EUROLYGA 2023

Kokį trenerių štabą rinktinėje suburs J. Kazlauskas?

Lietuvos krepšinio rinktinės laukia permainos. Po 11 metų pertraukos prie nacionalinės ekipos vairo sugrįžęs Jonas Kazlauskas naują trenerių štabą jau burs be buvusių Kęstučio Kemzūros patarėjų.

J. Kazlausko žvilgsnis pirmiausia krypsta į tuos, su kuriais jam per savo ilgametę karjerą jau yra tekę kartu dirbti.<br>M. Kulbis
J. Kazlausko žvilgsnis pirmiausia krypsta į tuos, su kuriais jam per savo ilgametę karjerą jau yra tekę kartu dirbti.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2012, 12:08 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:11 AM

J. Kazlauskas ruošiasi Lietuvos rinktinės reformoms.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) pirmadienį Kaune oficialiai pasirašys sutartį su 57-erių treneriu, kuris turėtų vadovauti šalies vyrų rinktinei visą ketverių metų olimpinį ciklą iki 2016-ųjų olimpinių žaidynių Rio de Žaneire (Brazilija).

„Nors rinktinėje vyks kartų kaita, bus keliami uždaviniai ir Europos, ir pasaulio čempionatuose.

Ketverių metų ciklas tam ir skirtas, kad rinktinė kuo geriau pasiruoštų svarbiausioms varžyboms – olimpinėms žaidynėms – ir kuo geriau ten pasirodytų”, – aiškino LKF prezidentas Arvydas Sabonis, prikalbinęs J.Kazlauską antrąsyk per karjerą stoti prie rinktinės vairo.

„A. Saboniui siūliau trenerių, kurie galėtų vadovauti rinktinei. Ir jei ne Arvydas, aš tikrai nebūčiau grįžęs.

Šiaip aš esu jam skolingas, o visas skolas kada nors reikia grąžinti”, – neslėpė J.Kazlauskas, 1999-aisiais pats prikalbinęs dabartinį LKF prezidentą po trejų metų pertraukos vėl užsivilkti rinktinės marškinėlius ir padėti jai patekti į 2000-ųjų Sidnėjaus žaidynes.

Grįžo be asistentų

J. Kazlauskas į Lietuvos rinktinę grįžo po 11 metų pertraukos. Dabar jam teks dirbti ne tik su naujos „Facebook” kartos krepšininkais, bet ir jaunesniais padėjėjais.

1997–2001 metais šalia J. Kazlausko ant rinktinės suolo sėdėjo Antanas Sireika, Rimas Girskis ir Donnas Nelsonas, kurie dabar dėl įvairių priežasčių jau negalės jam padėti.

Iš J. Kazlausko vairą perėmęs ir 2003-iaisiais Europos čempionatą laimėjęs A. Sireika šį sezoną treniruoja Japonijos klubą, o Sidnėjaus olimpiadoje prieš lemtingą ketvirtfinalį su serbais ugningą kalbą rėžęs R. Girskis jau išėjo anapilin.

Sėkmingą karjerą NBA padaręs D. Nelsonas vadovauja „Dallas Mavericks” klubui, todėl tiesiog nerealu įsivaizduoti, jog 2011-ųjų NBA čempionų komandą subūręs amerikietis kitai Lietuvos krepšininkų kartai vėl aiškintų apie gynybos sistemas apsivilkęs legendinius kaukolinius marškinėlius.

„Žinoma, apie tai (trenerių štabą. – Red.) šiek tiek kalbėjomės, bet konkrečiai apie pavardes dar nebuvo kalbėta, – trečiadienį pristatęs J. Kazlausko kandidatūrą derybas su treneriu prisiminė A. Sabonis. – Kalbėjome, kiek jų turėtų būti. Vienas jų turėtų būti perspektyvus, kitas – tikras padėjėjas, o trečias – skautas.”

K. Kemzūros patarėjų neliks

Tris pastaruosius sezonus Lietuvos rinktinės smegenys buvo Šilutės krepšinio trenerio Stepono Kairio auklėtiniai.

K. Kemzūrai talkino Robertas Kuncaitis, Valdemaras Chomičius, Donaldas Kairys ir Mantas Šernius.

Vienintelis V. Chomičius iš šio penketuko neturėjo tiesioginių sąsajų su pamario kraštu, rinktinės trenerių štabe sugebėjusiu nukonkuruoti ir Vilnių, ir Kauną.

Seulo olimpinis čempionas buvo tiesioginis J. Kazlausko konkurentas, kai 1996-aisiais po Atlantos olimpiados iš rinktinės pasitraukė Vladas Garastas, bet 1999-ųjų Europos čempionate ir 2000-ųjų Sidnėjaus žaidynėse jis jau dirbo buvusio varžovo asistentu.

Vėliau V. Chomičius talkino ir A. Sireikai, o 2009-aisiais vėl grįžo į rinktinę, kai vietoj Ramūno Butauto komandos vairą perėmė K. Kemzūra.

Tačiau antrąsyk grįžus J. Kazlauskui rinktinėje, regis, jau nebebus nei dabartinio Dniepropetrovsko „Dnipro” komandos trenerio, nei visų šilutiškių.

Buvę K. Kemzūros talkininkai net nebuvo pakviesti į pastarąjį LKF vykdomojo komiteto posėdį, kai buvo aptariamas Lietuvos rinktinės pasirodymas Londono žaidynėse.

Nors tuomet, kai traukėsi A. Sireika ar R. Butautas, LKF vadovai pabrėžtinai aiškindavo, jog rinktinės treneriai privalo pateikti savo darbo ataskaitą, šįsyk jos niekas jau nepasigedo.

„Aš Kęstui skambinau – pakalbėjome, padėkojau už darbą ir palinkėjome vienas kitam sėkmės, – apie atsisveikinimą su K. Kemzūra paaiškino A.Sabonis. – Jo sutartis baigiasi. Bet nei jis baigia karjerą, nei yra nurašytas.”

„Pasiūlymo likti aš negavau, – „Lietuvos rytui” vakar neslėpė R. Kuncaitis. – Įsivaizduoju, kad naujas rinktinės treneris asistentais pasirinks tuos, kuriuos gerai pažįsta ir kuriais pasitiki. Natūralu, kad kiekvienas į rinktinę atsiveda savo bendraminčius.”

Nori užauginti mokinių

Kas užims atsilaisvinusias trenerių štabo vietas rinktinės vairą vėl perėmus J.Kazlauskui?

„Lietuvos ryto” šaltinių duomenis, per LKF vadovų pokalbius su rinktinės treneriu buvo apsvarstytas sąrašas, kuriame įrašyta bent 10 perspektyvių ir jaunų šalies trenerių.

„Manau, kad tai bus jauni treneriai, kurie nori dirbti ir tobulėti su rinktine. Bet tai nėra esminis klausimas”, – praėjusią savaitę teigė J.Kazlauskas.

Prisiminė Eurolygos čempionus

Natūralu, kad J. Kazlausko žvilgsnis pirmiausia krypsta į tuos, su kuriais jam per savo ilgametę karjerą jau yra tekę kartu dirbti.

Lyg tyčia net keturi buvę J. Kazlausko auklėtiniai, kuriuos treniruodamas jis užkopė į Eurolygos viršūnę ir iškovojo Sidnėjaus bronzą, taip pat pasirinko trenerio karjerą.

1999-ųjų Eurolygos čempionai Saulius Štombergas dabar dirba Kauno „Žalgirio”, o Darius Maskoliūnas – Vilniaus „Lietuvos ryto” trenerio asistentais, Dainius Adomaitis Lenkijoje treniruoja Slupsko „Czarni” klubą, o dar vienas auksinės „Žalgirio” komandos narys Tomas Masiulis – A. Sabonio krepšinio akademijos vaikus.

„Mūsų mokytojai prisidėjo ir galbūt suteikė postūmį pasirinkti tokį kelią. Ir J. Kazlauskas yra tikrai nemažai prie to prisidėjęs, – neslėpė D. Maskoliūnas, su sostinės klubo komanda šį pavasarį Stambule laimėjęs Eurolygos jaunimo komandų turnyrą. – Jis mus ne tiktai akademiškai mokė paties krepšinio. Šešis sezonus mes žingsnis po žingsnio lipome į viršūnę.

Mes kartu augome ir matėme, ką gali pasiekti klubas, kai jo savininkai pasitiki treneriu ir žaidėjais. Tuomet tikrai nebuvome susidūrę su tokia trenerių kaita kaip dabar.

Sunku žodžiais įvertinti jo nuopelnus. Vienareikšmiškai tai žmogus, padaręs didžiausią įtaką mano, kaip profesionalo, karjerai.”

„Viską, ką pasiekiau vyrų krepšinyje, pasiekiau tik jo dėka. Visos mano pergalės ir klube, ir rinktinėje susijusios tik su J. Kazlausku”, – buvusiam komandos draugui antrino T. Masiulis.

„Man šiuo metu jis yra vienareikšmiškai geriausias lietuvis treneris.

Su juo pasiekiau didžiausių karjeros pergalių. Niekas mūsų šalyje neturi tokios patirties ir žinių”, – pritarė S. Štombergas.

LKF remia K. Maksvytį

Su 1999-ųjų Eurolygos čempionais J.Kazlauską sieja išskirtiniai ryšiai.

Būtent D. Maskoliūną jis buvo pasirinkęs „Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės kapitonu, nes jis turėjo lemiamą žodį drabužinėse.

S. Štombergas padėjo dar jaunam treneriui iškovoti pirmąją svarią karjeros pergalę vyrų krepšinyje, kai 1998-ųjų Europos taurės finale su Milano „Stefanel” surinko net 35 taškus.

Galima jau dabar lažintis, jog bent vienas iš šių čempionų rinktinėje vėl dirbs su J. Kazlausku. Arba net abu, kad taip būtų patenkintos abiejų Lietuvos krepšinio lyderių – „Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” – ambicijos.

Rinktinės štabą taip pat gali papildyti ir Klaipėdos „Neptūno” treneris Kazys Maksvytis. Buvusį jaunimo rinktinės trenerį, kuris su Jono Valančiūno karta pranoko J. Kazlausko rezultatus Europos jaunių krepšinyje, ypač aktyviai remia LKF vadovai.

„Gerais treneriais mes laikome tuos, kuriuos kvietėme į savo seminarus skaityti paskaitų kitiems.

K. Maksvytis yra vienas populiariausių mūsų lektorių”, – „Lietuvos rytui” aiškino Krepšinio federacijos užkulisiuose įtakingos Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos (LKTrA) generalinis sekretorius Nerijus Masiulis.

Pažįsta ir kitus trenerius

J. Kazlauskas puikiai pažįsta dar vieną LKTrA favoritą Evaldą Kandratavičių.

Buvusį K. Kemzūros rinktinės fizinio rengimo trenerį jis pats buvo pasikvietęs dirbti Maskvos CSKA klube.

Jeigu Rusijos klubas neprieštaraus, o E. Kandratavičius norės toliau talkinti geriausiems Lietuvos krepšininkams, jis turi visas galimybes toliau tęsti karjerą rinktinėje.

J.Kazlauskas taip pat yra dirbęs ir su Alvydu Pazdrazdžiu.

1992-ųjų Barselonos žaidynių prizininką iš Kretingos jis buvo pasikvietęs į savo štabą tuomet, kai dar treniravo Pirėjo „Olympiakos” ir Kinijos rinktinę. Ar „Dallas Mavericks” pastaraisiais metais tarptautiniu skautu dirbęs 40-metis specialistas negali vėl talkinti J.Kazlauskui?

„Aš atviras visiems pasiūlymams”, – demonstruodamas NBA čempiono žiedą „Lietuvos rytui” šypsodamasis sakė A. Pazdrazdis, kai pastarąją savaitę buvo atvykęs į filmo „Kita svajonių komanda” premjerą.

Dirbo su keliais skautais

J. Kazlauskui tikrai netrūks kandidatų ir renkantis asistentą, kuris jo štabe turėtų užsiimti būsimų rinktinės varžovų analize.

Buvęs „Lietuvos ryto” treneris dar nuo karjeros Vilniaus klube laikų pažįsta Arvydą Gronskį, kuris vertinamas kaip vienas geriausių šios srities specialistų.

„Žalgirio” treneriu skautu sėkmingai jau keletą metų dirba Mindaugas Brazys, buvusio J.Kazlausko asistento Kauno ekipoje Algirdo Brazio sūnus. Trisdešimtmetį buvusį krepšininką naujajam rinktinės treneriui gali rekomenduoti ne tik tėvas, bet ir dabartinis LKF direktorius Paulius Motiejūnas.

Stojęs prie CSKA vairo J. Kazlauskas į Maskvą pasikvietė Beną Matkevičių, buvusio komandos draugo iš Vilniaus „Statybos” laikų Vilmanto Matkevičiaus sūnų.

Rusijos čempionai buvo tokie patenkinti iki tol niekam nežinomo lietuvio darbu, kad, vietoj J. Kazlausko šią vasarą pasikvietę Ettore Messiną, jie pratęsė su juo sutartį.

„Atėjus Jonui pasikeis visų mūsų trenerių požiūris, nes iki šiol mums trūko bendradarbiavimo. J. Kazlauskas nori dalintis savo patirtimi ir daugiau bendrauti su visais Lietuvos treneriais”, – aiškino A. Sabonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?