Prieš išlikimo dvikovas – neišvengiamos pergalės nuojauta ir baimė, kad Lietuva per daug įmuš įvarčių

Lietuvos futbolo rinktinė kovo 21 dieną svečiuose ir kovo 26 dieną namie – Kauno Dariaus ir Girėno stadione žais rungtynes su Gibraltaro rinktine dėl teisės Tautų lygos turnyre neiškristi iš C diviziono į ketvirtąją, silpniausiųjų komandų prieglobstį, D grupę.

Lietuvos vyrų futbolo rinktinė<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos vyrų futbolo rinktinė<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos vyrų futbolo rinktinė<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos vyrų futbolo rinktinė<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rimantas Mackevičius

2024-03-21 16:13, atnaujinta 2024-03-21 16:15

Mūsų šalies žiniasklaida pranašauja žūtbūtinį mūšį. Treneris Edgaras Jankauskas spaudos konferencijoje santūriai pabrėžė, kad baisiausia būtų neįvertinti šio varžovo.

Užsienio spauda į Gibraltaro rinktine žiūri truputį kitaip. Vokietijos prestižinis sporto savaitraštis „Kicker“ praeitų metų lapkritį, po Gibraltaro rinktinės pralaimėjimo 0:14 Nicoje ne pačios stipriausios sudėties Prancūzijos rinktinei (ji jau anksčiau buvo užsitikrinusi vietą Europos čempionato finaliniame turnyre) rašė: „Sakoma, kad Europoje neliko silpnų futbolo rinktinių. Kas taip galvoja, turbūt užmiršo Gibraltaro nacionalinę ekipą“.

Rungtynės su prancūzais Gibraltaro sportininkams tapo siaubo filmu nuo pat pradžių: jau 4 minutę jie pralošinėjo 0:2, nors varžovai dar net nebuvo spyrę į jų vartus. Abu įvarčius gibraltariečiai įsimušė patys.

Prancūzai su malonumu mušė įvarčius: iki pertraukos penkis (laimėjo kėlinį 7:0), po poilsio dar septynis. Buvo visokiausių: ir labai gražių (O.Giroud tryliktąjį įvartį pelnė krisdamas ant nugaros, smūgiuodamas per save), ir labai tolimų (K.Mbappe įspyrė iš 40 metrų).

Prancūzija iškovojo įsimintiną pergalę, didžiausią šalies rinktinės oficialių varžybų istorijoje. Aišku, tai ne 49:0, kaip savo laiku pasaulio čempionato atrankoje Australija įveikė Amerikietiškųjų Samoa salų rinktinę.

Praeitas lapkritis Gibraltaro rinktinei atnešė du pralaimėjimus bendru rezultatu 0:20. Be katastrofos rungtynėse su Prancūzija santykiu 0:6 buvo pralaimėta ne pačios stipriausios sudėties Olandijos rinktinei.

Iš viso praeitais metais Gibraltaro rinktinė sužaidė 10 rungtynių, visas pralaimėjo. Įvarčių į varžovų vartus neįmušė. Praleido 46 smūgius į savuosius. Suapvalinus vidutinis rezultatas 0:5.

Naujausiame FIFA reitinge, paskelbtame vasario 15 dieną, Gibraltaras užima 201 vietą. Žemiau kritę iš Europos komandų yra tik San Marinas (210 vieta – paskutinioji) ir Lichtenšteinas (203 vieta). Būtent su San Marinu ir Lichtenšteinu tektų žaisti Lietuvai šį rudenį Tautų taurės varžybų D1 grupėje, jei mūsų rinktinė pralaimėtų Gibraltarui. Būtų įdomu pamatyti mūsų stadione rinktines iš silpniausiųjų pasaulyje dešimtuko, dar silpnesnes, nei Gibraltaro.

Lietuva naujausiame reitinge yra 138 vietoje.

Gibraltaras reitinguojamas nuo 2016 metų rugsėjo mėnesio. Per visą laiką aukščiausiai buvo pakilęs 2018 metų spalio mėnesį (190 vieta), o žemiausioje 206 vietoje buvo beveik metus – nuo 2017 balandžio iki 2018 kovo.

Palyginimui: Lietuva aukščiausiai reitinge buvo 2008 metų spalį (37 vieta), o žemiausiai – 2017 gruodį (149 vieta).

Pirmosios Lietuvos ir Gibraltaro rungtynės vyks Portugalijoje, kurią šeimininkų teisėmis pasirinko mūsų varžovai. Didžiausias pavojus, kuris slypi artėjančiose rungtynėse, yra tas, kad ištroškę įvarčių Lietuvos futbolininkai gali jų primušti visą tuziną. Kas ateis į Kauno stadioną žiūrėti atsakomųjų rungtynių, jei pirmasis rezultatas bus 5:0 ar 6:0 mūsų naudai?

Geriau jau svečiuose pasaugoti mūsų futbolininkų jėgas ir sveikatą, ramiai ridinėjant kamuolį sužaisti 0:0, o įvarčių fiestą surengti Kaune, stebint pilnam stadionui. Galbūt pasiekti rekordinę pergalę. Kol kas viršūnė yra 7:0 prieš Estiją.

Malonu, kai apie artėjančią svarbią futbolo dvikovą galima rašyti be įtampos, be baimės, su šypsena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.