EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ naujokas I. Jaaberas - itin religingas

Geras žmogus ir dar geresnis krepšininkas. Tokią nuomonę apie Kauno „Žalgirio” naująjį įžaidėją Ibrahimą Jaaberą susidarė su amerikiečiu vienoje komandoje anksčiau rungtyniavę krepšininkai.

I. Jaaberas gerą įspūdį paliko ir M. Petravičiui, kuris su amerikiečiu kartu žaidė 2010–2011 metų sezoną Milano „Armani Jeans” klube.<br>N. Povilaitis
I. Jaaberas gerą įspūdį paliko ir M. Petravičiui, kuris su amerikiečiu kartu žaidė 2010–2011 metų sezoną Milano „Armani Jeans” klube.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Oct 19, 2012, 5:25 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:01 AM

Šį vakarą Vitorijoje I. Jaaberas pirmą kartą turėtų pasirodyti aikštėje vilkėdamas žalią aprangą.

Kiek „Žalgirio” naujokas galės būti naudingas komandai dvikovoje su „Caja Laboral”, rungtynių išvakarėse nežinojo nei jis pats, nei treneris.

„Jis pasirodys aikštėje, tik nežinau, kiek laiko žais, nes vos prieš kelias dienas pradėjo mokytis derinių, – prieš Eurolygos antrojo turo rungtynes Ispanijoje sakė „Žalgirio” treneris Joanas Plaza. – Svarbiausia, kad jis yra geros sportinės formos.”

„Kiekvienose rungtynėse bandau būti komandos lyderis, – prieš išvykdamas į Vitoriją kalbėjo I. Jaaberas. – Mano darbas – kurti geras situacijas komandų draugų atakoms. Tai ir darau.”

28 metų 188 cm ūgio amerikietis į Lietuvą atvyko praėjusį penktadienį. Su komanda jis treniravosi tik kelis kartus, todėl jo galimybės tebėra mįslė ne tik „Žalgirio” sirgaliams, bet ir žaidėjams.

Kitaip nei Vilniaus „Lietuvos ryto” puolėjui bulgarui Dejanui Ivanovui ir buvusiam Milano „Armani Jeans” vidurio puolėjui Marijonui Petravičiui.

Jie su I. Jaaberu yra praleidę daug laiko ir gerai pažįsta „Žalgirio” naujoką.

Pasižymi greičiu ir vikrumu

„Jis – draugiškas vaikinas. Bulgarijos rinktinėje visi su juo gerai sutarėme. Jis tikrai geras žmogus ir dar geresnis krepšininkas”, – apie I. Jaaberą sakė su juo Bulgarijos rinktinėje žaidęs D. Ivanovas.

JAV gimęs ir augęs I. Jaaberas niekada nežaidė Bulgarijos klube, bet gavęs pasiūlymą priimti šios šalies pilietybę tai padarė ir padėjo bulgarams laimėti kelialapį į 2009 metų Europos čempionatą.

Atrankos varžybose Bulgarijos rinktinei jis rinko po 16 taškų ir atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Jis beprotiškai atletiškas, – apie I. Jaaberą sakė vienas Bulgarijos rinktinės lyderių D. Ivanovas. – Turbūt vienas atletiškiausių žaidėjų, kokį esu sutikęs.

Labai greitas ir vikrus. Pasižymi stipriu šuoliu, turi ilgas rankas.

Nežinau, kodėl jis niekur nežaidė praėjusį sezoną, bet anksčiau jis buvo vienas geriausių gynėjų Europoje.”

Garsėjo kaip kamuolių vagis

I. Jaaberas gerą įspūdį paliko ir M. Petravičiui, kuris su amerikiečiu kartu žaidė 2010–2011 metų sezoną Milano „Armani Jeans” klube.

„Labai talentingas žaidėjas. Man labiausiai patiko, kaip jis ginasi, – pasakojo M.Petravičius, dėl mikroembolijos baigęs karjerą ir šiuo metu su šeima gyvenantis JAV. – Ne visiems amerikiečiams yra įprasta sunkiai dirbti ginantis, bet jis tai daro nuoširdžiai.

Jis uždegdavo komandą nuožmiu varžovų spaudimu ir perimtais kamuoliais.”

M. Petravičiaus nuomone, I. Jaabero atletiškumą labiausiai lemia jo ilgos rankos.

Amerikietis visada garsėjo kaip geras kamuolių vagis. Atstovaudamas Pensilvanijos universiteto komandai jis pagerino NCAA pogrupio rekordą, per 4 metus 303 kartus perėmęs kamuolį.

„Be to, jis pavojingas per greitas atakas, gali įveikti varžovą žaisdamas vienas prieš vieną, – sakė M.Petravičius. – Nors ir nėra geras snaiperis, gali pataikyti.”

Nors „Žalgiris” I. Jaaberą pirko, kad pakeistų M.Kalnietį ir užpildytų spragą įžaidėjo pozicijoje, D. Ivanovo ir M. Petravičiaus nuomone, amerikietis labiau tinkamas atakuojančiojo gynėjo pozicijoje.

„Ten jis jaučiasi geriausiai, bet gali rungtyniauti ir kaip įžaidėjas”, – sakė D. Ivanovas.

Laikosi islamo tiesų

Kauno komandos sirgaliams nederėtų iš I. Jaabero laukti tokių nuotykių kaip iš DeJuano Collinso, nes naujasis „Žalgirio” gynėjas nėra iš tų amerikiečių, kurie mėgsta naktines linksmybes.

„Jis – protingas, ramus, geras žmogus. Vedęs ir daugiausia laisvo laiko praleisdavo namuose, – sakė M.Petravičius. – Be to, labai religingas.”

Pernai gruodį NBA klubo „Houston Rockets” stovykloje dalyvavęs, bet į NBA nepatekęs I. Jaaberas neslėpė, kad likusią sezono dalį praleido daug laiko skirdamas islamo studijoms.

M.Petravičius prisiminė, kad atstovaudamas „Armani Jeans” I. Jaaberas gavo klubo vadovų sutikimą ir buvo trumpam palikęs Italiją pasirengimo sezonui metu. Jis buvo išvykęs į Meką – Saudo Arabijos miestą, į kurį kasmet suplūsta milijonai piligrimų.

Ir rungtyniaudamas Bulgarijos rinktinėje I. Jaaberas nuolankiai laikėsi tikėjimo taisyklių, pasninkavo ramadano metu.

Per 30 dienų trunkantį ramadaną musulmonai dieną turi susilaikyti nuo valgymo, gėrio, rūkymo ir sekso.

D. Ivanovo teigimu, visa tai neatsiliepė I. Jaabero žaidimui ir darbui per treniruotes.

2009 metais Bulgarijos krepšinio federacija svarbiausia priežastimi, kodėl Europos čempionate versis be I. Jaabero, viešai nurodė ramadaną, „Lietuvos rytui” atstovaujantis D. Ivanovas tvirtino kitaip.

Pasak bulgaro, I. Jaaberas tiesiog nusprendė pailsėti vasarą, o Bulgarijos rinktinės vadovai į jo vietą pakvietė kitą natūralizuotą amerikietį Earlą Jerrodą Rowlandą.

„Šiais laikais krepšinio aikštėje religija neturi reikšmės. Niekam nerūpi, ar esi krikščionis, ar musulmonas, – kalbėjo D. Ivanovas. – Manau, „Žalgiris” tikrai neturės jokių problemų dėl I. Jaabero išpažįstamos religijos, nes ramadanas įprastai būna vasarą.”

Varžovė – „Caja Laboral”

Laimėjimai. Ispanijos čempionas – 2002, 2008 ir 2010 m. Ispanijos taurės laimėtojas – 6 kartus (pastarąjį – 2009 m.). Europos klubų taurės laimėtojas – 1996 m.

Praėjęs sezonas. Eurolygos pirmojo etapo grupėje užėmė 5-ąją vietą (5 ir 5). Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3-iąją vietą (23 ir 11), pusfinalyje pralaimėjo Madrido „Real” 2:3. Ispanijos taurės pusfinalyje pralaimėjo „Barcelona” 57:66.

Permainos. Tarpsezoniu iš komandos išvyko M. Teletovičius (Eurolygoje įmesdavo 21,7 tšk.), P. Prigioni (7,3 tšk.) ir P. Ribasas (5,2 tšk.). Du iš šių krepšininkų – M. Teletovičius ir P. Prigioni – karjerą tęsia NBA.

Šis sezonas. Ispanijos lygoje pralaimėjo pirmąsias rungtynes svečiuose Saragosos CAI 75:88, bet po to pasiekė dvi pergales: namie įveikė Sevilijos „Cajasol” 90:70 ir svečiuose Las Palmaso „Herbalife” 90:64 (A. Nocioni 24, B. Olesonas, M .Lampe ir N. Bjelica po 12). Eurolygos pirmajame ture svečiuose pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos” 81:85 (M. Lampe 18, B. Olesonas 13).

Tarpusavio dvikovos. „Žalgiris” su Vitorijos komanda Europos turnyruose žaidė net 16 kartų. 7 mačus laimėjo kauniečiai, 9 – ispanai. Pastarąjį kartą komandos susidūrė Eurolygos pirmajame etape 2010–2011 m. sezoną. Svečiuose kauniečiai laimėjo 92:88, o namie neatsilaikė 89:95.

„Caja Laboral” komandos sudėtis

Nr. Žaidėjas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Praėjusį sezoną

5 Andresas Nocioni 1979 203 Argentina 7* „Caja Laboral”

10 Tayloras Rochestie 1985 185 JAV 1 Le Mano „Sarthe”

11 Milko Bjelica 1984 207 Serbija 2 „Caja Laboral”

12 Eduardo Hernandezas-Sonseca 1983 212 Ispanija 1 „Blancos” de Rueda”

16 Carlosas Cabezasas 1980 186 Ispanija 1 Saragosos CAI

19 Fernando San Emeterio 1984 198 Ispanija 5 „Caja Laboral”

21 Tiboras Pleissas 1989 213 Vokietija 1 Bambergo „Brose”

22 Thomas Heurtelis 1989 189 Prancūzija 2 „Caja Laboral”

24 Bradas Olesonas 1983 191 JAV 4 „Caja Laboral”

30 Maciejus Lampe 1985 210 Lenkija 2 „Caja Laboral”

42 Unai Calbarro 1989 205 Ispanija 2 „Caja Laboral”

44 Nemanja Bjelica 1988 209 Serbija 3 „Caja Laboral”

55 Fabienas Causeur 1987 194 Prancūzija 1 Šolė „Basket”

Tr. Duško Ivanovičius 1957 - Juodkalnija 10* „Caja Laboral”

*Pažymėti žaidėjai ir treneris šiam klubui atstovauja su pertrauka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.