Pasaulio futbolo čempionato finalo skaičiai: Argentinos ir Prancūzijos rinktinių santykiai

Beveik mėnesį trunkanti futbolo puota baigsis sekmadienį, kai Lusailo stadione desertą sirgaliams pateiks Argentinos ir Prancūzijos rinktinės. Kažkuri iš jų trečiąjį kartą taps pasaulio futbolo čempione.

 K. Mbappe ir L. Messi<br> lrytas.lt montažas
 K. Mbappe ir L. Messi<br> lrytas.lt montažas
L.Messi<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Messi<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
K. Mbappe.<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
K. Mbappe.<br>ZUMA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 3:06 PM

Šiuo metu pasigirti triskart pasaulio čempionės vardu negali nė vienos šalies futbolo rinktinė. Brazilijos futbolininkai pasaulio čempionai buvo penkis kartus, Italijos ir Vokietijos – po keturis, bet šios trys komandos triskart čempionų laikotarpį jau peršoko ir didžiuojasi dar įspūdingesniais titulais.

Argentinos ir Prancūzijos rinktinės, kaip ir Urugvajaus komanda, į pasaulio futbolo viršūnę kol kas įkopė po du kartus. Urugvajiečiai iš kovos dėl trečiojo titulo, bent šiais metais, jau pasitraukė, o Argentinos ir Prancūzijos futbolininkai dėl jo susirems sekmadienį.

Argentinos rinktinė pasaulio pirmenybių finale žais šeštąjį kartą, Prancūzijos – ketvirtąjį. Pergalės džiaugsmą abi šalys patyrė tiek pat kartų, bet nusivylimai po finalo dažniau aplankydavo Argentiną.

Argentiniečiai buvo 1978 ir 1986 metų pasaulio čempionai, o 1930, 1990 ir 2014 metais tenkinosi antrąja vieta. Prancūzai nugalėjo 1998 ir 2018 metais, o finale nesėkmę patyrė tik 2006 metais.

Dvylika rungtynių. Skirtinguose žemynuose esančių Argentinos ir Prancūzijos futbolo rinktinės žaidė gana mažai tarpusavio rungtynių. Sekmadienį vyksiančios rungtynės bus tik tryliktosios.

Iki šiol būsimieji finalininkai tris kartus susitiko pasaulio pirmenybėse ir žaidė devynerias draugiškas rungtynes. Gana žymus pranašumas yra Argentinos pusėje.

Argentiniečiai laimėjo dvejas iš trejų oficialių rungtynių, o per draugiškas rungtynes Argentina pasiekė keturias pergales, Prancūzija – dvi. Trejos draugiškos rungtynės baigėsi lygiosiomis.

Sudėjus oficialius ir draugiškus mačus, Argentinos sąskaitoje yra šešios pergalės, Prancūzijos – trys. Trejose rungtynėse nugalėtojai nepaaiškėjo. Įvarčių skirtumas – 15:11.

1930-ieji. Argentinos ir Prancūzijos rinktinės pirmą kartą susitiko per 1930 metais Urugvajuje vykusias pirmąsias pasaulio pirmenybes. Komandos pateko į vieną grupę, kurioje kovojo dėl vienintelio kelialapio į pusfinalį.

Gana lygiai vykusios rungtynės baigėsi argentiniečių pergale 1:0. Vienintelį įvartį 81-ąją minutę įmušė Luisas Monti, kuris po pasaulio pirmenybių pasirašė sutartį su Turino „Juventus“, gavo Italijos pasą ir per kitas pasaulio pirmenybes jau gynė Italijos garbę.

1930-aisiais L.Mončio įvartis padėjo argentiniečiams patekti į pusfinalį, o pusfinalyje tas pats L.Monti pradėjo JAV rinktinės triuškinimą.

Tuo tarpu prancūzai po to dar pralaimėjo čiliečiams ir, iškovoję tik vieną pergalę prieš Meksikos rinktinę, po pirmojo etapo keliavo namo.

1978-ieji. Kitą kartą oficialiose varžybose šios komandos susidūrė tik 1978 metais per Argentinoje vykusias pasaulio pirmenybes. Argentinos ir Prancūzijos rinktinės pirmajame etape vėl pateko į vieną grupę, bet sąlygos buvo lengvesnės – grupėje keturios komandos kovojo dėl dviejų kelialapių į kitą etapą.

Nors sąlygos buvo lengvesnės, jas įvykdė tik Argentinos rinktinė. Pirmajame ture argentiniečiai nugalėjo vengrus 2:1, o prancūzai tokiu pačiu rezultatu pralaimėjo italams. Tad antrojo turo rungtynės Prancūzijos futbolininkams jau buvo žūtbūtinės. „Mėlynieji“ lemiamo egzamino neišlaikė ir Buenos Airėse pralaimėjo Argentinos rinktinei 1:2.

Pirmąjį įvartį prieš pat pertrauką įmušė sėkmingai baudinį atlikęs „baltų-žydrų“ saugas Danielis Passarella. Prancūzų padėtis dar pablogėjo, kai antrojo kėlinio pradžioje atremdamas pavojingą varžovų smūgį į virpstą atsitrenkė ir nugaros traumą patyrė vartininkas Jeanas-Paulis Bertand‘as-Demanes‘as.

Vis dėlto po vartininko keitimo prancūzai pakilo į šturmą ir 60-ąją minutę Michelis Platini rezultatą išlygino. Prancūzai ir po to puolė aktyviau, turėjo kelias puikias progas, bet 73-iąją minutę praleido lemiamą šeimininkų dūrį. Antrąjį įvartį nuostabiu tolimu smūgiu pelnė Argentinos rinktinės vidurio puolėjas Leopoldo Luque.

Trečiajame ture prancūzai pasiekė paguodos pergalę prieš vengrus, bet iškart po jos turėjo keliauti namo. Argentiniečiai, palaikomi savų sirgalių, laimėjo visas svarbiausias rungtynes ir pirmą kartą tapo pasaulio čempionais.

2018-ieji. Trečiąjį kartą pasaulio pirmenybėse Prancūzijos ir Argentinos futbolininkai susitiko po 40 metų. Audringos rungtynės įvyko 2018 metų pirmenybių aštuntfinalyje Kazanėje.

Pirmajame etape geriau žaidė Prancūzijos rinktinė, iškovojusi dvi pergales prieš Australiją bei Peru ir tik trečiajame ture padovanojusi nieko svarbaus nelėmusį tašką danams.

Argentiniečiams buvo daug sunkiau. Jie sužaidė lygiosiomis su islandais, triuškinamai pralaimėjo kroatams ir jau buvo pakeliui namo, bet trečiojo turo rungtynių pabaigoje Marcosas Rojo pergalingu įvarčiu į Nigerijos komandos vartus išplėšė kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Kelionė namo buvo nukelta neilgam. Aštuntfinalio rungtynėse Prancūzijos futbolininkai nugalėjo „baltus-žydrus“ 4:3. Pirmąjį įvartį įmušė prancūzas Antoine‘as Griezmannas (13-ąją min.). Po to Angelis Di Maria išlygino rezultatą (41-ąją min.), o po Gabrielio Mercado įvarčio (48-ąją min.) argentiniečiai netgi išsiveržė į priekį.

Tačiau Benjaminas Pavard‘as (57-ąją min.) ir dukart įmušęs Kylianas Mbappe (64-ąją ir 68-ąją min.) prirėmė varžovus prie sienos. Sergio Aguero įvartis per teisėjo pridėtą laiką argentiniečių pralaimėjimo kartėlio nesumažino.

Įveikusi Lionelio Messio ir jo komandos kliūtį, Prancūzijos rinktinė nesustojo iki pat turnyro pabaigos ir 2018 metų liepos 15 dieną Maskvoje antrą kartą tapo pasaulio čempione.

Permainos. Nors praėjusios rungtynės vyko tik prieš ketverius metus, abiejose komandose, ypač Argentinos, įvyko daug permainų. Į šių metų pasaulio pirmenybes atvyko tik 7 iš 14 prancūzų ir 5 iš 14 argentiniečių, kurie buvo aikštėje (starto vienuolikėje arba po keitimo) per 2018-ųjų aštuntfinalio rungtynes.

Prancūzijos rinktinėje liko vartininkas Hugo Lloris, Benjaminas Pavard‘as, Raphaelis Varane‘as, Lucasas Hernandezas, Kylianas Mbappe, Antoine‘as Griezmannas ir Olivier Giroud, Argentinos – vartininkas Franko Armani, Nicolasas Otamendi, Nicolasas Tagliafico, Lionelis Messi ir Angelis Di Maria.

Draugiškos rungtynės. Dauguma Argentinos ir Prancūzijos rinktinių draugiškų rungtynių vyko XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kuomet šios komandos susitiko net penkis kartus.

Tačiau po 1986 metų argentiniečiai ir prancūzai net 21 metus nežaidė nei oficialių, nei draugiškų rungtynių.

Šiame amžiuje „balti-žydri“ ir „mėlynieji“ surengė dvejas draugiškas rungtynes. Jos vyko Europoje, bet baigėsi dviem amerikiečių pergalėmis. 2007 metais Marselyje argentiniečiai laimėjo 1:0 (įvartį įmušė Javieras Saviola), 2009 metais Paryžiuje – 2:0 (įvarčius įmušė Jonasas Gutierrezas ir Lionelis Messi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.