EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai - apie keistus „Žalgirio“ sprendimus ir nesėkmės priežastis

Kodėl Joano Plazos auklėtiniai paskutinėmis sekundėmis nebaudavo, o leido varžovams mesti? Kas nutiko su gynyba, praleidusia šitiek taškų? Į šiuos ir kitus klausimus portalui lrytas.lt atsakė krepšinio specialistai Sergejus Jovaiša ir Linas Kvedaravičius, kurie ketvirtadienio vakarą stebėjo Kauno „Žalgirio“ rungtynes Zagrebe, kur iki šiol C grupėje be kluptelėjimų žygiavę J. Plazos auklėtiniai po dviejų pratęsimų 106:108 pralaimėjo „Cedevita“ komandai.

D. Lavrinovičius „Žalgirio“ komandoje buvo rezultatyviausias – pelnė 24 taškus.<br>P. Mantautas
D. Lavrinovičius „Žalgirio“ komandoje buvo rezultatyviausias – pelnė 24 taškus.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Nov 16, 2012, 5:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:13 AM

Vėliau pateiksime komentarus apie „Lietuvos ryto“ rungtynes.

„Žalgiris“ pralaimėjo varžovui, ar išleido pergalę iš rankų?

L. Kvedaravičius: „Žalgiris“ puikiai suvokė pergalės svarbą, tačiau pralaimėjo namuose gerai žaidusiai ekipai. Kauno komandai belieka padaryti išvadas, kurios reikalingos, ekipai pralaimint antrą kartą iš eilės. Žinoma, kauniečiai išleido pergalę iš rankų. Ją „Žalgiris“ jau turėjo kišenėje. Ekipai reikėjo tik įtvirtinti tą pergalę, tačiau kelios apmaudžios klaidos neleido to padaryti. Tai rodo, kad komanda turi apie ką pagalvoti.

Jie lemiamomis akimirkomis turi sužaisti solidžiai, kaip ir pridera ekipai, lyderiaujančiai grupėje. Išvadas reikia daryti ir žaidėjams, ir treneriams.“

S. Jovaiša: „Žinoma, kad išleido. Norint laimėti, reikia, kad veiktų protas. Matyti, kad krepšininkai yra pavargę, praleidžia daug svarbių momentų. Išlieka panašus žaidimo stilius, tačiau to dėsningumo nėra daug. Kartais atakos organizuojamos labai primityviai ir ilgai. I. Jaaberas dažnai laukdavo iki paskutinių sekundžių, tada tekdavo mesti nepatogius metimus.

„Žalgiris“ paleido pergalę vien dėl to, kad anksčiau nebuvo bauduojama. Žinoma, matyti, kad kauniečiams jau trūksta energijos, nes varžovai tikrai nebuvo kažkuo ypatingi ir atrodė silpniau.

Šios rungtynės priminė susitikimą su Rygos VEF. „Žalgiris“ po savo krepšiu nepasiimdavo kamuolių, suteikdavo antrąją progą varžovui.

Blogai, kad tie patys dalykai kartojasi. Pagal šių rungtynių vaizdą, negalima sakyti, kad „Žalgiris“ yra labai gera komanda. Žinoma, niekas nėra prarasta, nes situacija Eurolygoje – gera. Manau, kad vyrai ras jėgų ir kovos toliau. Svarbiausia susigrąžinti gerą žaidimą.“

Pratęsimus lėmė ne tik prastas baudų pataikymas, tačiau ir tai, kad kauniečiai patys leisdavo varžovams užbaigti ataką. Ar jūs irgi nurodytumėte žaidėjams gintis?

L. Kvedaravičius: „Įvairūs treneriai turi savo metodus, kaip užbaigti rungtynes tokioje situacijoje. J. Plazos auklėtiniai jau ne pirmą kartą galėjo atakuoti. Nebuvo verta tikėtis, kad komanda, kurioje žaidžia lietuvių skriaudikas V. Ilievskis, nepataikys. Reikėjo keletą kartų prasižengti aikštės viduryje ir mačas būtų nulemtas.“  

S. Jovaiša: „Žinoma, kad ne. Buvo keletas momentų, kada nebuvo galima leisti mesti iš toli. Visų pirma, neturėjo būti pirmojo pratęsimo. Antrąjį irgi lėmė greitai praleistas tritaškis. Kodėl mes negalime prasižengti ir priekyje vis turėti porą taškų? Tai paprasta. Keista, kad krepšininkai to nedarė. Atrodo, kad ekipa nenorėjo laimėti.

Galbūt viduje atsirado kažkokių problemų? Vladimiras Romanovas buvo prakalbęs, kad negali pinigų sumokėti. Galbūt iš tiesų taip yra ir žaidėjų psichologinė būsena prasta? Iš tiesų, ekipa šįkart žaidė lyg nenorėdama. „Žalgiris“ išsiverždavo į priekį vien dėl to, kad varžovas nebuvo stebuklingas.“

„Cedevita“ ieškojo būdų, kaip įveikti klampią „Žalgirio“ gynybą. Atrodo, surado: puikiai veikė greitas atakų užbaigimas, vėliau patys įsižaidė. Kokie dar minusai buvo matomi Kauno ekipos gynyboje?

J. Kvedaravičius: „Žalgiris“ atakavo gerai, tačiau krepšinis susideda ne tik iš puolimo, bet ir iš gynybos. Čia jiems reikia tobulėti. Kai tik „Žalgiris“ neleisdavo varžovų įžaidėjui laisvai įžaisti kamuolio, viskas klostydavosi gerai. „Cedevita“ klydo, ir kauniečiai tuo pasinaudojo, tačiau tai buvo tik pirmoje pusėje. Reikėjo tai tęsti.

Baudos aikštelėje „Žalgirio“ komandoje yra šiokia tokia sumaištis. Krepšininkai kartais pameta savo dengiamuosius ir leidžia atsikovoti kamuolius. Matėme labai skausmingą M. Gelabele'io sukurtą epizodą, kuomet jis atsikovojo kamuolį ir išlygino rezultatą. To tikrai neturėtų būti. Paprasčiausiai vienas žalgirietis neatsitvėrė savo žaidėjo. Reikėtų susikaupimo baudos aikštelėje, koncentracijos ir atidesnio darbo su dengiamaisiais. Būtent to kol kas „Žalgiryje“ ir pritrūksta.“

S. Jovaiša: „Paprasčiausiai matėsi nerūpestingumas ir nesusikaupimas. Galbūt čia pasireiškė ir nuovargis. „Žalgirio“ krepšininkai tarsi nesitikėjo, kad varžovai gali atlikti efektyvų veiksmą. Žaidėjai lyg ir pražiopsodavo tam tikrus momentus. Vėliau komanda ėmėsi aikštės gynybos, nes žaidėjai asmeniškai negalėjo sugaudyti savo dengiamųjų. Negali būti, kad jau šiuo sezono momentu kauniečius apleidžia jėgos, nes „Žalgiris“ paprastai žaidžia su daug krepšininkų.

Jau esu anksčiau kalbėjęs, kad „Žalgiris“ atiduoda iniciatyvą varžovui tada, kai į aikštę išleidžia du ar tris neefektyvius krepšininkus. Jau kelintą kartą kartojasi situacija, kad M. Kuzminskas ir M. Delašas būna kartu aikštėje. Galbūt jau reikėtų čia atkreipti dėmesį.

Kauno komanda buvo viena geriausiai besiginančiųjų, o šįkart atrodė tragiškai.“

Kauno „Žalgirio“ komandos atsarginių suolas – ilgesnis nei varžovų. Ar kauniečiai tuo pasinaudojo?

L. Kvedaravičius: „J. Plaza laikėsi savo plano, kurį matome visą sezoną – treneris dažnai keičia žaidėjus. Matėme, kad visi krepšininkai gavo laiko pažaisti, tačiau ilgas atsarginių suolas ne visada veda į pergalę. Rungtynės su „Cedevita“ parodė, kad ne visi žaidėjai surado save. Kai kurie krepšininkai aikštėje buvo ilgiau. Kalbu apie I. Jaaberą ir O. Lafayette'ą, kurie sužaidė ne geriausias rungtynes Eurolygoje. Treneris laukė iš jų gero žaidimo, tačiau nesurado. Galbūt reikėjo greičiau priimti sprendimus, kad būtų surastas tas optimalus penketas, juolab kad pergalė buvo labai svarbi, o mačas vyko su vienu iš grupės autsaiderių.“

S. Jovaiša: „Kai kurie krepšininkai šįkart žaidė mažiau. Įdomu, kas nutiko su J. Foote'u. Kodėl negalima buvo jo panaudoti? Juk esame matę, kad šis krepšininkas gali sužaisti sėkmingai. „Žalgiris“ net neskaitant pratęsimų, primėtė taškų, tačiau su tokia gynyba nieko neišėjo. Ekipai trūksta akylesnio stebėjimo, reagavimo iš anksto.

Prisiminkime pabaigoje praleistus metimus. Jau geriau leisti varžovams lįsti po krepšiu ir ten sudėtingiau mėginti pataikyti dvitaškį, nei suteikti progą atakuoti nuo trijų taškų linijos. Žinoma, tikiesi, kad jie neįmes, tačiau negalima to tikėtis, kuomet varžovas yra „karštas“ ir atakuoja.

„Žalgiris“ sudegė ties tais tritaškiais metimais.“

Kauno „Žalgiris“ prametė ne vieną itin svarbų baudos metimą, tačiau taškų kraitis - didelis. Kas leidžia „Žalgiriui“ surinkti tiek taškų?

L. Kvedaravičius: „Įmesti daug taškų leidžia šiandieninė „Žalgirio“ komplektacija. Visi krepšininkai gali pelnyti taškus ir jie tai stengiasi padaryti. Varžovams sunku gintis prieš tokią komandą. „Žalgiris“ žaidžia gana atvirą krepšinį. Sudėtingų ir ilgų derinių kauniečiai stengiasi nenaudoti – atsiradus progai meta, tačiau šįkart tai nelabai veikė, nes pritrūko atsarginių suolo indėlio.

„Žalgiris“ šiame sezone demonstruoja aukšto lygio puolimą. Šiame mače buvo tas pats, tačiau kauniečiai žaidė principu: „Jūs meskite kiek galite, mes įmesime kiek norime.“ Ne visada šis modelis pasiteisindavo. Taip nutiko ir šįkart.“

S. Jovaiša: „Gaila, kad buvo nepataikyta pabaigoje, nes iki tol rezultatas buvo neblogas. „Žalgiris“ šiandieną puolime sužaidė puikiai, surinko didelį taškų kraitį, tačiau problema buvo ta, kad varžovai įmetė per daug. „Žalgiris“ galėjo įmest tiek, kiek norėjo.“

Kai komanda ėmė laimėti daug rungtynių, buvo pradėta kalbėti apie būsimą kritimą žemyn. „Žalgiris“ VTB jungtinėje lygoje pralaimėjo Rygos VEF. Dabar - pirmasis pralaimėjimas Eurolygoje, ir ne rimčiausiam varžovui. Ar čia prasidėjo kreivės kritimas žemyn?

L. Kvedaravičius: „Manau, kad tai yra duobelė, kurią „Žalgirio“ mašina pervažiuos nesudėtingai. Matyti, kad žaidėjai per daug pasitiki savimi. Žinoma, nori-nenori, tačiau po penkių pergalių iš eilės imi galvoti apie tai, koks esi geras. „Žalgiriui“ reikėtų tai kuo greičiau užmiršti ir į kiekvieną mačą eiti kaip į rimčiausią kovą. Tai kauniečiai sėkmingai darė sezono pradžioje, todėl reikėtų sugrįžti į tą psichologinę būseną. Šiose rungtynėse nusiteikimo pritrūko, todėl belieka „Žalgiriui“ palinkėti, kad ta duobelė nevirstų didele duobe.“

S. Jovaiša: „Ne. Komandos potencialas yra didžiulis, tačiau jis turi būti gyvas. Šįkart „Žalgiris“ buvo be veido. Ekipa gali laimėti, tačiau, kaip sakoma, nebūtinai.“

Pažymys:

L. Kvedaravičius: 8.

S. Jovaiša: 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.