EUROLYGA 2023

Š. Marčiulionis – tarp kandidatų į NBA Šlovės muziejų (2 video)

Šarūnas Marčiulionis gali tapti antruoju lietuviu, patekusiu į NBA Šlovės muziejų. 48 metų legendinės Lietuvos krepšinio rinktinės narys jau trečią kartą įrašytas tarp kandidatų atsidurti tarp geriausių pasaulio krepšininkų. Jeigu Š. Marčiulionis būtų išrinktas, jis Lietuvos vardą NBA metraštyje garsintų kartu su Arvydu Saboniu.

Š. Marčiulionis tarp kandidatų į „Šlovės muziejų“ atsidurė jau trečiąjį kartą.<br>P. Lileikis
Š. Marčiulionis tarp kandidatų į „Šlovės muziejų“ atsidurė jau trečiąjį kartą.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2013, 11:27 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:54 PM

2010 ir 2012 metais tarp kandidatų atsidurti NBA Šlovės muziejuje buvęs Š. Marčiulionis ir šiemet atsidūrė tarp 31 žaidėjo. Sąrašas paaiškėjo antradienį.

Š. Marčiulinios sąraše turi itin rimtų konkurentų. Tarp kandidatų yra Gary Paytonas, Timas Hardaway'us, Mitchas Richmondas. 1992 metais Barselonos žaidynėse bronzą iškovojęs lietuvis yra vienas iš trijų ne amerikiečių, kandidatuojančių atsidurti Šlovės muziejuje. Šį titulą gauti gali serbas Vlade'as Divacas ir brazilas Oscaras Schmidtu.

NBA Šlovės muziejaus finalininkai bus paskelbti „Visų žvaigždių“ rungtynių metu, vasario 17 dieną. Nugalėtojus išrinks 24 asmenų komisija, kuri savo verdiktą paskelbs NCAA finalo ketverto metu.

Kandidatų į NBA Šlovės muziejų sąrašas:

Johasn Bachas, Dickas Bavetta, Gene Bessas, Maurice Cheeksas, Jackas Curranas, Bobby Dandridge'as, Lefty Driesellis, Billas Fitchas, Cottonas Fitzsimmonsas, Travisas Grantas, Timas Hardaway, Spenceris Haywoodas, Robertas Hughesas, Kevinas Johnsonas, Marquesas Johnsonas (pirmą kartą), Gene'as Keady, Bernardas Kingas, Guy Lewisas (pirmą kartą), Danny Milesas, Williamas Morrisas (pirmą kartą), Dickas Motta, Curly Nealas, Paytonas, Rick Pitino, Mitchas Richmondas, Paulas Silas, Eddie Suttonas, Jerry Tarkanianas, Rudy Tomjanovichius, Paulas Westphalas, Gary Williams, Zelmo Beatty'is, Ronas Boone, Rogeris Brownas, Mackas Calvinas, Louie Dampieras, Bobas Leonardas, George'as McGinnis, Vlade Divaasc, Šarunas Marčiulionis, Oscaras Schmidtas.

Š. Marčiulionis NBA žaidė 1989-1997 metais ir per rungtynes pelnydavo vidutiniškai po 12,8 taško. Lietuvis atstovavo „Golden State Warriors“, „Seattle SuperSonics“, Sakramento „Sacramento Kings“ ir „Denver Nuggets“ klubams.

Š. Marčiulionis ir karjeros metais, ir pakabinus sportinius batelius ant vinies buvo aktyvus už krepšinio aikštės ribų. Be jo buvo sunkiai įsivaizduojami pirmieji nepriklausomos Lietuvos krepšinio rinktinės žingsniai - buriant rinktinę, skinant pergales, ieškant rėmėjų. Jis taip pat svariai prisidėjo prie Lietuvos krepšinio vystymosi, tapęs vienu iš iniciatorių kuriant Lietuvos krepšinio lygą (LKL), NEBL čempionatą.

Žygis šlovės link

 Š. Marčiulionis į „Warriors“ akiratį pateko per 1987 metų Europos pirmenybes, kuriose lietuvis buvo viena ryškiausių žvaigždžių.* „Warriors“ pakvietė Š. Marčiulionį 1987 metų naujokų biržoje, bet lyga panaikino šaukimą, nes likus 8 dienoms iki biržos krepšininkui sukako 23 metai, o rinktis tokio amžiaus žaidėjų NBA klubai neturėjo teisės.

 Įsigyti Š.Marčiulionį tikėjosi ir „Atlanta Hawks“, nes klubo savininkas Tedas Turneris buvo daugelio SSRS aukštų politikos veikėjų draugas ir rėmėjas, todėl tikėjosi, kad sovietų valdžia nukreips Š.Marčiulionį į Atlantą. Š.Marčiulionis pasirinko „Warriors“ ir 1989 m. birželį pasirašė sutartį.

 Vėliau lietuvis rungtyniavo NBA klubuose „Seattle Supersonics“, „Sacramento Kings“ ir „Denver Nuggets“. Nepriklausomos Lietuvos rinktinė neturėjo pinigų kautis dėl teisės dalyvauti 1992 m. olimpiadoje, bet NBA rungtyniavusio Š. Marčiulionio ryšiai JAV padėjo surinkti dalį reikiamų lėšų.

 JAV roko grupės „Grateful Dead“ koncertuose buvo prekiaujama Lietuvos marškinėliais, juos dėvėjo ir NBA žvaigždės, aktoriai ir dainininkai.

 Lietuva ir įveikė atranką į olimpiadą, bet ir iškovojo bronzos medalį kovojant dėl 3-iosios vietos nugalėjusi Nepriklausomų valstybių sandraugą 82:78. Š. Marčiulionis pelnė 29 taškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.