EUROLYGA 2023

Lietuvių kovingumas siutino NBA žvaigždes. Ar paveiks Tunisą?

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

M.Pocius drąsiai veržėsi prie JAV rinktinės krepšio ir rinko taškus įveikdamas atsainią amerikiečių gynybą.<br>AP
M.Pocius drąsiai veržėsi prie JAV rinktinės krepšio ir rinko taškus įveikdamas atsainią amerikiečių gynybą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 6, 2012, 12:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:47 PM

Mūsų šalies krepšinio rinktinė priminė amerikiečiams: pergalės skaičiuojamos po rungtynių, o Lietuva – ne Nigerija, kuriai su šypsena galima primesti pusantro šimto taškų.

LeBronas Jamesas ir Kobe Bryantas jau buvo įpratę Londono olimpiadoje nerūpestingai šypsodamiesi stebėti komandos draugų veiksmus aikštėje.

Užvakar šypsenos amerikiečių veiduose atsirado tiktai paskutinėmis sekundėmis, kai JAV rinktinės persvara pagaliau tapo saugesnė.

Olimpiniame turnyre varžovus triuškinusiems JAV krepšinio galiūnams šeštadienį į gerklę ilgai kabinosi Lietuvos krepšininkai. Kautynės buvo, bet iki sensacijos šiek tiek pritrūko.

Olimpinio krepšinio turnyro A grupės mače favoritai po įtemptos kovos 99:94 palaužė Lietuvos rinktinę. JAV rinktinei tai – kol kas mažiausiu taškų skirtumu iškovota pergalė šią vasarą.

Atomazga. Ketvirtojo kėlinio pradžioje Martynas Pocius ir Linas Kleiza surengė lietuvių spurtą 10:0, ir likus 6 min. mūsiškiai pirmavo 82:80.

Tuomet L.Jamesas ir kompanija jau rimtai kibo į darbą, atsikovojo keletą kamuolių po Lietuvos ekipos krepšiu, dar keletą perėmė ir atitrūko 97:88.

Lyderiai. L.Kleiza, tarsi prisiminęs prieš dvejus metus jam nesėkmingą kovą su JAV pasaulio čempionate, drąsiai ėmėsi lyderio vaidmens. Vien per pirmąjį kėlinį jis pelnė 13 taškų, o iš viso – 25.

L.Kleiza užbaigdamas lietuvių atakas nesijautė vienišas karys. Jam sėkmingai talkino M.Pocius, ne tik pats taikliai atakavęs krepšį, bet ir padėjęs pasižymėti ekipos draugams. Gynėjas pelnė 14 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir 6 sykius rezultatyviai perdavė kamuolį.

Požiūris. Po šio mačo JAV žiniasklaida paskelbė, kad kuklus 5 taškų skirtumas demaskavo Svajonių komanda pasiskelbusius krepšininkus, o jie tik džiaugėsi pagaliau sulaukę rimto pasipriešinimo.

Amerikiečių žiniasklaidai užkliuvo, kad rungtynių išvakarėse vienas rinktinės lyderių K.Bryantas stebėjo 4 valandas trukusį teniso mačą tarp Roger Federerio ir Juano Martino del Potro, o po jo dalijo autografus ir mažiausiai galvojo apie būsimąjį mačą.

„Tos dienos planuose krepšinio nebuvo. Turbūt JAV rinktinei po įspūdingos pergalės rungtynėse su Nigerija treniruotės ir nereikėjo”, – rašė „The Hawk Eye”.

Po atkaklaus mačo amerikiečiai pripažino, kad pagaliau sulaukė savęs verto varžovo.

„Man patinka išbandymai. Geriausioms komandoms patinka išbandymai. Mes mėgstame konkurenciją. Norėjome rungtynių, kuriose jaustume konkurenciją, ir tokias rungtynes gavome”, – kalbėjo L.Jamesas.

Situacija. Nors Lietuvos krepšininkai sulaukė daug pagyrų, už garbingą pralaimėjimą taškai neskiriami.

Lietuviams, patyrusiems trečiąją nesėkmę, šiandien reikia nugalėti Tunisą – tai garantuos ketvirtąją vietą A grupėje ir teisę ketvirtfinalyje žaisti su B grupės nugalėtojais.

Lietuvių varžovas – Tunisas

Kelialapį į Londoną Tuniso krepšininkai iškovojo pernai pirmą kartą tapę Afrikos čempionais. Iki tol tunisiečiai kartą laimėjo žemyno pirmenybių sidabrą (1965 m.) ir triskart – bronzą (1970, 1974 ir 2009 m.).

Tuniso vyrų krepšinio rinktinė, 2010 m. pirmą kartą dalyvaudama pasaulio pirmenybėse, pralaimėjo visas penkerias rungtynes. Didžiausiu skirtumu tunisiečius įveikė JAV krepšininkai (92:57), mažiausiu Irano komanda – 71:58. Nė vieniems varžovams į Tuniso ekipos krepšį nepavyko įmesti triženklio taškų skaičiaus.

Olimpinėse žaidynėse nepriklausomo Tuniso sportininkai debiutavo 1960 m. Tunisiečiai laimėjo 2 aukso, 2 sidabro ir 4 bronzos medalius. Olimpiniais čempionais tapo lengvaatletis Mohammedas Gammoudi (1968 m.) ir plaukikas Oussama Mellouli (2008 m.). Abu sportininkai pasižymėjo ištvermės rungtyse: M.Gammoudi – 5000 m bėgimo, O.Mellouli – 1500 m plaukimo laisvuoju stiliumi. O.Mellouli iškovojo kol kas vienintelį Tuniso medalį Londono žaidynėse. Šeštadienį savo stipriausioje rungtyje – 1500 m plaukimo laisvuoju stiliumi – jis finišavo trečias.

Londono olimpinėse žaidynėse dalyvauja ne tik krepšinio, bet ir dar dviejų sportinių žaidimų Tuniso rinktinės: tunisiečiai varžosi vyrų rankinio ir vyrų tinklinio turnyruose. Tiek Tuniso rankininkai, tiek tinklininkai yra daug labiau tituluoti nei šios šalies krepšininkai. Rankinio rinktinė 2005 m. užėmė ketvirtąją vietą pasaulio pirmenybėse, o Afrikos čempione šiais metais tapo jau devintąjį kartą. Tinklinio komanda žemyno čempionato auksą laimėjo aštuonis kartus.

Iš pirmų lūpų

Kęstutis Kemzūra,

Lietuvos rinktinės treneris: „Nenorėjome atrodyti kaip Nigerija, prieš tai leidusi amerikiečiams įmesti 150 taškų. Žinoma, visi supratome, kad įveikti JAV – beveik neįmanoma. Todėl susitelkėme į savo veiksmus, stengiamės juos atlikti kokybiškai. Pasirinkome, kokiems žaidėjams kokius metimus galime leisti mesti. Žinojome, nuo kurio varžovo galime atsitraukti, kad padėtume dengti kitą. Gerai yra tai, kad beveik viską ir įvykdėme. Žaidėme drausmingai, tik reikėjo mažiau klysti, ypač pabaigoje, ir geriau atsitverti varžovus. Jie atsikovojo kamuolius ir individualiu talentu nulėmė baigtį. Gal būtų įvykusi sensacija, bet svarbiausia, kad mes padarėme žingsnį į priekį komandiniame žaidime.”

Šarūnas Jasikevičius,

Lietuvos rinktinės įžaidėjas:

„Tai, ką buvome suplanavę, daugmaž įvykdėme, neblogai žaidėme tiek puldami, tiek gindamiesi. Drabužinėje pasvarstėme, jog kiek juokingai atrodo, kad manome, jog neblogai gynėmės, o jie mums 100 taškų sumetė. Jie gindamiesi daug praleidžia, nes dažnai palieka laisvą koridorių, daug rizikuoja, dėl to mes 94 taškus ir pelnėme. Rungtynės pavyko, bet sporte moralinių pergalių nebūna: arba laimi, arba pralaimi. Mes pralošėme.”

Linas Kleiza,

Lietuvos rinktinės kapitonas: „Geros buvo rungtynės, galėjome laimėti. Svarbiausia, kad mūsų žaidimas gerėja, ir gerėja sparčiai. Gerai gynėmės, bet jie vis tiek įmetė mums beveik 100 taškų. Sunku juos sustabdyti, pabaigoje padarėme klaidų. Tokią komandą nugalėti labai sunku, negalima daryti klaidų. Pabaigoje jie ėmė geriau gintis, perėmė kelis kamuolius, taip tas skirtumas ir susidėjo. Vis dėlto manau, kad tai geriausios mūsų rungtynės olimpiadoje. Žaidėme kaip komanda. Grįžta pasitikėjimas savimi.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.