Afrikos komandų pėdsakai pasaulio pirmenybėse – Maroko pirmieji kartai ir neįveikiamas barjeras

1970 metais Maroko rinktinė buvo pirmoji Afrikos komanda, pasaulio futbolo pirmenybių rungtynėse pasiekusi lygiąsias. 1986 metais Maroko rinktinė buvo pirmoji Afrikos komanda, patekusi į pasaulio pirmenybių antrąjį etapą. Šeštadienį Maroko rinktinė bandys tapti pirmąja Afrikos komanda, įsiveržusia į pasaulio pirmenybių pusfinalį.

Maroko rinktinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Maroko rinktinė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 6:37 PM

„Atlaso liūtai“, kaip vadinama Maroko rinktinė, šią savaitę tapo vos ketvirtąja Afrikos komanda, patekusia į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį. Antradienį aštuntfinalyje Ispanijos futbolininkus įveikę „Atlaso liūtai“ žengė „Nesutramdomų liūtų“ (Kamerūno), „Terangos liūtų“ (Senegalas) ir „Juodųjų žvaigždžių“ (Gana) pramintais keliais.

Pirmieji bandymai

Kai buvo pradėtos rengti pasaulio pirmenybės, Afrikos šalių komandos jose buvo labai retos viešnios. 1930 metais pirmajame turnyre afrikiečiai nežaidė, 1934 metais į Italiją atvyko Egipto futbolininkai, bet jie pralaimėjo pirmąsias rungtynes Vengrijos rinktinei ir iškart iškeliavo namo.

Kitą kartą Afrikos komanda pasaulio pirmenybėse dalyvavo tik 1970 metais, per Meksikoje vykusį devintąjį turnyrą. Jame žaidė Maroko rinktinė, kuri taip pat nepasiekė nė vienos pergalės, bet rungtynes su Bulgarijos rinktine baigė lygiosiomis ir iškovojo istorinį pirmąjį tašką. Kitas dvejas rungtynes marokiečiai pralaimėjo.

1974 metais pasaulio pirmenybėse dalyvavo Zairo (dabar Kongo Demokratinė Respublika) rinktinė. Ji pralaimėjo visas trejas rungtynes.

Pirmąją Afrikos komandų pergalę pasaulio pirmenybėse iškovojo Tuniso futbolininkai. Jie 1978 metais nugalėjo Meksikos rinktinę. Po kelių dienų tunisiečiai sužaidė lygiosiomis su vokiečiais, tačiau to neužteko, kad patektų į kitą etapą.

Alžyro nelaimė

1982 metais Ispanijoje į antrąjį etapą beldėsi Alžyro rinktinė. Alžyriečiai nugalėjo Vokietijos ir Čilės rinktines, bet nesulaukė palankaus rezultato Vokietijos ir Austrijos rungtynėse. Grupės turnyre trims komandoms surinkus vienodai taškų, alžyriečiai dėl blogesnio įvarčių skirtumo liko treti, o į antrąjį grupių etapą, kuriame kovojo dvylika komandų, pateko vokiečiai ir austrai.

Vokietijos ir Austrijos komandų rungtynės prisimenamos, kaip vienos iš gėdingiausių visų laikų pasaulio pirmenybių rungtynių. Anuomet grupės varžybų paskutiniojo turo rungtynės dar nebūdavo žaidžiamos vienu metu. Alžyriečiai žaidė anksčiau, todėl vokiečiai ir austrai žinojo, rezultatas tenkins ir vienus, ir kitus. Vokietijos rinktinės puolėjas Horstas Hrubeschas anksti įmušė įvartį ir po to abi komandos 80 minučių vangiai stumdė kamuolį aikštės viduryje, laukdamos paskutinio teisėjo švilpuko.

Būtent po šių rungtynių, pavadintų „Chichono nepuolimo sutartimi“ („Nichtangriffspakt von Gijon“), Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) priėmė sprendimą grupės varžybų paskutiniojo turo rungtynes žaisti vienu metu. Ši taisyklė įsigaliojo jau per kitas pasaulio pirmenybes, kurios buvo surengtos 1986 metais.

Pirmasis aštuntfinalis

1986 metais Meksikoje vėl pasižymėjo Maroko rinktinė, kuri tapo pirmąja Afrikos komanda, patekusia į pasaulio pirmenybių antrąjį etapą.

Marokiečiai tuomet, kaip ir šių metų pasaulio pirmenybėse, varžovams paspendė gynybos spąstus. Šiaurės Afrikos futbolininkai dviejuose pirmuosiuose turuose sužaidė lygiosiomis 0:0 su Lenkijos ir Anglijos rinktinėmis, o trečiajame ture parodė ir kitą savo pusę – nugalėjo Portugalijos komandą 3:1. Pirmąjį įvartį marokiečiai praleido tik tada, kai viskas jau buvo aišku – rungtynių pabaigoje, pirmaudami rezultatu 3:0.

Maroko rinktinė tapo grupės nugalėtoja ir aštuntfinalyje susitiko su Vokietijos futbolininkais. Marokiečių gynyba vėl buvo vokiškai patikima, tačiau 88-ąją minutę joje spragą aptiko Vokietijos rinktinės vedlys Lotharas Matthausas. Jis įmušė vienintelį rungtynių įvartį, kuris lėmė Vokietijos komandai kelialapį į ketvirtfinalį, o Maroko futbolininkams – bilietą namo.

„Nesutramdomi liūtai“

Tai, ko 1986-aisiais nepadarė marokiečiai, po ketverių metų padarė kamerūniečiai. 1990 metais Kamerūno rinktinė, su vieninteliu ir nepakartojamu Roger Milla priešakyje, tapo pirmąja Afrikos komanda, patekusia į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį.

Kamerūno rinktinė turnyro pradžioje nugalėjo pasaulio čempionės vardą gynusią Argentiną 1:0 bei Rumuniją 2:1 ir jau po antrojo turo užsitikrino kelialapį į aštuntfinalį. Paskutinėse grupės rungtynėse kamerūniečiai, kuriuos treniravo rusas Valerijus Nepomniaščij, padovanojo pergalę SSRS rinktinei 0:4.

Atkakliame aštuntfinalyje po „Nesutramdomų liūtų“ kojomis krito Kolumbijos rinktinė. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi lygiosiomis 0:0, bet per pratęsimą du įvarčius įmušė 38-erių R.Milla. Kolumbijos komanda spėjo atsakyti tik vienu įvarčiu, tad į pasimatymą su „Trimis liūtais“, kaip vadinama Anglijos rinktinė, nužygiavo „Nesutramdomi liūtai“.

Ketvirtfinalio rungtynės tarp Kamerūno ir Anglijos komandų taip pat buvo ilgos. Antrajame kėlinyje kamerūniečiai, po Emmanuelio Kundė ir Eugėne‘o Ekėkė įvarčių, pirmavo 2:1, bet 83-iąją minutę rezultatą išlygino baudinį įmušęs Gary Linekeris. Per pratęsimą teisėjas skyrė dar vieną baudinį, kurį taip pat įmušė G.Linekeris.

Anglijos rinktinė nugalėjo 3:2 ir pateko į pusfinalį.

„Terangos liūtai“

Kita į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį patekusi Afrikos komanda buvo Senegalo rinktinė. Senegaliečiai 2002 metais sėkmingai žygiavo Korėjos ir Japonijos stadionuose. Prancūzo Bruno Metsu treniruojami „Terangos liūtai“ turnyro atidarymo rungtynėse 1:0 įveikė trenerio tautiečius – pasaulio čempionės vardą gynusią Prancūzijos rinktinę. Po to Senegalo rinktinė sužaidė lygiosiomis su danais 1:1 bei urugvajiečiais 3:3 ir užtikrintai pateko į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalyje senegaliečiai buvo priversti vytis labai anksti pirmąjį įvartį įmušusią Švedijos komandą. Tačiau Henri Camara dar pirmajame kėlinyje išlygino rezultatą, o pratęsimo 14-ąją minutę įmušė „auksinį įvartį“ (pagal tuo metu galiojusią „auksinio įvarčio“ taisyklę, per pratęsimą bet kuriai komandai įmušus įvartį žaidimas būdavo stabdomas).

Jei aštuntfinalyje Senegalo rinktinė įmušė „auksinį įvartį“, tai ketvirtfinalyje – praleido. Senegalo ir Turkijos komandos ketvirtfinalio rungtynėse per pagrindinį laiką kamuolio į tinklą nepasiuntė nė karto. Turkas Ilhanas Mansizas įvartį, kuris nutraukė senegaliečių žygį, įmušė 4-ąją pratęsimo minutę.

„Juodosios žvaigždės“

Per Pietų Afrikoje vykusias 2010 metų pasaulio pirmenybes išmušė Ganos rinktinės valanda. Ganos futbolininkai pakartojo Kamerūno bei Senegalo komandų rezultatą ir taip pat pateko į ketvirtfinalį.

„Juodosios žvaigždės“, kaip ir prieš aštuonerius metus „Terangos liūtai“, pirmąsias rungtynes žaidė su trenerio tautiečiais. Ganos rinktinę tuo metu treniravo serbas Milovanas Rajevacas, kurio auklėtiniai turnyrą atidarė nugalėdami Serbijos rinktinę 1:0. Antrajame ture ganiečiai sužaidė lygiosiomis su australais 1:1. Per abejas rungtynes Ganos rinktinė įvarčius pelnė įmušusi baudinius, kuriuos tiksliai atliko Asamoah Gyanas.

Trečiajame ture Ganos komanda nusileido vokiečiams 0:1, bet kitose grupės rungtynėse serbai netikėtai pralaimėjo australams, todėl „Juodosios žvaigždės“ užėmė antrąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalyje Ganos futbolininkai susitiko su JAV rinktine. Tautos didvyriu vėl tapo A.Gyanas, įmušęs pergalingą įvartį pačioje pratęsimo pradžioje. Ganiečiai šventė pergalę 2:1.

Ketvirtfinalio rungtynės su Urugvajaus komanda buvo dar ilgesnės ir bus ilgai prisimenamos dėl paskutiniųjų pratęsimo akimirkų. 120-ąją rungtynių minutę rezultatas buvo lygus 1:1, bet Ganos rinktinė apgulė varžovų vartus ir Stephenas Appiah galva nukreipė kamuolį į vartus. Atrodė, kad įvartis neišvengiamas, tačiau kamuolį ant vartų linijos ranka atmušė Urugvajaus rinktinės puolėjas Luisas Suarezas.

Urugvajiečių žvaigždė gavo raudoną kortelę, o į jo komandos vartus buvo paskirtas baudinys. Tačiau L.Suarezo veiksmas pasiteisino – iki tol Ganos rinktinę ne sykį gelbėjęs A.Gyanas lemiamo baudinio neįmušė. Jo spirtas kamuolys paglostė skersinį ir nuskriejo aukštyn.

Per baudinių seriją A.Gyanas pasitaisė ir įmušė įvartį. Tačiau dviejų kitų Ganos futbolininkų smūgius atrėmė urugvajiečių vartininkas Fernando Muslera, baudinių serijoje užtikrinęs savo komandos pergalę 4:2.

Nigerijos riba

Per dvejas praėjusias pasaulio pirmenybes patekti į ketvirtfinalį nepavyko nė vienai Afrikos komandai. 2014 metais aštuntfinalyje žaidė Alžyro ir Nigerijos rinktinės, bet jas sustabdė Europos futbolo milžinai. Alžyro ekipa nusileido vokiečiams 1:2 (po pratęsimo), Nigerijos komanda – prancūzams 0:2.

Beje, Nigerijos rinktinė yra vienintelė Afrikos komanda, kuri tris kartus pateko į pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas, bet visus tris kartus pralaimėjo aštuntfinalyje (1994, 1998 ir 2014 m.).

Per 2018 metų pasaulio pirmenybes visos penkios Afrikos komandos (Egiptas, Marokas, Nigerija, Senegalas ir Tunisas) iškrito jau pirmajame etape.

Šiais metais Kataro stadionuose į atkrintamąsias varžybas pateko Maroko ir Senegalo futbolininkai. Senegaliečiai aštuntfinalyje nusileido anglams 0:3, o marokiečiai per baudinių seriją įveikė ispanus ir ketvirtfinalyje kovos su Portugalijos rinktine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.