EUROLYGA 2023

M. Gecevičius - apie naujus „Olympiakos“ tikslus, krizę Graikijoje ir J. Kazlauską

Su Pirėjo „Olympiakos” ekipa Eurolygos čempionu šiemet tapęs Martynas Gecevičius vėl laukia sėkmingo sezono ir kvietimo sugrįžti į Lietuvos nacionalinę rinktinę.

Praėjusį sezoną M. Gecevičius (viduryje) ir kiti Pirėjo „Olympiakos” krepšininkai sukūrė sensaciją, Eurolygos finale įveikę Maskvos CSKA.<br>AP
Praėjusį sezoną M. Gecevičius (viduryje) ir kiti Pirėjo „Olympiakos” krepšininkai sukūrė sensaciją, Eurolygos finale įveikę Maskvos CSKA.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

2012-10-14 11:33, atnaujinta 2018-03-16 03:15

Praėjo penki mėnesiai nuo beprotiško finalo Stambule, bet Pirėjo „Olympiakos” krepšininkui iki šiol sunku patikėti, kad tai nebuvo sapnas.

Tada likus 12 minučių iki rungtynių pabaigos Graikijos komanda buvo atsilikusi nuo Maskvos CSKA žvaigždyno 19 taškų, bet įspūdingu finišu ir taikliu Georgio Printezio metimu paskutinę sekundę išplėšė pergalę iš Rusijos klubo 62:61.

„Vis pasitaiko, kai mintys automatiškai grįžta, – kas nors primena finalą ar padovanoja nuotraukų albumą, – sakė M. Gecevičius. – Bet tai tik trumpam. Greitai sugrįžtame į realybę.”

Po stebuklingo sezono, per kurį „Olympiakos” po 15 metų pertraukos laimėjo ir Eurolygą, ir Graikijos čempionatą, realybė Pirėjo komandai irgi atrodo šviesi.

Nors vietoj pasitraukusio Duško Ivkovičiaus atėjo naujas treneris Georgios Bartzokas, Graikijos klubo čempioniška sudėtis liko beveik nepakitusi.

M. Gecevičius irgi liko raudonų-baltų gretose ir antrą sezoną Pirėjo klube pasitinka su dar didesnėmis asmeninėmis ambicijomis.

Praėjusį Eurolygos sezoną po 6,2 taško rinkęs 24 metų 192 cm ūgio snaiperis iš Lietuvos tikisi turėti svarbesnį vaidmenį, nors ketvirtadienį prie „Olympiakos” pergalės prieš Vitorijos „Caja Laboral” jis negalėjo prisidėti – trenerio sprendimu liko ant suolo.

Prasidėjus Eurolygos kovoms – „Lietuvos ryto” pokalbis su M.Gecevičiumi apie čempionų komandą, Lietuvos klubų galimybes Europoje, gyvenimo Graikijoje ypatumus ir naująjį mūsų šalies rinktinės trenerį Joną Kazlauską.

– Martynai, ar „Olympiakos” apetitas liko toks pat ir jūsų tikslas vėl yra laimėti Eurolygą? – „Lietuvos rytas” paklausė M. Gecevičiaus.

– Tiesiog norime laimėti kuo daugiau rungtynių. Pasirengimas sezonui vyko tikrai gerai, mes solidžiai žaidžiame.

Netapome išpuikusia komanda. Suprantame, kad jei laimėjome praėjusį sezoną, tai nereiškia, kad dabar galime daryti, ką norime. Stengsimės dirbti toliau ir sieksime savo tikslų.

– „Olympiakos” yra vienas mažiausiai per vasarą pasikeitusių klubų. Ar tai priežastis tikėti, kad galite pakartoti auksinį sezoną?

– Žaidimo braižas yra išlikęs. Mes jaučiame vienas kitą. Be to, prisidėjo dar du aukštos klasės žaidėjai – Stratos Perperoglou ir Dimitris Mavroeidis.

Šiemet tikrai nėra tokio chaoso, koks buvo praėjusio sezono pradžioje, kai po vasaros užtrukome ieškodami komandinio žaidimo. Šįkart yra likęs praėjusių metų įdirbis.

– Kas bus pagrindiniai „Olympiakos” varžovai kovojant dėl Eurolygos titulo?

– Kaip visada Maskvos CSKA surinko gerą komandą. Žinoma, joje atsirado naujų žaidėjų, naujas treneris, bet Maskvos krepšininkai po truputį dar labiau įsivažiuos.

Turkijos komandos, ypač „Fenerbahce”, turėtų būti stiprios. Taip pat Madrido „Real”, nes ne tik pasipildė stipriais žaidėjais, bet ir subrendo kaip komanda.

Sustiprėjo ir „Žalgiris”. Aišku, jis prarado Mantą Kalnietį, bet jau įsigijo žaidėją (Ibrahimą Jaaberą. – Red.) į jo vietą.

Atėnų „Panathinaikos” pasikeitė, bet turėtų likti pajėgus.

Man atrodo, kad šis Eurolygos sezonas bus labai įdomus, nes daug komandų sustiprėjo.

Tiesa, Eurolyga tik prasidėjo ir tikrasis klubų pajėgumas atsiskleis kiek vėliau.

– A. Gomelskio turnyre Maskvoje jau buvote susidūrę su „Žalgiriu”, su kuriuo „Olympiakos” dar žais Eurolygos grupės varžybose. Kokį įspūdį paliko Joano Plazos treniruojama Kauno komanda?

– Su mumis žalgiriečiai žaidė prasčiau negu dieną prieš su CSKA.

Tačiau matyti, kad Kauno komanda žaidžia rezultatyvų krepšinį, treneris dažnai keičia žaidėjus.

Žaidimo kokybe „Žalgiris” tikrai atrodo geriau nei pernai ar užpernai. Matyti, kad komanda yra valdoma trenerio ir iš tiesų žaidžia geriau.

– Ar „Žalgiris” galėtų pasiekti Eurolygos ketvirtfinalį?

– Sunku pasakyti. Komanda stipri, bet Eurolygoje konkurencija didelė. Jei „Žalgiris” liks stabilus, viskas yra įmanoma.

– Ką manote apie savo buvusios ekipos – Vilniaus „Lietuvos ryto” galimybes Eurolygoje?

– „Lietuvos rytas” surinko tokią sudėtį, kokią leido biudžetas. Nėra tokių garsių pavardžių kaip „Žalgiryje”.

Bet „Lietuvos rytas” visada kaudavosi su visais varžovais, nesvarbu, kokią sudėtį turėdavo. Manau, ir šiemet nebus taip, kad visi mindytų vilniečius.

Tikiu, kad Vilniaus komandai sezonas bus normalus ir „Lietuvos rytas” tikrai neliks be pergalių Eurolygoje.

– Ikisezoninėse varžybose dažnai būdavote tarp rezultatyviausių „Olympiakos” žaidėjų. Ar šiemet tikitės svarbesnio vaidmens ekipoje nei praėjusį sezoną?

– Žiūrėsime. Žaidžiu vienoje geriausių Europos komandų, tiesiog dirbu savo darbą. Mūsų komandoje rotacija yra didelė, 12 žaidėjų gali rungtyniauti tokiu lygiu, visi yra aukštos klasės, todėl pernelyg nesuku galvos dėl žaidimo minučių.

Stengiuosi pasinaudoti man suteiktu laiku aikštėje, bet kontrolinės varžybos lieka kontrolinės. Ko esi vertas, pasimatys per tikras kovas.

Žinoma, norisi žaisti kuo daugiau ir būti naudingesniam komandai.

– Jūsų pozicijoje žaidžia Vassilis Spanoulis, praėjusį sezoną išrinktas į geriausių Eurolygos žaidėjų penketą. Ar sudėtinga išlįsti iš tokio krepšininko šešėlio?

– Jis tikrai aukščiausio lygio žaidėjas ir dabar yra pasiekęs savo karjeros piką.

Man tai puikus metas mokytis: „skaityti” žaidimą kaip jis, ypač žaidžiant du prieš du, geriau suvokti, kaip veikia pagalba ginantis.

V. Spanoulis labai užsispyręs, kieto charakterio žaidėjas, ir aš stengiuosi perimti geriausias jo savybes.

– Ar vėl tritaškių mesite daugiau nei dvitaškių, kaip praėjusį sezoną?

– Mano pagrindinis darbas yra mesti tritaškius. To iš manęs tikimasi, todėl natūralu, kad iš toli atakuoju dažnai.

– Kuo „Olympiakos” naujojo trenerio G. Bartzoko stilius skiriasi nuo griežtumu garsėjusio D. Ivkovičiaus?

– Nors kiekvienas treneris įlieja naujovių, mūsų žaidimo sistema pernelyg nepasikeitė. Praėjęs sezonas mums buvo labai sėkmingas, visi pagrindiniai žaidėjai liko, todėl nėra prasmės daug keisti.

Galima sakyti, kad mūsų žaidime liko 50 proc. seno ir atsirado 50 proc. naujo.

– Į Graikiją atvykote sudėtingu šaliai periodu. Ar dažnai susiduriate su ekonomikos krizės veiksniais?

– Daugiau sužinau iš pačių graikų pasakojimų. Man pačiam jokių problemų nekyla – nei dėl buto, nei dėl maisto. Orai nuostabūs, sąlygos – vienos maloniausių Europoje.

Patiems graikams, žinoma, kitaip – jiems reikia sukti galvą dėl padidėjusių mokesčių, rūpintis vaikais.

Aš gyvenu nuošaliau, prie jūros. Čia jokių streikų nevyksta.

Daugiau neramumų kyla Atėnų centre.

– Graikijos pirmenybės turėjo prasidėti praėjusį savaitgalį, bet startas buvo atšauktas lygai nepasirašius sutarties su televizija. Ar tokie trukdžiai kelia nerimo?

– Pernai irgi laiku nepradėjome čempionato, buvo tokia pati situacija. Bet tai graikų bėdos. Nuo žaidėjų tai nepriklauso.

– Atstovaujate Pirėjo klubui, kuriame anksčiau rungtyniavo daug Lietuvos krepšininkų: Artūras Karnišovas, Arvydas Macijauskas, Eurelijus Žukauskas, Renaldas Seibutis, Linas Kleiza, o treneriu dirbo Jonas Kazlauskas. Ar dažnai aptinkate lietuviškų pėdsakų?

– „Olympiakos” visada mėgo lietuvius. Klubo darbuotojai pernai man vis sakydavo: „Mes neturime nieko prieš lietuvius, tik su jumis negalime nieko laimėti.”

Jie šiek tiek kaltindavo mus, nes „Olympiakos” vis netapdavo Graikijos čempionais. Tačiau šiemet graikai taip nebesako.

– Ar J. Kazlauskui tapus Lietuvos rinktinės treneriu tikitės sugrįžti į rinktinę?

– Rinktinė pradės žaisti tik vasarą. Nežinau, kokia bus trenerio pozicija, su J. Kazlausku man dar nėra tekę dirbti.

Jeigu būsiu pakviestas į rinktinę, atvažiuosiu. O jei ne, vadinasi, toks trenerio sprendimas ir vėl nieko pakeisti negalėsiu.

J. Kazlauskas – patyręs treneris, vienas geriausių Lietuvoje ir geriausiai žino, kaip ir ką nori padaryti ir kokie krepšininkai jam geriausiai tiks.

Eurolygos 1-asis turas

A grupė. Stambulo „Fenerbahce” (Turkija) – „Chimki” (Rusija). 92:80. „Fenerbahce” daugiausia taškų pelnė: E. Preldžičius 20, B. McCalebbas 17, O. Onanas 15/„Chimki”: Z.Planiničius 17, K.Riversas 14, A. Žukanenka 12.

Kantu „Mapooro” (Italija) – Liublianos „Olimpija” (Slovėnija) 71:84. P. Aradori 16, M. Markoišvilis 13, J. Brooksas 10/D. Page’as 17, A. Baynesas 16, S. Salinas 15.

B grupė. Šalono „Elan” (Prancūzija) – Gdynės „Prokom” (Lenkija) 81:74. I. Evtimovas ir B. Rushas po 17, S. Tchicamboud 16/L. Koszarekas 14, M. Ponitka 13, F. Robinsonas 12.

Malagos „Unicaja” (Ispanija) – Tel Avivo „Maccabi” (Izraelis) 80:85. E. Calloway 25, K. Simonas 19, T. Urtasunas 15/R. Hickmanas 16, L. Eliyahu 15, D. Loganas 14.

C grupė. Kauno „Žalgiris” – Zagrebo „Cedevita” (Kroatija) 90:62. P. Jankūnas 20, K. Lavrinovičius 17, M. Popovičius 15/ M. Gelabele 16, B. Wrightas 15, V. Ilievski 8.

Pirėjo „Olympiakos” (Graikija) – Vitorijos „Caja Laboral” (Ispanija) 85:81. G. Printezis 17, V. Spanoulis 16, S. Perperoglou 14 (M. Gecevičius nežaidė)/M. Lampe 18, B. Olesonas 13, A. Nocioni 11.

D grupė. Maskvos CSKA (Rusija) – Vilniaus „Lietuvos rytas” 75:73. S. Weemsas 14, N. Krstičius ir V. Chriapa po 11/R. Seibutis 19, M. Katelynas 12, N. Nedovičius 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.