EUROLYGA 2023

Moksleivių krepšinio lyga – tramplinas į krepšinio elitą

„Manijos Moksleivių krepšinio lyga“ yra Lietuvos krepšinio piramidės pagrindas. Būtent šioje lygoje savo kelią pradėjo visi geriausi dabartiniai šalies krepšininkai. Šį sezoną MKL rungtyniauja per 400 komandų, kurių gretose rungtyniaus per 7000 tūkstančius jaunųjų krepšininkų, o jie sužais daugiau nei 3000 rungtynių.

L. Aukštikalnis (su kamuoliu) epizodiškai rungtyniauja ir BBL, ir LKL čempionatuose.<br>KK "Lietkabelis"
L. Aukštikalnis (su kamuoliu) epizodiškai rungtyniauja ir BBL, ir LKL čempionatuose.<br>KK "Lietkabelis"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2012, 1:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:05 AM

„Tai - pati svarbiausia lyga Lietuvoje“, - teigė buvęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas. - MKL išaugina krepšininkus ir vėliau jie pereina į vyrų rinktinę. Juk čia rungtyniauja labai daug komandų ir visada ruošiama Lietuvos krepšinio pamaina. Be viso to Lietuvos krepšinis negyvuotų. Lietuvos jaunimo, jaunių ir jaunučių rinktines sudaro MKL žaidėjai, galima sakyti, jog septynios MKL komandos dalyvauja Europos ir pasaulio čempionatuose. Manau, nei vienoje kitoje valstybėje tokios krepšinio lygos nėra. Todėl turime tokius puikius jaunimo rezultatus“.

Tačiau vis dažniau Moksleivių krepšinio lygos žaidėjai tampa profesionalais. Aukščiausiose lygose dalyvaujantys klubas vis dažniau į savo gretas pasikviečia ir moksleivius. Šį sezoną MKL žaidėjų dalyvaujančių Lietuvos krepšinio lygos (LKL), Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ar Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) komandų gretose jau kelios dešimtys.

Keturi „Manijos MKL“ jaunieji krepšininkai rungtyniauja pajėgiausiuose vyrų klubuose. Tiesa, dažniau atlieka tik epizodinius vaidmenis. Jaunių vaikinų „A“ (gim. 1995 m.) čempionate dalyvaujantis Š.Marčiulionio akademijos atstovas Edvinas Šeškus šią vasarą užsivilko Vilniaus „Sakalų“ ekipos aprangą. LKL čempionate krepšininkas pasirodė tik vieneriose rungtynėse. Mače su „Lietuvos rytu“ E.Šeškus aikštėje praleido 8 minutes per kurias prametė po dvitaškį ir tritaškį. Geresni rezultatai Baltijos krepšinio lygoje, kur gynėjas vidutiniškai pelno po 4 taškus ir atkovoja 1,5 kamuolio.

Tačiau šių septyniolikmečio pasirodymų negalima lyginti su žaidimu Moksleivių lygoje. E.Šeškus MKL pirmenybėse vidutiniškai pelno po 25,4 taško, atkovoja 6,8 kamuolio ir atlieka 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Nėra sunku suderinti žaidimo LKL ir Moksleivių krepšinio lygoje, tačiau tenka kartais praleisti MKL rungtynes, - teigia „Rūdupio“ ir „Sakalų“ marškinėlius jau vilkėjęs E.Šeškus. - MKL labai naudinga. Čia gali atgauti pasitikėjimą savo jėgomis, ypač jei negauni žaidimo minučių LKL ir NKL čempionatuose. Gali išbandyti dalykus, kuriuos išmokai treniruotėse. Žinoma, tarp visų lygų yra įvairių skirtumų. Skiriasi mąstymas, fiziniai duomenys. Tačiau daug dirbant galima sėkmingai pereiti iš MKL į kitas lygas. Juk MKL yra tramplinas į aukštesnį lygį.

LKL čempionate du Moksleivių krepšinio lygos atstovus turi Palangos komanda. Tiek vyrų komandoje, tiek jaunių čempionatuose žaidžia Erikas Kubilius ir Matas Budrys. Pastarasis dar nedebiutavo stipriausioje vyrų lygoje, tačiau MKL žaidžia dviejuose čempionatuose: Jaunių A (gim 1995 m.) ir Jaunių B (gim. 1996 m.). Panevėžio „Lietkabelio“ aprangą vilki Lukas Aukštikalnis. Tačiau jo statistika MKL (5 rungt., vid.: 16,2 tšk., 7,2 atk. kam.) ir LKL (1 rungt. 0 tšk.) lygoje skiriasi labai smarkiai.

Lietuvos moterų krepšinio lygoje MKL krepšininkių dar daugiau. Didžiausias fenomenas Vilniaus krepšinio mokyklos „Jaunųjų talentų“ komanda, kuri tokiu pačiu pavadinimu dalyvauja tiek MKL, tiek LMKL lygoje. Visos 14-a komandos žaidėjų žaidžia MKL ir LMKL. Dvi ekipos narės Laura Juškaitė ir Karolina Aidukaitė MKL žaidžia net dviejuose čempionate: Jaunių merginų (gim. 1995/96 m.) ir Jaunučių merginų (gim. 1997/98 m.). Vilniaus KM komandos lyderė Dalia Belickaitė. Gynėja vidutiniškai MKL čempionate pelno po 22 taškus, atkovoja 11 kamuolių ir atlieka 5 rezultatyvius perdavimus, o aukščiausiose šalies moterų lygoje vidutiniškai pelno po 14,4 taško, atkovoja 4,9 kamuolio ir atlieka 3,6 rezultatyvaus perdavimo. D.Belickaitė LMKL žaidė ir praėjusiame sezone, kai vilkėjo vicečempionių Vilniaus „Kibirkšties-Tichė-IKI“ komandos aprangą.

Net 5 krepšininkes savo gretose turi Klaipėdos „Fortūnos“ komanda. Agnė Černeckytė, Roberta Mizgerytė, Giedrė Lileikytė, Gintarė Danytė ir Milana Matiaš žaidžia MKL Jaunių merginų (gim. 1995/96) čempionate ir moterų pirmenybėse. Abejose lygoje geriausiai iš merginų sekasi R.Mizgerytei. MKL čempionate ji vidutiniškai pelno po 20,8 taško ir atkovoja 14 kamuolių, o LMKL pirmenybėse jos vidurkis 6,3 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio. A.Černeckytė jaunių čempionate vidutiniškai pelno po 12,8 taško ir atlieka 4,3 rezultatyvaus perdavimo, o šalies čempionate pelno po 5,1 taško ir atlieka 0,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Nesunku suderinti MKL ir LMKL rungtynes, nes varžybų grafikai nesikerta, o atsiradus problemoms su trenerių pagalba viskas suderinama, - teigia V.Knašiaus krepšinio mokyklos ir „Fortūnos“ komandos atstovė Agnė Černeckytė. - Manau, naudinga derinti abi lygas, ypatingai, žaidžiant moterų čempionate, nes įgauni daug patirties. Pats paprasčiausias ir pagrindinis skirtumas yra tas, kad skiriasi žaidimo lygiai. Žaidžiant su moterimis yra sunkiau save parodyti ir atskleisti, tiesa, ten gaunu daugiau patarimų iš komandos draugių. Tačiau MKL mano trenerė Ramunė Kumpienė yra labai patyrusi ir jos duodamos pastabos svarbiausios mano žaidimui“.

Dvi krepšininkas savo sąrašuose turi „Utenos“ moterų krepšinio komanda. Ligita Norkutė ir Greta Trapnauskaitė. Abi krepšininkės gimusios 1997 metais, tačiau šios amžiaus grupės komandos Utena MKL čempionate neturi, todėl merginos dalyvauja vyresnių merginų pirmenybėse. Tiesa, abi krepšininkės LMKL kol kas nedebiutavo. Įdomus faktas, kad „Utenos“ komandoje taip pat žaidžia Eglė Žygelytė, šių abiejų merginų trenerė MKL čempionate.

Vieną krepšininkę, Rasą Knyzaitę (gim. 1998 m.), savo paraiškoje įtraukė ir Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ komanda, tačiau ji taip pat kol kas lygoje nedebiutavo. Marijampolės komanda galėtų turėti ir antrą MKL žaidėją Viktoriją Valaitytę, tačiau Marijampolės Žaidimų ir sporto centras neturi šios amžiaus komandos Jaunių merginų čempionate (gim. 1995/96 m.).

Nacionalinėje krepšinio lygoje žaidžia ir 13 „Manijos Moksleivių krepšinio lygos“ žaidėjų. Daugiausiai, keturis, savo gretose turi Alytaus „Dzūkijos“ komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.