Ispanija pliekia futbolo rinktinę: „Nei nagų, nei minčių, nei įvarčių“

Ispanijos žiniasklaida per pasaulio futbolo pirmenybių aštuntfinalio rungtynes nusivylė ir savo komandos žaidimu, ir rezultatu. Ispanų sporto apžvalgininkai sutarė, kad rinktinė nebuvo verta geresnės baigties.

Ispanija pliekia futbolo rinktinę: „Nei nagų, nei minčių, nei įvarčių“.<br> Lrytas.lt montažas. 
Ispanija pliekia futbolo rinktinę: „Nei nagų, nei minčių, nei įvarčių“.<br> Lrytas.lt montažas. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 2:03 PM, atnaujinta Dec 7, 2022, 2:05 PM

Rinktinė patyrė fiasko

„ne Ispanija: nei nagų, nei minčių, nei įvarčių“, – trečiadienį pirmajame puslapyje parašė Madride leidžiamas „ABC“ dienraštis. Tokias mintis dienraščio leidėjams sukėlė antradienį vykusios pasaulio futbolo pirmenybių aštuntfinalio rungtynės, kuriose Ispanijos rinktinė nesugebėjo įmušti nė vieno įvarčio nei per pagrindinį laiką, nei per pratęsimą, nei per baudinių seriją.

Ispanijos ir Maroko komandų rungtynių pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi rezultatu 0:0, o baudinių seriją marokiečiai laimėjo 3:0.

„Pasaulio pirmenybės mums per didelės“, – trečiadienį viršelyje išvadą padarė Madrido sporto dienraštis „Marca“.

„Bejėgė Ispanija grįžta namo“, – pirmajame puslapyje parašė „La Vanguardia“ dienraštis.

„Pasaulinis nokautas“, – paskelbė Katalonijos sporto dienraštis „El Mundo Deportivo“.

„Ispanija, nesugebėjusi pramušti geros afrikiečių gynybos ir įmušti nė vieno baudinio, vėl krito aštuntfinalyje. Sarabia, Soleris ir Busquetsas neįmušė baudinių, o Hakimi, Panenkos stiliumi, išsiuntė Luiso Enriquės komandą namo“, – aštuntfinalio rungtynių ataskaitą pateikė „El Mundo Deportivo“.

„Smūgis!“ – trečiadienį viršelyje didelėmis raidėmis parašė Barselonos sporto dienraštis „Sport“. „Ispanija iškrito iš pasaulio pirmenybių po košmariškos baudinių serijos, per kurią nesėkmingi buvo visi trys smūgiai. Rinktinė aiškiai dominavo, darė viską, bet jai trūko įvarčio, kad patektų į ketvirtfinalį“, – paantraštėje santūriai išdėstė „Sport“.

„Vidutiniškai žaidusios Ispanijos fiasko“, – iškart po rungtynių antraštėje parašė „Marca“ interneto svetainė.

Pasiekė tik vieną pergalę

Ispanijos sirgalių lūkesčių kartelė labai aukštai pakilo prieš dvi savaites, kai pirmosiose pasaulio pirmenybių rungtynėse, lapkričio 23-iąją, „raudonieji“ sutriuškino Kosta Rikos rinktinę 7:0. Tačiau pirmoji pergalė, kaip dabar paaiškėjo, buvo ir paskutinė.

Antrajame ture Ispanijos futbolininkai sužaidė lygiosiomis su vokiečiais 1:1, o trečiajame ture pralaimėjo japonams 1:2. Sąmokslo teorijų mėgėjai tuomet kalbėjo, kad ispanai pralaimėjo tyčia – galbūt rinkdamiesi varžovus, galbūt norėdami namo išsiųsti vokiečius.

Jei Ispanijos rinktinė rinkosi varžovus, strategija nepasiteisino, nes visas rungtynes drausmingai ir brandžiai žaidusi Maroko komanda buvo ne ispanų nagams.

„Ispanija pralaimėjo Japonijai ir Marokui – dviem puikioms šalims. Tačiau šių šalių futbolininkų lygis yra žemesnis negu Luiso Enriquės vadovaujamos rinktinės. Vakar pamatėme vaizdą, kuris buvo lyg daug kartų matytas filmas. Viena komanda dominavo aikštėje ir valdė kamuolį, kita – gerai gynėsi ir uždengė erdves. Laikas bėga, įvarčio nėra ir vieni auga, kiti smunka. Viską nulemia smulkmenos“, – rašė „El Mundo Deportivo“ redaktorius Santi Nolla.

„Ispanijos rinktinei nelauktai anksti iškritus iš pasaulio pirmenybių, atėjo laikas įvertinti. Ir paieškoti atsakingų už šią nesėkmę, nes ji buvo netikėta ir skaudi. Afrikos komanda neatrodė stipresnė ir neįveikiama, bet ji tapo akmeniu, už kurio užkliuvę parkrito Luiso Enriquės vyrai“, – kitame straipsnyje rašė „El Mundo Deportivo“.

„Marokas paliko Ispanijai daug erdvės perdavinėti kamuolį. Bet rinktinė į priekį nepasistūmėjo nė per pėdą. Ji turėjo kamuolį, bet nevaldė žaidimo. Egzotiškos komandos, kurios atvyksta į pasaulio pirmenybes, kad paprašytų marškinėlių, jau praeitis. Marokas, žaidęs savo gyvenimo rungtynes, turėjo planą ir jį puikiai įvykdė“, – kuo buvo pranašesni afrikiečiai, atskleidė „Marca“ sporto dienraštis.

„Jei tai būtų rankinio rungtynės, teisėjas būtų įspėjęs dėl pasyvaus žaidimo“, – kūrybingumo stokojusiai Ispanijos rinktinei skaudžiai kirto „Marca“.

Istorija pasikartojo

Ispanijos rinktinė antradienį pakartojo 2018 metų pasaulio pirmenybių istoriją. Prieš ketverius metus ispanai grupės varžybose irgi iškovojo vos vieną pergalę prieš aiškiai silpnesne laikomą varžovę – Irano komandą. Aštuntfinalyje ispanai susitiko su rusais ir jiems taip pat nusileido per baudinių seriją.

Tiesa, praėjusiose pasaulio pirmenybėse Ispanijos futbolininkai baudinius spardė daug geriau – serija baigėsi rezultatu 3:4.

„Pirmoji pasaulio pirmenybių taisyklė. Baudinių serija anksčiau ar vėliau ateis. Ispanija, kaip ir 1986 metais Meksikoje, 2002 metais Korėjoje bei 2018 metais Rusijoje, pasitraukė iš turnyro žaidimo elemente, kurį pasitinka su didžiausia baime. Rintinė neįmušė nė vieno iš trijų baudinių ir pavertė Yassine‘ą Bounou, kuris atrėmė du smūgius, didvyriu.

Ispanija atsisveikino su pasaulio pirmenybėmis įveikusi Kosta Riką. Po šios pergalės net dangus atrodė pasiekiamas. Bet po to komanda leidosi žemyn ir viskas baigėsi per loteriją su Maroku. Rinktinė pasimetė savo perdavimų begalybėje, bet tai ne klišė – be smūgių į vartus rungtynių laimėti neįmanoma.

Po praėjusių metų vasarą patirto pralaimėjimo „Wembley“ stadione, Ispanijos komanda parašė dar vieną nesėkmės skyrių. Reikės daug laiko, kad komanda atsigautų“, – dėstė „Marca“.

„Rusijos vaiduoklis grįžo Katare“, – priminė „Sport“ dienraštis.

„Ispanija žaisdama su afrikiečiais dominavo, bet kamuolys nusprendė neskrieti į tinklą. Tai nebuvo keista, nes „raudonieji“ nerado būdo, kaip įveikti Maroko sieną, kurią treneris Walidas Regragui pastatė prie vartų. Per pratęsimą Luiso Enriquės vyrai kamuolį valdė 80 procentų laiko, bet sugebėjo atlikti vos du smūgius.

Prieš ketverius metus Ispanija atsitrenkė į tokią pačią Rusijos sieną“, – rašė „Sport“.

Koks bus trenerio likimas?

Ispanijos sirgaliai nostalgiškai prisimena ne tokius ir senus laikus, kai jų šalies rinktinė, praminta „raudonąja siaubūne“ („La Furia Roja“), siautėjo pasaulio stadionuose ir tapo trijų iš eilės didžiųjų turnyrų nugalėtoja. Ispanai triumfavo 2008 metų Europos, 2010 metų pasaulio ir 2012 metų Europos pirmenybėse.

Tačiau po to prasidėjo nesiliaujančių nusivylimų laikotarpis. Per 2014 metų pasaulio pirmenybes ispanai iškrito jau pirmajame etape, 2016 metų Europos ir 2018 metų pasaulio pirmenybėse pralaimėjo aštuntfinalio rungtynes.

Naujas viltis sužadino praėjusių metų rezultatai. Pernai ispanai pateko į Europos pirmenybių pusfinalį (po baudinių pralaimėjo Italijai) ir Europos Tautų lygos finalą (pralaimėjo Prancūzijai).

Šis pakilimas buvo siejamas su trenerio Luiso Enriquės vardu. Tačiau dabar nuo 2018 metų dirbančio trenerio kėdė ėmė braškėti.

„Pirmasis ir svarbiausias klausimas – ar Luisas Enrique turėtų likti prie rinktinės vairo? Po dviejų gerų pasirodymų Europos pirmenybėse ir Tautų lygoje, pasaulio pirmenybės baigėsi dideliu nusivylimu. Treneris sukūrė šią komandą su jos žaidimo braižu, bet rezultato nėra ir nesėkmės jausmas yra nenuginčijamas“, – tvirtino „Marca“.

„Marca“ prognozavo, kad Luisas Enrique pasitrauks ir nurodė labiausiai tikėtinus kandidatus, kurie jį galėtų pakeiti. Pirmuoju numeriu buvo įrašytas Roberto Martinezas, kuris ką tik atsistatydino iš dar didesnį fiasko patyrusios Belgijos rinktinės trenerio pareigų. Kiti pretendentai, „Marca“ manymu, būtų Marcelino Garcia Toralis, Rafa Benitezas ir Ispanijos jaunimo rinktinės treneris Luisas de la Fuente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.