EUROLYGA 2023

Serbai rauda iš gėdos

Europos krepšinio galiūnė Serbijos rinktinė žemyno pirmenybių atrankos turnyre patyrė netikėtą nesėkmę Estijoje ir apsunkino savo kelią į kitais metais Slovėnijoje vyksiantį baigiamąjį turnyrą.

S.S.Vene ir kiti Estijos krepšininkai džiaugėsi pergale prieš serbus.
S.S.Vene ir kiti Estijos krepšininkai džiaugėsi pergale prieš serbus.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas ("Lietuvos rytas")

Sep 10, 2012, 5:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:42 PM

Taline buvo užfiksuota kone didžiausia Europos vyrų krepšinio čempionato atrankos turnyro sensacija.

Pastaraisiais metais nuo žemyno lyderių smarkiai atsilikusi Estijos rinktinė šeštadienį 88:81 parklupdė Serbijos komandą ir išsaugojo viltis patekti į baigiamąjį turnyrą.

Tarp nugalėtojų vienas naudingiausių buvo ilgai Kauno „Žalgiriui” priklausęs puolėjas Siimas Sanderis Vene. Jis pelnė 15 taškų ir atkovojo 10 kamuolių.

Serbijos ekipoje žaidžiantis Vilniaus „Lietuvos ryto” naujokas Nemanja Nedovičius aikštėje praleido 9 min. ir pelnė 3 taškus (pataikė dvitaškį su bauda).

2009 m. Europos vicečempionei Serbijai nepadėjo net rezultatyvus jos žvaigždžių žaidimas. Nenadas Krstičius įmetė 20 taškų, Milošas Teodosičius – 16.

Komentarai. „Mes žaidėme savo žaidimą. Tritaškiai – tai mūsų ginklas. Pirmą kartą per svarbias rungtynes pataikėme tiek daug tritaškių (11 iš 27. – Red.)”, – džiaugėsi Estijos rinktinės treneris, olimpinis čempionas Tiitas Sokkas.

O patyręs serbų strategas Dušanas Ivkovičius po mačo nežinojo, kur slėpti akis iš gėdos: „Estija laimėjo pelnytai. Antroje pusėje varžovai žaidė daug geriau, negu mes tikėjomės, o mums trūko susikaupimo.”

Situacija. Nors serbai pralaimėjo, jų situacija nėra kritinė. Į Europos pirmenybes Serbijos rinktinė nepateks tik vienu atveju – jei paskutiniame ture namie pralaimės Izraeliui, o estai savo aikštėje įveiks Islandiją.

Estijos komandai reikia ne tik laimėti pačiai, bet ir sulaukti Serbijos rinktinės pralaimėjimo.

A grupėje kelialapį jau seniai užsitikrino Juodkalnija, o antradienį Serbijoje žaisiančius izraeliečius iš laimingųjų sąrašo gali išbraukti tik pralaimėjimas 89 ar didesniu taškų skirtumu.

Kelialapis. Baigiamojo turnyro dalyvių sąrašas šeštadienį pasipildė tik viena eilute.

Kelialapį į Slovėniją iškovojo Gruzijos rinktinė, išvykoje 73:70 įveikusi Latvijos komandą.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje latviai turėjo dvi progas išlyginti rezultatą, tačiau Janio Strėlnieko ir Rihardo Kuksiko tolimi metimai skriejo pro šalį. 19-metis Panevėžio „Lietkabelio” gynėjas Kasparas Vecvagaris žaidė 2 min. ir nepelnė nė vieno taško.

Kad patektų į Europos čempionatą, latviams reikia paskutiniame ture svečiuose įveikti grupės autsaiderę Rumuniją. Tiesa, jei palankiai baigsis kitų grupių mačai, Latvijos rinktinė kelialapį gaus net suklupusi paskutinėje dvikovoje.

Debiutas. Prieš du turus kelialapį užsitikrinusioje Ukrainos rinktinėje pirmą kartą rungtyniavo „Šiaulių” krepšininkas Klymas Artamonovas.

18-metis įžaidėjas per dvikovą Južnėje su Kipro komanda aikštėje praleido 3 min. ir taškų nepelnė, o ukrainiečiai tik paskutiniame kėlinyje nutolo nuo varžovų ir pasiekė nelengvą pergalę 69:51.

Kas žais Slovėnijoje

Teisę žaisti 2013 m. Europos pirmenybių baigiamajame turnyre jau turi varžybų šeimininkė Slovėnija, šiais metais olimpinėse žaidynėse ar olimpiniame atrankos turnyre dalyvavusios Lietuva, Ispanija, Rusija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Graikija ir Makedonija bei atrankos varžybose kelialapius iškovojusios Juodkalnija (A grupė), Vokietija (B grupė), Kroatija, Ukraina (C grupė), Bosnija ir Hercegovina, Gruzija (D grupė), Lenkija, Suomija (E grupė), Italija ir Čekija (F grupė). Į likusius šešis kelialapius pretenduoja Izraelis, Serbija, Estija (A grupė), Azerbaidžanas, Bulgarija, Švedija (B grupė), Austrija (C grupė), Latvija (D grupė), Belgija, Šveicarija (E grupė) ir Turkija (F grupė). Į baigiamąjį turnyrą iš atrankos varžybų patenka po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas ir keturios iš šešių, užėmusių trečiąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.