EUROLYGA 2023

Istorinei Lietuvos pergalei kovoje dėl olimpinės bronzos - dvidešimt metų (video)

Ypatingas sutapimas: rugpjūčio 8 dieną 1992 metais Lietuvos krepšininkai Barselonos olimpiadoje laimėjo prieš NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugą) ir iškovojo bronzos medalius. Šiandien Lietuvos krepšinio sirgaliai tikėsis istorijos pasikartojimo Londone, kuriame jau pavakare prasidės įtemptos mūsų krepšininkų rungtynės su Rusijos nacionaline komanda.

1992 metais Lietuvos krepšininkai primą kartą olimpiadoje žaidė kaip nepriklausomos valstybės atstovai.
1992 metais Lietuvos krepšininkai primą kartą olimpiadoje žaidė kaip nepriklausomos valstybės atstovai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2012, 4:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:23 PM

Rungtynes komentuosiantis Linas Kunigėlis mano, kad 1992 pergalė Barselonoje Lietuvos krepšiniui ir visai šaliai buvo ypatinga. „Manau, kad ta rinktinė labai aiškiai visam pasauliui pasakė – Lietuva sugrįžo. Sugrįžo į civilizuotą pasaulį, nepaisant 50-ies okupacijos metų“,- sako jis.

Išties, pergalė buvo istorinė. 1992 metais Lietuvos krepšininkai pirmą kartą olimpiadoje žaidė kaip nepriklausomos valstybės atstovai. Tąkart už Lietuvą rinktinėje kovojo tokie legendiniai krepšininkai, kaip Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius bei kiti. Pralaimėję daugiau nei 50 taškų skirtumu tuometei amerikiečių „Svajonių komandai“, mūsiškiai nepalūžo ir, rungtynėse prieš buvusią šalies engėją – NVS, išplėšė bronzą rezultatu 82:78.

Prieš 20 metų legendines rungtynes komentavęs Vladas Janiūnas prisimena, kad emocijos tuo metu buvo itin stiprios. „Buvo juntama politinė įtampa, krepšininkai jautė didelę atsakomybę. Juk dėl trečios vietos Lietuva žaidė su Rusija – prieš šalį, kuri mus laikė priespaudoje daug metų. Tie iškovoti bronzos medaliai buvo lygiaverčiai amerikiečių „Svajonių komandos“ aukso medaliams“, - sako jis.

Ilgametis sporto komentatorius mano, kad mūsų komandai 1992 metais Barselonos olimpiadoje padėjo didžiulis noras laimėti ir patriotizmo, noro pasididžiuoti savo šalimi jausmas.

Jau šiandien galėsime įsitikinti, kiek dabartinės nacionalinės krepšinio rinktinės žaidėjai turi savyje panašaus jausmo. Olimpinių Lietuvos ir Rusijos rungtynių transliacija iš Londono prasidės 16 val. mūsų laiku.

O įsimintiną 1992 metų krepšininkų žaidimą Barselonoje progą dar kartą išvysti turėsime rugsėjo mėnesį, kuomet kino teatruose pasirodys filmas apie šią legendinę rinktinę – „Kita svajonių komanda“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.