Skandalai Katare nesiliauja – JAV žurnalistas buvo sulaikytas dėl marškinėlių su vaivorykšte

Amerikiečių futbolo reporteriui Grantui Wahlui nebuvo leista patekti į pasaulio futbolo čempionato stadioną Katare dėl marškinėlių su vaivorykštė.

 Žurnalistas buvo sulaikytas dėl marškinėlių su vaivorykšte<br> lrytas.lt montažas
 Žurnalistas buvo sulaikytas dėl marškinėlių su vaivorykšte<br> lrytas.lt montažas
 G. Wahlas<br> G. Wahlo twitter nuotr.
 G. Wahlas<br> G. Wahlo twitter nuotr.
 Kataro pareigūnai<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kataro pareigūnai<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 9:36 AM

Pasaulio futbolo čempionatas Katare susilaukia daug kritikos dėl prastų priimančiosios šalies žmogaus teisių padėties, ypač elgesio su LGBTQ+ bendruomene.

Katare už vyrų homoseksualumą baudžiama kalėjimo bausme, o tos pačios lyties asmenų santuokos nepripažįsta vyriausybės.

Dar šį mėnesį Kataro pasaulio futbolo čempionato ambasadorius Vokietijos televizijos transliuotojui pasakė, kad homoseksualumas yra „žala protui“, o būti gėjumi konservatyvioje musulmoniškoje šalyje tebėra neteisėta.

G.Wahlas pirmadienį dalyvavo JAV pirmosiose pasaulio čempionato rungtynėse su Velsu ir vilkėjo juodus marškinėlius su vaivorykštės spalvų apskritimu priekyje, apvyniojančiu futbolo kamuolį, taip palaikydamas LGBTQ+ bendruomenę.

Jis socialiniame tinkle „Twitter“ teigė, kad iš pradžių jam buvo uždrausta patekti į Ahmedo bin Ali stadioną Al Rayyane.

„Ką tik apsaugos darbuotojas atsisakė mane įleisti į JAV-Velso rungtynes. „Turite pasikeisti marškinius. Tai neleidžiama“, – „Twitter“ tinkle situacija pasidalino žurnalistas.

Maždaug po 50 minučių jis vėl paskelbė įrašą, norėdamas nuraminti gerbėjus ir socialinės žiniasklaidos vartotojus, atskleisdamas, kad buvo sulaikytas beveik pusvalandį.

„Man viskas gerai, bet tai buvo nereikalingas išbandymas. Esu žiniasklaidos centre, vis dar vilkiu marškinius. Buvo suimtas beveik pusvalandžiui. Pirmyn gėjai“, – rašė G.Wahlas.

Savo asmeninėje svetainėje paskelbtame įraše G.Wahlas taip pat atskleidė, kad netrukus po to, kai išsiuntė savo pirmąjį „Twitter“ pranešimą, apsaugos darbuotojai „prievarta išplėšė jam telefoną iš rankų“.

Skelbiama, kad apsaugos darbuotojas G.Wahlui pasakė, kad jo marškinėliai yra „politiški“, todėl su jais įleistas į stadioną nebus, o kitas atsisakė grąžinti telefoną.

G.Wahlas atskleidė, kad pro šalį ėjęs „New York Times“ žurnalistas Andrew Dasas buvo sulaikytas po to, kai G.Wahlas jam pranešė, kas vyksta.

Galiausiai A.Dasas buvo paleistas, o G.Wahlas buvo apklaustas, ar jis yra iš Jungtinės Karalystės. Žurnalistas atsakė, kad yra iš Niujorko.

Galiausiai į įvykio vietą atvyko apsaugos vadas ir atsiprašė G.Wahlo prieš paleisdamas jį. Žurnalistas teigė, kad FIFA pareigūnas taip pat jo atsiprašė.

G.Wahlo situacija yra tik dar vienas skandalas, smogęs turnyrui po to, kai FIFA atskleidė, kad komandų kapitonams gali grėsti bausmė ir galimas nušalinimas, jei jie nuspręs nešioti „Vienos meilės“ vaivorykštės raištį – solidarumo su LGBT+ bendruomene ženklą.

Devynių Europos šalių kapitonai ketino nešioti „Vienos meilės“ raiščius, skatinančius LGBTQ+ teises Katare, šalyje, kurioje tos pačios lyties asmenų santykiai yra baudžiami.

Anglija ir šešios Europos šalys vėliau patvirtino, kad Katare nedėvės vaivorykštinių raiščių, FIFA pagrasinus jas nešiojantiems asmenims sportinėmis sankcijomis.

Anglijos futbolo federacija tikėjosi piniginės baudos už FIFA įstatų pažeidimą, tačiau tikimybė, kad komandos lyderis ir kapitonas Harry Kane'as bus nubaustas kortelėmis išgąsdino Anglijos federaciją.

„Trijų liūtų“ puolėjas neužsirišo raiščio pirmose rungtynės prieš Iraną.

FIFA turi griežtas taisykles dėl drabužių, kuriuos gali nešioti žaidėjai, o „Vienos meilės“ raištelis pagal kodą neleidžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.