PFA) prezidentas Alexas Wilkinsonas, kuris paskutinį kartą „Socceroos“ (Australijos rinktinės) komandai atstovavo 2015 m.

„Spręsti šias problemas nėra lengva, ir mes neturime visų atsakymų“, – sakė žaidėjai.

„Esame kartu su FIFPro, Tarptautine statybos ir medienos pramonės darbuotojų organizacija ir Tarptautine profesinių sąjungų konfederacija, siekiančiomis įtvirtinti reformas ir sukurti ilgalaikį palikimą Katare.

Tai turi apimti migrantų išteklių centro įkūrimą, veiksmingą teisinę gynybą tiems, kuriems buvo paneigtos jų teisės, ir visų tos pačios lyties asmenų santykių dekriminalizavimą.

Tai yra pagrindinės teisės, kurios turėtų būti suteikiamos visiems ir kurios užtikrins nuolatinę pažangą Katare bei palikimą, kuris tęsis gerokai ilgiau nei iki 2022 m. FIFA pasaulio futbolo čempionato finalinio švilpuko“, – tęsė futbolininkai.

Žinutėje žaidėjai pažymėjo kai kurias reformas, pavyzdžiui, „kafalos“ sistemos, kuri leido darbdaviams atimti darbuotojų pasus ir neleisti jiems išvykti iš šalies, panaikinimą, tačiau teigė, kad jos taikomos nenuosekliai ir nėra pakankamai griežtos.

„Visi turėtų jaustis saugūs“

Australijos futbolo rinktinės pareiškime taip pat minimi Kataro įstatymai dėl LGBTQ+ santykių. Už homoseksualumą Persijos įlankos valstybėje gali būti baudžiama mirties bausme, o Juntinės Karalystės užsienio reikalų seketoriaus Jameso Cleverly komentarai, kad turnyre dalyvausiantys homoseksualūs sirgaliai turėtų rodyti „lankstumą ir kompromisą“, sulaukė kritikos.

„Adelaide United“ gynėjas Joshua Cavallo, vienintelis šiuo metu žaidžiantis vyrų aukščiausios lygos futbolininkas, prisipažinęs esąs gėjus, yra australas ir turi šios šalies jaunimo iki 20 metų rinktinės marškinėlius.

„Esame daugiakultūriškiausias, įvairiausias ir labiausiai įtraukiantis sportas mūsų šalyje, todėl manome, kad kiekvienas turėtų galėti jaustis saugus ir būti tikruoju autentišku savimi“, – sakoma pareiškime.

„Nors pripažįstame Kataro Jo Didenybės Amiro ir FIFA prezidento duotus aukščiausio lygio patikinimus, kad LGBTQ+ sirgaliai bus saugiai priimti Katare, tikimės, kad šis atvirumas gali tęstis ir pasibaigus turnyrui.“

Tai vienas ryškiausių bet kurios iš pasaulio futbolo čempionate žaidžiančių komandų kritikos pareiškimų. Sprendimas rengti turnyrą Katare buvo smarkiai kritikuojamas nuo pat 2010 m., kai FIFA pirmą kartą apie tai paskelbė.

Žmogaus teisių grupės skundėsi dėl elgesio su užsienio darbininkais Katare ir dėl to, kad šalyje žuvo nemažai žmonių.

2021 m. vasario mėn. laikraštis „The Guardian“ rašė, kad nuo tada, kai Kataras laimėjo Pasaulio futbolo čempionato paraišką, Katare mirė 6 500 darbuotojų migrantų iš Indijos, Pakistano, Nepalo, Bangladešo ir Šri Lankos.

Skaičius pagrįstas šių šalių ambasadų Katare pateiktais duomenimis.

Tačiau Kataro vyriausybė teigė, kad bendras skaičius yra klaidinantis, nes, anot jos, ne visi užregistruoti mirties atvejai buvo susiję su pasaulio čempionato projektais.

Valstybės vyriausybė tikino, kad iš jos nelaimingų atsitikimų registrų matyti, jog 2014–2020 m. Pasaulio taurės stadionų statybvietėse žuvo 37 darbininkai, iš kurių tik trys buvo „susiję su darbu“.

Australija žaidžia D grupėje kartu su pasaulio čempionais prancūzais, taip pat Danijos ir Tuniso futbolininkais.

Grupės varžovė Danija taip pat pareiškė protestą prieš žmogaus teisių pažeidimus Katare ir pasaulio futbolo čempionate vilkės „sumažintų spalvų“ marškinėlius.

Tris vienspalvius (baltus, juodus ir raudonus) aprangų komplektus, kuriuos Danija vilkės šių metų pasaulio futbolo čempionate Katare, sukūrė „Hummel“ ir Danijos futbolo asociacija, siekdamos kritikuoti Kataro žmogaus teisių padėtį ir atkreipti dėmesį į tai, kiek darbuotojų migrantų žuvo statant renginio stadionus.

Tuo tarpu devynių Europos šalių, įskaitant Angliją, žaidėjai dėvės „One Love“ (liet. „Viena meilė“) apyrankes, protestuodami prieš Kataro įstatymus dėl tos pačios lyties asmenų santykių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?