EUROLYGA 2023

D. Motiejūno agentas V. Bulotas: „Sprendimo negalima kontroliuoti ar tam pasipriešinti“

Prisilietęs prie savo svajonės Donatas Motiejūnas vėl nuo jos nutolo. „Houston Rockets” klubas Lietuvos krepšininką išsiuntė į savo antrinę komandą, rungtyniaujančią NBA „D-League”.

D. Motiejūnui teks apsivilkti „Rio Grande Valley Vipers” ekipos marškinėlius.<br>AP
D. Motiejūnui teks apsivilkti „Rio Grande Valley Vipers” ekipos marškinėlius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

Nov 14, 2012, 9:10 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:26 AM

D. Motiejūnas pagaliau turėtų gauti žaidimo minučių, bet ne toje komandoje ir ne toje lygoje, kurioje norėjo.

„Rockets” klubas išsiuntė 22 metų 212 cm ūgio lietuvį kartu su dar dviem jaunais žaidėjais Royce’u White’u ir Scottu Machado į „Rio Grande Valley Vipers”.

„Žaidėjui tai nėra pats maloniausias klubo sprendimas. Bet jo negalima kontroliuoti ar tam pasipriešinti, – sakė D. Motiejūnui atstovaujantis krepšinio agentas Virginijus Bulotas. – Lieka tiktai treniruotis ir žaisti varžybose, nes kitų dalykų nulemti neįmanoma.”

„Man buvo šokas, kai pamačiau šiuos pranešimus, – į permainas D. Motiejūno karjeroje sureagavo Virginijus Praškevičius, kuris pats buvo išsiųstas iš NBA klubo į žemesnės lygos komandą ir atgal negrįžo. – Manau, Donatas tikrai galėjo NBA žaisti šiemet. Juk ikisezoninėse rungtynėse jis žaidė gerai.”

Sėdėti ant suolo nepatiko

NBA „D-League” rungtyniaujančioje ekipoje D. Motiejūnas turėtų gauti žaidimo laiko, kurio nesulaukė Hjustono klube.

Nors D. Motiejūnas solidžiai pasirodė „Rockets” gretose per ikisezonines rungtynes, rinkdamas po 9,8 taško ir atkovodamas po 4,3 kamuolio, prasidėjus NBA čempionatui lietuvis ilgam prisėdo ant atsarginių suolo.

Iš 7 rungtynių jis pasirodė tik vienose: praėjusį savaitgalį per „Rockets” laimėtą mačą (96:82) prieš „Detroit Pistons” Lietuvos krepšininkas į aikštę žengė, kai rungtynių baigtis buvo nulemta, ir per 5 min. pelnė 3 taškus.

„Laukiu visą laiką, – savo padėtį komentavo D.Motiejūnas. – Sėdžiu ir laukiu. Nieko daugiau negaliu padaryti. Tik palaikyti savo komandą.

Tai sunku, kai klubas pralaimi. Bandau palaikyti savus, bet nėra tas pats žaisti ir sėdėti ant suolo. Tačiau esame naujokai ir bandome padėti veteranams.”

„D-League” jam vėl reikės pratintis prie naujos komandos ir rengtis sezonui.

„Vipers” dar žais kontrolines rungtynes iki lapkričio 23 dieną prasidėsiančio „D-League” čempionato.

Yra daug sėkmingų pavyzdžių

NBA „D-League” vadinama antrine NBA lyga, bet ten žaidžiančių krepšininkų lygis ir karjeros vingiai labai skirtingi.

29 iš 30 NBA komandų šį sezoną turi žaidėjų, kurie buvo įkėlę koją į „D-League”.

„Vipers” ekipoje, į kurią išsiųstas D. Motiejūnas, yra stabtelėję 12 žaidėjų, kurie dabar rungtyniauja NBA. Trys jų – „Rockets” klube.

„Pernai „Rockets” buvo išsiuntę ir Marcų Morrisą į „D-League”. Puolėjas ten pažaidė mėnesį ir sugrįžo.

Manau, tokių pačių ketinimų „Rockets” turi ir Donato atžvilgiu”, – svarstė V.Bulotas.

Tai vienintelė „D-League” komanda, kurią kontroliuoja vienas NBA klubas – „Rockets”.

Į kitas lygos ekipas įprastai savo žaidėjus siunčia keli NBA klubai.

Lietuvių patirtis – karti

Bet ne visiems iš „D-League” lemta grįžti į NBA. Tai gali patvirtinti Martynas Andriuškevičius ir V. Praškevičius.

Šį sezoną Klaipėdos „Neptūne” žaidžiantis M. Andriuškevičius 2006 m. iš „Chicago Bulls” klubo buvo išsiųstas į „Dakota Wizards” komandą.

Vidurio puolėjui tai buvo juodas laikotarpis dėl incidento – „Wizards” žaidėjas Awvee Storey per treniruotę stipriai pastūmė lietuvį ir šis patyrė sunkią galvos traumą.

Išsigydęs traumą M. Andriuškevičius grįžo į Čikagą, bet ten nežaidė ir netrukus persikėlė rungtyniauti į Ispaniją.

Su „Minnesota Timberwolves” kontraktą 1996–1997 m. pasirašęs V. Praškevičius buvo deleguotas į „D-League” ekipą „La Crosse Bobcats”.

„Tuomet man jokio įspūdžio ši lyga nepaliko, bet daug permainų įvyko. Gal lyga sustiprėjo. Bet tai vis tiek ne NBA, – kalbėjo V. Praškevičius, 2003 metų Europos čempionas, prieš porą metų baigęs karjerą. – Kiek pamenu, prasidėjus sezonui net nebuvo kada treniruotis, nuolat vykdavo rungtynės.

Pamenu, pagrindiniai žaidėjai treniruojasi, o aš sėdžiu šalia, mušinėju kamuolį, geriausiu atveju penkioms minutėms aikštėje kurį nors pakeičiu.

Pagrindinė priežastis, kodėl žaidėjas išsiunčiamas į žemesnę lygą, – galimybė gauti žaisti.

Visada reikia laukti savo šanso ir nenuleisti rankų. Mano pavyzdys yra kitoks, aš nuleidau rankas, bet tikiu, kad Donatas yra stipraus charakterio ir sulauks savo galimybės.

Žinoma, daug priklausys nuo trenerio. Jei jis jaučia simpatiją – gerai. Jei ne – reikia nesustoti, stengtis ir laukti.

Yra daug pavyzdžių, kai žaidėjai iš „D-League” padaro puikią karjerą NBA. Kai žaidi žemesnėje lygoje, daugiau NBA komandų atkreipia dėmesį. Jei jis nėra reikalingas „Rockets”, gal tiks kitai komandai.”

Kontrakto sąlygos nesikeis

„D-League” praėjusį sezoną žaidė du buvę Vilniaus „Lietuvos ryto” gynėjai Kareemas Rushas ir Maurice’as Bakeris. Į Kauno „Žalgirį” šįmet iš „D-League” atvyko vidurio puolėjas Jeffas Foote’as.

Pernai šioje lygoje žaidęs Keithas McLeodas pasirinko Talino „Kalev”, ir tai dar kartą įrodo, kad dauguma į „D-League” užklydusių žaidėjų ten žaidžia, kol sulaukia geresnio pasiūlymo.

Tiesa, NBA žaidėjams atlyginimus vis tiek moka NBA klubai, ir D. Motiejūno vasarą pasirašyta 4 metų (pagal formulę 2 plius 1 plius 1) 6,5 mln. JAV dolerių sutartis neturėtų keistis.

„Su savo kolegomis, kurie atstovauja Donatui JAV, bandome išsiaiškinti technines subtilybes, – sakė V. Bulotas. – Aš tikiu Donatu ir manau, kad jis turėtų vadovautis posakiu: kas mūsų neužmuša, tas mus padaro stipresnius.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.