EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ varžovų vasara – vieni išlaidavo, kiti taupė

Kauno „Žalgirio” ir Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšininkai praėjusią savaitę jau pradėjo rengtis naujajam sezonui. Į treniruočių stovyklas renkasi ir stipriausių Lietuvos klubų varžovai Eurolygos turnyre.

„Panathinaikos” rungtyniavęs Š. Jasikevičius – garsiausias „Barcelona” pirkinys.<br>M. Kulbis.
„Panathinaikos” rungtyniavęs Š. Jasikevičius – garsiausias „Barcelona” pirkinys.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas („Lietuvos rytas”)

2012-08-27 15:20, atnaujinta 2018-03-17 03:15

„Lietuvos rytas” pažvelgė, kaip per vasarą pasikeitė būsimieji LKL klubų varžovai elitiniame Senojo žemyno turnyre.

Eurolygos kovas „Žalgiris” pradės C, o „Lietuvos rytas” – D grupėje.

Apie „Žalgirio” varžovų tarpsezonio darbus siūlome skaityti mūsų dienraštyje rytoj.

Šiandien pažvelgėme, kaip per vasarą pasikeitė būsimieji „Lietuvos ryto” varžovai Eurolygos D grupėje: „Barcelona”, Maskvos CSKA, Belgrado „Partizan”, Bambergo „Brose” ir Stambulo „Besiktas” klubai.

„Barcelona” vadovus tenkina dabartinė komandos sudėtis, ir jie jau dabar labiau žvelgia į tolesnę ateitį.

Tokią išvadą galima padaryti įvertinus šios vasaros permainas „mėlynų-granatinių” stovykloje – vieni svarbiausių pirkinių buvo 20-metis Marko Todorovičius ir 19-metis Alexas Abrinesas.

Tai yra žaidėjai, iš kurių svaraus indėlio laukiama ne anksčiau kaip po dvejų ar trejų metų.

Tiesa, visiškai išvengti pagrindinės sudėties permainų nepavyko, tačiau, palyginti su varžovais, „Barcelona” pokyčiai yra labai menki: į kitas komandas išvyko tik su Katalonijos klubo pasiūlytomis sąlygomis nesutikę Chuckas Eidsonas, Boniface’as Ndongas bei Franas Vazquezas ir „Barcelona” gerbėjus nuvylęs Kosta Perovičius.

Šių aukštaūgių praradimą turėtų kompensuoti Nathanas Jawai ir Madrido „Real” iš panosės nušvilptas Ante Tomičius. Būtent A. Tomičiaus įsigijimą „Barcelona” techninis sekretorius Joanas Creusas pavadino didžiausiu šio tarpsezonio laimėjimu.

Dauguma kitų krepšininkų lieka savo vietose. „Barcelona” sirgaliai ir toliau galės žavėtis Juano Carloso Navarro, Erazemo Lorbeko, Marcelinho Huertaso, Pete’o Mickealo, Victoro Sados meistriškumu.

O į pagalbą senbuviams ateis ir tituluotas sugrįžėlis – po devynerių metų pertraukos „Barcelona” atstovausiantis Šarūnas Jasikevičius.

Optimalus penketas: M.Huertasas, J.C.Navarro, P.Mickealas, E.Lorbekas, A.Tomičius (atėjo iš Madrido „Real”). Treneris Xavi Pascualis.

Kiti naujokai: Š. Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos”), N. Jawai (Kazanės „Uniks”), A. Abrinesas (Malagos „Unicaja”), M. Todorovičius (Badalonos „Joventut”).

Išėjo: Ch.Eidsonas (Kazanės „Uniks”), B.Ndongas (Stambulo „Galatasaray”), F.Vazquezas („Unicaja”), K.Perovičius („Unicaja”).

„Treneris Jonas Kazlauskas dirbs toliau”, – praėjusio sezono pabaigoje į krūtinę mušėsi CSKA klubo vadovai. Tačiau jų žodžiai buvo nieko verti – praėjus vos kelioms valandoms po to, kai CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas paskutinį kartą kalbas apie galimas permainas pavadino tuščiais plepalais, jis nė kiek neraudonuodamas paskelbė, jog treneris iš Lietuvos galingiausiame Rusijos klube nebedirbs, o jo vietą užims po trejų metų pertraukos grįžtantis Ettore Messina.

CSKA ekipoje per vasarą pasikeitė apie pusę žaidėjų. Su kai kuriais anaiptol ne visus lūkesčius pateisinusiais krepšininkais, tarp jų ir Darjušu Lavrinovičiumi, CSKA atsisveikino be graužaties.

Tačiau CSKA ekipoje yra ir labai rimtų praradimų. Pirmiausia tai į NBA išvykę Andrejus Kirilenka ir Aleksejus Švedas bei karjerą baigęs Ramūnas Šiškauskas.

Juos pakeisti ir rasti bendrą kalbą su senbuviais Milošu Teodosičiumi, Nenadu Krstičiumi, Viktoru Chriapa ir kitais bandys praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje” žibėjęs Sonny Weemsas, Europos krepšinio veteranas Drew Nicholasas, Eurolygoje trumpai jau šmėstelėję Aaronas Jacksonas, Vladimiras Micovas ir Zoranas Ercegas.

„Mūsų tikslas buvo sustiprinti visas pozicijas, bet pakeisti A. Kirilenkos ir R.Šiškausko apskritai neįmanoma”, – vasaros darbus įvertino A. Vatutinas.

Optimalus penketas: M. Teodosičius, A. Jacksonas (Bilbao „Gescrap”), S. Weemsas (Kauno „Žalgiris”), V. Chriapa, N. Krstičius. Treneris E. Messina („Los Angeles Lakers” trenerio padėjėjas-konsultantas).

Kiti naujokai: Z. Ercegas (Stambulo „Besiktas”), V. Micovas (Kantu „Bennet”), A. Zozulinas (Sankt Peterburgo „Spartak”), D. Nicholasas (Milano „Emporio Armani”).

Išėjo: treneris J. Kazlauskas, A. Kirilenka, A. Švedas (abu – „Minnesota Timberwolves”), R. Šiškauskas (baigė karjerą), J. Gordonas (Stambulo „Galatasaray”), N. Kurbanovas (Sankt Peterburgo „Spartak”), S. Mejia (Bandirmos „Banvit”), D. Lavrinovičius („Žalgiris”).

Du Europoje mažai kam girdėti amerikiečiai, vienas kitas patyręs serbų krepšininkas ir būrys gabaus jaunimo.

Tokio ar panašaus modelio formuodami komandą laikosi „Partizan” vadovai.

Šią vasarą nuo įprasto kurso Belgrado klubas nenukrypo. Tarp naujokų – jauni, bet Europos krepšinio specialistams jau puikiai žinomi krepšininkai Leo Westermannas bei Dejanas Musli ir tik šiais metais universitetą baigęs amerikietis Drew Gordonas.

Tiesa, kelių dalių „Partizan” dar trūksta. Pasak klubo vadovų, jie derasi su keliais žaidėjais ir netrukus pristatys daugiau naujokų.

Tikėtina, kad sirgaliai pirmiausia sužinos naujo amerikiečio gynėjo pavardę. O patyrusių serbų krepšininkų bus dairomasi prieš pat sezono pradžią, kai paaiškės, kuriems jų nepavyko sudaryti sutarčių su turtingesniais užsienio klubais.

Šiais metais „Partizan” gerokai praplėtė jaunų talentų paieškos geografiją. Anksčiau Belgrado klubas daugiausia dairydavosi į pietų slavų ir Vidurio Europos šalių krepšininkus, o šią vasarą pirmą kartą pasirašė sutartį su prancūzu (L. Westermannu) ir į peržiūrą pakvietė žaidėjų iš Argentinos, Meksikos ir Maltos.

Ar iš šių jaunuolių įmanoma užauginti brandžius žaidėjus, spręs po dvejų metų pertraukos į „Partizan” grįžęs treneris Duško Vujoševičius.

Optimalus penketas: L.Westermannas (Liono-Vilerbano ASVEL), D. Milosavlejvičius, V. Lučičius, D. Gordonas (Naujosios Meksikos univ.), D. Musli (Belgrado „Mega Vizura”). Treneris D. Vujoševičius (praėjusį sezoną nedirbo).

Kiti naujokai: Dž. Gagičius (Vršaco „Hemofarm”).

Išėjo: treneris V.Jovanovičius, D.Kecmanas, M.Raduljica, N.Jaramazas, R.Katičius, P.Božičius, M.Mačvanas, D.Jamesas.

Praėjusį sezoną vienas didžiausių „Brose” privalumų buvo mažai besikeičianti sudėtis – dauguma žaidėjų Bamberge rungtyniavo nuo tada, kai prieš 4 metus ją treniruoti pradėjo amerikietis Chrisas Flemingas.

Tačiau dabar svarbus koziris iš trenerio rankų išmuštas, nes šią vasarą Bavarijos klubui teko ieškoti pamainos net septyniems krepšininkams.

Kaip su Bambergu atsisveikinę žaidėjai vertinami rinkoje, galima suprasti vien pažvelgus į jų perėjimo kryptis: Brianas Robertsas karjerą pratęs NBA, Tiboras Pleissas ir Marcus Slaughteris – Ispanijos granduose, P.J.Tuckeris – pinigais vis dar besišvaistančioje Rusijoje.

„Brose” naujokai – toli gražu ne žvaigždės. Gal išskyrus ne vieną sezoną NBA praleidusį, bet pastaraisiais metais Europoje ryškiai nežibėjusį Boštjaną Nachbarą. Tačiau tai nestebina, nes milijonų nežarstanti „Brose” garsenybių niekada neįpirkdavo.

„Šiais metais krepšinio rinka yra itin sudėtinga, – guodėsi „Brose” vadybininkas Wolfgangas Heyderis. – Mes pateikiame pasiūlymus, bet kiti klubai juos nusveria. Rasti reikiamą krepšininką už tinkamą kainą beveik neįmanoma.”

Optimalus penketas: J.Goldsberry, C.Jacobsenas, B.Nachbaras (Kazanės „Uniks”), Sh.Fordas („Erie Bayhawks”), A.J.Ogilvy („Valencia”). Treneris Ch.Flemingas.

Kiti naujokai: S.Gipsonas (Po-Lako-Ortezo „Elan Bearnais”), M.Zirbesas (Tryro TBB).

Išėjo: J.Jenkinsas (Oldenburgo EWE), T.Pleissas (Vitorijos „Caja Laboral”), P.Šuputas (Zagrebo „Cedevita”), M.Stuckey („Wurzburg”), M.Slaughteris (Madrido „Real”), B.Robertsas („New Orleans Hornets”), P.J.Tuckeris (Sankt Peterburgo „Spartak”).

Lėčiausiai šį tarpsezonį sukasi „Besiktas” vadovai. Šis Stambulo klubas po 37 metų pertraukos tapo Turkijos čempionu ir pirmą kartą iškovojo kelialapį į Eurolygą, todėl, atrodė, turėjo puikias starto pozicijas.

Bet dar vasaros pradžioje reikalai pasisuko nepageidaujama kryptimi: „Besiktas” neteko buvusio pagrindinio rėmėjo ir nuo tada nesugebėjo užsitikrinti finansinio stabilumo. Liepos viduryje „Besiktas” žaidėjų sąraše nebuvo nė vienos pavardės!

Tik vasarai persiritus per pusiaują „ereliai” pradėjo pasirašinėti sutartis su turkų krepšininkais, bet sudėtyje vis dar yra didelių spragų.

„Besiktas” vykdomasis direktorius Abdullah Sozeras net turėjo viešai raminti dėl užsitęsusios tylos sunerimusius sirgalius. „Sirgaliai neturėtų jaudintis, – tvirtino A.Sozeras. – Mūsų „turkiškoji” sudėties dalis yra geresnė nei pernai. Greitai pristatysime ir legionierius, o ekipos sudėtis tikrai nebus prastesnė.”

A.Sozeras taip pat pažadėjo, kad pastaraisiais metais Alleną Iversoną bei Deroną Williamsą savo marškinėliais apvilkęs „Besiktas” ir šį sezoną į Turkiją pakvies kurią nors NBA garsenybę.

Vis dėlto iki šiol paskelbtos pirmosios legionierių pavardės aistruolių nenuramino. Į „Besiktas” perėję Patrickas Christopheris, Gašperas Vidmaras ir Damiras Markota – visai ne to lygio žaidėjai, kurių laukia Turkijos čempionų gerbėjai.

Treneris E.Kunteras (Šolė „Basket”).

Naujokai: G.Vidmaras (Stambulo „Fenerbahce”), D.Markota („Zagreb”), P.Christopheris (Šolė „Basket”), C.Ozeras (Stambulo „Galatasaray”), M.Guleras (Ankaros „Türk Telekom”), T.Acikas („Galatasaray”).

Išėjo: treneris E.Atamanas („Galatasaray”), E.Dudley („Galatasaray”), C.Arroyo, P.Mensah-Bonsu (Tel Avivo „Maccabi”), Z.Ercegas (Maskvos CSKA), D.Hawkinsas („Galatasaray”), M.Kempas (Sienos „Montepaschi”),B.Hersekas, S.Cetinas, A.Orenas, M.Yagmuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.