„Galatasaray“ žvaigždyną pasitinkantis „Žalgiris“ ruošiasi Malmės stebuklo pakartojimui

Vilniaus „Žalgiris“ antradienį į LFF stadioną dar kartą suburs dėl futbolo pakvaišusią minią aistruolių, kuri vilsis išvysti stebuklą – po Lietuvos čempionų kojomis krentančius Stambulo „Galatasaray“ futbolininkus. O vilniečiai jau praėjusiais metais įrodė, kad sugeba įveikti kur kas turtingesnius varžovus.

 „Galatasaray“ žvaigždyną pasitinkantis „Žalgiris“ ruošiasi Malmės stebuklo pakartojimui<br> lrytas.lt koliažas
 „Galatasaray“ žvaigždyną pasitinkantis „Žalgiris“ ruošiasi Malmės stebuklo pakartojimui<br> lrytas.lt koliažas
Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai<br>E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai<br>E.Žaldario nuotr.
Praėjusiais metais Vilniaus „Žalgiris“ sugebėjo palaužti „Malmo“ ekipą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Praėjusiais metais Vilniaus „Žalgiris“ sugebėjo palaužti „Malmo“ ekipą.<br>V.Skaraičio nuotr.
 „Galatasaray“ ekipoje rungtyniauja būrys elitinių pasaulio futbolininkų<br> Imago/Scanpix nuotr.
 „Galatasaray“ ekipoje rungtyniauja būrys elitinių pasaulio futbolininkų<br> Imago/Scanpix nuotr.
M. Oyewusi<br>E.Žaldario nuotr.
M. Oyewusi<br>E.Žaldario nuotr.
 Nicolo Zaniolo (dešinėje)<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Nicolo Zaniolo (dešinėje)<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 9:48 AM

Parklupdyti Šiaurės Makedonijos čempionai ir išryškėjusi žalgiriečių problema

Vilniaus „Žalgiris“ pirmajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape sugebėjo palaužti „Struga“ futbolininkus iš Šiaurės Makedonijos. Vladimiro Čeburino auklėtiniai pirmąsias serijos rungtynes Vilniuje sužaidė lygiosiomis 0:0, o išvykoje rungtynių gale sugebėjo išplėšti pergalę 2:1.

Pergalė garantavo tai, kad Lietuvos čempionai žais dar bent tris serijas UEFA atrankose, o bent viena laimėta serija reikštų žaidimą Europiniame turnyre antrus metus iš eilės.

„Tik pozityvios emocijos, einame toliau. Apie kitą rezultatą net negalvojome. Tai Čempionų lyga, čia lengvai įveikiamų varžovų nėra. Mūsų kelyje varžosi tik šalių čempionai. Buvo sunkios rungtynės. Rungtynės turėjo vykti labai karštu oru. Stengėmės adaptuotis. Pirmajame kėlinyje sukūrėme gerų progų. Vertinu, kad nugalėjome pelnytai. Nes buvome agresyvesni, mobilesni, kūrybingesni. Dėl to pergalę ir pavyko pasiekti mums“, – po pergalės Šiaurės Makedonijoje kalbėjo įvartį pelnęs Jurijus Kendyšas.

Iš tiesų, žalgiriečiai statistiškai abejose rungtynėse buvo pranašesni už savo varžovus. „Žalgirio“ futbolininkai abu kartus ilgiau kontroliavo kamuolį, o į vartus smūgiavo 26 kartus, kai varžovai tai darė tik 15 kartų.

Bene didžiausią pozityvą serijoje sukėlė „Žalgirio“ saugų linija. Nicolas Gorobsovas priminė praėjusio sezono save, kuomet ir prieš kur kas stipresnius varžovus sugebėjo tvarkytis su savo užduotimis bei taisyti komandos draugų klaidas.

J.Kendyšas buvo pastebimas visur ir neleido varžovams net pagalvoti apie ramų kamuolio kontroliavimą aikštės viduryje, o krašte rungtyniaujantis Paulius Golubickas atrodo su kiekvienomis rungtynėmis vis tvirtesnis ir vertas nuolatinės vietos startinėje sudėtyje.

Tačiau viena problema badė visų fanų akis – neišnaudotos progos. Ne kartą serijos metu atrodė, kad jau po akimirkos kamuolys atsidurs „Struga“ ekipos vartuose, bet atakos smaigalyje atsidūrę žalgiriečiai varžovams įteikinėjo vieną dovaną po kitos.

Didžiausiu švaistūnu tapo „Žalgirio“ atakų lyderis Mathias Oyewusi. 24-erių puolėjas šiame A lygos sezone yra rezultatyviausias futbolininkas pelnęs 14 įvarčių ir atlikęs 5 rezultatyvius perdavimus, tačiau pirmajame atrankos etape futbolininkas iš Nigerijos buvo neatpažįstamas.

Tik atsidurdavęs pavojingose situacijose M.Oyewusi nesugebėdavo susitvarkyti su savo užduotimis ir priimdavo toli gražu ne geriausius sprendimus.

Futbolo pasaulio elitas Stambule

Drąsiai galima manyti, jog neištaisius progų realizacijos problemos kelionė Čempionų lygos atrankoje bus baigta ir teks kovoti dėl vietos Europos lygoje. Antrojo UEFA Čempionų lygos atrankos etapo burtai nebuvo patys gailestingiausi „Žalgiriui“. Vilniečiams teks laikyti grėsmingojo Stambulo „Galatasaray“ testą.

„Transfermarkt“ svetainėje Turkijos čempionų sudėtis vertinama beveik 200 mln. eurų (196.98 mln.), o „Žalgirio“ komanda vertinama vos 8,05 mln. eurų. „Galatasaray“ ekipoje yra net 7 futbolininkai, kurių vertė yra didesnė už visą „Žalgirio“ sudėtį.

Be abejonės didžiausios žvaigždės – Italijos rinktinėje ne kartą spindėjęs 24-erių Nicolo Zaniolo ir Anglijos „Premier“ lygoje įvarčius štampavęs 30-metis Wilfredas Zaha. Tiesa, pastarasis serijoje prieš „Žalgirį“ nepasirodys, kadangi su juo klubas sutartį sudarė jau po to, kai buvo patvirtinta sudėtis rungtynėms prieš Vilniaus klubą.

Taip pat nuo 2011 metų „Galatasaray“ vartus gina 133 rungtynes Urugvajaus rinktinėje sužaidęs Fernando Muslera. O beveik neabejojama, kad artimiausiu metu prie komandos prisijungs ir praėjusiais metais Stambule rungtyniavęs garsusis argentinietis Mauro Icardi.

„Mūsų stiprioji pusė yra komanda. Kai yra komanda, ji aikštėje gali daryti stebuklus, gali pasiekti tam tikrą lygį kurio siekia. Praėjusiais metais matėme rungtynes prieš rimtus varžovus. Komanda aikštėje gali daug ką nuveikti. Taip, „Galatasaray“ komandoje daug žymių pavardžių. Mes tokių žaidėjų negalime pas save pasikviesti. Tai labai kvalifikuoti, labai stiprūs žaidėjai. Tačiau aikštėje žaidžia komanda“, – apie būsimą kovą su varžovų žvaigždynu kalbėjo „Žalgirio“ treneris V.Čeburinas.

Paskutinį kartą „Žalgiris“ prieš tokio kalibro varžovą žaidė 2018 metais. Tuomet Vilniaus ekipa susitiko su daugkartine UEFA Europos lygos čempione „Sevilla“, o Ispanijos klubas seriją laimėjo 6:0.

Prisimenant Malmės stebuklą

Atrodo, jog vilčių nėra daug, bet galima prisiminti, kaip dar praėjusiais metais žalgiriečiai antrajame Čempionų lygos atrankos etape taip pat sugebėjo sukurti šiokį tokį stebuklą.

Tuomet burtai Vilniaus „Žalgirį“ suvedė su Švedijos čempionais „Malmo“. Prieš serija buvo akcentuojama, jog Pietų Švedijos klubo biudžetas yra net 12 kartų didesnis už Lietuvos čempionų, tačiau tuomet V.Čeburino kariai pademonstravo, jog aikštėje varžosi ne pinigai, o žaidėjai.

Iš anksto nurašyti žalgiriečiai Vilniuje 1:0 palaužė Malmės ekipą ir pasiuntė žinutę, jog su Lietuvos čempionais juokauti neverta, o nuvykę į Švediją dar kartą privertė „Malmo“ fanus lieti ašaras, tik tuomet stadioną žalgiriečiai paliko švieslentei rodant rezultatą 2:0 Vilniaus komandos naudai.

Panašu, jog tai puikiai prisimena ir tuomet herojumi tapęs „Žalgirio“ vartininkas Edvinas Gertmonas.

„Smagu, kuo stipresnis varžovas tuo įdomiau. Praėjusiais metais irgi žaidėme su aukšto lygio varžovais. Stebuklų nėra. Žinoma, fanai pašėlę, bet man smagu. Bijoti tikrai nebijau, džiaugiuosi“, – prieš laukiančią akistatą kalbėjo vartų sargas.

Jeigu „Žalgiriui“ pavyktų pateikti staigmeną ir parklupdyti Stambulo ekipa, tuomet trečiajame Čempionų lygos atrankos etape vilniečių lauktų Razgrado „Ludogorec“ (Bulgarija) arba Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija) poros nugalėtojai.

Pralaimėjimo atveju sostinės klubas varžytųsi UEFA Europos lygos atrankoje, kur susiremtų prieš Klaksviko KI (Farerų salos) arba „Hacken“ (Švedija) poroje pralaimėjusią komandą.

Pirmosios rungtynės prieš „Galatasaray“ bus žaidžiamos liepos 25 dieną, 19 valandą Vilniuje, o atsakomosios rungtynės Turkijoje vyks rugpjūčio 2 dieną, 21 valandą 30 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.