EUROLYGA 2023

Bronzinės Lietuvos rinktinės marškinėliai keliaus į kosmosą

Filme „Kita svajonių komanda“ netrūksta epizodų, kurie sukelia šypseną, o kai ekrane pasirodo fotoaparatą rankoje laikantis Artūras Karnišovas, visa salė pratrūksta juoku. Aikštės krašte atsisėdęs krepšininkas 1992-ųjų Barselonos olimpinėse žaidynėse stengėsi įamžinti Lietuvos rinktinės kovą su JAV žvaigždėmis.

A. Karnišovas filmą planuoja žiūrėti ir su visa šeima.<br>D. Umbrasas
A. Karnišovas filmą planuoja žiūrėti ir su visa šeima.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Sep 17, 2012, 9:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:35 PM

„Turiu daug nuotraukų, kuriose pats esu įamžintas, ne aš vienas tada fotografavau“, - žiniasklaidai skirtoje filmo premjeroje juokėsi 41-erių buvęs garsus krepšininkas.

Tuomet Lietuvos rinktinė pusfinalio mačą JAV svajonių komandai pralaimėjo 76:127. Tačiau vis tiek jautėsi nugalėtoja.

Pirmą kartą suburta nepriklausomos Lietuvos rinktinė nugalėjo NVS (Nepriklausomų valstybių sandrauga) ir pasidabinusi bronza privertė pasaulį su pagarba tarti Lietuvos vardą.

Tokią istoriją pasakoja Amerikos lietuvio Mariaus Markevičiaus režisuota juosta „Kita svajonių komanda“.

„Sunkiausia buvo keliauti ir ieškoti archyvinės medžiagos, tačiau suradau tikrai įdomių dalykų. Jūs žinote šią istoriją, tačiau užsieniečiams visa tai nauja, todėl stengiausi papasakoti viską nuo pradžių. Tačiau nenorėjau, kad tai būtų nuobodi istorijos pamoka“, - sakė M. Markevičius.

Dokumentinėje kino juostoje pasakojama apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kelią 1992-ųjų olimpinės bronzos link. Kelio, kuriame nepriklausomybę atgavusiems lietuviams po kojomis krito buvusios Sovietų Sąjungos rinktinė.

Lietuvos rinktinė Barselonoje išsiskyrė ne tik kovotojų dvasia, drąsa ir veržlumu. Skiriamasis Lietuvos rinktinės ženklas buvo grupės „Grateful Dead“ pagaminti marškinėliai su skeletais.

A. Karnišovas užsiminė, kad šie marškinėliai kitais metais kartu su JAV astronautu keliaus į kosmosą.

„Susipažinau su astronautu, kuris kitų metų kovo 28 dieną šešiems mėnesiams skris į kosmosą. Jis sutiko paimti marškinėlius, juos nuskraidinti į kosmosą ir po pusės metų su jais grįšti“, - pasakojo buvęs krepšininkas.

„Žiūrėjau šį filmą su savo vaikais. Rodėme jį JAV ambasadoje – žmonės verkė. Mums, vakariečiams, tai įspūdingas filmas. Labai įdomu, kokia bus pačių lietuvių reakcija į jį“, – sakė T. Sheppardas.

Filmo pristatyme dalyvavo ir NBA atstovai „Washington Wizards“ viceprezidentas Tommy Shepardas ir NBA tarptautinių operacijų viceprezidentas Brooksas Meekas.

Nuo rugsėjo 28 dienos juosta bus pradėta rodyti JAV kino teatruose. JAV gyvenantis A. Karnišovas patikino į filmo premjerą Niujorke nusivesiąs visus šeimos narius.

35-erių Los Andžele gyvenantis M. Markevičius filmo projekto ėmėsi dar 2009 metais. Juostoje kalbama ne tik apie krepšininkų kelią Barselonos olimpiadoje, bet ir valstybės vadavimąsi iš Sovietų Sąjungos ir laisvės siekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?