FIFA ir UEFA pateikė siūlymus LFF dėl keičiamų įstatų: numatoma nepriekaištinga reputacija Pirmosios lygos atstovai nepatenkinti

FIFA ir UEFA pateikė savo siūlymus Lietuvos futbolo federacijai (LFF) keičiant savo įstatus. Eltos gautame dokumente tarptautinės futbolo organizacijos siūlo LFF struktūros pakeitimus, tarp kurių numatoma ir nepriekaištinga LFF Vykdomojo komiteto (VK) narių reputacija.

LFF būstinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF būstinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF būstinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 2:38 PM, atnaujinta Nov 23, 2022, 2:42 PM

FIFA ir UEFA siūlymu, aukščiausiame LFF valdymo organą – visuotinę narių konferenciją, turėtų sudaryti trys grupės: regioninės asociacijos, Lietuvos futbolo aukščiausios A lygos klubai bei kitų lygų ir vadinamų šakinių asociacijų atstovai. Tarptautinių organizacijų manymu, nei viena iš minėtų grupių neturėtų gauti daugumos narių konferencijoje.

Tarptautinės futbolo organizacijos numato, kad kiekvienas konferencijoje dalyvaujantis narys turėtų gauti po 2 balsus konferencijoje.

FIFA ir UEFA mano, kad konferenciją turėtų sudaryti 29 nariai, turintys po 2 balsus. 29 narius sudaro – 10 regioninių asociacijų, 10 A lygos klubų, Lietuvos moterų, salės ir paplūdimio asociacijos, Lietuvos studentų lyga ir kitos šakinės asociacijos, kurių iš viso yra 8.

Norėtų didesnio Pirmos lygos klubų įtraukimo

Eltos žiniomis, šis siūlymas tenkina ne visus futbolo bendruomenės asmenis bei LFF laikinojo valdymo įstatymo Seime iniciatorius. Jų manymu, per mažai yra atstovaujama antra pagal pajėgumą Lietuvos futbolo Pirmoji lyga, kuriai, kaip ir kitoms šakinėms asociacijoms, numatyti vos du balsai konferencijoje. Tokį nuogąstavimą savo feisbuko paskyroje išreiškė buvęs LFF VK narys, kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą Paulius Malžinskas.

„Viso konferencijoje numatyti 29 nariai ir 58 balsai, o man didžiausią klausimą kelią, kodėl LFF narystė Pirmos lygos klubams numatyta tik asociacijos ribose (2 balsai), nes lygiai tiek pat balsų turės ir studentų lyga, kuri yra apie nieką. Kodėl nėra diskusijų apie moterų A lygos atstovavimą ir apskritai – ar kas nors paaiškino FIFA atstovams kas per darinys yra tos šakinės asociacijos?“, – teigė P. Malžinskas.

Vykdomajame komitete – nepriekaištingos reputacijos asmenys

FIFA ir UEFA siūlymų pakete apibrėžta ir tai, kaip, tarptautinių futbolo organizacijų manymu, turėtų atrodyti LFF Vykdomasis komitetas. Jų manymu, VK turėtų sudaryti 11 narių: prezidentas, po tris regioninių asociacijų ir A lygos klubų atstovus bei 4 nariai iš šakinių asociacijų atstovų – viena pozicija moteriai, taip pat po vieną poziciją turėtų būti skirta Lietuvos moterų futbolo asociacijai, salės ir paplūdimio futbolo asociacijai bei mėgėjų futbolo asociacijai.

Tarp reikalavimų, kuriuos turi atitikti VK narys, paminėta ir būtinybė, kad asmuo negali būti pripažintas kaltu už padaryta nusikalstamą veiką ir atitikti nepriekaištingos reputacijos sąvoką.

Galiausiai, FIFA ir UEFA atskleidė, kada LFF turi įgyvendinti numatytus darbus dėl LFF įstatų tvarkymo. Naujieji LFF įstatai turi būti paruošti iki š.m. lapkričio 29 d. darbo grupėje ir lapkričio 30 d. pristatyti visuomenei spaudos konferencijos metu. Tuo tarpu konferencija įstatus turės patvirtinti gruodžio 21 d.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į Vykdomąjį komitetą (VK).

Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tačiau, rugsėjo viduryje pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.

Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui. Juo, pasak įstatymo iniciatorių, siekiama skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Tačiau spalio pradžioje Seimo BFK vykusiame įstatymo projekto „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ svarstyme, kuriame taip pat dalyvavo ir UEFA atstovai, nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir LFF duoti laiko priimti sprendimus, kurių reikalauja parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.