Europos futbolo čempionato atranka: nepažeidžiami portugalai, baisusis R. Lukaku ir Baltijos šalių lyderė Lietuva

Antradienį pasibaigusiame Europos futbolo pirmenybių atrankos turnyre galingiausiai žaidė Portugalijos rinktinė, laimėjusi visas rungtynes ir įmušusi daugiausiai įvarčių. Be pralaimėjimų atrankos turnyrą taip pat baigė Prancūzijos, Anglijos, Belgijos, Vengrijos ir Rumunijos futbolininkai, o didžiausias varžovų vartininkų siaubas buvo belgas Romelu Lukaku.

 Arvydas Novikovas ir Romelu Lukaku<br> Elvio Žaldario ir ZUMAPress/SPO/ZEUS nuotr.
 Arvydas Novikovas ir Romelu Lukaku<br> Elvio Žaldario ir ZUMAPress/SPO/ZEUS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 7:54 AM, atnaujinta Jan 17, 2024, 3:17 PM

Kelialapiai

Antradienį pasibaigus atrankos turnyrui, 2024 metų Europos vyrų futbolo pirmenybių paveiksle liko trys nežinomieji.

Per atrankos varžybas paaiškėjo 20 komandų, kurios iškovojo teisę kitų metų vasarą varžytis žemyno pirmenybes priimsiančios Vokietijos stadionuose. Vokiečiai lauks Ispanijos, Škotijos (žaidė atrankos A grupėje), Prancūzijos, Nyderlandų (B grupė), Anglijos, Italijos (C grupė), Turkijos, Kroatijos (D grupė), Albanijos, Čekijos (E grupė), Belgijos, Austrijos (F grupė), Vengrijos, Serbijos (G grupė), Danijos, Slovėnijos (H grupė), Rumunijos, Šveicarijos (I grupė), Portugalijos ir Slovakijos (J grupė) futbolininkų.

Suprantama, turnyre dalyvaus ir šeimininkė Vokietijos rinktinė, kuriai žaisti atrankos varžybose nereikėjo.

Trijų paskutiniųjų kelialapių savininkai paaiškės atkrintamosiose varžybose, kurios bus surengtos 2024 metų kovo 21–26 dienomis. Dėl šių kelialapių kovos Lenkija, Velsas, Islandija, Estija, Izraelis, Bosnija ir Hercegovina, Suomija, Ukraina, Sakartvelas, Graikija, Kazachstanas ir Liuksemburgas.

Europos pirmenybės vyks kitų metų birželio 14-liepos 14 dienomis dešimtyje Vokietijos miestų.

Permainos

Dauguma komandų, kurios iškovojo kelialapius į 2024 metų Europos pirmenybes, žaidė ir praėjusiame turnyre, kuris buvo surengtas 2021 metais. Net 17 praėjusių pirmenybių dalyvių jau turi teisę žaisti Vokietijoje.

Po pertraukos į žemyno pirmenybes grįžta tik Albanijos, Rumunijos, Slovėnijos ir Serbijos futbolininkai. Serbijos pavadinimas Europos pirmenybių dalyvių sąraše įrašytas pirmą kartą. Serbai praėjusį kartą stipriausių žemyno komandų turnyre varžėsi 2000 metais, kuomet dar atstovavo bendrai Jugoslavijos rinktinei (kartu su juodkalniečiais).

Po labai ilgos pertraukos grįžta ir Slovėnijos rinktinė. Ji praėjusį kartą Europos pirmenybėse žaidė 2000 metais. Albanijos ir Rumunijos komandos praleido tik vienerias Europos pirmenybes (praėjusį kartą žaidė 2016 m.).

Kitų metų Europos pirmenybės bus 17-osios. Aštuonių šalių rinktinės į žemyno čempionatą pateko dešimt ar daugiau kartų. Vokiečiai žais 14-ąjį kartą, ispanai – 12-ąjį, prancūzai, anglai, olandai, čekai ir italai – 11-ąjį, danai – 10-ąjį.

Nuopuoliai

Praėjusiose Europos pirmenybėse žaidusios Lenkijos, Suomijos, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Ukrainos ir Velso rinktinės grupių varžybose kelialapių neiškovojo. Lenkai, velsiečiai, suomiai ir ukrainiečiai turės antrą galimybę atkrintamosiose varžybose, o makedonams ir švedams durys jau užsitrenkė.

Taip pat praėjusiose Europos pirmenybėse žaidusiai Rusijos rinktinei nebuvo leista dalyvauti šių Europos pirmenybių atrankos turnyre.

Lyderiai

Atrankos turnyre galingiausiai rungtyniavo Portugalijos rinktinė. Ji vienintelė laimėjo visas rungtynes. Portugalai iškovojo dešimt pergalių.

Maža to, Portugalijos rinktinė įmušė daugiausiai įvarčių (36) ir praleido mažiausiai įvarčių (2). Pralaimėjimų nepatyrė dar penkios komandos: Prancūzija (7 pergalės ir 1 lygiosios), Anglija, Belgija (po 6 pergales ir 2 lygiąsias), Vengrija (5 pergalės ir 3 lygiosios) ir Rumunija (6 pergalės ir 4 lygiosios). Komandos žaidė nevienodai rungtynių, nes septyniose grupėse rungtyniavo po penkias, kitose trijose grupėse – po šešias komandas.

Įdomu, kad prancūzai iki paskutiniojo turo taip pat nebuvo praradę nė taško, bet atrankos turnyrą pabaigė lygiosiomis su graikais.

Įvarčiai

Nors Portugalijos rinktinė įmušė daugiausiai įvarčių, pagal rezultatyvumo vidurkį portugalus (vid. 3,6) truputį aplenkė prancūzai (3,63), kurie žaidė mažesnėje grupėje ir per 8 rungtynes įmušė 29 įvarčius.

Tarp rezultatyviausių taip pat pateko mažesnėse grupėse žaidusios Ispanija (25 įv.) ir Anglija (22 įv.).

Prancūzijos komanda yra antai pagal praleistus įvarčius – į jos vartus kamuolys įskriejo 3 kartus.

Prancūzai pasiekė atrankos turnyro didžiausios pergalės ir įmuštų įvarčių rekordus. „Mėlynieji“ net 14:0 sutriuškino Gibraltarą. Šios rungtynės buvo vienintelės, pasibaigusios dviženkliu skirtumu.

Ne dviženklių, bet didelių triuškinimų buvo ir daugiau: Portugalija nugalėjo Liuksemburgą 9:0 ir 6:0, Islandija – Lichtenšteiną 7:0, Anglija – Šiaurės Makedoniją 7:0, Ispanija – Sakartvelą 7:1, Ispanija – Kiprą 6:0, Suomija – San Mariną 6:0, Nyderlandai – Gibraltarą 6:0.

Lietuva

Edgaro Jankausko treniruojami Lietuvos futbolininkai per 8 rungtynes iškovojo 6 taškus ir D grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Lietuviai išvykoje nugalėjo bulgarus, namie sužaidė lygiosiomis su vengrais, juodkalniečiais ir bulgarais. Mūsų šalies rinktinė taškų neatėmė tik iš Serbijos komandos.

Lietuviai įmušė 8 įvarčius. Tris kartus varžovų vartininkus nuliūdino Pijus Širvys, po du kartus – Fedoras Černychas ir Gytis Paulauskas, vieną – Edvinas Girdvainis.

Varžovai Lietuvos rinktinės vartininkus nuginklavo 14 kartų. Mūsiškiai labiausiai kentėjo nuo serbų, kurie per dvejas rungtynes į lietuvių vartus pataikė penkis kartus. Tris iš šių penkių įvarčių pelnė geriausias Serbijos puolėjas Aleksandaras Mitrovičius.

Lietuvos rinktinei šis atrankos turnyras buvo geriausias nuo 2016 metų Europos pirmenybių atrankos varžybų. Prieš aštuonerius metus lietuviai per 10 rungtynių iškovojo tris pergales ir surinko 10 taškų.

Tuo tarpu 2020 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre Lietuvos rinktinė pirmą kartą istorijoje nepasiekė nė vienos pergalės ir varžybas baigė per aštuonerias rungtynes iškovojusi tik vieną tašką.

Baltijos šalys

Lietuvos rinktinė neakivaizdžioje kovoje aplenkė kitų Baltijos šalių komandas. Ir latviai, ir estai buvo grupių autsaideriai ir užėmė paskutinę penktąją vietą.

Latvijos rinktinė per 8 rungtynes surinko 3 taškus, Estijos komanda – 1 tašką. Estijos futbolininkai įmušė vos 2 įvarčius.

Latviai namie nugalėjo armėnus, estai išvykoje sužaidė lygiosiomis su azerbaidžaniečiais. Kitas septynerias rungtynes ir latviai, ir estai pralaimėjo.

Abi komandos neišvengė triuškinimų rezultatu 0:5. Latviai tokiu rezultatu nusileido Kroatijai, estai – Belgijai ir Švedijai.

Autsaideriai

Net penkios komandos atrankos turnyre neiškovojo nė vieno taško. Visas 10 rungtynių pralaimėjo Lichtenšteinas ir San Marinas, visas 8 rungtynes pralaimėjo Gibraltaras, Kipras ir Malta.

Absoliučia autsaidere derėtų vadinti Gibraltaro rinktinę. Ji vienintelė neįmušė nė vieno įvarčio ir praleido daugiausiai įvarčių (41). Tik vieną įvartį įmušė Lichtenšteinas, po du – Estija, Farerų Salos ir Malta.

Nė vienos pergalės taip pat neiškovojo Estija (1 lygiosios), Andora, Farerų Salos (po 2 lygiąsias) ir Bulgarija (4 lygiosios).

Lygiosios

B grupėje, kurioje kelialapius iškovojo Prancūzija ir Nyderlandai, vos 1 iš 20 rungtynių baigėsi lygiosiomis. Paskutiniajame ture taškus pasidalijo, kaip jau minėta, prancūzai ir graikai.

Tuo tarpu I grupėje, kurioje kelialapius iškovojo Rumunija ir Šveicarija, lygiosiomis baigėsi net 11 iš 30 rungtynių. Šveicarai ir kosoviečiai lygiosiomis sužaidė po penkis kartus per 10 rungtynių.

Po pusę rungtynių (4 iš 8) lygiosiomis baigė mažesnėse grupėse žaidusios Bulgarijos ir Moldovos rinktinės.

Įvarčiai

Rezultatyviausias atrankos turnyro futbolininkas buvo Belgijos rinktinės puolėjas Romelu Lukaku. Jis per 8 rungtynes pelnė net 14 įvarčių ir pasiekė atrankos turnyrų rekordą.

10 įvarčių įmušė portugalas Cristiano Ronaldo, 9 – prancūzas Kylianas Mbappe, 8 – anglas Harry Kane‘as, po 7 – danas Rasmusas Hojlundas ir škotas Scottas McTominay.

C.Ronaldo per visą karjerą atrankos turnyruose įmušė 41 įvartį. Jis yra atrankos varžybų visų laikų lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.