Čekijos rankininkės pasaulio pirmenybėse paneigė prognozes

Į pasaulio moterų rankinio pirmenybių ketvirtfinalį pateko ne vien favoritės. Didžiausią grupės varžybų staigmeną sukūrė Čekijos rinktinė, kuri nelauktai anksti namo išsiuntė Ispanijos rankininkes.

Čekijos rankinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Čekijos rankinio rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 11:51 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 11:06 AM

Be nesėkmių – trys komandos

Pirmadienį pasaulio moterų rankinio pirmenybėse, kurios vyksta trijose Skandinavijos šalyse Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje, baigėsi antrasis grupių etapas.

Po jo daugelis komandų gali keliauti namo, o kovoti dėl medalių lieka aštuonios rinktinės. Į atkrintamąsias varžybas pateko Norvegijos, Prancūzijos, Danijos, Švedijos, Vokietijos, Nyderlandų, Čekijos ir Juodkalnijos rankininkės.

Per du grupių etapus visas šešerias rungtynes laimėjo Prancūzijos, Švedijos ir Nyderlandų rinktinės.

Ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos antradienį ir trečiadienį (gruodžio 12 ir 13 d.). Antradienį Norvegijos mieste Trondheime kovos Prancūzija – Čekija ir Nyderlandai – Norvegija. Trečiadienį Danijos mieste Herninge rungtyniaus Švedija – Vokietija ir Danija – Juodkalnija.

Keturios stipriausios komandos žais Herninge. Pusfinalio rungtynės vyks penktadienį, finalo – sekmadienį.

Palyginti su praėjusiomis pasaulio pirmenybėmis, didžiajame aštuonete pasikeitė trys komandos. Užpernai ketvirtfinalyje žaidusios Ispanijos ir Brazilijos rinktinės šiais metais užėmė žemesnes vietas, o Rusijos komandai nebuvo leista dalyvauti pasaulio pirmenybėse.

Šias komandas ketvirtfinalyje pakeitė Nyderlandų, Čekijos ir Juodkalnijos rinktinės.

Užpernai Ispanijoje vykusių pasaulio pirmenybių finale Norvegija nugalėjo Prancūziją, o bronzos medalius laimėjo Danija.

Staigmenos padėjo ne visoms

Antrajame etape nemažai rungtynių baigėsi netikėtais rezultatais. Kone didžiausią staigmeną pateikė Japonijos rinktinė, įveikusi turnyro šeimininkę Danijos komandą 27:26.

Vis dėlto japonėms ši pergalė nepadėjo patekti į ketvirtfinalį. Kitose rungtynėse Tekančios saulės šalies rankininkės nusileido ne tik favoritėms vokietėms, bet ir įveikiamoms Rumunijos bei Lenkijos komandoms. Namie žaidžiančios danės galėjo lengviau atsikvėpti – jos dar prieš paskutinįjį antrojo etapo turą užsitikrino teisę žaisti ketvirtfinalyje. Rungtynėse dėl pirmosios vietos III grupėje danės nugalėjo vokietes (abi komandos iškovojo po 8 taškus).

Kroatijos rankininkės nustebino įveikdamos praėjusių metų Europos pirmenybių bronzos medalių laimėtoją Juodkalnijos komandą 26:25. Tačiau ir kroatėms šios pergalės neužteko. Paskutiniajame ture Kroatijos komanda neišsaugojo antrojo kėlinio viduryje turėtos šešių įvarčių persvaros ir pralaimėjo Vengrijos rinktinei 22:23.

Šis rezultatas lėmė, kad I grupėje kelialapius į ketvirtfinalį iškovojo Švedijos (10 taškų) ir Juodkalnijos (6 taškai) rinktinės.

Daugiausiai naudos iš didelės staigmenos išpešė Čekijos rankininkės. Jos į dėmesio centrą pateko, kai sutriuškino Ispanijos rinktinę 30:22. Kitame ture čekės pralaimėjo Brazilijos komandai, todėl jų likimas atsidūrė varžovių rankose. Vis dėlto IV grupės favoritei Nyderlandų ekipai nugalėjus Ispanijos komandą, paaiškėjo, kad į ketvirtfinalį, kartu su olandėmis (10 taškų), keliaus čekės. Jos dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse aplenkė tiek pat taškų iškovojusias Brazilijos ir Ispanijos komandas (po 6 taškus).

Ramiausiai vyko II grupės varžybos. Šioje grupėje dvi pirmąsias vietas užėmė Prancūzijos (10 taškų) ir Norvegijos (8 taškai) rinktinės. Jų tarpusavio rungtynes 24:23 laimėjo prancūzės.

Čekijos rinktinės šuolis

Moterų rankinio hierarchiją sujaukusios Čekijos rinktinės varomoji jėga – stiprios lyderės, žaidžiančios pajėgiausiuose Čempionių lygos klubuose. Marketa Jerabkova iš „Ikast“ po dviejų etapų yra rezultatyviausia pasaulio pirmenybių rankininkė. Ji per 6 rungtynes įmetė 46 įvarčius.

Į pasaulio pirmenybių rezultatyviausiųjų dešimtuką patenka dar dvi čekės: Charlotte Cholevova iš „Brest-Bretagne“ ir Veronika Mala iš „Bietigheim“.

Sukurti Čekijos rankinio siurprizą padėjo norvegas treneris Bentas Dahlis. Nuo 2022 metų vasaros Čekijos rinktinę treniruojantis B.Dahlis po pergalės prieš ispanes pats sunkiai galėjo patikėti tuo, ką pamatė aikštėje: „Šios rungtynės buvo neabejotinai geriausios man treniruojant Čekijos rinktinę. Maža to, tai buvo, ko gero, geriausios mano vadovaujamos komandos rungtynės per visą trenerio karjerą. Ne vien Čekijos rinktinėje. Pergalė buvo nuostabi, mes žaidėme nuostabiai. Šias rungtynes pavadinčiau istorinėmis“.

„Istorinė pergalė“ užtikrino Čekijos rinktinei vieną iš geriausių rezultatų savarankiškos Čekijos laikotarpiu. Nors prieš kelis dešimtmečius Čekija buvo vienas iš pirmaujančių pasaulio moterų rankinio kraštų, o Čekoslovakijos rinktinė netgi buvo pirmoji pasaulio čempionė, nuo XX amžiaus paskutiniojo dešimtmečio čekės tarptautinėse varžybose nespindėjo.

Geriausi savarankiškos Čekijos rinktinės rezultatai per tris dešimtmečius – aštuntoji vieta Europos pirmenybėse (1994 ir 2002 m.) ir taip pat aštuntoji vieta pasaulio pirmenybėse (2017 m.).

Kiti žemynai atsilieka

Antrajame grupių etape žaidė net 17 rinktinių iš Europos ir tik septynios kitų žemynų komandos. Į ketvirtfinalį pateko vien europietės.

Tarp kitų žemynų komandų geriausiai žaidė Brazilijos rankininkės, galutinėje lentelėje užėmusios devintąją vietą. 15-ąją vietą užėmė Angola, 17-ąją – Japonija, 18-ąją – Senegalas, 20-ąją – Argentina, 22-ąją – Korėja, 24-ąją – Kamerūnas.

Iš viso pasaulio pirmenybėse dalyvavo 18 Europos komandų. Į antrąjį etapą nepateko tik Islandijos rinktinė, o antrajame etape tarp europiečių silpniausiai pasirodė Ukrainos komanda, kuri galutinėje lentelėje užėmė 23-iąją vietą.

Kovoja dėl olimpinio kelialapio

Pasaulio pirmenybėse rankininkės kovoja ne vien dėl medalių. Papildomi prizai – vienas kelialapis į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes ir šeši kelialapiai į olimpinės atrankos turnyrą.

Kelioms komandoms šie prizai jau nerūpi. Olimpinių žaidynių šeimininkė Prancūzija, praėjusių metų Europos čempionė Norvegija, žemynų atrankos turnyrų nugalėtojos Korėja, Angola ir Brazilija jau turi teisę žaisti olimpiniame moterų rankinio turnyre.

Savaitės pabaigoje tiesioginis kelialapis į Paryžių bus įteiktas arba pasaulio čempionėms, arba komandai, kuri užims aukščiausią vietą, neskaičiuojant Prancūzijos ir Norvegijos.

Visos komandos, patekusios į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį, užsitikrino mažiausiai kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą.

Jau aišku, kad olimpinės atrankos turnyre tikrai žais Slovėnijos, Ispanijos, Vengrijos, Japonijos, Kamerūno, Argentinos ir Paragvajaus rinktinės.

Galutinės grupių lentelės

I grupė

Švedija – 10, Juodkalnija – 6, Vengrija – 6, Kroatija – 5, Senegalas – 3, Kamerūnas – 0.

II grupė

Prancūzija – 10, Norvegija – 8, Slovėnija – 6, Angola – 4, Austrija – 2, Korėja – 0.

III grupė

Danija – 8, Vokietija – 8, Rumunija – 6, Lenkija – 4, Japonija – 4, Serbija – 0.

IV grupė

Nyderlandai – 10, Čekija – 6, Brazilija – 6, Ispanija – 6, Argentina – 2, Ukraina – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.