Garsiai rėkusi valdžia futbolą biudžeto svarstyme nustūmė į nuošalę: „Programa liko pažadais“

„Nemanau“, – paklaustas, ar šiuo metu Seime sprendžiamo valstybės biudžeto likime atsirado papildoma eilutė Lietuvos futbolui, atsakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edgaras Stankevičius.

E.Stankevičius (kairėje) pasigedo išpildytų Seimo narių pažadų.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
E.Stankevičius (kairėje) pasigedo išpildytų Seimo narių pažadų.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
E.Stankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Stankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Stankevičius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Stankevičius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Stankevičius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Stankevičius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Stankevičius.
E.Stankevičius.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 10, 2023, 2:16 PM

Praėjusių metų vasarą Seimo užkurtas viesulas kaip reikiant įsisuko į Lietuvos futbolo padangę – tąsyk politikai kalbėjo be užuolankų: jei LFF įvyks apsivalymas – valstybė bus pasiruošusi skirti papildomą finansinį dėmesį šalies futbolui.

Praėjo daugiau nei metai. Ilgai lauktas apsivalymas įvyko, bet valdininkų pažadai tik ir liko pažadais.

„Esame paruošę savo veiksmų planą, programą, kaip futbolo akademijos ir klubai galėtų gauti finansavimą, bet ta programa ir liko pažadais. Tikiuosi, kad į kitų metų programą pavyks „įsipaišyti“ arba atsiras futbolui skirtas finansavimas.

Pagrindinis mūsų tikslas, kad atsirastų vaikų, nebūtinai futbole, fizinio aktyvumo krepšelis, kad valstybė prie to prisidėtų. Matome šiokius tokius judesius, tai yra minimalus žingsnelis, bet čia visa sporto bendruomenė turime suremti pečius, kad vaikai būtų gerbiami ir gautų finansavimą fiziniam aktyvumui skatinti“, – pridūrė LFF prezidentas E.Stankevičius.

Atsinaujinusi LFF praėjusią savaitę pasiekė skambią pergalę už aikštės ribų – Hamburge vykusiame UEFA Vykdomojo komiteto posėdyje buvo nuspręsta, kad Lietuvoje ir Latvijoje vyks 2026-ųjų Europos salės futbolo (futsal) čempionatas.

Lietuva jau turi praktikos rengti tokio tipo renginius – 2021-ųjų rudenį mūsų šalyje įvyko FIFA pasaulio salės futbolo čempionatas.

Nors šis sporto renginys sulaukė ne itin didelio sirgalių susidomėjimo, bet E.Stankevičius tikina, kad prie to prisidėjo ir tuomet pasaulį sukausčiusi pandemija.

„Tai buvo covidinis laikotarpis. Galvoju, kad šio turnyro lygmuo bus aukštesnis – dalyvaus visos geriausios Europos komandos. Tikiu, kad pasiskirsčius per pusę (du pogrupiai vyks Lietuvoje, du pogrupiai vyks Latvijoje), tas žmonių kiekis bus nemažas.

Tikiu, kad mūsų rinktinė bus konkurencinga ir pasirodys sėkmingai, galime galvoti ir apie galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas“, – pridūrė LFF prezidentas.

Planuojama, kad Europos čempionato atidarymo rungtynės vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, Kaune taip pat turėtų įvykti ir akistata dėl trečiosios vietos, o finalo lokacija taps Latvijos sostinė Ryga.

UEFA Vykdomojo komiteto posėdyje taip pat buvo paliestas ir kitas svarbus klausimas – dėl Lietuvos vyrų rinktinės rungtynių, kovojant dėl išlikimo UEFA Tautų lygos C divizione.

Pagal pirminį turnyro reglamentą, lietuviai dviejų rungtynių serijoje dėl išlikimo C divizione turėjo du kartus kovo mėnesį turėjo kovoti su Baltarusija. LFF ne kartą akcentavo, kad rungtyniauti su šios valstybės futbolininkais nenori ir su UEFA nuolat ieškojo sprendimų susidariusiai situacijai spręsti.

Šeštadienį buvo priimtas sprendimas, kad Lietuva dėl vietos C divizione kovos ne su Baltarusijos, o Gibraltaro futbolo rinktine.

„Daug kas netikėjo. Pavasario pradžioje, kalbant apie kažkokį susikeitimą, išvis daugeliui tai atrodė kaip kažkokia utopinė mintis. Nuo pat pradžių buvome principingi, nenorėjome žaisti su Baltarusija, norėjome jų išvengti.

Birželio mėnesį turėjau susitikimą su UEFA prezidentu Aleksandru Čeferinu. Rugsėjo mėnesį prasidėjo kalbos apie galimą formato pakeitimą, spalį, lapkritį viskas buvo vis arčiau, o dabar UEFA Vykdomasis komitetas patvirtino naująją sistemą, dėl to ir pavyko išvengti Baltarusijos“, – antradienį samprotavo E.Stankevičius.

Tiesa, yra tikimybė, kad Lietuvai galutinai pabėgti nuo Baltarusijos šmėklos nepavyks – šalis agresorė išliks Tautų lygos C divizione, todėl vis dar įmanoma, kad šios šalys po atitinkamai ištrauktų burtų gali atsidurti viename pogrupyje.

„Tikiuosi, kad jei išliksime C divizione, burtai dar kartą mūsų nesuves susikauti su šia šalimi“, – pridūrė LFF prezidentas.

Išlikimo rungtynės prieš Gibraltarą bus žaidžiamos 2024-ųjų kovo mėnesį, o naujasis UEFA Tautų lygos sezonas startuos tų pačių metų rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.