Futbolininkės pradėjo kovą dėl pasaulio pirmenybių medalių

Ketvirtadienį Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje prasidėjo devintosios pasaulio moterų futbolo pirmenybės – didžiausias šios vasaros futbolo renginys.

 Naujosios Zelandijos futbolininkė<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Naujosios Zelandijos futbolininkė<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 12:46 PM

Turnyras

Devintąsias pasaulio moterų futbolo pirmenybes rengia Australija ir Okeanija. Pirmuosius smūgius futbolininkės atliko liepos 20 dieną didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste Oklande, kur šeimininkių rinktinė atidarymo rungtynėse nugalėjo Norvegijos komandą 1:0.

Turnyras truks visą mėnesį ir baigsis rugpjūčio 20 dieną. Finalo rungtynės vyks Sidnėjaus miesto „Stadium Australia“, kurio tribūnose yra 76 tūkst. vietų.

Pasaulio pirmenybės pirmą kartą vyksta dviejose šalyse. Taip pat pirmą kartą turnyre dalyvauja net 32 komandos – tiek pat, kiek pernai dalyvavo pasaulio vyrų futbolo pirmenybėse.

Futbolininkės žais penkiuose Australijos miestuose (Sidnėjuje, Melburne, Brisbane, Perte ir Adelaidėje) bei keturiuose Naujosios Zelandijos miestuose (Oklande, Velingtone, Hamiltone ir Dunedine).

Sistema

32 komandos pirmajame etape suskirstytos į aštuonias grupes. Po dvi geriausias grupių komandas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalio rungtynės bus žaidžiamos rugpjūčio 5–8 dienomis, ketvirtfinalio – rugpjūčio 11–12 dienomis, pusfinalio – rugpjūčio 15–16 dienomis (Oklande ir Sidnejuje), finalo – rugpjūčio 20 dieną (Sidnėjuje).

Pirmojo etapo grupių sudėtys

A grupė: Naujoji Zelandija, Norvegija, Šveicarija, Filipinai.

B grupė: Australija, Kanada, Airija, Nigerija.

C grupė: Japonija, Ispanija, Kosta Rika, Zambija.

D grupė: Anglija, Danija, Kinija, Haitis.

E grupė: JAV, Nyderlandai, Portugalija, Vietnamas.

F grupė: Brazilija, Prancūzija, Jamaika, Panama.

G grupė: Švedija, Italija, Argentina, Pietų Afrika.

H grupė: Vokietija, Kolumbija, Korėja, Marokas.

Favoritės

Kaip pagrindinė favoritė dažniausiai minima labiausiai tituluota pasaulio komanda, čempionės vardą ginanti JAV rinktinė.

Jai iššūkį gali mesti buvusi pasaulio čempionė Vokietijos rinktinė, praėjusių metų Europos čempionė Anglijos komanda, gerų rezultatų tikimasi iš Prancūzijos ir Švedijos futbolininkių.

Tarp komandų, kurios gali nustebinti, pažymima šeimininkė Australijos rinktinė, užpernai sensacingai olimpinius aukso medalius iškovojusi Kanados ekipa, Pietų Amerikos čempionė Brazilijos komanda.

Žvaigždės

Pasaulio pirmenybėse dalyvaujančių komandų paraiškose yra penkios žaidėjos, kurios buvo apdovanotos FIFA geriausios metų futbolininkės prizu.

Vertinant pagal šį kriterijų, ryškiausia turnyro žvaigždė yra 37 metų brazilė Marta, kuri geriausia pasaulio futbolininke buvo išrinkta net šešis kartus. Tiesa, jos karjeros viršūnė buvo prieš keliolika metų – Marta geriausios futbolininkės prizą penkiskart iš eilės gavo 2006–2010 metais.

Marta yra rezultatyviausia visų laikų pasaulio pirmenybių žaidėja. Ilgametė Brazilijos rinktinės lyderė dalyvavo penkiuose turnyruose ir per juos įmušė 17 įvarčių.

Užpernai ir pernai geriausios pasaulio futbolininkės prizas buvo įteiktas ispanei Alexiai Putellas. Ši 29 metų saugė taip pat dalyvauja pasaulio pirmenybėse. Anksčiau pagrindinį FIFA asmeninį prizą yra gavusios 31-erių anglė Lucy Bronze (2020 m.), 38-erių amerikietė Megan Rapinoe (2019 m.), 30-ies olandė Lieke Martens (2017 m.).

Žiūrovai taip pat turėtų nenuleisti akių nuo amerikietės Alex Morgan, vokiečių Alexandros Popp ir Ann-Katrin Berger, prancūzės Wendie Renard, anglių Sam Kerr ir Mary Earps, ispanės Jennifer Hermoso, brazilės Debinhos.

Veteranės

Marta – ne vienintelė futbolininkė, kuri atvyko jau į šeštąsias pasaulio pirmenybes. Taip pat šeštąjį kartą pasaulio pirmenybėse dalyvauja dvi 40-metės futbolininkės: Nigerijos rinktinės kapitonė Onome Ebi ir Kanados rinktinės kapitonė Christine Sinclair. Jos yra vyriausios šio turnyro žaidėjos.

Vis dėlto šios moterys dar nepasieks turnyro rekordo. Karjerą neseniai baigusi brazilė Formiga žaidė net septyneriose pasaulio pirmenybėse.

Senbuvės ir naujokės

Septynios komandos nuo 1991 metų nepraleido nė vieno turnyro. Šiais metais pasaulio pirmenybėse devintąjį kartą dalyvauja Vokietija, Norvegija, Švedija, JAV, Japonija, Brazilija ir Nigerija. Aštuntąjį kartą į pasaulio pirmenybes pateko Australija, Kinija ir Kanada.

Kadangi šiais metais buvo padidintas dalyvių skaičius, pasaulio pirmenybėse yra daug debiutančių – net aštuonios. Tai – Airija, Portugalija, Panama, Haitis, Filipinai, Vietnamas, Marokas ir Zambija.

Pridėjus šias komandas, istorinis pasaulio pirmenybių dalyvių sąrašas pailgėjo iki 44 šalių.

Komandos

1991 metais pirmosiose pasaulio moterų futbolo pirmenybėse žaidė tik 12 komandų. 1999 metais jų skaičius buvo padidintas iki 16, 2015 metais – iki 24, o šiais metais pirmą kartą pasaulio pirmenybėse dalyvauja net 32 komandos.

Augant dalyvių skaičiui, pagausėjo silpnų komandų, todėl galima laukti nemažai triuškinamų rezultatų.

Pasaulio pirmenybių didžiausio skirtumo rekordas buvo pasiektas neseniai – prieš ketverius metus. Praėjusiame turnyre amerikietės sutriuškino Tailando komandą 13:0.

Praeitis

Šių metų pasaulio pirmenybės yra devintosios. Pirmasis turnyras buvo surengtas 1991 metais ir nuo tada pirmenybės rengiamos kas ketverius metus. Geriausias pasaulio komandas po du kartus priėmė JAV ir Kinija, po kartą – Švedija, Vokietija, Kanada ir Prancūzija.

Čempionėmis iki šiol tapo keturių šalių rinktinės. Net keturis kartus aukso medalius iškovojo JAV futbolininkės (1991, 1999, 2015 ir 2019 m.). Du kartus ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio lipo Vokietijos rinktinė (2003 ir 2007 m.), po kartą – Norvegijos (1995 m.) ir Japonijos (2011 m.) komandos.

Finale taip pat yra žaidusios Kinijos, Švedijos, Brazilijos ir Nyderlandų rinktinės.

Prieš ketverius metus Prancūzijoje vykusio turnyro finale JAV rinktinė nugalėjo Nyderlandų komandą 2:0. Rungtynėse dėl trečiosios vietos Švedijos ekipa įveikė Anglijos futbolininkes 2:1.

Olimpiniai turnyrai

Pasaulio pirmenybės yra vienos iš svarbiausių moterų futbolo varžybų. Tačiau ne mažiau svarbus – olimpinių žaidynių turnyras. Jei olimpinėse vyrų futbolo varžybose rungiasi rezervinės rinktinės, tai į moterų turnyrą atvyksta stipriausių sudėčių komandos.

Olimpiniuose stadionuose, kaip ir pasaulio pirmenybėse, dominuoja JAV rinktinė. Iki šiol buvo surengti aštuoni olimpiniai moterų futbolo turnyrai, ir net keturiuose iš jų stipriausios buvo JAV futbolininkės.

Tačiau užpernai Tokijuje olimpinės varžybos baigėsi netikėtai. Aukso medalius iškovojo Kanados rinktinė, kuri iki tol nei olimpinėse žaidynėse, nei pasaulio pirmenybėse nė karto nebuvo patekusi į finalą. Tokijo žaidynių finale kanadietės nugalėjo Švedijos rinktinę. Olimpinius bronzos medalius laimėjo JAV futbolininkės, mažajame finale pranokusios Australijos rinktinę.

Žemynų pirmenybės

Suprantama reguliariai rengiamos ir žemynų pirmenybės.

Europos čempione pernai pirmą kartą tapo Anglijos rinktinė, finale įveikusi Vokietijos komandą. Europos pirmenybės rengiamos nuo 1984 metų, o žemyno lyderė yra Vokietija. Vokietės čempionėmis tapo aštuonis kartus per 13 turnyrų.

2022 metų Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybių finale JAV rinktinė nugalėjo Kanados komandą. Amerikietės čempionėmis tapo devynis kartus per 11 turnyrų. Kitus du kartus auksas atiteko kanadietėms.

Praėjusių metų Pietų Amerikos pirmenybėse Brazilijos rinktinė įveikė Kolumbijos komandą. Brazilės čempionėmis tapo aštuntąjį kartą per devynis turnyrus. Jų viešpatavimą tik sykį buvo nutraukusios argentinietės (2006 m.).

Azijos pirmenybių finale Kinijos futbolininkės nugalėjo Korėjos rinktinę. Kinės čempionėmis tapo devintąjį kartą per 20 turnyrų. Beje, Azijos pirmenybės pradėtos rengti anksčiausiai – dar 1975 metais.

Afrikos čempione pernai pirmą kartą tapo Pietų Afrikos rinktinė, finale nugalėjusi Maroko futbolininkes. Pietų Afrikos komanda nutraukė ilgą Nigerijos karaliavimą. Nigerijos rinktinė buvo stipriausia net 11 iš 14 turnyrų.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė žaidė pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos G grupėje. Lietuvės per 10 rungtynių surinko 5 taškus ir užėmė penktąją vietą tarp šešių komandų. Mūsų šalies futbolininkės namie sutriuškino autsaiderę Moldovą 4:0 ir išvykose sužaidė lygiosiomis su Moldova ir ketvirtąją vietą užėmusia Kroatija. Žaidžiant su Italijos, Šveicarijos ir Rumunijos rinktinėmis iškovoti taškų nepavyko.

Šios grupės nugalėtoja tapo 27 taškus surinkusi Italijos rinktinė. Ji iškovojo vienintelį tiesioginį kelialapį. Antrąją vietą užėmusi Šveicarijos komanda atkrintamajame mače nugalėjo Velso futbolininkes ir taip pat iškovojo teisę žaisti Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Šveicarės ir rumunės žaisdamos Vilniuje, o italės per Parmoje vykusias rungtynes į lietuvių vartus įmušė po septynis įvarčius. Tuo tarpu Lietuvos rinktinė septynis įvarčius pelnė per visą atrankos turnyrą.

Vis dėlto Lietuvos rinktinė nebuvo labiausiai triuškinama komanda. Nemažai rungtynių visose grupėse baigėsi dviženkliu skirtumu. Šio atrankos turnyro rekordą pasiekė Anglija, nugalėjusi Latviją 20:0. Belgija įveikė Armėniją 19:0, Šveicarija – Moldovą ir Švedija – Sakartvelą 15:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.