Žvilgsnis į Gibraltaro futbolo rinktinę: lietuviai – favoritai, tačiau lengva nebus

Lietuvos rinktinė jau ketvirtadienį atidarys 2024-uosius – pirmose išlikimo Tautų lygos C divizione lietuviai Portugalijoje susitiks su Gibraltaro komanda.

 Gibraltaro futbolo rinktinė<br> Gibraltaro futbolo asociacijos nuotr.
 Gibraltaro futbolo rinktinė<br> Gibraltaro futbolo asociacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos futbolo federacija

2024-03-20 08:07, atnaujinta 2024-03-20 09:43

Rungtynės ketvirtadienį prasidės 21.45 val. Tuo tarpu kovo 26-ąją Kaune vyks atsakomasis mačas, po kurio ir paaiškės komanda, kuri ir išliks C divizione. Prieš artėjančias rungtynes LFF.lt kviečia pažvelgti į laukiantį varžovą.

Gibraltaro futbolo ištakas galima atsekti iki 1923-ųjų, kada Gibraltaro komanda sužaidė draugiškas rungtynes su Ispanijos klubu „Sevilla“, tiesa, abu kartus rinktinė pralaimėjo, vėliau komanda varžėsi įvairiuose neoficialiuose salų čempionatuose ir žaidynėse.

Visgi ilgą laiką Gibraltaras tarptautinei futbolo šeimai nepriklausė – į UEFA asociacija buvo priimta tik 2013-aisiais ir tapo mažiausia gyventojų skaičiumi valstybė, tapusi oficialia UEFA nare. Tuo tarpu kelionė link tapimo FIFA nare užtruko ilgiau – 2014-aisiais jų paraiška buvo atmesta, teisiniai procesai užtruko apie porą metų, tačiau galų gale tikslas buvo pasiektas – į FIFA Gibraltaras buvo priimtas 2016-aisiais.

Po to, kai buvo priimti į tarptautines organizacijas, Gibraltaro futbolo asociacija nustatė taisykles, pagal kurias žaidėjai būtų galimi kviesti į rinktinę. Kriterijai buvo paprasti – žaidėjas turėjo turėti Didžiosios Britanijos pasą, būti gimęs Gibraltaro teritorijoje arba turintis tėvus/senelius iš Gibraltaro, arba bent penkerius metus lankęs Gibraltaro mokyklą.

Pirmiausia į rinktinę buvo kviečiame iš esmės tik anglai, tačiau vėliau toks požiūris buvo atmestas ir į rinktinę buvo įtraukiama vis daugiau vietinių žaidėjų, taip pat nepamirštant ieškoti ir talentų užsienyje.

Pirmąsias rungtynes kaip UEFA nariai Gibraltaras sužaidė su slovakais 2013-ųjų rudenį, o vėliau pradėjo varžytis ir oficialiuose tarptautiniuose turnyruose, tiesa, kol kas jiems nepavyko patekti nei į Europos, nei į pasaulio čempionatą.

Sėkmingai komandai susiklostė 2020–2021-ųjų Tautų lygos ciklas – D divizione Gibraltaras grupėje su Lichtenšteinu ir San Marinu sugebėjo užimti pirmą vietą.

Praėję metai Gibraltarui sėkmingi nebuvo – komanda ne tik pralaimėjo visas dešimt žaistų rungtynių, tačiau ir nepelnė nė vieno įvarčio. Aštuoni mačai buvo pralaimėti Europos čempionato atrankoje, grupėje su Prancūzijos, Nyderlandų, Airijos ir Graikijos komandomis, dar du kartus buvo pralaimėta kontroliniuose mačuose – prieš Maltos ir Velso vienuolikes.

Praėjusį lapkritį Gibraltaras svečiuose net 0:14 išvykoje pralaimėjo Prancūzijos komandai ir tai tapo visų laikų didžiausia šios rinktinės nesėkme.

Gibraltaro vietinėse pirmenybėse rungtyniauja 11 komandų. Čempionatas buvo įkurtas 2019-aisiais, dėl COVID-19 pandemijos nugalėtojai nebuvo apdovanoti, o vėliau tris kartus paeiliui triumfavo „Red Imps“ komanda. O 2021–2022-ųjų sezone šis klubas užfiksavo istorinį šalies futbolui pasiekimą, kai pateko į UEFA Europos Konferencijų lygos grupių etapą.

Daugiausiai rungtynių su Gibraltaro rinktinės marškinėliais yra sužaidęs komandos veteranas Liamas Walkeris (75 mačai), rezultatyviausi žaidėjai – Ray’us Chipolina ir tas pats jau minėtas L. Walkeris (po 5 įvarčius). Tiesa, abu žaidėjai jau gali būti laikomi veteranais – pirmajam iš jų jau 41-eri, o kitam – 35-eri.

Kalbant apie Gibraltaro sudėtį šiam langui, tai daugiausiai žaidėjų atstovauja vietos klubams, tačiau yra vienas „Manchester United“ ekipos auklėtinis – 17-metis saugas James Scanlonas, tiesa, jis dar nėra sužaidęs nė vienerių rungtynių nei už vyrų rinktinę, nei už pagrindinę Mančesterio klubo komandą.

Du žaidėjai atstovauja Ispanijos klubams, vienas rungtyniauja aukščiausioje Airijos lygoje.

Gibraltaro rinktinės sudėtis rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai

Dayle’as Coleingas („Lincoln Red Imps“), Bradley Banda („St. Josephs“), Christianas Lopezas („FCB Magpies“).

Gynėjai

Roy’us Chipolina („Lincoln Red Imps“), Josephas Chipolina („FCB Magpies“), Jackas Sergeantas („Lincoln Red Imps“), Jayce’as Olivero („St. Josephs“), Louie Annesley („Dundalk“, Airija), Ethanas Britto („Lincoln Red Imps“), Bernardo Lopesas („Lincoln Red Imps“), Adamas Achhoudas („Europa Point“), Tayleris Carringtonas („Algeciras“, Ispanija), Kai Mauro („Atletico Zabal“, Ispanija).

Saugai

Liamas Walkeris („Lincoln Red Imps“), Kianas Ronnanas („King’s Lynn Town“, Anglija), Nielsas Hartmanas („Vermont Catamounts“, JAV), Evanas De Haro („FCB Magpies“), Scottas Ballantine`as („FCB Magpies“), Jamesas Scanlonas („Manchester United“, Anglija).

Puolėjai

Lee Casciaro („Lincoln Red Imps“), Tjay’us De Barras („Lincoln Red Imps“), Ayoubas El Hmidi („FCB Magpies“), Dylanas Peacockas („Mons Calpe“), Jaidenas Bartolo („Wealdstone“, Anglija), Liamas Jessopas („Chesterfield“, Anglija), Michaelas Ruizas („Lynx“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.