EUROLYGA 2023

Vilniuje žalgiriečiai – savi

Net keturi šio sezono Kauno „Žalgirio” krepšininkai šįvakar vyksta žaisti antrųjų Supertaurės rungtynių su „Lietuvos rytu” į Vilnių – miestą, kuriame gimė, užaugo ir išmoko krepšinio abėcėlės.

Pirmosiose Supertaurės rungtynėse rugsėjo 5-ąją Kaune žalgiriečiai (žalia apranga) iškovojo pergalę 89:71.<br>M. Kulbis
Pirmosiose Supertaurės rungtynėse rugsėjo 5-ąją Kaune žalgiriečiai (žalia apranga) iškovojo pergalę 89:71.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

2012-09-17 16:48, atnaujinta 2018-03-16 17:46

Vilniaus ir Kauno tema šį sezoną ypač jautri „Žalgirio” komandos persirengimo kambaryje.

Pirmąkart net keturi vilniečiai atstovauja garsiausiai Kauno komandai.

Vilniuje gimę ir augę broliai Lavrinovičiai, Rimantas Kaukėnas bei Mindaugas Kuzminskas jau padėjo iškovoti „Žalgiriui” pergalę (89:71) prieš „Lietuvos rytą” pirmosiose Supertaurės rungtynėse Kaune rugsėjo 5 dieną.

Šįvakar atsakomajame mače Vilniaus „Siemens” arenoje keturi vilniečiai vėl kovos prieš savo gimtojo miesto ekipą.

Norėtų apsistoti Vilniuje

Keturi žalgiriečiai ne tik augo, bet ir išmoko žaisti krepšinį Vilniuje.

R. Kaukėnas iki šiol yra vienas garsiausių Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinių.

Jis tempdavo ir Justiniškių mokyklos ekipą sostinės moksleivių pirmenybėse, kartais per rungtynes pelnydamas pusšimtį taškų.

Karjeros pradžioje 2001–2002 m. sezoną R. Kaukėnas žaidė „Lietuvos ryte”, o Šv.Onos bažnyčioje krikštijo visas tris savo dukras.

„Tikrai nežinau, kur gyvensiu baigęs karjerą, bet Vilnius yra vienas miestų, kuriame norėčiau apsistoti”, – pernai per „Lietuvos ryto” apklausą tvirtino 35 metų krepšininkas, šiemet po 10 metų klajonių užsienyje grįžęs rungtyniauti į Lietuvą.

Sostinėje – šeimos namai

Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai Vilniuje išmoko krepšinio abėcėlės, kai ištįsusius ilgarankius keturiolikmečius dvynius 1993 metais tėvas Janas atvedė į Šarūno Marčiulionio krepšinio akademiją.

Į trenerio Vytauto Poteliūno rankas tuomet patekę broliai neturėjo jokių krepšinio pagrindų – nemokėjo net dvižingsnio su kamuoliu.

„Darekas buvo šiek tiek imlesnis, o Kšyštofas išsiskyrė kovingumu, – pirmuosius Lavrinovičių žingsnius krepšinio akademijoje prisiminė V. Poteliūnas. – Iš karto juos paėmiau į komandą, nors iš pradžių dvynius į varžybas vežiojome kaip puošmeną. Netrukus krepšinis tapo jų gyvenimu, nes mokytis nesisekė.”

D. Lavrinovičiui sugrįžus rungtyniauti į Lietuvą ir pasirašius kontraktą su „Žalgirio” komanda jo žmona ir vaikai liko gyventi prieš keletą metų įsirengtame ištaigingame bute Vilniuje.

„Čia gimiau ir augau. Šiame mieste man patinka viskas – senamiestis ir parkai, oro uostas yra patogioje vietoje”, – priežastis, kodėl Vilnių laiko geriausiu Lietuvos miestu, vardijo D. Lavrinovičius.

Šoka varžovų sirgaliams

Iki šio sezono vienintelis vilnietis „Žalgirio” stovykloje buvo M.Kuzminskas, augęs sostinės Šeškinės mikrorajone.

Žalgiriečio motina Zita Kuzminskienė didžiąją karjeros dalį atstovavo Vilniaus „Kibirkšties” krepšinio komandai, o brolis Saulius keletą sezonų žaidė „Lietuvos ryte”.

Net ir M. Kuzminsko širdies draugė Eglė Andreikaitė per sezoną dažniau ploja „Lietuvos ryto” krepšininkams – Vilniuje studijuojanti mergina yra sostinės komandos šokėja.

„Lietuvos ryte” – 1 vilnietis

M. Kuzminskas krepšinio pradžiamokslį išėjo Š. Marčiulionio akademijoje kartu su Simu Buterlevičiumi – vieninteliu tikru „Lietuvos ryto” ekipos vilniečiu.

Vilniaus klubui atstovaujančių lietuvių gimtųjų miestų geografija marga: Renaldas Seibutis augo Šventojoje, Steponas Babrauskas – Lentvaryje, Mindaugas Katelynas – Alytuje, Artūras Jomantas – Mažeikiuose, Vilmantas Dilys – Utenoje, Deividas Dulkys – Šilutėje, Eimantas Bendžius – Klaipėdoje, Dovydas Redikas – Kuršėnuose.

„Žalgirio” komandos lietuvių žaidėjų branduolį sudaro kauniečiai. Kaune ir šio miesto rajone yra užaugę Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Tadas Klimavičius, Adas Juškevičius, Vytenis Lipkevičius.

Neskaičiuojant legionierių, tik pėdos traumą besigydantis Robertas Javtokas yra gimęs Šiauliuose ir nepriklauso Vilniaus ar Kauno stovyklai.

„Žalgiriui” – sankcijos

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) paskelbė, kad Kauno „Žalgiris” negalės registruoti naujų krepšininkų. Tokia bausmė Kauno klubui skirta dėl buvusiam komandos treneriui Iliui Zourui nesumokėtų pinigų.

Graikijos krepšinio specialistas „Žalgiryje” dirbo nuo 2011 metų sausio. Pernai vasarą I.Zouros pasirašė naują sutartį 2011–2012 m. sezonui, bet buvo atleistas dar spalį Kauno klubo savininkui Vladimirui Romanovui apkaltinus graiką, kad šis prastai parengė komandą sezonui.

Prieš mėnesį FIBA Arbitražo teismas nustatė, kad „Žalgiris” treneriui iš Graikijos privalo sumokėti 156 tūkst. eurų (538 tūkst. litų) ir 5 proc. delspinigių. Nors I.Zouros siekė prisiteisti visą sutartyje numatytą algą (300 tūkst. eurų), FIBA Arbitražo teismas priteisė pusę jo ieškinio sumos.

„Vos tik suma bus sumokėta, draudimas bus panaikintas, – basketnews.lt sakė „Žalgirio” atstovas Almantas Kiveris. – Penktadienį išsiuntėme žaidėjų sąrašą Eurolygai ir dėl to kliūčių nekilo. Artimiausiu metu turėtų būti išspręsta ir I.Zouros situacija.”

10

Tiek pastarųjų tarpusavio rungtynių iš eilės yra laimėjęs „Žalgiris”. Vilniečiai negali įveikti varžovų nuo 2011 metų gegužės 9 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.