EUROLYGA

R. Kurtinaitis: „JAV rinktinės statistika primena Šilutės klubo „šedevrus“

Paprasta krepšinio rungtynių sekretoriato logika: jei krepšinio rinktinė yra galinga ir stipri, ji tokia turi būti net ir „popieriuje“ - kad keltų siaubą varžovams. Arba – kad pateisintum savo komandos triuškinantį pralaimėjimą. Tokia nuostata, matyt, rėmėsi Mančesteryje dirbę sekretoriato darbuotojai, aptarnavę kontrolines rungtynes tarp JAV ir Didžiosios Britanijos krepšinio rinktinių. Mačo statistikos grafoje „taškai, pelnyti atkovojus kamuolį po varžovų krepšiu“, puikuojasi skaičiai – 65353. „Kiek ten rezultatyvių perdavimų padarė JAV rinktinė – 39? Gerai, kad ne 39 tūkstančius“, - juokėsi Maskvos srities „Chimki“ krepšinio klubo treneris Rimas Kurtinaitis.

JAV krepšinio rinktinė vakar įveikė britus 118:78. Mačo statistikoje rašoma, kad amerikiečiai atliko net 39 rezultatyvius perdavimus.<br>AP
JAV krepšinio rinktinė vakar įveikė britus 118:78. Mačo statistikoje rašoma, kad amerikiečiai atliko net 39 rezultatyvius perdavimus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2012, 4:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:22 PM

„Amerikonai nekalti dėl įsivėlusių statistikos klaidų. Jie sau žaidė ir tikrai negalvojo apie jokias statistikas, o sekretoriatas „grybavo“. Žinoma, tiek taškų pelnyti atkovojus kamuolį po varžovų krepšiu neįmanoma. Nors rezultatyvių perdavimų statistika atrodo šiek tiek padidinta, bet ji įmanoma“, - sakė aktyviai poilsiaujantis krepšinio specialistas R. Kurtinaitis.

Treneris ne tik žvejoja Lietuvos telkiniuose, bet ir medžioja bei renka uogas. „Visos gamtos gerybės man tinka. Bet ir krepšinio neužmirštu“, - sakė R. Kurtinaitis.

Amerikos „antroji svajonių komanda“ praėjusią naktį Mančesterio arenoje nuo savo kelio nušlavė Didžiosios Britanijos ekipą 118:78. Tai buvo trečioji amerikiečių pergalė kontroliniuose mačuose iš tiek pat galimų.

Vakarykštės dvikovos statistikoje netrūksta „šedevrų“: JAV rinktinės internetiniame puslapyje nurodoma, kad per pirmąją rungtynių dalį niekas iš žaidėjų nemetė, o visi taškai buvo pelnyti per paskutiniąsias dvidešimt minučių.

Didžiosios Britanijos rinktinės puslapyje nurodoma, kad JAV krepšininkai iš viso po varžovų krepšiu atkovojo 10 kamuolių, tačiau britams po to pelnė 65353 taškus.

„Bandome įsivaizduoti, kad yra klaida, ir pakartojus metimą jie pelnė 65 taškus. Bet, kaip juodai ant balto parašyta, amerikiečiai atliko 39 rezultatyvius perdavimus. Vadinasi, jie įmetė dar mažiausiai 78 taškus. Sudėkime viską ir gausime, kad jie jau pelnė 143 taškus. O kur dar žaidimo metu pelnyti taškai?

Man ši statistika primena pirmuosius LKL gyvavimo metus, kai vis žūtbūt siekė statistinių rekordų: prisimenu, kad Šilutė sugebėjo į statistiką nežinia kaip įrašyti, kad per mačą atliko 55 rezultatyvius perdavimus, nors iš viso varžovams įmetė 70 taškų. Tiesiog šedevras...“, - sakė R. Kurtinaitis.

- Ar tikite, kad JAV rinktinė galėjo per mačą atlikti 39 rezultatyvius perdavimus? Juk kontrolinėje dvikovoje su brazilais amerikiečiai „sukrapštė“ vos 11 perdavimų. Tiesa, su Dominikos Respublikos rinktine jie atliko 27 perdavimus, - lrytas.lt pakalbino R. Kurtinaitį.

- Reikia žiūrėti rungtynes... Jei jau po dviejų kėlinių viskas buvo aišku ir amerikiečiai greitose atakose atsidurdavo tris prieš vieną - tai gali ten ir šimtą rezultatyvių perdavimų atlikti (juokiasi). Be to, reikia žiūrėti, kaip dirbo sekretoriatas.

Kai buvau Amerikoje, labai juokiausi, kai visi laukė milijoninio ar milijardinio Johno Stocktono rezultatyvaus perdavimo (juokiasi). Ir jis įvyko – J. Stocktonas perdavė į baudos aikštę Karlui Malone'ui, šis „bumbsėjo“ kamuoliu baudos aikštelėje, apgavo judesiais varžovų gynėją ir pelnė taškus. Tačiau rezultatyvus perdavimas buvo įrašytas J. Stocktonui – nors tas perdavimas ir seniai ataušo...

Jei tokia statistika buvo vedama Mančesteryje, lyg ir mažoka rezultatyvių perdavimų – jų turėtų būti apie 60.

Būtų gerai, jei JAV rinktinėje būtų Šarūnas Jasikevičius – tada žinotume, ar tai tiesa. Kai žmogus profesionaliai dirba savo darbą, jis žino, kas ir kiek. Atrodo, per Pekino žaidynes Šaras po mačo pasiėmė statistiką, pasižiūrėjo ir pasakė, kad sekretoriatas jam neįrašė dviejų perdavimų – jis viską atsimena: kam ir kokius perdavimus atliko.

- Bet mums - beveik 40 perdavimų yra šiek tiek neįprasti skaičiai...

- Kodėl? Aš visada akcentavau komandai, kad reikia žaisti komandinį žaidimą. Per rungtynes maniškiai atlieka iki 30 perdavimų. Jei statistikoje yra 10-15 rezultatyvių perdavimų, rengiu komandos susirinkimą. Vadinasi, komandos nėra – yra tik individualistai, negalvojantys apie galutinį rezultatą.

Nors ir kaip kelčiau sau uodegą, reikia pripažinti, kad JAV rinktinės žaidėjų meistriškumas yra žymiai didesnis už maniškių ir jie galėjo „sukrapštyti“ tuos rezultatyvius perdavimus. Kita vertus, jei tiek jų ir nebuvo, JAV krepšininkai nekalti – jie tikrai nenori gerinti statistikos. Šioms žvaigždėms į tai tikrai nusišvilpti.

- Kokia jūsų prognozė – ar yra komanda, kuri galėtų neleisti JAV krepšinio ekipai iškovoti Londono žaidynių aukso medalių?

- Turiu ne vieną draugą NBA tarp trenerių, krepšinio pasaulio žmonių ir jie man akcentuoja, kad tie laikai, kai amerikiečiai važiavo į Europą pabėgioti, viena ranka pažaisti, jau baigėsi.

Amerikoje jau suprato, kad į pasaulio krepšinio čempionatą ir olimpines žaidynes reikia žiūrėti labai rimtai. Todėl JAV rinktinė tikrai neturės minčių, kad pakvailiosime aikštėje ir pelnysime auksą. Nesakau, kad neįmanoma nugalėti JAV rinktinę, tačiau esu skeptikas – olimpiadoje Londone niekam nepasiseks nugalėti amerikiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.