EUROLYGA 2023

„Rockets“ atstumto D. Motiejūno išeitis - keisti klubą

Vos prieš keletą savaičių Donatas Motiejūnas „Houston Rockets“ treniruotėje linksmai trypė „Gangnam Style“, o dabar jaunasis Lietuvos krepšininkas priverstas laikinai, o gal ir ilgam, atsisveikinti su komandos draugais ir gerbėjais. „Rockets“ vadovų sprendimu klubo naujokas buvo išsiųstas stažuotis į NBA antrinės lygos „Rio Grande Valley Vipers“ komandą.

Ar D. Motiejūnas jau nebereikalingas „Rockets" komandai?<br>AP
Ar D. Motiejūnas jau nebereikalingas „Rockets" komandai?<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Nov 14, 2012, 9:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:26 AM

Varžovų krepšį ikisezoninėse NBA rungtynėse drebinusiam D. Motiejūnui sezono startas buvo nykus. 22 metų 213 cm ūgio puolėjas „Houston Rockets“ komandoje debiutavo tik šeštosiose rungtynėse, kuriose aikštėje praleido 5 minutes, pelnė 3 taškus ir du kartus prasižengė.

Koks likimas laukia ambicingojo Lietuvos krepšininko, į NBA atvykusio tik šią vasarą? Ar negailestinga NBA verslo mašinos nenublokš 20-ojo 2011 metų NBA naujokų biržos šaukimo į lygos paribius? O galbūt lietuviui Hjustono komanda suteikia papildomą galimybę šuoliui į NBA aukštumas?

Lyga įspūdžio nepaliko

„Man buvo šokas, kai šiandien pamačiau pranešimus. Manau, jis tikrai galėjo NBA žaisti jau šiemet, juk ikisezoninėse rungtynėse jis žaidė gerai“, - stebėjosi Virginijus Praškevičius.

Karjerą baigęs krepšininkas į tokią situaciją buvo patekęs 1996-aisiais. Sutartį su „Minnestota Timberwolves“ ekipa turėjęs 206 cm ūgio puolėjas NBA nespėjo sužaisti nė vienerių rungtynių.

Sezono viduryje jis buvo išsiųstas į La Crosse „Bobcats“ komandą.

„Tuomet man jokio gero įspūdžio ši lyga nepaliko, bet, kiek žinau, daug permainų įvyko. Sustiprėjo gal. Nors tai vis tiek ne NBA.

Kiek prisimenu save, tai prasidėjus sezonui net nebuvo kada treniruotis, nuolat vykdavo rungtynės. Pamenu, pagrindiniai žaidėjai treniruojasi, o aš sėdžiu šalia, kamuolį mušinėju, geriausiu atveju gaunu penkioms minutėms kažką pakeisti. O komanda tuo metu šlifuoja derinius, ruošiasi rungtynėms.

Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl žaidėjas išsiunčiamas į žemesnę lygą, klubas nori, kad jis gautų žaisti“, - lrytas.lt sakė 38 metų V. Praškevičius.

V. Praškevičius tikisi, kad D. Motiejūnas nepaseks jo pavyzdžiu ir kovos dėl vietos NBA.

„Visada reikia laukti savo šanso ir nenuleisti rankų. Mano pavyzdys yra atvirkščias, aš nuleidau rankas, bet tikiu, kad Donatas yra stipraus charakterio ir sulauks savo galimybės. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo trenerio, jei jis jaučia simpatiją – gerai, jei ne – reikia nesustoti, stengtis ir laukti.

Yra daug pavyzdžių, kai žaidėjai iš NBDL padaro puikią karjerą NBA. Kai žaidi antrinėje lygoje – žymiai daugiau NBA komandų dėmesį atkreipia. Jei jis nėra reikalingas „Rockets“, gal bus reikalingas kitoje komandoje“, - kalbėjo V. Praškevičius.

Supykdė buvusį trenerį

Praėjusį sezoną D. Motiejūną Gdynės „Prokom“ ekipoje treniravęs ir puikiai pažįstantis Tomas Pačėsas neslėpė – toks „Rockets“ vadovų sprendimas jį supykdė. Strategas negailėjo kritikos ir ekipos treneriui Kevinui McHale'ui.

„Mane ne tik nustebino, bet ir labai supykdė toks sprendimas. Manau, kad Donatas šiuo metu yra vienas geriausių aukštaūgių ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Jo fizinės ir techninės galimybės leistų žaisti pakankamai stabiliai ir gerai net šioje juokingoje NBA lygoje.

K. McHale'as yra  išprusęs žmogus, racionalus, pragmatikas galėtų tai matyti. Pats yra žaidęs šioje pozicijoje. Gal ir ne jis priėmė šį sprendimą, nors norėtųsi tikėti, kad vyriausiasis treneris priima sprendimus, kurie susiję su komandos sudėtimi.

Stebėjau ikisezonines rungtynes, mačiau, kaip Donatas žaidžia, juk jis tuomet buvo išrinktas tuomet į geriausiųjų dvyliktuką. Jis buvo vertas tos lygos, parodė, ką gali, kad yra vertas čia žaisti“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė T. Pačėsas.

Krepšinio specialistas nuogąstauja, kad buvusio jo auklėtinio interesai už Atlanto yra pamiršti.

„Esu susidūręs su ta lyga, važinėdavau į NBA Vasaros lygą, žinau tų trenerių pajėgumą, buvau vienos komandos trenerių štabe, bet pasakiau, kad niekada ten nebevažiuosiu, nes ten nėra ko mokytis. Ten ne krepšinis, o verslas, kad kuo daugiau marškinėlių parduoti, televizijos transliacijų, abonementų į rungtynes.

Kiekviena grupė turi savo interesų, ir Donatas papuolė į tą mėsmalę, kur, kaip suprantu, niekas - net agentas - už jį pastovėti negali. Ten, kaip ir visur, reikia stovėti už savo žmogų, reikia atstovauti jo interesams, o jo interesas – žaisti.

Manau, kad Donatas yra panašaus pajėgumo kaip J. Valančiūnas ir tikrai galėtų ne blogiau, o gal net geriau žaisti toje lygoje“, - sakė T. Pačėsas.

Išeitis - keisti komandą

Treneris nerekomenduotų D. Motiejūnui palikti NBA, tačiau jo agentui patartų paieškoti kitos komandos. „San Antonio Spurs“ ar „Toronto Raptors“ - komandos, kuriose, T. Pačėso nuomone, D. Motiejūnas galėtų atsiskleisti.

„Manau, kad jis ypač tinka tai lygai, nes yra labai atletiškas, labai staigus, labai greitas, aukštas, turi puikų metimą. Jis turi visas galimybes ten žaisti aukščiausiu lygiu. Pažiūrėjus į visokius Asikus (Omeras Asikas. - Red.) ir kitus žaidėjus, tarp jų nematyti Donato būtų kvaila. Manau, kad jis geresnis už šiuos žmones. Tik nežinau, kodėl situacija taip susiklostė.

Jam nereiktų nutraukti kontrakto su NBA, agentas turėtų pasirūpinti, kad jį iškeistų į kitą komandą, kur jis galėtų gerai rungtyniauti. Į europietišką komandą, tokią kaip „Spurs“ ar „Raptors“, kurių pagrindą sudaro žaidėjai, ragavę Europos krepšinio mokyklos. San Antonijus būtų puikus variantas - tai komanda, rodanti gerus rezultatus, turinti puikią skautų sistemą, puikią sudėtį.

Daug kas priklauso nuo trenerio, jis turi būti komandoje, kur ne tik turėtų galimybę žaisti, bet ir treneris jaustų, kad jis yra jam naudingas“, - kalbėjo T. Pačėsas.

Tiki, kad nepalūš

Treneris įsitikinęs, kad nemažai karjeroje matęs D. Motiejūnas po šių permainų nepalūš ir greitai grįš į NBA.

„Kol kas yra daugiau klausimų nei atsakymų. Jam reikia pasitarti su šeima, su agentu ir ieškoti atsakymų. Jis turi būti kantrus, laukti savo šanso ir įrodinėti, ko yra vertas. Tuo labiau, kad antrinės lygos komandos yra visų NBA komandų akiratyje.

Tikiu, kad jis nepalūš. Jis yra stiprus, matęs daug situacijų, dirbęs su ne vienu treneriu, vienas leido žaisti, kitas neleido. Rinktinėje jam taip pat buvo eiliniai metai, kai jis buvo kviečiamas, bet paskui atkabinamas. Tokios situacijos užgrūdina. Žinoma, jis išgyvena, tačiau nemanau, kad imsis desperatiškų veiksmų.

Reikia laikyti kumščius, kad jis nepasiduotų, ir žiūrėti, kad jis nutrauktų kontraktą su ta nevykusia komanda. Tokia situacija susiklostė, tačiau mes tikimės, kad mūsų jaunajam talentui ateitis bus geresnė negu dabartinė situacija“, - vylėsi T. Pačėsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.