EUROLYGA

Krepšinio ekspertai apie „Žalgirio“ pralaimėjimo priežastis ir paskutinį O. Lafayette`o metimą

Kauno „Žalgiris“ iki Eurolygos „Top 16” etapo skynė pergales ir suteikė daug džiaugsmo savo gausiam sirgalių būriui. Tačiau iškopus į geriausių Eurolygos šešiolikos ekipų būrį, fortūna negailestingai atsuko nugarą. Penktosiose „Top 16” etapo E grupės rungtynėse Kauno „Žalgiris“ 52:56 nusileido iki tol dukart įveiktai Stambulo „Anadolu Efes“ komandai bei patyrė jau 4 pralaimėjimą.

Kauno „Žalgiris" Eurolygos „Top-16" etape patyrė keturias nesėkmes ir iškovojo vieną pergalę.<br>V. Yanginas.
Kauno „Žalgiris" Eurolygos „Top-16" etape patyrė keturias nesėkmes ir iškovojo vieną pergalę.<br>V. Yanginas.
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Jan 27, 2013, 11:27 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:52 AM

Krepšinio strategai Kęstutis Kemzūra ir Tomas Pačėsas nedramatizavo „Žalgirio“ situacijos, nes prieš akis dar daug rungtynių, o varžovams pralaimėta minimaliais skirtumais. Kalbant apie rungtynes su Turkijos komanda, ekspertai konstatavo, kad ir vėl sėkmė lydėjo varžovus, o mačo baigtį lėmė smulkmenos.

Rungtynės

K. Kemzūra. Labai banguotas mačas, nesisekė apsiginti nuo kontratakų. Puolant trūko kokybės ir tikslumo. Visų rungtynių metu susidarė toks įspūdis, kad varžovai didžiąją dalį taškų surinko greitų atakų metu. Tai buvo didžiausia „Žalgirio“ problema gynyboje.

Kauno ekipa nepanikavo, tiesiog neleido turkų komandai pabėgti į priekį. Momentais puikiai sekėsi apsiginti nuo pozicinių atakų, kartais tą darė labai agresyviai, ne kartą pavyko perimti kamuolių.

Turkai ne kartą klydo, tą vertė daryti žalgiriečiai. Puolant trūko pastovumo, nedaug surengta greitų atakų. Nors abi ekipos neblizgėjo mesdamos iš trijų taškų zonos, turkai tiksliau atakavo iš tolimos distancijos.

Gera trečiojo kėlinio pradžia, laimėta atkarpa 4:0 leido pavyti varžovus. Ketvirtame kėlinyje po Oliverio Lafayette`o tritaškio ir po prasiveržimo „Žalgiris“ perėmė iniciatyvą, atitrūko keliais taškais ir spaudimas jau buvo „Anadolu Efes“ komandai.

Iš šalies atrodė, kad Stambulo ekipa labai norėjo atsirevanšuoti, jautėsi tai iš jų emocijų. Vienu metu turkų komanda būtų kapituliavusi, tačiau juos prikėlė tie taiklūs tritaškiai.

T. Pačėsas. Sunku įvardinti pralaimėjimo priežastis. Didžiąją mačo dalį „Žalgiris“ vijosi varžovus, ketvirtajame kėlinyje įsiveržė į priekį. Lemiamu momentu palikti laisvi žaidėjai, kurie tritaškiais vėl išlygino bei persvėrė rezultatą. Svarbiu momentu neapsiginta.

„Žalgiriui“ visa laiką sunku žaisti prieš komandas, kurios pataiko tolimus metimus. Kai „Žalgiris“ pirmavo šešiais taškais, esminės buvo dvi varžovų atakos. Reikėjo kartą sėkmingai apsiginti, pelnyti taškus ir „Anadolu Efes“ krepšininkai būtų palūžę.

Duško Savanovičius ėmėsi iniciatyvos, nors visą mačą žaidė prastai.

Apskritai, iš abiejų ekipų žaidimas buvo negražus, nekokybiškas, daug broko. Tesėjai leido grumtis, vyravo kontaktinė, aštri kova, tai į naudą išėjo „Anadolu Efes“ ekipai, ji turėjo šiokią tokią ūgio persvarą.

Turkų kontratakos pavyko po atkovotų kamuolių. Komandos labai susispausdavo baudos aikštelėje, palikdavo laisvus metikus ties tritaškio linija. Rungtynių metu tai pasiteisino, tačiau mačo gale žalgiriečiai tokiu būdu buvo nubausti.

Paskutinis metimas

K. Kemzūra. Iki pat mačo pabaigos niekas nebuvo aišku ir paskutinis O. Lafayette`o metimas galėjo išplėšti pratęsimą. Nepataikymas iš po krepšio - tai ne psichologinė problema, tiesiog nesėkmė. Juk matėme, gražiai prasiveržė, tetrūko taiklaus metimo. Pats žaidėjas galbūt paaiškintų, kodėl nepavyko pataikyti.

T. Pačėsas. O. Lafayette`as laisvas nepataikė iš po krepšio. Tai nei trenerio, nei komandos klaida, paprasčiausiai nepasisekė. Sunku suvokti, kaip nepataikė metimo tokioje padėtyje, kai kituose epizoduose krepšininkas meta tritaškius vos ne ties pražangos riba. Pritrūko sėkmės.

Nemanau, kad tai psichologinė problema.

Perspektyvos

K. Kemzūra. Žvelgiant į turnyro lentelę, norėtųsi, kad būtų atvirkščiai, viena nesėkmė ir keturios pergalės. Prieš „Panathinaikos“ ir „Real“ pralaimėta vienu tašku. CSKA sužaidė vieną geresnių mačų Kaune. Tačiau nemanau, kad neįmanoma įveikti Maskvos ekipos jų aikštėje. Tą įrodė Malagos „Unicaja“. Tik nereikia panikuoti. Dar liko nemažai rungtynių, viskas dar gali apsiversti.

Situacija yra pataisoma.

T. Pačėsas. Būsimos rungtynės su vokiečiais turėtų sugrąžinti tą pergalių ritmą, subalansuoti psichologinę pusiausvyrą. Nieko dar nėra prarasta. Trys rungtynės pralaimėtos labai mažu skirtumu, tai gali turėti didelės įtakos.

Aišku, pergalė yra pergalė, ar vienu ar dešimties taškų skirtumu. Tačiau už tuos minimalius pralaimėjimus galima atsirevanšuoti. Reikia tiesiog pozityvaus impulso, kad sugrįžtų tas pasitikėjimas savo jėgomis.

Dar nereikia panikuoti. Kitą vertus, tai tarsi paskutinis skambutis. Teoriškai vokiečiai yra silpniausi. Galbūt slapta viliamasi, kad vokiečių komandos kažką įveiks iš aukščiau turnyro lentelėje esančių ekipų, tačiau nereikia pamiršti, kad pačiam „Žalgiriui“ reikės dar įveikti Vokietijos klubus.

Jos yra nenuspėjamos ekipos. Kauno ekipai reikia koncentracijos, tikėjimo ir viskas atsisuks į teigiamą pusę.

Jaučiasi tam tikras „Žalgirio“ nuovargis. Nėra to džiaugsmingumo žaidžiant, kuris buvo sezono pradžioje. Krepšininkai jautė malonumą žaisdami, mėgavosi krepšiniu, dabar jų pastangos primeta tok sunkų juodą darbą.

Vėl vienas prarastas ar neatkovotas kamuolys, pramesti baudos metimai lemia mačo baigtį. Reikėtų tas detales šlifuoti, kad lemiamu momentu nebūtų paliekamas laisvas žmogus, kad reikiamu momentu ekipa apsigintų.

Lyderiai

K. Kemzūra. I. Jaaberas gynyboje buvo aktyvus ir „nepatogus“ varžovams. Labai malonu, kad Mindaugas Kuzminskas buvo naudingas, pastebimas, rezultatyviai sužaidė. Nėra komandos žaidimas grindžiamas vienam ar keliems pagrindiniams žaidėjams, jis kuriamas bendrai. Vienose rungtynėse geriau ir rezultatyviau sužaidžia vienas krepšininkas, kitose kitas.

Galbūt į aikštę išėjęs R. Kaukėnas ar M. Popovičius nepelno daug taškų, tačiau atlieka daug juodo darbo, sukuria kitiems progas pelnyti taškus.

T. Pačėsas. Mindaugas Kuzminskas puikiai sužaidė, tai buvo jo vienos geresnių rungtynių, produktyviai rungtyniavo.

Nežinau, kodėl jis nesužaidė nei vienos minutės prieš CSKA, galbūt davė jam pailsėti. Jis penktadienį buvo lyderis.

Antroje ekipos pusėje O. Lafayette`as ėmėsi iniciatyvos. Per paskutinę ataką taip pat nebijojo veržtis, lemiamu momentu atakuoti. Tai yra lyderio savybės, tą gali padaryti ne kiekvienas. Reikia tik pagirti už tokį sprendimą. Apmaudu, prametė paskutinį metimą.

Kiti žalgiriečiai taip pat svariai prisidėjo prie komandos žaidimo. Tik kaip jau minėjau, jaučiasi ekipoje nuovargis, tolimos kelionės, atstumai, įtemptas tvarkaraštis turi įtakos. Tai ekipai ne į naudą. Reikia kažkaip paskirstyti krūvius, gal leisti daugiau jaunimui pasireikšti, tiek LKL, tiek Jungtinėje lygoje. Tikėkimės, aukšto lygio „Žalgirio“ specialistai ras raktą į pergales.

Balas

K. Kemzūra. Pagal „Žalgirio“ galimybes, tai tikrai ne geriausias jo mačas. Galbūt rašyčiau septynetą. Šito balo nesinori rašyti. Žinote, galbūt tu pats sužaidi šešiems, bet varžovą priverti rungtyniauti tik penketui ir gali laimėti. Pagal tai, ką matėme, tai žemesnis balas, nei ankstesniuose mačuose.

T. Pačėsas. Rašant balą, reikia lyginti „Žalgirio“ žaidimą su varžovų. Abi ekipos nenusipelno aukšto įvertinimo puolant, tačiau gynyba buvo aukšto lygio. „Žalgirį“ reiktų pagirti už kovingumą. Rungtynių kaina buvo labai didelė, abejoms ekipoms gynyba buvo prioritetas, puolimas atsidūrė antrame plane. Mačą lėmė detalės, abi ekipos nusipelno panašaus įvertinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.