LFF demonstruoja kategorišką poziciją – žaisti su Baltarusijos futbolininkėmis neketina

Lietuvos moterų futbolo rinktinė 2025-ųjų UEFA Europos moterų futbolo čempionato atrankos burtų dėka buvo suvesta į vieną grupę su Baltarusija, tačiau Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edgaras Stankevičius tikina, jog lietuvės šių rungtynių neketina žaisti.

LFF demonstruoja kategorišką poziciją – žaisti su Baltarusijos futbolininkėmis neketina<br> lrytas.lt koliažas
LFF demonstruoja kategorišką poziciją – žaisti su Baltarusijos futbolininkėmis neketina<br> lrytas.lt koliažas
Lietuvos moterų futbolo rinktinė<br>LFF.lt nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė<br>LFF.lt nuotr.
LFF prezidentas Edgaras Stankevičius<br>T. Bauro nuotr.
LFF prezidentas Edgaras Stankevičius<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 7:05 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 7:24 PM

Lietuvos rinktinė pateko į silpniausią, C divizioną ir ten sužinojo savo varžoves. Lietuvės atsidūrė atrankos C1 grupėje kartu su Baltarusijos, Kipro ir Sakartvelo rinktinėmis.

Visų lietuvių antakiai pakilo išvydus Baltarusijos vėliavą šalia Lietuvos ir kilo vienas klausimas: „Ką darysime dėl šių rungtynių?“

2023 metais Lietuvos salės futbolo rinktinė atsidūrė vienoje atrankos į pasaulio čempionatą grupėje. Tuomet LFF nepavyko išvengti akistatos ir lietuviai žaidė dvi rungtynes su agresoriais neutralioje salėje Armėnijoje.

Lrytas.lt susisiekė su LFF prezidentu E.Stankevičiumi, kuris teigė, jog šįkart bus daroma viskas, kad šios rungtynės neįvyktų.

„Vėl turime „pasisekimo“ burtuose būti suvestais su Baltarusija, – lrytas.lt portalui situaciją komentavo LFF prezidentas E.Stankevičius. – Ar tai būtų salės futbolas, ar jaunimo rinktinė, ar kaip šiuo atveju moterų rinktinė. Burtus vienareikšmiškai vertinu neigiamai, vien dėl to, jog turime baltaruses grupėje ir tai komplikuoja kovą dėl aukštesnių vietų ir patekimo į kitą etapą. Darysime viską, kad nežaistume. Jeigu reikės, rungtynes boikotuosime. Jau yra numatyta ir suplanuota mano kelionė į Šveicariją, kur turėsiu susitikimą su UEFA komitetu ir tuo pačiu dėliojuosi susitikimą su UEFA vadovybe šiai situacijai spręsti.“

E.Stankevičius neslepia nežinantis, kokios sankcijos grėstų Lietuvos moterų rinktinei, tačiau pagal pirminį LFF vadovo įsitikinimą, jos nebūtų tokios, jog lietuvės būtų priverstos stoti į kovą prieš Baltarusijos komandą.

„Nėra aiškiai parašyta, kas būtų, jeigu nežaistume dviejų rungtynių prieš Baltarusiją. Neaišku, ar mus automatiškai šalintų iš atrankos, ar galėtume toliau varžytis dėl patekimo. Yra daug minčių. Reziumuojant visą pirminį šios dienos foną, sakyčiau, kad mes rungtynių nežaisime.

Tikslių sankcijų niekas net nepasakys, nes tai yra drausmės komiteto kompetencija ir UEFA vadovybė nepasakys to. Mano pagrindinis dalykas yra išsiaiškinti, jeigu moterų rinktinė nežaidžia dviejų rungtynių su Baltarusija – ar esame automatiškai šalinami iš atrankos. Mūsų moterų rinktinė yra paskutiniame divizione, tad žemiau kristi nebegalime, kaip buvo galimybė vyrų atveju, tad nėra galimybių mus kažkur ištrenkti ir visą tai vertini, dėlioji už ir prieš“, – kalbėjo E.Stankevičius.

LFF prezidentas nemano, kad dėl tokio kategoriško lietuvių sprendimo kentėtų kitos Lietuvos komandos ir atskleidė, kokių sankcijų tikisi pats.

„Labai tikiuosi, kad kitos rinktinės nekentės. Tikiuosi, jog jei bus taikomos sankcijos, jos bus taikomos tik dėl taškų, t.y. bus skiriami techniniai pralaimėjimai 0:3 ir gausime 0 taškų ir kad turėsime teisę kovoti toliau dėl patekimo į čempionatą, nes antra geriausia grupės komanda irgi gali patekti į tolimesnį etapą“, – į situaciją žvelgė E.Stankevičius.

Atrankos sistema į Europos moterų futbolo čempionatą primena UEFA Tautų lygą. Komandos suskirstytos į divizionus bei grupes divizionuose.

Yra 3 divizionai pagal pajėgumą – A, B ir C. Lietuvės patekusios į C1 grupę turėtų susitikti su Baltarusijos, Kipro ir Sakartvelo rinktinėmis.

Kaip ir Tautų lygoje, lietuvėms su visomis varžovėmis priklauso susitikti namuose ir išvykoje, o atranka vyks šių metų balandžio–liepos mėnesiais.

Iškart į pagrindinį turnyrą pateks visų A diviziono grupių nugalėtojos bei antras vietas užėmusios komandos, kurios prisijungs prie šeimininkių šveicarių, o likusios septynios komandos, kurios pateks į čempionatą, paaiškės atkrintamųjų keliu.

Pirmame atkrintamųjų etape rinktinės, kurios A diviziono grupėse užims trečią ir ketvirtą vietas, susitiks su C diviziono komandomis – penkių grupių nugalėtojomis bei trimis geriausiomis antras vietas grupėse užėmusiomis komandomis.

Kitame pirmo atkrintamųjų etapo kelyje keturios B diviziono grupių nugalėtojos ir dvi geriausios antras vietas užėmusios komandos bus paskirstytos į poras su likusiomis dviem antras užėmusiomis bei keturiomis trečią vietą užėmusiomis komandomis. Tolyn iš šių porų žengs šešios komandos.

Tai reiškia, kad antrame atkrintamųjų etape dėl septynių kelialapių susirungs keturiolika rinktinių. Jos bus paskirstytos į poras ir jų nugalėtojai pateks į finalinį turnyro etapą 2025-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.