EUROLYGA 2023

Krepšinis ir vertybės – kodėl I. Jaaberas vietoje „Žalgirio“ pasirinko Alachą?

Kauno „Žalgirio” klubą šią savaitę netikėtai palikęs Ibrahimas Jaaberas nebuvo vienintelis islamą išpažįstantis krepšininkas Lietuvos ekipose. Tačiau tik jis tikėjimą iškėlė aukščiau už krepšinį.

Tris mėnesius „Žalgiriui” atstovavęs I. Jaaberas pasitraukimą iš komandos paaiškino savo religiniais įsitikinimai.<br>M. Kulbis
Tris mėnesius „Žalgiriui” atstovavęs I. Jaaberas pasitraukimą iš komandos paaiškino savo religiniais įsitikinimai.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Feb 2, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:54 PM

Netikėtos ir neįprastos I. Jaabero pasitraukimo iš Kauno „Žalgirio” priežastys sukėlė daugiau klausimų nei atsakymų.

Ar karštos Panevėžio šokėjos gali kam nors nepatikti? Galbūt kalta alkoholinių gėrimų reklama ant „Žalgirio” marškinėlių, bet rėmėjų logotipai buvo priklijuoti ant I.Jaabero ir kitų žalgiriečių aprangos ne vieną dieną.

Galbūt ilga ir šalta žiema, vėluojantis atlyginimas, o gal ir suprastėję „Žalgirio” bei asmeniniai rezultatai Eurolygoje palaužė I.Jaaberą?

O gal 28 metų amerikietis savo poelgiu siekė priversti susimąstyti tuos, kurie dėl pajamų gali paminti savo vertybes, principus ir net įstoti į politinę partiją?

„Suprantu, kad dėl šio sprendimo gal niekada neuždirbsiu pinigų iš krepšinio, bet dėl savo įsitikinimų aš esu pasirengęs padaryti tokią auką”, – pranešdamas apie pasitraukimą iš komandos elektroniniame laiške „Žalgirio” vadovams parašė I. Jaaberas.

Ketvirtadienį Berlyno ALBA ekipą sutriuškino ir antrąją pergalę „Top 16” varžybose „Žalgiris” pasiekė jau be I.Jaabero.

Po LKL rungtynių su „Lietkabeliu” amerikietis parašė laišką klubui, kuriuo pranešė paliekantis komandą.

„I.Jaaberas pareiškė, kad jis nesutinka su krepšinyje įprastomis reklamos ant marškinėlių taisyklėmis. Nuo suolo rungtynes su „Lietkabeliu” stebėjęs amerikietis pasipiktino palaikymo grupės pasirodymu per pertraukas. Kitą dieną minėdamas šias priežastis Ibrahimas parašė laišką, kuriame pareiškė, kad daugiau nežais tiek mūsų, tiek kitose Europos komandose”, – pasakojo „Žalgirio” sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Vakar „Žalgirio” klubas paskelbė, kad I.Jaaberas pasielgė kilniai ir grąžino iki pasitraukimo uždirbtus pinigus.

Ištikimas savo vertybėms

Per „Žalgirio” rungtynes LKL pirmenybėse ant žaidėjų aprangos yra lažybų kontoros ir alaus gamintojų logotipai.

Žaisdami Eurolygoje Kauno krepšininkai reklamuoja putojantį vyną.

Vienas pamatinių islamo reikalavimų yra neturėti jokių ryšių su alkoholiu. Bet alkoholio gamintojai ant „Žalgirio” marškinėlių atsirado ne vakar.

„Kartais sprendimai neateina iš karto. Turi praeiti laiko, kol suvoki ir randi sau atsakymą”, – sakė krepšininko agentas Johnas Spenceris.

Jam žaidėjo sprendimas buvo netikėtas, bet suvokiamas.

„Iš laiško supratau, kad jis nenori būti viso to dalis. Jis nenori reklamuoti alkoholio ant savo marškinėlių, – pabrėžė J.Spenceris. – Jis protingas, inteligentiškas, gerbia kitą kultūrą, bet kartu yra ištikimas sau, savo šeimai ir savo vertybėms.

O jo vertybės yra aukštų standartų. Šis sprendimas sunkus ir nepopuliarus. Bet reikia gerbti jo sąžiningumą ir tikėjimą. Manau, jis nori, kad žmonės jį gerbtų dėl to. Ir su krepšiniu tai nėra susiję.”

Studijavo islamą

Lapkritį į Kauną atvykęs amerikietis savo solidžiu žaidimu leido „Žalgirio” sirgaliams greičiau primiršti į Rusiją persikėlusį Mantą Kalnietį.

I.Jaabero rodikliai Eurolygoje – po 5,9 taško ir po 2,2 rezultatyvaus perdavimo – nebuvo stebuklingi, bet jam būnant aikštėje „Žalgirio” žaidimas atrodė tvirtesnis, o savo ilgomis rankomis ir kibia gynyba amerikietis buvo antras Eurolygoje pagal perimtus kamuolius (po 1,9).

Prieš pasirašydamas sutartį su I.Jaaberu „Žalgiris” turėjo žinoti, kad krepšininkas yra nuoširdžiai tikintis musulmonas.

Amerikietis turi ir Bulgarijos pilietybę ir yra padėjęs šios šalies komandai atrankos varžybose patekti į 2009 metų Europos čempionatą, bet jame nežaidė, nes turnyras turėjo vykti ramadano metu.

Milano „Armani Jeans” 2010–2011 m. sezoną kartu su I.Jaaberu rungtyniavęs Marijonas Petravičius pasakojo, kad žaidžiant Italijoje amerikietis buvo trumpam palikęs ekipą pasirengimo sezonui metu.

Gavęs Milano klubo vadovų sutikimą I.Jaaberas buvo iškeliavęs į Meką – Saudo Arabijos miestą, į kurį kasmet suplūsta milijonai piligrimų.

Ir atvykęs į Kauną I.Jaaberas neslėpė, kad per praėjusį sezoną, kai nežaidė nė vienoje ekipoje, jis paskyrė Koranui studijuoti.

I.Jaabero žmona Najla taip pat yra musulmonė ir dažnai palaikydavo vyrą tribūnose plaukus pridengusi čadra.

Su ja prieš mėnesį I.Jaaberas susilaukė sūnaus, kurį pavadino Jazza Heshaamu.

„Su tokiu žmogumi labai sunku, – apie I.Jaaberą sakė „Žalgirio” kapitonas Paulius Jankūnas. – Jei jis taip nusprendė, niekas neperkalbės. Gaila, kad taip nutiko, visa komanda tikėjo, kad jis liks iki sezono pabaigos, padės mums žaisti ir laimėti. Bet tai yra jo sprendimas, ir mes jo negalime kaip nors paveikti.”

Atrodė, kad pinigai nerūpi

Palikdamas „Žalgirį” I.Jaaberas ne tik nesulauks vėluojančio atlyginimo. Jam pačiam gali tekti sumokėti kompensaciją už kontrakto nutraukimą.

Be to, netikėtas sprendimas palikti Eurolygos komandą paliks dėmę I.Jaabero biografijoje ir ateityje pasirašyti pelningą sutartį Europoje gali būti sudėtinga. O į NBA jis nepateko, nors yra bandęs prasimušti į „Detroit Pistons”, „Los Angeles Lakers” ir „Houston Rockets”.

Tačiau pinigai, matyt, nėra pagrindinis dalykas I.Jaabero gyvenime. „Žalgirio” sporto direktorius V.Masalskis pripažino, jog I.Jaaberas buvo vienintelis žaidėjas, neklausinėjęs apie vėluojančią algą.

„Kartais krepšinyje pinigai vaidina pernelyg svarbų vaidmenį, – samprotavo amerikiečio agentas J.Spenceris. – Tikiuosi, kad jis ateityje ras sprendimą, kuris padės jam augti dvasine prasme ir kartu mėgautis krepšiniu.”

Prie kitatikių buvo įpratę

I.Jaaberas nebuvo vienintelis Lietuvoje rungtyniavęs musulmonas krepšininkas.

Vilniaus „Lietuvos ryte” žaidė trys islamą išpažįstantys žaidėjai: amerikietis Khalidas el-Aminas, bosnis Kenanas Bajramovičius ir turkas Cemalis Nalga.

Nors visi jie į varžybas išvykose pasiimdavo maldos kilimėlį, žaidėjų tikėjimo stiprumas skyrėsi.

C.Nalga buvo liberalesnis, valgė viską, ką jam patiekdavo, ir dažniausiai miegodavo, kai su juo viename kambaryje per keliones gyvendavęs K.Bajramovičius keldavosi rytinės maldos.

K.Bajramovičius vengdavo valgyti kiaulieną. Jei per išvykas savo sriubos lėkštėje rasdavo kiaulienos gabaliukų, bosnis į viešbučių virtuvių vadovus šnairuodavo kaip į asmeninius priešus.

Dar labiau vilniečius stebindavo Kh.el-Aminas, žaidęs „Lietuvos ryte” 2010–2011 m. sezoną.

Amerikietis turėdavo įprotį po pramankštos nusiskusti galvą plikai ir prieš kiekvienas rungtynes nusiprausti po dušu.

Maža to, Kh.el-Aminas prieš prausdamasis paprašydavo žirklių ir rankšluosčio.

Iškirpęs skiautę jis praeidavo pro visus komandos draugus prašydamas kiekvieno įspausti po truputį šampūno ar želės.

„Visi žaidėjai tai mielai darė – tai vertindavo kaip pramogą.

Nors dėl suplėšytų rankšluosčių turėdavome rūpesčių, – pasakojo „Lietuvos ryto” ekipos masažuotojas Kostas Medvedevas. – Rankšluosčius jis karpė ir gyvendamas užsienio viešbučiuse. Kad ir ką sakydavome, jis nekreipdavo dėmesio.”

Kiti krepšininkai dėl ankstyvų Kh.el-Amino maldų nesiveržė su juo gyventi kelionių metu, todėl amerikietis dažniausiai gaudavo vienvietį kambarį.

K.Medvedevas pastebėjo, kad legionieriai tapdavo labiau pamaldūs ramadano metu.

Per 30 dienų trunkantį ramadaną musulmonai dieną turėtų susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo ir sekso, bet krepšininkų darbo kokybei tai neatsiliepdavo.

„K.Bajramovičius man sakydavo: „Jei nevalgysiu, išseksiu.

Turiu gerai atlikti savo darbą, nes išlaikau šeimą”, – pasakojo „Lietuvos ryto” komandos masažuotojas. – Jie mokėjo prisitaikyti ir jokių pretenzijų nereikšdavo.

Su kitatikiais mes neturėjome vargo – jeigu tu jiems netrukdai laikytis savų tradicijų, jie tuo labiau netrukdys.”

Vietoj varžybų – į Meką

Mindaugas Lukošius per savo karjerą yra susidūręs su daugybe musulmonų krepšininkų.

Praėjusį mėnesį prie Pasvalio „Pieno žvaigždžių” ekipos vairo stojęs krepšinio specialistas yra dirbęs Kuveite, Libane, o vasarą ketina sugrįžti vėl treniruoti Bahreino rinktinės.

Tik iš pradžių jis stebėjosi, kai per ramadaną treniruotės ar varžybos prasidėdavo 22 ar 23 valandą vėlai vakare, o per chadžą, nepaisant svarbių varžybų, kuris nors žaidėjų staiga išvykdavo į Meką.

„Iš pradžių stebėjausi ir piktinausi, bet vietiniai tik pažvelgdavo į mane, gūžtelėdavo pečiais ir nueidavo, – pasakojo M.Lukošius. – Vėliau supratau, ką jiems reiškia malda.”

M.Lukošius nebesistebėdavo, kai prieš ar per rungtynes krepšininkai, teisėjai ir žiūrovai salės kraštuose 20 minučių suklupdavo melstis.

Nebestebindavo ir vėlyvos treniruotės ramadano metu, nes žaidėjai sočiai prisivalgydavo apie 17 valandą vakare saulei nusileidus ir turėjo palaukti kelias valandas, kad maistą suvirškintų.

Tiki I.Jaabero nuoširdumu

M.Lukošius turi kvietimą su Bahreino rinktine dalyvauti Azijos krepšinio pirmenybėse.

Bet čempionatas numatytas rugpjūčio 1–15 dienomis ir kertasi su besislenkančio ramadano datomis.

„Man tai tinka – pareigos Bahreino rinktinėje netrukdytų darbui su klubu, – sakė M.Lukošius. – Tačiau per ramadaną būtų sudėtinga žaisti patiems krepšininkams.

Žinau, kad dėl to kai kurių Azijos šalių rinktinės norėtų pakeisti čempionato datą.”

I.Jaabero išpažintis M.Lukošiui nepanaši į vaikų pasakas.

Arabų valstybių tradicijas gerai išmanantis krepšinio specialistas įsitikinęs, kad žalgirietis pasielgė nuoširdžiai.

„Tikiu, kad sprendimą padiktavo jo vidinė būsena.

Kaune jis gyveno atsiskyrėlio gyvenimą, nes pas mus nėra musulmonų judėjimo ir jis jautėsi vienišas, – svarstė M.Lukošius. – Išvyka į Panevėžį, matyt, buvo paskutinis kantrybės lašas.”

Musulmonai NBA arenose

NBA pirmenybėse šį sezoną rungtyniauja 7 musulmonai (3 turkai, 2 afroamerikiečiai, po 1 – iš Irano ir Tanzanijos).

Garsiausi islamą išpažįstantys krepšininkai yra baigę karjerą: rezultatyviausias žaidėjas per NBA istoriją Kareemas Abdulas-Jabbaras bei 12 kartų Visų žvaigždžių rungtynėse dalyvavęs Hakeemas Olajuwonas, kuris laikydavosi pasninko ramadano metu.

Tarp NBA ir Europos klubų migravęs ir prieš dvejus metus karjerą baigęs Mahmoudas Abdulas-Raufas (tikrasis vardas Chrisas Wayne’as Jacksonas) yra vienintelis musulmonas, dėl savo tikėjimo sukėlęs skandalą NBA.

1996 metų kovo 12 dieną prieš rungtynes jis atsisakė stovėti skambant JAV himnui. Krepšininkas teigė, kad amerikiečių vėliava yra daug metų trukusios tironijos simbolis, o himnas nesutampa su jo tikėjimo tiesomis. M.Abdulas-Raufas buvo nušalintas vienoms rungtynėms, bet po dviejų dienų rastas kompromisas – žaidėjas sutiko stovėti skambant himnui, bet galėjo tai daryti užmerkęs akis ir pakreipęs galvą į šalį. Krepšininkas tvirtino, kad tuo metu jis melsdavosi Alachui.

Poelgį supranta

Egdūnas Račius

Vilniaus universiteto profesorius, islamo tyrinėtojas

„Musulmonams nedera turėti jokių ryšių su alkoholiu ir azartiniais lošimais. Žvelgiant per šią islamo tiesą I.Jaabero sprendimas yra lengvai suprantamas ir paaiškinamas. Be abejo, kiekvienas musulmonas turi skirtingą santykį su normatyviniais islamo reikalavimais. Jaunesni žmonės mažiau viską ima į galvą, vyresni – labiau. Kiekvienu asmens gyvenimo etapu požiūris gali keistis. Žmogus turi teisę nuspręsti, kad moralinės vertybės yra stipresnės už karjerą ir pajamas. Viena islamo taisyklių reikalauja šeimai užtikrinti pajamas, kurių šiuo atveju jis atsisakė. Tačiau bet kuris islamo teisininkas pasakytų, kad galima būtų susirasti kitą darbą – net jei tai būtų pistacijų, persikų auginimas ar kita, kas neprieštarautų islamui ir draudimui propaguoti alkoholį. Galbūt tai buvo tik pretekstas, o apsisprendimą lėmė asmeniniai santykiai ir nepatogumas, kurį jis, matyt, pajuto atvažiavęs į Lietuvą. Jei taip pasielgtų žmogus, dvejus metus ar ilgiau žaidęs Kaune, būtų kiti veiksniai. Šiuo atveju galbūt jis siejo su Lietuvos visuomene kitokius lūkesčius, kurių neišsipildymą galiausiai pagrindė religiniais argumentais.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.